Ο βανδαλισμός, ως σκόπιμη καταστροφή οποιουδήποτε πράγματος, είναι ένα φαινόμενο με ποικίλα κίνητρα. Στην Κυψέλη τα μπουγελώματα με κόκκινη μπογιά έχουν συγκεκριμένους στόχους.Η συντάκτρια του ertnews.gr Έφη Ζέρβα γράφει για τη ζωή στην Κυψέλη
Κοντά στο κέντρο, με υπέροχα νεοκλασικά κτίρια-τα περισσότερα εγκαταλελειμμένα και υπό κατάρρευση-με πυκνή δόμηση, η Κυψέλη κατοικείται από ένα πολύχρωμο πλήθος ανθρώπων.
Νοικοκυραίοι ‘Έλληνες και μετανάστες, άνεργοι μετανάστες και Έλληνες, παλιοί Αθηναίοι αστοί και μικροαστοί, φοιτητές, ηθοποιοί, συγγραφείς, καλλιτέχνες. Όλοι μαζί ψωνίζουν στις λαϊκές της Τρίτης και της Πέμπτης.
Κόκκινη μπογιά στη λαϊκή γιατί είναι ακριβή;
Στη Φωκίωνος Νέγρη «αναπνέει» η Κυψέλη και η μοναδικότητά της. Εκεί είναι και το άγαλμα του «Πιστού Σκύλου», του Ευρυπίδη Βαβούρη, που τόσο ταιριάζει στη γειτονιά, αφού πουθενά αλλού στην Αθήνα δεν συναντάς τόσα πολλά και φροντισμένα σκυλιά, που βολτάρουν με τα αφεντικά τους.
Κόκκινη μπογιά στα σκυλιά και στα αφεντικά τους γιατί που βρίσκουν τα λεφτά τα αφεντικά και φροντίζουν τα σκυλιά τους;
Στην γειτονιά δραστηριοποιούνται διαφορετικές ομάδες πολιτών για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής της περιοχής. Μεταξύ άλλων είναι και η ομάδα Φωτεινή Κυψέλη μια πρωτοβουλία των κατοίκων να φωτίσουν, κυριολεκτικά, τις εισόδους των πολυκατοικιών, τις βιτρίνες και τα μαγαζιά στους δρόμους έτσι ώστε να είναι φωτισμένοι και ασφαλείς.
Κόκκινη μπογιά και σ΄εκείνους που θέλουν να φωτιστεί η Κυψέλη;
Σιγά-σιγά η Κυψέλη ξανανιώνει. Λειτουργούν πολλά σπίτια με Airbnb.Παλιά σπίτια ανακαινίζονται, γίνονται όμορφα και λειτουργικά. Στεγάζονται πολλοί Έλληνες και ξένοι.
Κόκκινη μπογιά στους ξένους που ήρθαν στην Κυψέλη και συντηρούν το Airbnb;
Το παλιό ξενοδοχείο της οδού Τενέδου έγινε πολυκατοικία με διαμερίσματα κανονικής χρόνιας μίσθωσης. Στο ισόγειο λειτουργεί καφέ με όνομα προς τιμήν του παλιού ξενοδοχείου. Ο ιδιοκτήτης, ο Μανώλης, το έχει φτιάξει με μεράκι όλο με τα χέρια του. Εκτός από το νόστιμο τσίπουρο σερβίρει βιολογικά κρασιά και τυριά από την πατρίδα του την Κρήτη. Οι θαμώνες του σίγουρα δεν φιγουράρουν στα «κοσμικά». Ξέρετε, σαν εκείνους που στα καλά καθούμενα «ξεπηδάνε» στο κινητό σου, εκεί που ο κόσμος καίγεται, με τη must τσάντα των χιλιάδων ευρώ που πρέπει να έχετε και εσείς που «τρέμετε» τον λογαριασμό ρεύματος.
Στου Μανώλη δεν πίνουν τον καφέ τους οι τύποι που ποζάρουν ανέμελα με τα ρούχα και τα παπούτσια των χιλιάδων ευρώ και οι οποίοι διεκδικούν την ψήφο σας. Ο μόνος γνωστός που πίνει εκεί τον καφέ του είναι ένας συμπαθητικός συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων που μένει απέναντι.
