Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2022

«Τελεία και παύλα» από τον Γιατρομανωλάκη - Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις οι καλλιτέχνες


Η εξίσωση των πτυχίων των καλλιτεχνών με το απολυτήριο λυκείου έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στον καλλιτεχνικό κόσμο της χώρας - Η κυβέρνηση, πάντως, υποστηρίζει πως δεν ισχύει κάτι τέτοιο.

Ολοκληρώθηκε αργά το απόγευμα της Τρίτης στο υπουργείο Πολιτισμού η συνάντηση των εκπροσώπων καλλιτεχνικών σωματείων, της ΠΟΘΑ, του ΣΕΗ, και άλλων σωματείων του κλάδου, με εκπροσώπους των υπουργείων Εσωτερικών, Παιδείας και Πολιτισμού.

Νωρίτερα χθες, μαζί με τους σπουδαστές των δραματικών σχολών, ωδείων και σχολών χορού, οι εκπρόσωποι των καλλιτεχνικών σωματείων πραγματοποίησαν δυναμική συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Πολιτισμού και πορεία προς τη Βουλή.

Στην κινητοποίηση συμμετείχε το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος, ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος, σύλλογοι σπουδαστών καλλιτεχνικών σχολών, αλλά και αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ.

Οι καλλιτέχνες διεκδικούν την ανάκληση του προεδρικού διατάγματος 85/2022 που υποτιμά τις καλλιτεχνικές σπουδές, εξισώνοντας τα διπλώματα με απολυτήρια λυκείου.

«Τελεία και παύλα» από Γιατρομανωλάκη

Στη συνάντησή τους στο υπουργείο Πολιτισμού, οι εκπρόσωποι των καλλιτεχνικών σωματείων έθεσαν το ζήτημα σε εκπροσώπους των υπουργείων Εσωτερικών, Παιδείας και στον υφυπουργό Πολιτισμού Νικόλα Γιατρομανωλάκη.

«Θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε, ακόμα μία φορά, ότι το ΠΔ δεν εξισώνει τους τίτλους σπουδών των δραματικών σχολών με το απολυτήριο λυκείου, τελεία και παύλα. Το ΠΔ δεν προκάλεσε καμία απολύτως αλλαγή σε αυτό το στάτους. Καμία. Ό,τι ίσχυε πριν, ισχύει και σήμερα, και ίσχυε και επί ΣΥΡΙΖΑ», δήλωσε ο κ. Γιατρομανωλάκης στα σωματεία.

Εκείνα ζητούν, από την πλευρά τους, να επιστρέψουν «στο προ του Διατάγματος καθεστώς των πτυχίων τους, επιπέδου Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΤΕ) για όλους τους καλλιτέχνες και έως ότου ρυθμιστεί το νομικό πλαίσιο».

Ο υφυπουργός Πολιτισμού δήλωσε επίσης ότι στη συνάντηση «ζητήθηκαν από τα σωματεία έγγραφες παρατηρήσεις επί του ΠΔ, έτσι ώστε να εξεταστούν και να αποσαφηνιστούν άμεσα τυχόν τεχνικά θέματα από το Υπουργείο Εσωτερικών».

Με αφορμή αυτό το θέμα, ο κ. Γιατρομανωλάκης πρόσθεσε ότι στη συνάντηση «προκλήθηκε μια συζήτηση στον δημόσιο διάλογο που είναι εξαιρετικά χρήσιμη, γιατί δίνει ορατότητα στο πολύ σημαντικό ζήτημα της διαβάθμισης των σχολών καλλιτεχνικής εκπαίδευσης», αναγνωρίζοντας «το σοβαρότατο και άλυτο επί δεκαετίες θέμα της διαβάθμισης και ποιότητας της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης».

Άλλωστε, όπως είπαν στη μαζική τους συγκέντρωση σήμερα οι καλλιτέχνες:«Είμαστε όλοι εδώ και είμαστε στην δυσάρεστη θέση να διεκδικήσουμε το αυτονόητο».

ΠΟΘΑ: «Ο Γιατρομανωλάκης προσπαθεί να υποτιμήσει το ζήτημα»

Ωστόσο, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος, όπως σημείωσε στην ανακοίνωσή της, «ο κ. Νικόλας Γιατρομανωλάκης, ο καθ’ ύλην αρμόδιος από την πλευρά του ΥΠΠΟ, προσπαθεί να υποτιμήσει το ζήτημα, λέγοντας ότι η ρύθμιση αυτή αφορά μόνο την εργασιακή σχέση των εργαζόμενων αυτών με τους ΟΤΑ και άλλους δημόσιους φορείς. Δηλαδή, η δυσμενής εργασιακή μεταβολή που αφορά τους εργαζόμενους σε δημοτικές καλλιτεχνικές σχολές, δεν είναι κατά τη γνώμη του κάτι σημαντικό».

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση φαίνεται να παγιώνει μια νέα πραγματικότητα στον καλλιτεχνικό χώρο, με τον ΣΥΡΙΖΑ να υποστηρίζει πως ανοίγει τον δρόμο για την ίδρυση ιδιωτικών κολεγίων – δραματικών σχολών.

Από την πλευρά τους, τα σωματεία των καλλιτεχνών αποφάσισαν να προχωρήσουν το πρωί της Τετάρτης σε συνελεύσεις, προκειμένου να εξετάσουν την κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους.

https://www.tanea.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για πες