«Δεν ήτανε η μοίρα και η ατυχία, ήταν κι άλλο έγκλημα απ’ την εργοδοσία» βροντοφώναξαν με την κινητοποίησή τους εργατικά σωματεία και μαζικοί φορείς της Καβάλας, μετά το εργοδοτικό έγκλημα στις εγκαταστάσεις των «Λιπασμάτων Καβάλας» (ΒΦΛ), όπου έχασε τη ζωή του ένας 30χρονος εργαζόμενος. Τα σωματεία και οι φορείς ξεκαθάρισαν πως δεν θα ανεχθούν άλλες θυσίες εργαζομένων στο βωμό της κερδοφορίας της εργοδοσίας και απαίτησαν να αποδοθούν όλες οι ευθύνες, να γίνουν έλεγχοι και να επιβληθούν μέτρα για την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων. Στη συγκέντρωση, στη κεντρική πλατεία της καβάλας μίλησαν ο Νίκος Βογιατζίδης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων και ο Αναγνώστης Καραμπατζάκης, πρόεδρος του Σωματείου Οικοδόμων Καβάλας, ενώ στη συνέχεια, η Βάσω Μπράτσου, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης διάβασε επιστολή εργαζομένου της ΒΦΛ προς τα Συνδικάτα. Αμέσως μετά πραγματοποίησαν πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Καβάλας, η οποία κατέληξε στο κτίριο που εδρεύει η Επιθεώρηση Εργασίας, όπου το πρωί είχε προηγηθεί παρέμβαση των σωματείων. Οι εργαζόμενοι ανανέωσαν το ραντεβού τους για αύριο τα ξημερώματα, στις 5.30 π.μ. όπου θα πραγματοποιήσουν νέα παρέμβαση στη πύλη του εργοστασίου της ΒΦΛ, στη Νέα Καρβάλη. Στην κινητοποίηση παρευρέθηκε κλιμάκιο της Επιτροπής Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Διονύση Κλάδη, έλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέα της ΕΠ. Από το βήμα της συγκέντρωσης, ο Νίκος Βογιατζίδης κατήγγειλε τις άθλιες συνθήκες εργασίας που επικρατούν στο κάτεργο της ΒΦΛ και μεταξύ άλλων τόνισε την ανάγκη άμεσων και ολοκληρωμένων ελέγχων για τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων.
Ο Αναγνώστης Καραμπατζάκης, μεταξύ άλλων τόνισε: «Ο Στέργιος είναι ένας ακόμα νεκρός από τους εκατοντάδες κάθε χρόνο στα εργοστάσια, στα γιαπιά, στα μηχανάκια. Ο συνάδελφος υπήρξε θύμα προδιαγεγραμμένου εργοδοτικού και κυβερνητικού εγκλήματος. Και γιατί ήταν προδιαγεγραμμένο το έγκλημα; Γιατί οι καμπάνες είχαν χτυπήσει ηχηρά εδώ και καιρό στο εργοστάσιο. Απ’ τις διαρροές τοξικών αερίων, από τα μικροατυχήματα, από τον αέρα που βρωμάει. Το προδιέγραψαν η εντατικοποίηση, τα αμέτρητα 12ωρα, οι συνεχόμενες ειδοποιήσεις για έκτακτες βάρδιες, η συνεχόμενη δουλεία χωρίς ρεπό. Το προδιέγραψαν η κακή συντήρηση, η μείωση του κόστους με κάθε θυσία, η πίεση για να βγει η παραγωγή. Έγκλημα είναι οι ανύπαρκτοι ουσιαστικά έλεγχοι, οι εργασιακές σχέσεις – λάστιχο, η εφαρμογή του “δίκιου του αφεντικού”. Έγκλημα είναι να επιβάλλεται στο εργοστάσιο ο νόμος της σιωπής, η τρομοκρατία, ο φόβος πως αν μιλήσει ο εργαζόμενος, θα χάσει τη δουλειά του.
Τα εγκλήματα αυτά όμως είναι τέτοια στις δικές μας ζωές, στους δικούς μας νόμους, στον νομό του εργάτη. Αυτό το σύνθημα, που όσο και να προσπαθούν να το λοιδορήσουν οι κυβερνήσεις και τ’ αφεντικά, στέκει ακλόνητος φάρος, φωτίζοντας τις δικές μας έγνοιες και ανάγκες. Μας δείχνει τη δύναμη που έχουμε εμείς οι εργάτες, οι παραγωγοί όλου του πλούτου. Στους δικούς τους νόμους, στο δικό τους κράτος, θέλουν να βγούνε λάδι.
