Νέα στοιχεία και ερωτήματα για τον Κωνσταντίνο Γιαννόπουλο φέρνει στο φως «Το Βήμα» της Κυριακής 18/12/22 – Τα έγγραφα για αμφιλεγόμενες συναλλαγές, η εταιρεία του προέδρου με πελάτη το «Χαμόγελο» και οι μαρτυρίες από το εσωτερικό της ΜΚΟ για προβληματικές συμπεριφορές. του Βασίλη Λαμπρόπουλου
Ο πρόεδρος του «Χαμόγελου του Παιδιού» Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος φέρεται να διαμένει σε διαμέρισμα-μεζονέτα έκτασης περίπου 500 τ.μ., με πέντε μπάνια, αξίας περίπου 2 εκατ. ευρώ, σε αμφιθεατρική περιοχή στον Αλιμο, το οποίο ωστόσο είναι κληροδότημα του οργανισμού από δωρεά μιας συνταξιούχου από τη Δράμα που ήθελε να βοηθήσει παιδιά που είχαν ανάγκη!
Επιπλέον, ο κ. Γιαννόπουλος, παρότι έχει αναφέρει κατ’ επανάληψη στα ΜΜΕ πως έχει εγκαταλείψει κάθε επαγγελματική δραστηριότητα από το 1995 λόγω της επιθυμίας να αφοσιωθεί στο «Χαμόγελο του Παιδιού», φέρεται να έχει διατηρήσει την εταιρεία Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος Μονοπρόσωπη ΕΠΕ – ACO Σύμβουλοι ΕΠΕ.
Η εταιρεία αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες των οικονομικών αρχών, φέρεται να εισέπραττε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ επί σειρά ετών από το «Χαμόγελο του Παιδιού» για άγνωστες υπηρεσίες.
Διαθέτοντας μάλιστα οι οικονομικές αρχές και αναλυτικά στοιχεία όλων αυτών των υπό διερεύνηση συναλλαγών που φαίνεται να αποτελούσαν «δίαυλο» πληρωμών του κ. Γιαννόπουλου από το «Χαμόγελο» και τις οποίες επιχείρησε να νομιμοποιήσει σε δεύτερη φάση. Προκειμένου να εξεταστεί αν στερούσαν μεγάλα χρηματικά ποσά από την προστασία των ανηλίκων και τα οποία προέρχονταν από δωρεές.
Μάλιστα είναι ενδεικτικό ότι σύμφωνα με τα έγγραφα που παρουσιάζει «Το Βήμα» ο κ. Γιαννόπουλος είχε ζητήσει στις 22 Νοεμβρίου 2013 η εν λόγω «κρυφή» εταιρεία συμβούλων που είχε δημιουργήσει από το 1988 να παρατείνει τη λειτουργία της για 50 χρόνια, δηλαδή μέχρι το 2063!
Η πολυκατοικία στην οποία διαμένει ο Κ. Γιαννόπουλος με την οικογένειά του. Η μεζονέτα των 500 τ,μ. και αξίας 2.000.000 ευρώ είναι κληροδότημα στο «Χαμόγελο του Παιδιού»
Τα ακίνητα και οι αποπομπές
Επιπλέον, νέα ερωτήματα ανακύπτουν για τον αριθμό των ακινήτων που τελικώς έχουν περιέλθει στην ιδιοκτησία του «Χαμόγελου», αφού εκτός του αριθμού των 230 που έχουν καταχωριστεί στο Κτηματολόγιο φαίνεται να υπάρχουν και εκατοντάδες άλλα – ανάμεσα σε αυτά, οικήματα στο κέντρο της Αθήνας – που δεν είναι πλήρως καταχωρισμένα στην εν λόγω ηλεκτρονική υπηρεσία καταγραφής που καλύπτει το 60%-70% της χώρας.
Με τον εκπρόσωπο της ΜΚΟ να μην προσδιορίζει σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου τον αριθμό των ακινήτων που διαθέτει τελικώς ο οργανισμός και γιατί, με καταγραφή αντίστοιχων αριθμητικών στοιχείων, δεν υπάρχει εκμετάλλευσή τους. Χωρίς ασφαλώς να μνημονεύεται ότι σε ένα από αυτά τα ακίνητα τεράστιας αξίας έχει επιλέξει να διαμένει ο ίδιος ο πρόεδρος του «Χαμόγελου του Παιδιού» και αν υπάρχει οποιοδήποτε αντίτιμο για αυτό.
