Κατά κύματα χτυπάει η ακρίβεια τα λαϊκά νοικοκυριά, που δεν προλαβαίνουν πλέον να πιάσουν στα χέρια τους τον μισθό του μήνα και αυτός «εξαφανίζεται» μέσα σε λίγες μέρες. Τα καταναλωτικά προϊόντα, τα καύσιμα, το ηλεκτρικό ρεύμα, τα πάγια έξοδα του σπιτιού έχουν εδώ και μήνες τόσο υψηλό κόστος, που πλέον αναγκάζονται να κόψουν από βασικές ανάγκες σε διατροφή, θέρμανση, μετακίνηση και πολλά άλλα. Και το μαρτύριο δεν έχει τέλος.
Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat που δημοσιοποιήθηκαν χτες, ο εναρμονισμένος ετήσιος δείκτης τιμών καταναλωτή στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στο 9% τον Νοέμβριο.
Δηλαδή σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, κάτι που δεν φαίνεται να αποκλιμακώνεται αλλά το αντίθετο, όπως δείχνουν τα στοιχεία. Είναι χαρακτηριστικό ότι στα σκαριά είναι ένας νέος «σεισμός» ανατιμήσεων, αφού υπάρχουν μεγάλες αυξήσεις στις τιμές χονδρικής των εγχώριων βιομηχανικών αγαθών, που φτάνουν το 67,5%!
Τι σημαίνει αυτό για τα νοικοκυριά; Οι τιμές χονδρικής των αγαθών εμφανίζονται άμεσα πλέον στο «ράφι» των καταστημάτων, κυρίως για τα προϊόντα άμεσης κατανάλωσης, ενώ στα διαρκή καταναλωτικά αγαθά οι ανατιμήσεις καθυστερούν λίγο περισσότερο.
Σύμφωνα λοιπόν με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, ο γενικός δείκτης των τιμών χονδρικής των βιομηχανικών αγαθών τον Οκτώβριο παρουσίασε αύξηση 35,4% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Οκτωβρίου 2021, έναντι αύξησης 23,5% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών του έτους 2021 με αυτούς του 2020.
Οι κυριότερες αυξήσεις βιομηχανικών αγαθών καταγράφηκαν στις ακόλουθες κατηγορίες:
- Παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου, ατμού και κλιματισμού 67,5%
- Παραγωγή οπτάνθρακα και προϊόντων διύλισης πετρελαίου 55%
- Χαρτοποιία και κατασκευή χάρτινων προϊόντων 17,5%
- Βιομηχανία τροφίμων 11,8%
- Παραγωγή χημικών ουσιών και προϊόντων 10,7%
- Παραγωγή βασικών μετάλλων 9,1%
- Κατασκευή προϊόντων από ελαστικό (καουτσούκ) και πλαστικές ύλες 7%
- Κατασκευή μεταλλικών προϊόντων (με εξαίρεση τα μηχανήματα και τα είδη εξοπλισμού) 6,9%
- Παραγωγή άλλων μη μεταλλικών ορυκτών προϊόντων 5,8%.
Χαρακτηριστική του μεγέθους του προβλήματος είναι η τελευταία έρευνα του Ινστιτούτου Ερευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών, όπου διαπιστώνεται ότι το 55% των νοικοκυριών έχουν μειώσει συνολικά τις αγορές σε είδη τροφίμων και είδη παντοπωλείου, ενώ 1 στα 5 έχει αναβάλει την πληρωμή λογαριασμών ή έχει προχωρήσει σε στάση πληρωμής, δημιουργώντας μια νέα φουρνιά «κόκκινων» υποχρεώσεων. Αλλο ένα 15% δηλώνει ότι έχει αυξήσει τον χρόνο εργασίας ή έχει βρει δεύτερη δουλειά, προκειμένου να βελτιώσει το πενιχρό του εισόδημα, και 1 στα 4 νοικοκυριά χρησιμοποιεί τις αποταμιεύσεις του για να καλύψει στοιχειώδεις ανάγκες.
Το 66% δηλώνει ότι έχει μειώσει την κατανάλωση ρεύματος και το 62% ότι έχει αναβάλει εργασίες συντήρησης και επισκευής στο σπίτι ή στο αυτοκίνητο. Για διασκέδαση, ψυχαγωγία και άλλες ...περιττές δαπάνες, βέβαια, ούτε λόγος, καθώς το 80% δηλώνουν ότι τις έκοψαν εντελώς.