Το ομολόγησαν σήμερα το πρωί στην αντιπροσωπεία των σωματείων που κάναμε παρέμβαση στο ΣΕΠΕ. “Τους νόμους τους γράφουν απευθείας τα επιτελεία των Λαυρεντιάδηδων”. Και τους νομοθετούν οι κυβερνήσεις. Νόμιμη λοιπόν η υπερεργασία, νόμιμες οι ελαστικές σχέσεις εργασίας και τα ωράρια, νόμιμες οι ομαδικές απολύσεις, νόμιμη η εκμετάλλευση. Άρα νόμιμη και η δολοφονία!
Με δικαστικές αποφάσεις βγαίνουν παράνομες οι απεργίες μας. Με εισαγγελικές εντολές οι μηχανισμοί καταστολής συλλαμβάνουν συνδικαλιστές, αγωνιστές εργάτες κι απεργούς. Έχουν κάνει ιδιώνυμο αδίκημα ακόμα και το να υπερασπιζόμαστε τα σπίτια μας απ’ τα κοράκια. Δεν βλέπουμε την ίδια ευαισθησία όμως τώρα, που έφυγε άδικα ακόμα ένας εργάτης από τη ζωή.
Ενώ θα έπρεπε να δοθεί εντολή άμεσα, να σταματήσει το εργοστάσιο μέχρι να γίνουν όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι και να εντοπιστούν οι υπεύθυνοι, οι κάθε είδους Λαυρεντιάδηδες κοιμήθηκαν στα σπίτια τους χτες, ενώ το συνάδελφο θα τον βάλουμε στο χώμα αύριο. Γιατί τον ιερό νόμο του κέρδους δεν θέλουν να τον διαταράξουν, ό,τι κι αν συμβεί».
Ο ίδιος τόνισε πως αυτή τη κατάσταση μόνο οι εργαζόμενοι μπορούν να την αλλάξουν, κάνοντας πράξη το σύνθημα «όχι άλλο αίμα εργατών για τα κέρδη των εργοδοτών» μέσα από την οργάνωσή τους στα σωματεία, την δημιουργία επιτροπών υγιεινής και ασφάλειας με συμμετοχή των εργαζομένων.
Στη συνέχεια, η Βάσω Μπράτσου διάβασε την επιστολή εργαζόμενου της ΒΦΛ, συνάδελφου του αδικοχαμένου Στέργιου:
«Είμαι εργαζόμενος στην ΒΦΛ. Θέλω να σας πω δυο λόγια για την ζωή του συναδέλφου μου Στέργιου, που στην πραγματικότητα είναι η ζωή των εκαντοντάδων εργαζομένων που δουλεύουμε στο συγκεκριμένο εργοστάσιο. Ο Στέργιος, νοσηλευτής στο επάγγελμα, ξεκίνησε στην δουλειά πριν από 2 χρόνια. Τον προσέλαβαν ως συντηρητή. Αρχικά ήταν χαρούμενος για την συγκεκριμένη εξέλιξη, όπως όλοι όσοι προσληφθήκαμε, γιατί θα μπορούσε να εξασφαλίσει ως έναν βαθμό τα προς το ζην.
Η πραγματικότητα όμως στο εργοστάσιο είναι διαφορετική. Ο Στέργιος χαρακτηριζόταν από το φιλότιμο του. Ένα τίμιο παιδί που θα παντρευόταν τον επόμενο Οκτώβριο. Αντ’ αυτού αύριο θα τον κηδέψουμε. Ήταν μόλις 30 χρονών και είχε όλη τη ζωή μπροστά του. Υπό τον φόβο της απόλυσης και αξιοποιώντας η εργοδοσία το φιλότιμό του, ο Στέργιος (όπως όλοι μας), καλούνταν να δουλέψει 12ωρα. Έφταναν στο σημείο οι προϊστάμενοι να του λένε χαρακτηριστικά ότι “έχει παντρευτεί τη δουλειά του” . Σχολούσε από το εργοστάσιο στις 15:00 και τον ξανακαλούσαν μετά από 1 ώρα να επιστρέψει και κατέληγε να δουλεύει μέχρι στις 23:00 και να επιστρέφει πάλι για δουλειά στις 6:00. Είναι ευθύνη της εργοδοσίας που τον άφησαν μόνο του να συντηρήσει ένα μηχάνημα. Ενώ από το πρωτόκολλα ασφαλείας κάτι τέτοιο απαγορεύεται! Θα μπορούσε καθένας από εμάς να βρίσκεται στην θέση του! Είμαστε ο Στέργιος!