Παράλληλα ερωτήματα προκαλούνται από τις διαδοχικές παραιτήσεις και αποπομπές δεκάδων υπαλλήλων της εν λόγω ΜΚΟ που αναφέρονται σε σκαιές συμπεριφορές υπευθύνων προς τους ίδιους αλλά και προς φιλοξενούμενα παιδιά.
Επίσης εντύπωση προκαλεί εσωτερικό mail που είχε αποστείλει προσφάτως ο κ. Γιαννόπουλος σε υπαλλήλους του (σ.σ.: είναι στη διάθεσή μας), όπου χαρακτήριζε «ανθρωποφαγία των ΜΜΕ» την υπόθεση της «Κιβωτού του Κόσμου», ενώ είναι σε πλήρη εξέλιξη η δικαστική έρευνα και με τις αρχικές υπόνοιες να επιβεβαιώνονται από τα στοιχεία που ανακύπτουν.
Η λεπτομερής καταγραφή του κληροδοτήματος για την οικία στον Αλιμο
Ερωτήματα και απαντήσεις
Το «Χαμόγελο του Παιδιού», που είναι ένας σημαντικός φιλανθρωπικός οργανισμός με πολυετές έργο, καλή μαρτυρία στους πολίτες και με προσπάθεια να επιδειχθεί πλήρης διαφάνεια στις δραστηριότητες και στους οικονομικούς απολογισμούς του, έχει γραφεία, υποδομές και χώρους φιλοξενίας σε 17 πόλεις της Ελλάδας, όπου εργάζονται περίπου 500 υπάλληλοι και 4.000 εθελοντές. Ακόμα, φαίνεται να δέχεται και περίπου 220.000 κλήσεις στις τρεις γραμμές βοήθειας και υποστήριξης, ενώ φιλοξενεί δεκάδες παιδιά από εισαγγελικές παραγγελίες ή άλλες παρεμβάσεις.
Ιδρυτής του ο κ. Κώστας Γιαννόπουλος, πρώην υπεύθυνος της εταιρείας ACO Hellas – Συστήματα Οργάνωσης Εργασίας Ανώνυμη Εταιρεία, με έδρα στην οδό Στουρνάρη, που στο παρελθόν αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα από εκκρεμείς συναλλαγές με πολυεθνικές εταιρείες.
Ο κ. Γιαννόπουλος σε κατά καιρούς δηλώσεις του έχει αναφερθεί σε μια εξαιρετικά επιτυχημένη πορεία της εν λόγω εταιρείας. Σύμφωνα ωστόσο με νομικούς εκπροσώπους μιας εξ αυτών των πολυεθνικών εταιρειών με τους οποίους επικοινώνησε «Το Βήμα», υπήρχε δικαστική διαμάχη (σ.σ.: διαθέτουν σχετικά έγγραφα) για την καταβολή, τότε, 200.000 ευρώ από πώληση προγραμμάτων από την ελληνική εταιρεία. Μάλιστα αυτή η εκκρεμότητα οδήγησε και στην αποπομπή στελεχών του γραφείου της πολυεθνικής, το οποίο επόπτευε την Ελλάδα, στην Ελβετία.
Η καταχώριση στο ΓΕΜΗ το 2013, για παράταση της διάρκειας της εταιρείας του κ. Γιαννόπουλου για ακόμη 50 χρόνια
Ο κ. Γιαννόπουλος ξεκίνησε την προσπάθειά του για τη δημιουργία του «Χαμόγελου» το 1995, στη διάρκεια της ασθένειας του 10χρονου γιου του, και την υλοποίησε μετά τον θάνατό του. Ο oργανισμός επεκτάθηκε σημαντικά τις τελευταίες δεκαετίες με κύριο ζητούμενο να παρατείνει σε πλήρη ευκρίνεια το έργο του για τη βοήθεια απροστάτευτων παιδιών.
«Το Βήμα» προ μιας εβδομάδας αναφέρθηκε στην εστίαση του ενδιαφέροντος των ελεγκτικών αρχών στο «Χαμόγελο του Παιδιού» και παρουσίασε μια σειρά καίριων ερωτημάτων που απασχολούν και τους αρμόδιους κρατικούς λειτουργούς προκειμένου να μην υπάρχουν περαιτέρω αμφιβολίες και ενδοιασμοί των πολιτών για τους φιλανθρωπικούς οργανισμούς μετά την υπόθεση της «Κιβωτού».
Ανάμεσα σε αυτά, ερωτήματα που αφορούν τα πλεονάσματα ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ για το «Χαμόγελο», σε αντίθεση με «δραματικές εκκλήσεις» του κ. Γιαννόπουλου για «οριακές οικονομικές καταστάσεις», τη διαχείριση και εκμετάλλευση εκατοντάδων ακινήτων, τις προβληματικές σχέσεις με την ΕΛ.ΑΣ. σε θέματα εξαφανίσεων ανηλίκων και άλλα.
