Αυτά ήταν τα πολιτικά αιτήματα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου το Νοέμβριο του 1973. Με φωνές κατά των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, το πρωτοπόρο αγωνιστικό φοιτητικό κίνημα και οι εργαζόμενοι πολίτες, κορύφωσαν την αντίσταση του λαού μας απέναντι στο αμερικανοκίνητο φασιστικό καθεστώς των συνταγματαρχών, δικαιώνοντας τον αντιδικτατορικό αγώνα, ενώνοντας την ελληνική κοινωνία κάτω από το σύνθημα με την παλλαϊκή απήχηση:
Ψωμί Παιδεία Ελευθερία
Με σύμβολο την ελληνική σημαία, που ταυτίστηκε με τους αγώνες για εθνική ανεξαρτησία, η εξέγερση του Πολυτεχνείου το ’73 αποτέλεσε τη νεότερη πάλη του ελληνικού λαού για το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση και την εγκαθίδρυση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα. Όσο κι αν κάποιοι από τους μετέχοντες πρόδωσαν τα ιδανικά για τα οποία αγωνίστηκαν, όσο κι αν σήμερα ξανά, τα κόμματα του ξενόδουλου καθεστώτος υποβαθμίζουν το νόημα της εξέγερσης του ’73, το Πολυτεχνείο ενσωμάτωσε και ανέδειξε τον διαχρονικό αγώνα του λαού μας για Κοινωνική Απελευθέρωση, Λαϊκή Κυριαρχία, Εθνική Ανεξαρτησία. Απαραίτητες συνθήκες για να υπάρξει Δημοκρατία στον τόπο.
Σήμερα, 49 χρόνια μετά, ο ελληνικός λαός βρίσκεται σε χειρότερη μοίρα. Με το υπερδωδεκαετές μνημονιακό καθεστώς να ρίχνει βαριά σκιά στο σώμα της κοινωνίας, τις υποχρεωτικότητες και τις πολιτικές ελέγχου της κοινωνικής ζωής και εκτάκτων αναγκών που ήρθαν για να μείνουν λόγω πανδημίας να διαρρηγνύουν τον κοινωνικό ιστό, τον πληθωρισμό της μονοπώλησης και των καρτέλ της οικονομίας να κυριαρχεί, τα σχέδια πολεμικών τυχοδιωκτισμών που εκπορεύονται από την «Σωστή Πλευρά της Ιστορίας» να μας εμπλέκουν σε αχαρτογράφητα νερά και με το πολιτικό σκηνικό δηλητηριασμένο και βουτηγμένο σε μαφιόζικα σκάνδαλα παρακολουθήσεων, αναζητείται ξανά το Ψωμί, η Παιδεία, η Υγεία, η Ελευθερία.
Όλα αυτά συνιστούν πολιτειακή εκτροπή, κουρέλιασμα της συνταγματικής έννομης τάξης και αιτιολογούνται από την πλήρη και απροκάλυπτη ταύτιση των συμφερόντων μιας μικρής οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής ελίτ, με τον ξένο παράγοντα. Οτι ακριβώς χρειάζεται ο φασισμός για να στηριχτεί, ότι χρειάστηκε η Χούντα των συνταγματαρχών για να επιβληθεί και να κυβερνήσει.
Γι αυτό κάθε χρόνος που περνά, η επέτειος του Πολυτεχνείου αποκτά όλο και πιο επίκαιρο νόημα και ενσωματώνει στους σημερινούς όρους τα παλλαϊκά χαρακτηριστικά και τα πολιτικά αιτήματα του 1973, καθώς η Κοινωνική Απελευθέρωση, η Λαϊκή Κυριαρχία και η Εθνική Ανεξαρτησία, απηχούσαν πάντα με όλο το ταξικό τους περιεχόμενο, τους αγώνες του ελληνικού λαού για την απεξάρτηση από κάθε είδους τυραννία.
Η ΠΟΣΠΕΡΤ καλεί όλους τους εργαζόμενους να συναισθανθούν το βαθύ νόημα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, να συμμετέχουν στην πορεία την Πέμπτη 17/11, μαζικοποιώντας ακόμα περισσότερο την αισιόδοξη παρουσία τους στην τελευταία πανεργατική πορεία της 9 Νοεμβρίου στο κέντρο της Αθήνας.
Όλοι μαζί ξανά στους δρόμους της αντίστασης και του αγώνα.
Για την Δημοκρατία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για πες