Παρά το γεγονός ότι σε όλη την Ευρώπη οι χονδρικές τιμές του ρεύματος έχουν πραγματικά καταρρεύσει και κινούνται σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, εντούτοις κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει στην Ελλάδα.
Αντίστοιχα χθες για παράδειγμα στην Γερμανία ήταν στα 9,26 ευρώ, που είναι και η χαμηλότερη τιμή σε όλη την Ευρώπη. Στην Ιβηρική Χερσόνησο (Ισπανία και Πορτογαλία) ήταν στην περιοχή των 22 ευρώ.
Μετά την Ελλάδα, την μεγαλύτερη τιμή την συναντά κανείς στην Τουρκία με 170 ευρώ, στην Μάλτα με 144 ευρώ και Ιταλία με 145 ευρώ. Πάνω από τα 100 ευρώ ήταν σε Αγγλία και Ιρλανδία με 107 και 118 ευρώ αντίστοιχα.
Την ίδια στιγμή σήμερα θα βρεθούν στο τραπέζι του Eurogroup οι προτάσεις για αλλαγή του τρόπου επιδοτήσεων στα τιμολόγια ρεύματος. Στο επίκεντρο των συζητήσεων θα βρεθεί και η επανεξέταση της δημοσιονομικής κατάστασης των κρατών μελών.
Όπως αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες η Κομισιόν για τους λογαριασμούς ρεύματος θα προτείνει μία επιδότηση δύο σταδίων. Το πρώτο στάδιο θα αφορά τους οικονομικά ευάλωτους, με χαμηλές καταναλώσεις για τους οποίους θα καλυφθεί το σύνολο της αύξησης των τιμολογίων. Το δεύτερο στάδιο θα αφορά τα μεσαία και τα υψηλά εισοδήματα με μεσαίες και υψηλές καταναλώσεις για τους οποίους θα προβλέπεται κλιμακωτή επιδότηση, αλλά μόνο αν αποδεικνύουν ότι μειώνουν την κατανάλωση.
Στην Ελλάδα ισχύει ένα σύστημα κλιμακωτής επιδότησης, βάσει της κατανάλωσης των νοικοκυριών. Η επιδότηση μειώνεται για καταναλώσεις πάνω από τις 500 μεγαβατώρες.
Οι υπουργοί Οικονομικών της Γαλλίας και της Ολλανδίας θα κληθούν να παρουσιάσουν την εθνική εμπειρία τους, ώστε να αναλυθούν στη συνέχεια οι προκλήσεις στον σχεδιασμό και την υλοποίηση μέτρων με στόχο τον περιορισμό του αντίκτυπου που έχει το αυξημένο ενεργειακό κόστος σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Τα μέλη του Eurogroup θα ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με τις πτυχές της αναθεώρησης του πλαισίου οικονομικής διακυβέρνησης οι οποίες αφορούν την ευρωζώνη, όπως είναι τα προσχέδια προϋπολογισμών, η μακροοικονομική σταθεροποίηση, η διαδικασία μετα-προγραμματικής εποπτείας και η εφαρμογή της Διαδικασίας Μακροοικονομικών Ανισορροπιών σε κράτη-μέλη της ευρωζώνης.
Επιπλέον, η ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης περιλαμβάνει συζήτηση σχετικά με το προσχέδιο συστάσεων για την οικονομική πολιτική της ευρωζώνης για το 2023, ενόψει της έγκρισής τους στο Ecofin, καθώς και εξέταση της προόδου του σχεδίου για το ψηφιακό ευρώ, ενημέρωση για τη μετάβαση της Κροατίας στο ευρώ και για τις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης της Λετονίας, καθώς και για την πρόοδο που έχει σημειωθεί σχετικά με την κύρωση της συνθήκης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).
Αύριο Τρίτη (17/1), ο υπουργός Οικονομικών θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στη συνεδρίαση του Ecofin, στην οποία θα συζητηθεί ο οικονομικός και δημοσιονομικός αντίκτυπος του πολέμου στην Ουκρανία.
Ακόμα, το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα εκδώσει τροποποιητική εκτελεστική απόφαση όσον αφορά το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας του Λουξεμβούργου, με στόχο να ληφθεί υπόψη η επικαιροποιημένη μειωμένη μέγιστη χρηματοδοτική συνεισφορά (82,7 εκατ. ευρώ, αντί 93,3 εκατ. ευρώ), και θα εγκρίνει συμπεράσματα σχετικά με την έκθεση του μηχανισμού επαγρύπνησης για το 2023 και σχετικά με την έρευνα για τη βιώσιμη ανάπτυξη του 2023. Τέλος, αναμένεται να εγκριθεί η σύσταση του 2023 αναφορικά με την οικονομική πολιτική της ευρωζώνης. Η σύσταση θα υποβληθεί, εν συνεχεία, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προς έγκριση κατά τη σύνοδό του η οποία θα πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο.
https://www.newsit.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για πες