Μία ημέρα μετά το δημοσίευμα του «Βήματος» ο κ. Γιαννόπουλος παραχώρησε συνέντευξη Τύπου για να διατυπώσει την άποψη ότι το ρεπορτάζ είναι «έργο μιας κλίκας που είχε αρχίσει τη δράση της το προηγούμενο καλοκαίρι», ότι πρόκειται για «ανθρωποφαγία» (σ.σ.: την ίδια που απέδωσε με «εσωτερικό mail» και για την «Κιβωτό») και ότι «στοχοποιείται κάθε καλό που γίνεται για να μείνουν στο απυρόβλητο τα κρατικά ιδρύματα».
Ολόκληρη η συνέντευξη, λόγω της μεγάλης της έκτασης, αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της εφημερίδας «tovima.gr», όπως και η απάντηση του συντάκτη στα όσα του αποδόθηκαν.
Η πολυτελής κατοικία στον Αλιμο
Τα νεότερα όμως στοιχεία που παρουσιάζουμε προκαλούν σειρά νέων σημαντικών ερωτημάτων.
Αρχικά η διαπίστωση ότι ο πρόεδρος του «Χαμόγελου του Παιδιού» και η σύζυγός του – πρώην εθελόντρια της ΜΚΟ – διαμένουν σε ένα από τα πιο επίλεκτα κληροδοτήματα, δύο οροφοδιαμερίσματα εκατοντάδων τετραγωνικών μέτρων με εσωτερική σκάλα (σ.σ.: το συμβόλαιο στη διάθεση της εφημερίδας) στην οδό Κωστή Παλαμά στον Αλιμο, που παραχωρήθηκε στο «Χαμόγελο του Παιδιού» από τη συνταξιούχο Αθηνά Κ., κάτοικο εξωτερικού.
Η εγγραφή του στο Κτηματολόγιο με καταχώριση στο «Χαμόγελο του Παιδιού» έγινε στις 10 Οκτωβρίου 2019. Το ακίνητο αυτό, τον οποίο παλαιότερα ανήκε σε άτομο αραβικής καταγωγής και διέθετε τζακούζι, φέρεται να έχει αξία τουλάχιστον 2 εκατ. ευρώ.
Ωστόσο σε αυτό το πολυτελές διαμέρισμα, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία και μαρτυρίες που παρουσιάζονται από «Το Βήμα της Κυριακής», διαμένουν τα τελευταία έτη ο κ. Γιαννόπουλος και η σύζυγός του μαζί με δύο παιδιά που έχουν υιοθετήσει και τα οποία φέρεται να φοιτούν σε ιδιωτικό σχολείο. Στο γραμματοκιβώτιο της πολυκατοικίας και στο κουδούνι φιγουράρει το όνομα του προέδρου του «Χαμόγελου του Παιδιού», και η διαμονή του εκεί είναι κοινός τόπος (συγκάτοικοί του μας επιβεβαίωσαν τη διαμονή του στο οίκημα).
Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, που εξετάζονται ήδη από τις Αρχές, ο κ. Γιαννόπουλος και στο παρελθόν διέμενε σε παραθαλάσσιο κληροδότημα του «Χαμόγελου» στη Βάρκιζα, μικρότερης έκτασης. Χωρίς να διευκρινίζεται αν υπάρχει οποιοδήποτε αντίτιμο – εικονικό ή πραγματικό – για τη διαμονή του στη μεζονέτα του Αλίμου και γιατί το εν λόγω κληροδότημα δεν αξιοποιήθηκε προκειμένου να ενισχυθεί σημαντικά το «Χαμόγελο του Παιδιού».
Σημειώνεται ότι στη συνέντευξη Τύπου που έδωσαν ο κ. Γιαννόπουλος και οι συνεργάτες του (σ.σ.: αρκετοί από αυτούς, όπως ο υπεύθυνος τεχνικών έργων, είναι άτομα από το οικογενειακό περιβάλλον του) υποστηρίχθηκε πως υπάρχουν προβλήματα στην αξιοποίηση των ακινήτων λόγω αμφισβήτησης των διαθηκών, καθυστερήσεων σε γραφειοκρατικές διαδικασίες, κ.λπ.
Χωρίς όμως να δίνεται απάντηση γιατί δεν αξιοποιήθηκε το εν λόγω ακίνητο-«φιλέτο» που προφανώς δεν αντιμετώπιζε τέτοιου είδους προβλήματα.
