Ανήσυχοι είναι οι κάτοικοι της Λέσβου μετά τους σεισμούς που σημειώθηκαν τις τελευταίες ώρες στο νησί. Στις 9 παρά 20 το πρωί του Σαββάτου καταγράφηκε ισχυρή σεισμική δόνηση έντασης 4,7 βαθμών, της κλίμακας Ρίχτερ.
Μέχρι στιγμής έχουν αναφερθεί μικροζημιές σε 3 σπίτια στον Μόλυβο και 2 στην Πελόπη και πτώσεις βράχων στην Επαρχιακή οδό κοντά στην Άργενο, που απομακρύνθηκαν έπειτα από παρέμβαση μηχανήματος του Δήμου Δυτικής Λέσβου. Επίσης, έχουν διαπιστωθεί ζημιές στην εκκλησία της Αγίας Τριάδας στο χωριό Στύψη.
Όλες οι υπηρεσίες του Δήμου είναι σε ετοιμότητα και έχει γίνει επικοινωνία με το αρμόδιο Υπουργείο και με τον καθηγητή και πρόεδρο του ΟΑΣΠ Ευθύμιο Λέκκα. Η Επιτροπή εκτίμησης σεισμικού κινδύνου θα συνεδριάσει τις αμέσως επόμενες ώρες για περαιτέρω ενημέρωση.
Ο σεισμός των 4,9 Ρίχτερ και οι μετασεισμοί
Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών, το επίκεντρο του σεισμού των 4,9 Ρίχτερ εντοπίζεται 6 χλμ. δυτικά-βορειοδυτικά του Μανταμάδου Λέσβου, ενώ το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 17,5 χλμ.
H σεισμική δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή στο νησί, ενώ από εκείνη την ώρα στην περιοχή σημειώνονται μετασεισμοί. Μάλιστα δύο από αυτούς είχαν μέγεθος πάνω από 3 Ρίχτερ (3,6 και 3,3)
Ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας μιλώντας νωρίς το πρωί του Σαββάτου στο enikos.gr, εμφανίστηκε καθησυχαστικός, ωστόσο τόνισε ότι στην περιοχή έχουν καταγραφεί περισσότεροι από 15 μετασεισμοί, μετά τον σεισμό των 4,9 Ρίχτερ.
«Η συγκεκριμένη περιοχή δίνει σεισμούς και είναι γνωστό το ρήγμα» δήλωσε, προσθέτοντας πως «ο σεισμός των 4,9 Ρίχτερ έγινε αισθητός και στην Τουρκία». «Παρακολουθούμε το φαινόμενο» κατέληξε ο κ. Λέκκας.
«Δυνατός σεισμός μεγέθους 4,8 (Παν/μιο Αθηνών) ή 5,0 (EMSC) στο βόρειο τμήμα της Λέσβου στις 3:53 το ξημέρωμα. Ακολούθησαν μερικοί μικρότεροι. Kαι άλλος στις 8.39 μεγέθους 4,7. Η περιοχή έχει κάνει σημαντικούς σεισμούς στο παρελθόν. Όλο το σεισμικό ιστορικό της Λέσβου και της Χίου το συνέλεξα κα το δημοσίευσα το 2015» έγραψε από την πλευρά του ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος στο Facebook.
«Το επίκεντρο του σημερινού σεισμού στην Λέσβο μεγέθους 4,9 Ρίχτερ και των μικρότερων που έχουν ακολουθήσει δεν σχετίζονται με τον μεγάλο σεισμό και την ισχυρή σεισμική ακολουθία του 2017» αναφέρει ο Γεράσιμος Χουλιάρας.
«Οι σεισμοί αυτοί πρέπει έχουν σχέση με το μεγάλο ρήγμα της Αγ. Παρασκευής που διατρέχει όλο το νησί με διεύθυνση ΒΒΑ-ΝΝΔ με μεγάλο σεισμικό δυναμικό. (Το δεξιόστροφο ρήγμα της Αγία Παρασκευής είναι αυτό που ενεργοποιήθηκε στο μεγάλο σεισμό του 1867 (6,8). Διατρέχει το κεντρικό μέρος του νησιού από Β προς Ν, ενώ το ορατό του μήκος στην ξηρά είναι δυναμικότητας 6,7, επομένως πρέπει να συνεχίζεται και υποθαλάσσια, πιθανότατα στον κόλπο της Καλλονής.)
Παρακολουθούμε την εξέλιξη με τα δίκτυα μας. Η Λέσβος έχει πλούσια σεισμική ιστορία που οφείλεται στην δράση σημαντικών ενεργών ρηγμάτων τόσο υποθαλάσσιων όσο και χερσαίων που διασχίζουν το νησί. Λόγω του μεγάλου σεισμικού δυναμικού της ευρύτερης περιοχής και της φύσης του οικοδομικού ιστού ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΟΧΗ και οι κάτοικοι να λαμβάνουν τα γνωστά μέτρα σεισμικής προφύλαξης» εκτίμησε ο Άκης Τσελέντης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για πες