Οσο κι αν προσπαθεί λοιπόν η κυβέρνηση να πείσει ότι τα επιδόματα και τα vouchers αποτελούν «ανάχωμα» στην παραπέρα φτωχοποίηση του λαού από την ακρίβεια, και όσο κι αν την ανταγωνίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ με τις δικές του «ρεαλιστικές συνταγές», η πραγματικότητα «φωνάζει» ότι λύση δεν υπάρχει για τον λαό μέσα στα όρια της «δημοσιονομικής σταθερότητας» και των «αντοχών της οικονομίας». Και ότι αυτός πληρώνει για άλλη μια φορά τις συνέπειες της πολιτικής που στηρίζει τα κέρδη, καταναλώνοντας λιγότερα (ποσοτικά και ποιοτικά) αγαθά, δουλεύοντας περισσότερο και απέχοντας από κάθε ψυχαγωγία.
Στα ύψη σκαρφαλώνει ξανά η τιμή στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας σε Ελλάδα και Ευρώπη, και αυτό μετακυλίεται σε χρόνο μηδέν και στους καταναλωτές, που πλέον καλούνται άμεσα να πληρώσουν σχεδόν διπλάσιες χρεώσεις στο ρεύμα.
Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου η τιμή για την αγορά της επόμενης μέρας, δηλαδή για την Τρίτη, έφτασε στα 319,03 ευρώ ανά μεγαβατώρα, με άλλα λόγια αυξήθηκε κατά 57% μέσα σε μια μέρα, δηλαδή σε σχέση με την τιμή της Κυριακής! Ακολούθησε περαιτέρω αύξηση στα 357 ευρώ ανά μεγαβατώρα, για να συνεχίσει ανοδικά στα 377 ευρώ για την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου. Ανάλογη τάση καταγράφεται και στις ευρωπαϊκές αγορές χονδρικής ρεύματος, με πολλές εκ των βασικών να προσεγγίζουν τα 400 ευρώ ανά μεγαβατώρα!
Ολα αυτά επιβεβαιώνουν ότι όποιες διαχειριστικές παρεμβάσεις κι αν επιχειρήσουν οι αστικές κυβερνήσεις και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τα διάφορα πλαφόν ή τα μέτρα εξοικονόμησης Ενέργειας, αλλά και οι επιδοτήσεις, δεν έχουν κανένα αντίκρισμα στην τσέπη των νοικοκυριών.
Αντίθετα, στο έδαφος της «απελευθέρωσης» της αγοράς Ενέργειας, με τη στρατηγική της «πράσινης μετάβασης» να προχωρά και βέβαια στο Χρηματιστήριο Ενέργειας να τζογάρεται η ζωή των λαών, είναι μοιραίο να εμφανίζονται τέτοια σκαμπανεβάσματα, που οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην επιδείνωση της ενεργειακής φτώχειας.
Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, έχουμε και νέες αυξήσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος μέσω της αύξησης των χρεώσεων για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) που «τρέχουν» από την 1η Νοέμβρη 2022, με απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, και οι οποίες θα επιβαρύνουν τα νοικοκυριά με 300 εκατ. ευρώ ετησίως.
Κλινικές χωρίς καλοριφέρ και θερμοστάτες σε επίπεδα ψύχους
Ολο αυτό το διάστημα οι ασθενείς κυκλοφορούσαν με τα μπουφάν στους θαλάμους νοσηλείας. Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες βδομάδες, μετά από κύμα αντιδράσεων, η διοίκηση του ΠΑΓΝΗ είχε αποσύρει οδηγίες «εξοικονόμησης» που θα άφηναν στο σκοτάδι και στο κρύο Τμήματα και κλινικές του νοσοκομείου.
Και το ΠΑΓΝΗ δεν αποτελεί εξαίρεση, αφού και στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης ασθενείς και συνοδοί ξεπάγιασαν, καθώς η διοίκηση, εφαρμόζοντας τις σχετικές κυβερνητικές οδηγίες, κατέβασε τον θερμοστάτη του καλοριφέρ και διαμόρφωσε κλίμα ψύχους.
Ετσι, οι ασθενείς πέρασαν το περασμένο Σαββατοκύριακο τυλιγμένοι σε κουβέρτες, με το προσωπικό να αγωνιά για να εξασφαλίσει περισσότερα κλινοσκεπάσματα ώστε να μην ξεπαγιάσουν.
