Ο αριθμός των νεκρών από τους δύο διαδοχικούς ισχυρότατους σεισμούς, που έπληξαν την Τουρκία και τη Συρία, ξεπέρασε τους 12.000, ενώ η απόγνωση μεγαλώνει για τους ανθρώπους που παραμένουν εγκλωβισμένοι σε ερείπια και χαλάσματα.
Οι χιλιάδες διασώστες που επιχειρούν στις πληγείσες περιοχές αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε φορτηγά, καύσιμα και χρόνο, την ώρα που η διεθνής κοινότητα προσπαθεί με κάθε τρόπο να συνδράμει.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επισκέφθηκε τους πληγέντες και επιχείρησε να αποκρούσει ένα κρεσέντο επικρίσεων κατά της διοίκησής του.
Παραδέχτηκε ότι υπήρχαν προβλήματα με την αρχική ανταπόκριση στον καταστροφικό σεισμό, εν μέσω της οργής όσων έμειναν άστεγοι και απογοητευμένοι για την καθυστερημένη άφιξη των διασωστικών ομάδων.
«Είναι καιρός για ενότητα, αλληλεγγύη. Σε μια περίοδο όπως αυτή, δεν μπορώ να ασχοληθώ με ανθρώπους που διεξάγουν αρνητικές εκστρατείες για πολιτικά συμφέροντα», είπε κατά την άφιξή του στη νότια επαρχία Χατάι. Συμπλήρωσε εκεί επιχειρούν ομάδες από 18 χώρες.
Το Reuters μεταδίδει ότι στις πληγείσες περιοχές, οι άνθρωποι αναζητούν προσωρινό καταφύγιο και φαγητό, ενώ οι δυσχερείς καιρικές συνθήκες, με το δριμύ ψύχος, επιβαρύνουν τις αγωνιώδεις προσπάθειες εντοπισμού όσων παραμένουν εγκλωβισμένοι σε σωρούς ερειπίων.
Στη διάρκεια της ημέρες, οι διασώστες κατάφεραν να απεγκλωβίσουν ζωντανούς ορισμένους ανθρώπους, ωστόσο πληθαίνουν οι φωνές των Τούρκων που διαμαρτύρονται για έλλειψη εξοπλισμού, τεχνογνωσίας και υποστήριξης για τη διάσωση των παγιδευμένων.
«Πού είναι το κράτος; Πού ήταν εδώ και δύο μέρες; Τους παρακαλούμε. Ας το κάνουμε, μπορούμε να τους βγάλουμε», είπε στο Reuters η Σαμπιχά Αλίνακ κοντά σε ένα χιονισμένο κτίριο όπου είχαν εγκλωβιστεί συγγενείς της στην πόλη Μαλάτια.
Παρόμοιες σκηνές και καταγγελίες υπήρξαν στη γειτονική Συρία, το βόρειο τμήμα της οποίας επλήγη από τον σεισμό της Δευτέρας.
Ο πρεσβευτής της Συρίας στα Ηνωμένα Έθνη παραδέχτηκε ότι η κυβέρνηση έχει «έλλειψη δυνατοτήτων και εξοπλισμού», ωστόσο επέρριψε ευθύνες στη δεκαετία του εμφυλίου πολέμου στη χώρα και τις δυτικές κυρώσεις.
Η Τουρκία αναμένεται να προχωρήσει στο άνοιγμα δύο ακόμη συνοριακών πυλών με τη Συρία για να επιτρέψει τη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τον σεισμόπληκτο γείτονά της, δήλωσε την Τετάρτη ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
ΕΕ: Επείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια ύψους 6,5 εκατ. ευρώ
Επείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια, ύψους 6,5 εκατομμυρίων ευρώ, θα παράσχει η ΕΕ στην Τουρκία και τη Συρία μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
- Για τη Συρία, ανακοίνωσε σε πρώτη φάση επείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια 3,5 εκατομμυρίων ευρώ. Το ποσό αυτό καλύπτει πρόσβαση σε στέγη, νερό και αποχέτευση σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη, καθώς και την παροχή διαφόρων ειδών για την υγεία και την υποστήριξη των επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης.
- Για την Τουρκία, ανακοίνωσε αρχική βοήθεια ύψους 3 εκατομμυρίων ευρώ. Το ποσό αυτό προστίθεται στις 31 ομάδες έρευνας και διάσωσης και 5 ιατρικές ομάδες που προσφέρονται από 20 κράτη μέλη της ΕΕ και την Αλβανία, το Μαυροβούνιο και τη Σερβία μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ. Οι ομάδες περιλαμβάνουν πάνω από 1.500 διασώστες και 100 σκύλους έρευνας και διάσωσης.
