Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2023

Δίκη Φιλιππίδη: Ο θεσμός των ενόρκων και ο ρόλος τους στην απόφαση του Δικαστηρίου

Σήμερα αποφασίζουν 3 δικαστές και 4 πολίτες που έχουν κληρωθεί ως ένορκοι

Ο Πέτρος Φιλιππίδης δικάζεται στο Μικτό Ορκωτό δικαστήριο το οποίο αποτελείται από 7 δικαστές, 3 τακτικούς και 4 ενόρκους δικαστές. Δηλαδή, η πλειοψηφία του απαρτίζεται από πολίτες.

Αν και στην Ελλάδα υπάρχουν ένορκοι σε κρίσιμες δίκες, εντούτοις οι περισσότεροι από τους πολίτες είναι εξοικειωμένοι με τον θεσμό από αμερικανικές δικαστικές ταινίες με μάχες που δίνονται για τον ορισμό των ενόρκων και την επιρροή τους. Εκεί οι ένορκοι εμφανίζονται κλειδωμένοι σε αίθουσες , να μην έχουν επαφή με τον έξω κόσμο και άλλα τινά για να μην επηρεάζονται. Εδώ δεν υπάρχει τέτοιο χολυγουντιανό σκηνικό.

Πόσο απαραίτητοι είναι οι ένορκοι;

Είναι αξιοσημείωτη η ταινία «Οι δώδεκα ένορκοι» –  υποψήφια για τρία Όσκαρ – που πραγματεύεται την υπόθεση ότι ενώ οι 11 από τους δώδεκα ενόρκους έχουν πεισθεί για την ενοχή ενός νεαρού μετανάστη για τη δολοφονία του πατέρα του, στο τέλος ο 12ος καταφέρνει και τους μεταπείθει όλους και τον αθωώνουν. Στην Αθήνα έχει μεταφερθεί στο θέατρο και παίζεται για 8 χρόνια συνεχώς.  

Ο θεσμός των ενόρκων

Ο θεσμός των ενόρκων προβλέπεται από το Σύνταγμα (άρθρο 97,παρ.1)  το οποίο προσδιορίζει σε ποιές περιπτώσεις η λαϊκή κυριαρχία – ο λαός- συμμετέχει στην δικαστική εξουσία (άρθρο 1 Συντάγματος) «Tα κακουργήματα και τα πολιτικά εγκλήματα δικάζονται από μικτά ορκωτά δικαστήρια που συγκροτούνται από τακτικούς δικαστές και ενόρκους, όπως νόμος ορίζει. Oι αποφάσεις των δικαστηρίων αυτών υπόκεινται στα ένδικα μέσα που ορίζει ο νόμος».

Σύμφωνα με το άρθρο 401 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας «Οι ψήφοι των τακτικών δικαστών και των ενόρκων είναι ισότιμες. Τα δικαιώματα που δίνονται στους δικαστές κατά το άρθρο 357 τα έχουν και οι ένορκοι» αν υπάρχουν διαφοροποιήσεις για θέματα που απαιτούν ειδικές γνώσεις κυρίως δικονομικού χαρακτήρα». Έτσι, οι πολίτες έχουν την πλειοψηφία για να αποφασίσουν στην δίκη Φιλιππίδη.  

Ποιοί και πως γίνονται ένορκοι

Ικανοί να εκπληρώσουν καθήκοντα ενόρκου είναι: α) Για το μικτό ορκωτό δικαστήριο, οι Έλληνες πολίτες και των δύο φύλων που κατοικούν ή διαμένουν μόνιμα στην έδρα του πρωτοδικείου όπου συγκροτείται το μικτό ορκωτό δικαστήριο, έχουν συμπληρώσει το 30ό έτος της ηλικίας τους, δεν έχουν όμως περάσει το 70ό, έχουν τουλάχιστον απολυτήριο λυκείου και δεν έχουν στερηθεί τα πολιτικά τους δικαιώματα. β) Για το μικτό ορκωτό εφετείο, οι Έλληνες πολίτες και των δύο φύλων που κατοικούν ή διαμένουν μόνιμα στην έδρα του εφετείου, όπου συγκροτείται το μικτό ορκωτό εφετείο, έχουν συμπληρώσει το 40ό έτος της ηλικίας τους, δεν έχουν όμως περάσει το 70ό, έχουν τουλάχιστον απολυτήριο λυκείου και δεν έχουν στερηθεί τα πολιτικά τους δικαιώματα.