Η δε διοίκηση του νοσοκομείου παραδέχτηκε ότι εφάρμοσε τις σχετικές απαράδεκτες κυβερνητικές οδηγίες, αφήνοντας το ίδρυμα ουσιαστικά χωρίς θέρμανση, ενώ μετά τις σφοδρές αντιδράσεις αναγκάστηκε να επαναφέρει τον θερμοστάτη σε κανονικά επίπεδα.
«Η κρίση αλλάζει τον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης και η Ελλάδα είναι στην πρώτη γραμμή αυτής της αλλαγής», πανηγύρισε ο πρωθυπουργός, την ώρα που τα λαϊκά νοικοκυριά στενάζουν από την ακρίβεια και την ενεργειακή φτώχεια μέσα στο καταχείμωνο, καθώς το πανάκριβο ρωσικό φυσικό αέριο αντικαθίσταται από το πανάκριβο αμερικανικό LNG, η μεταφορά του οποίου έχει εκτοξεύσει τα κέρδη των εφοπλιστών.
Παραπέρα, ο Κυρ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις νέες υποδομές που έχουν υλοποιηθεί ή κατασκευάζονται και οι οποίες επιτρέπουν την αύξηση των εξαγωγών φυσικού αερίου, σημειώνοντας ιδιαίτερα τη νέα δεξαμενή υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα (αύξησε τη δυναμικότητα του σταθμού κατά 65%), καθώς και τον νέο πλωτό σταθμό LNG στην Αλεξανδρούπολη (αναμένεται να λειτουργήσει έως τις αρχές του 2024), τον αγωγό ΤΑΡ (μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν προς την Ευρώπη μέσω Ελλάδας) και τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό φυσικού αερίου, IGB, που εγκαινιάστηκε τον περασμένο μήνα, ενώ αναφέρθηκε και στην προοπτική κατασκευής αγωγού εφοδιασμού της Βόρειας Μακεδονίας.
Ολα τα παραπάνω, βέβαια, είναι έργα που υπηρετούν τον στόχο της «γεωστρατηγικής αναβάθμισης» της αστικής τάξης, εντάσσοντας τη χώρα ακόμη πιο βαθιά στους σχεδιασμούς για την απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο, ως τμήμα της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης με τη Ρωσία, δημιουργώντας τους αντίστοιχους κινδύνους για τον λαό, που στο ενδιάμεσο, λόγω και των συνεπειών της «πράσινης μετάβασης», πληρώνει το ρεύμα και το καύσιμο χρυσάφι, χώρια τις αυξήσεις στα είδη πλατιάς κατανάλωσης.
Μπρος σε αυτή την πραγματικότητα, ο πρωθυπουργός επανέλαβε τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης προς την ΕΕ για λήψη μέτρων παρέμβασης, σε μια αγορά που όπως επισήμανε χαρακτηριστικά δεν λειτουργεί σωστά, με γνώμονα όμως τη διασφάλιση της κερδοφορίας των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων, θεωρώντας δεδομένο ότι ο λαός θα πληρώνει «τα σπασμένα», ενώ μέσα από κάποιες επιδοτήσεις και «pass» καλούνται και σε αυτή την περίπτωση, με αναδιανομές κονδυλίων από τον προϋπολογισμό, οι φτωχοί να επιδοτήσουν τους φτωχότερους.
Υποστήριξε τέλος ότι η ΕΕ, όπως ήδη κάνει η Ελλάδα, θα πρέπει να προχωρήσει στη διερεύνηση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, καθώς το φυσικό αέριο, όπως είπε, θα είναι κοντά μας για ένα διάστημα και πρέπει να διασφαλίσουμε τον εφοδιασμό «σε λογικό κόστος», χωρίς να επηρεάζεται η ενεργειακή μετάβαση προς την «πράσινη οικονομία», κάνοντας καθαρό ότι δεν αλλάζει ο βασικός τους στόχος, όπως υπηρετεί τα σχέδια των αρπακτικών του κλάδου για διασφάλιση νέων πεδίων κερδοφορίας.
Αργότερα, εξάλλου, ο Κυρ. Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την Ιταλίδα ομόλογό του Τζ. Μελόνι.
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1/12/22
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για πες