Τα εργατικά ατυχήματα στο εργοστάσιο είναι σχεδόν καθημερινότητα! Η εργοδοσία με κάθε τρόπο προσπαθεί να τα συγκαλύψει! Χρειάζεται εδώ και τώρα οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο να ενωθούμε και όχι μόνο με τους εργαζόμενους μέσα στο εργοστάσιο, αλλά και με τους εργαζόμενους εκτός εργοστασίου! Να διασφαλίσουμε αρχικά τις ζωές μας και τα δικαιώματά μας! Να έχουμε Σωματείο στα χέρια μας! Σωματείο των εργατών! Πάνω στο οποίο μπορούμε να στηριχτούμε και συλλογικά να έχουμε κατακτήσεις! Φτάνει πια! Δεν θα χυθεί άλλο αίμα για τα κέρδη των αφεντικών! Η ανάγκη μας ξεπερνά κάθε φόβο!
Να σας ομολογήσω συνάδελφοι ότι πολλοί μέσα στο εργοστάσιο κρατούν το στόμα τους κλειστό, τα μάτια χαμηλωμένα. Οργίζονται και πονάνε! Όμως κυριαρχεί ο νόμος της σιωπής, η εργοδοτική τρομοκρατία! Ο κόμπος όμως πλέον, έσπασε το χτένι! Συνάδελφε Στέργιο, δίνουμε υπόσχεση στην μνήμη σου ότι θα αποδοθούν ευθύνες για την δολοφονία σου! Δεν θα αφήσουμε το εργοδοτικό έγκλημα να περάσει έτσι! Δίνουμε υπόσχεση ότι αυτή την κατάσταση θα την αλλάξουμε οι συνάδελφοι σου!».
Αύριο η κηδεία του 30χρονου
Η Ομοσπονδία Εργαζομένων στη Χημική Βιομηχανία, κήρυξε 3ωρη στάση εργασίας, από τις 9 π.μ. έως και τις 12 μ., ως ελάχιστη ένδειξη συμπαράστασης και προκειμένου, όσοι εργαζόμενοι δύνανται, να παρευρεθούν στην κηδεία του 30χρονου εργαζόμενου, που θα πραγματοποιηθεί στις 10 π.μ.
Ταυτόχρονα, η ΟΕΧΒΕ εκφράζει την αγανάκτησή της για την πλήρη και παντελή απουσία ελέγχων του ΣΕΠΕ στις εγκαταστάσεις των Λιπασμάτων Καβάλας όταν σε προγενέστερους ελέγχους κλιμακίου της Γεν. Γραμ. Βιομηχανίας είχαν διαπιστωθεί σοβαρότητα προβλήματα στη λειτουργία και στο μηχανολογικό εξοπλισμό που εγκυμονούσαν κινδύνους εργατικών ατυχημάτων.
Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Καβάλας και εκλεγμένος με την «Ταξική Ενότητα» στη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Καβάλας, Γιάννης Γιαγκίδης αιτήθηκε στο ΔΣ την έκτακτη σύγκλησή του, προκειμένου το ίδιο να συζητήσει και να αποφασίσει δράσεις με αφορμή το εργοδοτικό έγκλημα στα «Λιπάσματα», που μέχρι στιγμής έχει παραμείνει αναπάντητο. Ταυτόχρονα με τη συγκέντρωση στη Καβάλα, μέλη της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κομοτηνής, πραγματοποίησαν παρέμβαση σε κεντρικό σημείο της πόλης, με πανό με το σύνθημα «Καμία συγκάλυψη στο εργοδοτικό έγκλημα στα Λιπάσματα Καβάλας. Τώρα μέτρα προστασίας της ζωής μας». Τα μέλη του σωματείου μοίρασαν ανακοινώσεις, ενημερώνοντας τους εργαζόμενους και το λαό της πόλης για το εργοδοτικό έγκλημα στη ΒΦΛ. https://www.imerodromos.gr/
Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Καβάλας και εκλεγμένος με την «Ταξική Ενότητα» στη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Καβάλας, Γιάννης Γιαγκίδης αιτήθηκε στο ΔΣ την έκτακτη σύγκλησή του, προκειμένου το ίδιο να συζητήσει και να αποφασίσει δράσεις με αφορμή το εργοδοτικό έγκλημα στα «Λιπάσματα», που μέχρι στιγμής έχει παραμείνει αναπάντητο. Ταυτόχρονα με τη συγκέντρωση στη Καβάλα, μέλη της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κομοτηνής, πραγματοποίησαν παρέμβαση σε κεντρικό σημείο της πόλης, με πανό με το σύνθημα «Καμία συγκάλυψη στο εργοδοτικό έγκλημα στα Λιπάσματα Καβάλας. Τώρα μέτρα προστασίας της ζωής μας». Τα μέλη του σωματείου μοίρασαν ανακοινώσεις, ενημερώνοντας τους εργαζόμενους και το λαό της πόλης για το εργοδοτικό έγκλημα στη ΒΦΛ. https://www.imerodromos.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για πες