Το συμβούλιο των πλημμελειοδικών και το συμβούλιο των εφετών καταρτίζουν έως την 20ή Απριλίου κάθε έτους τον ετήσιο κατάλογο των ενόρκων για το μικτό ορκωτό δικαστήριο και για το μικτό ορκωτό εφετείο, αντίστοιχα .

Οι κατάλογοι συντάσσονται αλφαβητικά και προτιμούνται πάντοτε εκείνοι που παρέχουν τις εγγυήσεις χρηστότητας, αμεροληψίας, ανεξαρτησίας γνώμης και κοινωνικής πείρας, καθώς επίσης και όσοι έχουν μόρφωση ανώτερη από εκείνη που απαιτεί ο νόμος για κάθε κατάλογο ενόρκων.

Ο κατάλογος αποτελείται, όσο είναι δυνατό, από ίσο αριθμό ονομάτων αντρών και γυναικών. Περιέχει συνολικά: α) για την Αθήνα έως 1.200, όχι όμως λιγότερα από 800 ονόματα• β) για τη Θεσσαλονίκη, Πειραιά και Πάτρα έως 1.000, όχι όμως λιγότερα από 600 ονόματα και γ) για τις υπόλοιπες πόλεις έως 750, όχι όμως λιγότερα από 150 ονόματα.

Δέκα πέντε τουλάχιστον ημέρες πριν αρχίσει η μηνιαία σύνοδος του μικτού ορκωτού δικαστηρίου το οικείο συμβούλιο πλημμελειοδικών, αφού ακούσει τον εισαγγελέα, με απόφασή του εκλέγει γι’ αυτή τη σύνοδο από τον ετήσιο γενικό κατάλογο α) στην Αθήνα 100 ενόρκους• β) στη Θεσσαλονίκη, Πειραιά και Πάτρα από 80 ενόρκους και γ) στις υπόλοιπες πόλεις από 60 ενόρκους.
Την ίδια ημέρα που εκλέγονται οι ένορκοι κάθε συνόδου, το τριμελές πλημμελειοδικείο κληρώνει από εκείνους που εκλέχθηκαν: α) για το μικτό ορκωτό δικαστήριο Αθηνών, 40 ενόρκους , β) για το μικτό ορκωτό δικαστήριο Θεσσαλονίκης, Πειραιά και Πάτρας, από 36 ενόρκους και γ) για το μικτό ορκωτό δικαστήριο των άλλων πόλεων από 32 ενόρκους.

Από τους ενόρκους που κληρώθηκαν: α) οι 20 που κληρώθηκαν πρώτοι από το συμβούλιο πλημμελειοδικών Αθηνών είναι οι ένορκοι της περιόδου του πρώτου δωδεκαημέρου της συνόδου του μικτού ορκωτού δικαστηρίου Αθηνών, και οι υπόλοιποι 20 ύστερα από αυτούς είναι οι ένορκοι της περιόδου του δεύτερου δωδεκαημέρου της ίδια συνόδου, β) οι 18 πρώτοι που κληρώθηκαν από τα συμβούλια πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, Πειραιά και Πάτρας είναι οι ένορκοι της περιόδου του πρώτου δωδεκαημέρου της συνόδου του μικτού ορκωτού δικαστηρίου της έδρας του καθενός, και οι υπόλοιποι 18 ύστερα από αυτούς είναι οι ένορκοι της περιόδου του δεύτερου δωδεκαημέρου της ίδιας συνόδου και γ) οι 16 πρώτοι που κληρώθηκαν από κάθε συμβούλιο πλημμελειοδικών των υπόλοιπων πόλεων είναι οι ένορκοι της περιόδου του πρώτου δωδεκαημέρου της συνόδου του μικτού ορκωτού δικαστηρίου της έδρας του καθενός και οι υπόλοιποι 16 είναι οι ένορκοι της περιόδου του δεύτερου δωδεκαημέρου της ίδιας συνόδου.