Αλλά και λίγο παρακάτω, στο καφέ της Μαρίνας και της Έλλης, Κυψελιώτισσες και οι δύο, δεν συχνάζουν οι «τα …must have sneakers, που όλοι πρέπει να φοράμε». Έρχονται οικογένειες με τα καροτσάκια τους, επαγγελματίες από την περιοχή, φοιτητές που τους αρέσουν τα βιοδυναμικά κρασιά και άνθρωποι που θα πληρώσουν τα καλά υλικά που χρησιμοποιεί το μαγαζί για τα κεκάκια του ή την καλή φάβα του μικροπαραγωγού. Δεν τους αναγκάζει κανείς να επισκεφθούν το μαγαζί.
Όλοι όμως αναγκαζόμαστε να πάμε σούπερ –μάρκετ, να πληρώνουμε ρεύμα σαν να συντηρούμε εργοστάσιο. Τη θέρμανση την έχουμε κόψει γιατί είναι είδος πολυτελείας….
Κόκκινη μπογιά…
Θα ρίξετε κόκκινη μπογιά, πόσες φορές άραγε, στην πολυκατοικία με τους εργαζόμενους ενοίκους, που είδαν το σύνθημα fuck the rich και άρχισαν να αναρωτιούνται ποιος είναι πλούσιος ανάμεσά τους;
Θα μου πείτε στους πλούσιους αξίζει «κόκκινη μπογιά»; Δεν ξέρω, ούτε μπορώ να απαντήσω.
Γιατί όμως πυροβολείτε την Κυψέλη; Γιατί στοχοποιείτε ανθρώπους που δεν είναι ένοχοι; Γιατί τόσες φορές κόκκινη μπογιά σε ανθρώπους που δεν ευθύνονται για τη φτώχια μας; Και στα παρκαρισμένα αυτοκίνητα; Κόκκινη μπογιά και στην μικρομεσαία επιχειρηματικότητα;
Η προκήρυξη ανάληψης ευθύνης των «βανδαλιστική παρέα sacred belt» αναφέρει μεταξύ άλλων:
«ΟΙ ΒΡΩΜΙΚΟΙ ΤΟΙΧΟΙ ΜΕΙΩΝΟΥΝ ΤΑ ΝΟΙΚΙΑ»
Ξέρετε πόσους τοίχους στην Αθήνα πρέπει να βρωμίσετε; Γιατί στην Κυψέλη;
«Παρεμβαίνουμε σε αυτό το μαγαζί για να διεκδικήσουμε τον δημόσιο χώρο που μας κλέβει με τα τραπεζάκια του. Παρεμβαίνουμε εμποδίζοντας την επέκτασή τους γιατί γνωρίζουμε ότι αυτά τα μαγαζιά δεν είναι για εμάς, για εμάς που μένουμε εδώ, που τα λεφτά τελειώνουν στη μέση του μήνα, που 3,50 ευρώ παίρνουμε την ώρα και δεν τα δίνουμε για έναν (τούρκικο) καφέ. Γιατί καταπατούν τον ζωτικό μας χώρο και κάνουν την ελεύθερη ύπαρξή μας σε αυτόν προϊόν προς κατανάλωση. Αυτά τα μαγαζιά συμμετέχουν σε έναν βίαιο εξευγενισμό της γειτονιάς που σημαίνει τον εκτοπισμό των φτωχών τόσο από τον δημόσιο χώρο, όσο και ευρύτερα τελικά από την περιοχή, με την αύξηση των ενοικίων και του κόστους ζωής… ».
Τραπεζάκια υπάρχουν σ ’όλους τους δρόμους του κόσμου. Πληρώνεται ο Δήμος γι’ αυτό.
Κόκκινη μπογιά στην τράπεζα που καθόμαστε στις ατέλειωτες ουρές για να κάνουμε μια συναλλαγή; Εκεί όπου γίνεται μια βίαιη εκμάθηση των πολιτών σε συναλλαγές που θα έπρεπε να κάνει ο υπάλληλος αλλά τον έχουν διώξει για να μην πληρώνουν μισθούς;
Κόκκινη μπογιά στα νοσοκομεία όπου αναμετρώνται εξουθενωμένοι γιατροί και ασθενείς;
Κόκκινη μπογιά στις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας που με το έτσι θέλω ρυθμίζουν το τραστ των τιμών στα κινητά;
Κόκκινη μπογιά στον οδηγό του λεωφορείου που σαδιστικά δεν χάνει λεπτό και φεύγει κι ας βλέπει τον φορτωμένο επιβάτη να τρέχει να τον προλάβει;
Κόκκινη μπογιά παντού;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για πες