Λέκκας στην «Κ»: Δεν περιγράφεται αυτό που ζούμε
«Είναι απερίγραπτη η εικόνα, πρωτοφανής, μοναδική ιστορικά μιλώντας», αναφέρει στην «Κ» ο επικεφαλής της ελληνικής αποστολής στην Τουρκία, Ευθύμιος Λέκκας. «Στο επίπεδο των διασωστικών ενεργειών, οι δυσκολίες είναι τεράστιες. Επιχειρούμε σε συνθήκες δυσβάστακτου ψύχους και με συνεχείς μετασεισμούς», προσθέτει.
Η ελληνική ομάδα είναι η πρώτη που έφτασε στην Τουρκία, μετά τον καταστροφικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ και ανέλαβε αμέσως επιχειρησιακό ρόλο. Η Χατάι, μια πόλη 200.000 κατοίκων, έχει σύμφωνα με τον κ. Λέκκα δει το 1/5 της έκτασής της να κατεδαφίζεται ολοσχερώς.Παρ’ όλα αυτά, μέσα σε αυτό το «πολεμικό» -όπως το χαρακτηρίζει- σκηνικό, η ελληνική ΕΜΑΚ έχει καταφέρει να διασώσει τέσσερις ανθρώπους από τα χαλάσματα. Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, μάλιστα, στέκονται ιδιαίτερα στο έργο των Ελλήνων διασωστών.
Ο κ. Λέκκας σημειώνει ότι «όσες διασωστικές ομάδες και να έρχονταν εδώ, ούτε το 5% της κάλυψης των αναγκών δεν θα πετυχαίναμε – το μέτωπο στο οποίο εκτείνεται η καταστροφή είναι τεράστιο, δεν μπορείς να το παρακολουθήσεις».
Η ΕΜΑΚ απεγκλώβισε νεαρή γυναίκα – «Σας ευχαριστώ» είπε
Δραματικές στιγμές ζουν οι Έλληνες διασώστες της ΕΜΑΚ που επιχειρούν στην πληγείσα από το σεισμό περιοχή της Χατάι στην Τουρκία. Μετά από περίπου 12ωρη προσπάθεια, η ελληνική αποστολή κατάφερε να απεγκλωβίσει μία νεαρή γυναίκα, την 20χρονη Αϊρίν, από τα χαλάσματα πολυκατοικίας.
Μιλώντας στην «Κ», ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, Επιπυραγός Ιωάννης Αρτοποιός, αφηγήθηκε την προσπάθεια των Ελλήνων διασωστών, ενώ αποκάλυψε ότι στη διάρκεια της διάσωσης συνομίλησε σε ανοιχτή ακρόαση με την ομάδα και άκουσε τη νεαρή Τουρκάλα να λέει με σπαστά ελληνικά: «Σας ευχαριστώ».
Ο κ. Αρτοποιός είπε ότι η ομάδα της ΕΜΑΚ εντόπισε στα ερείπια του εν λόγω κτιρίου μια μητέρα που είχε καταπλακωθεί, ενώ ήταν εμφανής η προσπάθεια της να σώσει το βρέφος της. Δυστυχώς, τόσο το μωρό, όσο και η μητέρα έχασαν τη ζωή τους. Δίπλα τους, ωστόσο, βρισκόταν η 20χρονη γυναίκα που είχε καταπλακωθεί από έπιπλα – δεν μπορούσε μάλιστα να κουνήσει το πόδι της, πάνω στο οποίο βρισκόταν ένα τσιμεντένιο δοκάρι.
Μετά από πολύωρη προσπάθεια, η ομάδα την προσέγγισε, της έπιασαν το χέρι, της έδωσαν νερό και φαγητό. Ήταν αφυδατωμένη και εξαιρετικά κουρασμένη και η ομάδα συνέχισε την προσπάθεια διάσωσης, προσπαθώντας ταυτόχρονα να καθησυχάσει την Αϊρίν – «της έλεγαν συνέχεια, μην ανησυχείς, θα σε βγάλουμε ζωντανή», είπε στην «Κ» ο κ. Αρτοποιός.
Και πρόσθεσε: «Οι Έλληνες διασώστες έκαναν τομή στην κολώνα που τους εμπόδιζε», έβγαλαν το μωρό -ήταν ήδη νεκρό- δημιούργησαν ζωτικό χώρο και κατάφεραν εν τέλει να απεγκλωβίσουν την Αϊρίν. Αμέσως μετά την παρέλαβε ασθενοφόρο.
Ο γιος πυροσβέστη που είχε σώσει τον μικρό Ανδρέα στο Αίγιο, απεγκλώβισε παιδί στην Τουρκία
Συγκίνηση προκαλεί μια ιδιαίτερα ανθρώπινη λεπτομέρεια από τις δραματικές και τιτάνιες προσπάθειες που καταβάλλουν οι Ελληνες διασώστες στην πόλη Χάταϊ της Τουρκίας, που μέχρι στιγμής έχουν ανασύρει τέσσερις ανθρώπους ζωντανούς από τα ερείπια των κτιρίων που κατέρρευσαν από τον τρομακτικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για πες