Πριν αρχίσει να συζητείται κάθε υπόθεση, διαβάζεται σε δημόσια συνεδρίαση με την παρουσία του εισαγγελέα και του κατηγορουμένου ο κατάλογος των ενόρκων της δωδεκαήμερης περιόδου, για την οποία προσδιορίστηκε η υπόθεση. Τα ονόματα που υπάρχουν στον κατάλογο διαβάζονται δυνατά με τη σειρά που είναι γραμμένα, ωσότου συμπληρωθεί από τους παρόντες ενόρκους ο αριθμός δέκα (10). Τα ονόματα αυτών των δέκα (10) ενόρκων μπαίνουν στην κληρωτίδα για να κληρωθούν οι τέσσερις (4) που μετέχουν με τους τακτικούς δικαστές στη σύνθεση του μικτού ορκωτού δικαστηρίου που θα δικάσει την υπόθεση.

Με αυτόν τον τρόπο κληρώθηκαν οι 4 ένορκοι στην δίκη Φιλιππίδη

Η ποινή των λιπενόρκων

Οι ένορκοι που κληρώθηκαν για τη σύνοδο οφείλουν να εμφανίζονται στους τακτικούς δικαστές του μικτού ορκωτού δικαστηρίου την ημέρα που αρχίζει η σύνοδος, καθώς και σε άλλη δικάσιμο της δωδεκαήμερης περιόδου για την οποία κλητεύθηκαν, για να εκπληρώσουν τα καθήκοντά τους.
Οι ένορκοι αν απουσιάσουν χωρίς νόμιμο λόγο, τιμωρούνται με απόφαση των τακτικών δικαστών αμέσως μετά την ανάγνωση του καταλόγου των ενόρκων, με χρηματική ποινή εκατό (100) έως διακόσια (200) ευρώ. Τιμωρούνται επίσης για κάθε νέα απουσία στη διάρκεια της ίδιας δωδεκαήμερης περιόδου με χρηματική ποινή εκατό (100) έως διακόσια (200) ευρώ. Επιτρέπεται για λογους υγείας ή σπουδαίο λόγο.

Η αμοιβή των ενόρκων και η εξαίρεσή τους

Ο εισαγγελέας και ο κατηγορούμενος έχουν το δικαίωμα να εξαιρέσουν ο καθένας δύο (2) ενόρκους.
Για κάθε όνομα μπορεί πρώτα ο εισαγγελέας και κατόπιν ο κατηγορούμενος να εκφραστεί ελεύθερα, αν θέλει να εξαιρέσει τον ένορκο που κληρώθηκε. Ούτε ο κατηγορούμενος ούτε ο εισαγγελέας έχουν την υποχρέωση να αιτιολογήσουν την εξαίρεση.

Οι ένορκοι δεν αμοίβονται. Ούτε για τους καφέδες δεν παίρνουν χρήματα και συνήθως κερνά εθιμικά ο πρόεδρος του Δικαστηρίου.

Ο όρκος των ενόρκων

Ο πρόεδρος του μικτού ορκωτού δικαστηρίου διαβάζει στους ενόρκους τον ακόλουθο όρκο: «Δηλώστε, επικαλούμενοι την τιμή και τη συνείδησή σας, και υποσχεθείτε, ότι θα θεωρήσετε με προσοχή και θα εξετάσετε με ευσυνειδησία, στη διάρκεια της προκείμενης δικαστικής συζήτησης, την κατηγορία κατά του…. , καθώς και την υπεράσπιση του, ότι δεν θα συνεννοηθείτε με κανέναν σχετικά με την απόφαση που θα εκδοθεί και ότι κατά την εκπλήρωση των καθηκόντων που σας επιβάλλονται δεν θα ενεργήσετε επηρεασμένοι από φιλία, έχθρα ή χάρη, ούτε για κάποια ιδιαίτερη ωφέλεια ή για άλλη παρόμοια αιτία, αλλά θα έχετε στο νου σας μόνο τη δικαιοσύνη και την αλήθεια και ότι θα ψηφίσετε κατά συνείδηση και κατά την ελεύθερη πεποίθηση που θα σχηματίσετε από τη συζήτηση, προσφερόμενοι εντελώς πιστά και άδολα».

https://www.tanea.gr/

Διαβάστε σχετικάΣήμερα αποφασίζουν 3 δικαστές και 4 πολίτες που έχουν κληρωθεί ως ένορκοι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για πες