Το «Χαμόγελο» στην υπηρεσία του ιδρυτή του
Ερωτήματα ακόμα δημιουργούνται από τις μαρτυρίες που έχει συγκεντρώσει «Το Βήμα της Κυριακής», σύμφωνα με τις οποίες ο κ. Γιαννόπουλος και οι συγγενείς του καλύπτουν καθημερινές ανάγκες τους με προϊόντα ή υπηρεσίες από το «Χαμόγελο του Παιδιού».
Σύμφωνα με πληροφορίες ο ίδιος χρησιμοποιούσε ως οικιακή βοηθό υπάλληλο του «Χαμόγελου», όπως και άλλος υπάλληλος βρίσκεται διαρκώς στο πλευρό του. Επιπλέον, υπάρχουν αναφορές ότι άτομο από το περιβάλλον του παραλάμβανε τρόφιμα και άλλα είδη που προορίζονταν για ανηλίκους από δομή στα βόρεια προάστια της Αθήνας.
Μάλιστα σε μια περίπτωση αιφνιδιαστικής παραλαβής τροφίμων από την εν λόγω δομή ένα Σαββατοκύριακο υπάρχουν γραπτές αναφορές ότι «χτύπησε ο συναγερμός και υπήρξε μεγάλη αναστάτωση».
Επίσης, ζητούμενο είναι από ποιον πληρώνονται οι λογαριασμοί ΔΕΗ, ΟΤΕ κ.λπ., όπως και καθημερινά έξοδα του προέδρου του «Χαμόγελου», αφού υπάρχουν γραπτές μαρτυρίες ότι αυτά καταβάλλονται από τα έσοδα της ΜΚΟ.
Σημαντικές απορίες προκαλούνται και από την ενεργοποίηση από τον κ. Γιαννόπουλο της εταιρείας ACO – Σύμβουλοι Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος ΕΠΕ (παλαιότερα εμφανιζόταν ως ACO Plastic από μια εταιρεία πλαστικοποιήσεων που είχε δημιουργήσει παλαιότερα στενός συγγενής του προέδρου της ΜΚΟ) που φέρεται να δημιουργήθηκε το 1988, η λειτουργία της ανανεώθηκε το 2013 για 50 χρόνια και τελικά έκλεισε το 2017.
Η εν λόγω εταιρεία του κ. Γιαννόπουλου (σ.σ.: και ενώ ο ίδιος σε δεκάδες συνεντεύξεις του μνημονεύει ότι δεν έχει καμία επαγγελματική δραστηριότητα) φέρεται από το 2005 να παραλαμβάνει ποσά της τάξης των 50.000 ευρώ (στις 29 Δεκεμβρίου 2005), 47.155 ευρώ (στις 21 Νοεμβρίου 2016) και λίγες ημέρες αργότερα 13.450 ευρώ από το «Χαμόγελο του Παιδιού»!
Ακόμα, στις 13 Μαρτίου 2009 η εταιρεία του κ. Γιαννόπουλου εισέπραξε 80.404 ευρώ και το 2010 65.425 ευρώ από το «Χαμόγελο του Παιδιού» με επίκληση συμβουλές που έδινε ο πρόεδρος στη ΜΚΟ που δημιούργησε. Με τη ροή χρημάτων να συνεχίζεται τα επόμενα χρόνια.
Σύμφωνα με έγγραφες αναφορές, ο κ. Γιαννόπουλος για αυτές τις εκροές χρημάτων και τη χρήση της εταιρείας συμβούλων του είχε ζητήσει με σημαντική καθυστέρηση – το 2007 – άδεια από τα μέλη της 12ης γενικής συνέλευσης της ΜΚΟ που φέρεται να του δόθηκε με επίκληση των καθημερινών αναγκών του. Χωρίς να εξηγούνται προγενέστερες χρηματοδοτήσεις ή υπερβάσεις των ποσών που είχε ζητήσει.
Το «μονοπώλιο» των εξαφανίσεων
Οι τεταμένες σχέσεις με την ΕΛ.ΑΣ. και οι «λάθος» συναγερμοί
Νέα στοιχεία φαίνεται να ανακύπτουν και για τις προβληματικές σχέσεις του προέδρου του «Χαμόγελου του Παιδιού» με την ΕΛ.ΑΣ. κυρίως για θέματα εξαφανίσεων ανηλίκων, όπου επιχειρούνταν η επικοινωνιακή εκμετάλλευση των εν λόγω δραματικών συμβάντων.
Ενδεικτικό στοιχείο είναι «κατεπείγουσες αναφορές» που είχε στείλει η εν λόγω ΜΚΟ στις 19 Απριλίου 2021 προς την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ., όπου ανέφερε: «Βρισκόμαστε για πολλοστή φορά στη δυσάρεστη θέση να σας ειδοποιήσουμε για δύο ακόμα περιστατικά ταυτόχρονης και αυθαίρετης ενεργοποίησης συναγερμών από άλλον φορέα (σ.σ.:. εκτός του «Χαμόγελου»)».
Με επίκληση μνημονίου μεταξύ του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της συγκεκριμένης ΜΚΟ για «αποκλειστική διαχείριση εξαφάνισης παιδιών και ενηλίκων» που δεν θεωρείται ωστόσο δεσμευτικό από στελέχη της ΕΛ.ΑΣ.
Ακόμα «Το Βήμα» συγκέντρωσε μαρτυρίες στελεχών της ΕΛ.ΑΣ. για άκομψες παρεμβάσεις στο έργο τους από υπευθύνους της ΜΚΟ, με συστάσεις ακόμα και για τον τρόπο που θα πραγματοποιήσουν αυτοψίες. Μνημονεύεται ενδεικτικά ότι, σύμφωνα με μαρτυρίες αστυνομικών, στην περίπτωση εξαφάνισης επτάχρονης αφρικανικής καταγωγής το 2020 από το Παγκράτι υπήρχαν «πιέσεις» από εκπρόσωπο της ΜΚΟ να αναζητηθούν ίχνη αίματος του κοριτσιού στο διαμέρισμα που διέμενε (σ.σ.: με την υπόνοια ότι αυτό τάχα σφαγιάσθηκε εκεί). Ενώ τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. την είχαν ήδη εντοπίσει στη Γαλλία όπου είχε ταξιδέψει με την αρωγή των συγγενών του.
Τέλος, στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη υπενθύμιζαν τις δημόσιες παρεμβάσεις εκπροσώπου της εν λόγω ΜΚΟ τον Απρίλιο του 2004 που υποστήριζε ότι «μας τηλεφωνούν έντρομα παιδιά για να δηλώσουν την εξαφάνιση φίλου τους. Πολύ φοβάμαι ότι τα παιδιά αυτά πέφτουν θύματα κυκλώματος εμπορίας οργάνων». Σε μια δήλωση που προκάλεσε ασκόπως ανησυχία και που δεν επιβεβαιώθηκε σε καμία περίπτωση από περαιτέρω έρευνες της ΕΛ.ΑΣ.
Η αναφορά της εργαζόμενης
«Σας ευχαριστώ θερμά για την απόλυση»
Ζητήματα που πρέπει να ερευνηθούν κατά προτεραιότητα για να μη μένει οποιαδήποτε «σκιά», προκύπτουν από επιστολές και έγγραφες αναφορές υπαλλήλων (είναι και αυτές στη διάθεση της εφημερίδας) που μιλούν για προβληματική συμπεριφορά υπευθύνων του Οργανισμού.
Σε μία από αυτές που προέρχεται από υπάλληλο της ΜΚΟ σημειώνεται ότι «έχω υπάρξει πάμπολλες φορές μάρτυρας κάκιστων συμπεριφορών του Προέδρου απέναντι σε αυτά τα παιδιά. Και δυστυχώς οι εργαζόμενοι είναι τόσο τρομοκρατημένοι από τον κ. Γιαννόπουλο που δεν τολμούν να παρέμβουν».
Μία από τις υπαλλήλους που αποχώρησε ανέφερε ενδεικτικά «σας ευχαριστώ θερμά για την απόλυση, τη δέχτηκα με μεγάλη ικανοποίηση καθώς αδυνατώ να λειτουργήσω σε ένα φασιστικό εργασιακό περιβάλλον. Η απληστία, η μεγαλομανία, η ψευδολογία και ο θεατρινισμός είναι εμφανή σε όλα τα δελτία Τύπου, στα άρθρα εφημερίδων και η συμπεριφορά είναι απαράδεκτη σε όλες τις συνεργασίες. Ανυπομονώ για την ημέρα που δεν θα καλύπτεστε πίσω από το “καλό των παιδιών”».
Σε αιτιάσεις που αναμένεται να βρεθούν στο μικροσκόπιο των ερευνητικών αρχών προκειμένου να διαπιστωθεί τι ακριβώς συμβαίνει στα ενδότερα του «Χαμόγελου» και αν όλα αυτά ευσταθούν.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟ ΒΗΜΑ
Διαβάστε επίσης: Τα 5 ερωτήματα του «Βήματος» για το «Χαμόγελο του Παιδιού» και η απάντηση της ΜΚΟ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για πες