Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024

Το τραγικό τέλος της Σοφίας Μπεφόν: Το ελικόπτερο του ΕΚΑΒ έπεσε γιατί πήρε λάθος δελτίο καιρού (φωτο)


Η γιατρός που έχασε τη ζωή της το 2001 μαζί με άλλα 3 μέλη του πληρώματος κι έναν ασθενή σε πτώση ελικοπτέρου του ΕΚΑΒ, που πήρε λάθος δελτίο καιρού.

Στις 8 Οκτωβρίου του 2017, ο δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου, Διονύσης Χατζηδάκης εγκαινίασε το κλειστό γήπεδο της περιοχής, δίνοντας του το όνομα «Σοφία Μπεφόν». Η Σοφία Μπεφόν ήταν μια μάχιμη γιατρός που επέδειξε απαράμιλλο ζήλο για τη δουλειά της και προσέφερε τη βοήθεια της σε πολλούς ανθρώπους.

Γεννήθηκε το 1966 και σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και αργότερα στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Η ίδια γνωρίζοντας το αίσθημα ευθύνης που έχει ο κλάδος επέλεξε να ειδικευτεί στη ειδικότητα της αναισθησιολογίας.

Στις 14 Ιανουαρίου 2001 το ελικόπτερο τύπου SX-XOT του ΕΚΑΒ, έπεσε στη θάλασσα του Σουνίου, έχοντας επιστρέψει από την Πάτμο που είχε κληθεί να μεταφέρει έναν ασθενή, τον Αγαπητό Βαρκάδου, με καρδιακό επεισόδιο. Το πλήρωμα αποτελούνταν από τον κυβερνήτη Αντόνιο Βακάρι, τον συγκυβερνήτη Παναγιώτη Καταβέλη, τον νοσηλευτή Γιώργο Λεβεντζώνη και την ιατρό Σοφία Μπεφόν.

Είχε κάνει πρώτα μια ενδιάμεση στάση στη Μύκονο για ανεφοδιασμό, ωστόσο οι καιρικές συνθήκες ήταν πολύ άσχημες. Μετά από επικοινωνία με τον βοηθό του Γραφείου Επιχειρήσεων της Helitalia, συμφωνήθηκε το ελικόπτερο να προσγειωθεί στη Σύρο, αλλά μετά την παραλαβή του δελτίου καιρού που έλαβε ο κυβερνήτης από το αεροδρόμιο της Μυκόνου, αποφάσισε να συνεχίσει την πτήση του προς την Αθήνα.

Αυτό ήταν και το μοιραίο λάθος…

Όσο πλησίαζε στην Αθήνα, ο Ελεγκτής Προσεγγίσεως του αεροδρομίου Ελληνικού ενημέρωσε τον κυβερνήτη του ελικοπτέρου να κατευθυνθεί στην Αίγινα, αλλά στη συνέχεια αυτό εξαφανίστηκε από τα ραντάρ. Εξαιτίας της κακοκαιρίας, το ελικόπτερο προσέκρουσε με σφοδρότητα στην επιφάνεια της θάλασσας και τα πέντε μέλη βρήκαν ακαριαίο θάνατο.

Τα συντρίμμια του τα βρήκαν πέντε μέρες αργότερα, ανοιχτά του Σουνίου ενώ από τους πέντε επιβαίνοντες, δεν βρέθηκε μόνο η σορός της Σοφίας Μπεφόν. 

Σύμφωνα με το πόρισμα, το ελικόπτερο πήρε αριστερή κλίση και προσέκρουσε με σφοδρότητα στην επιφάνεια της θάλασσας. Το πίσω μέρος του ελικοπτέρου αποκολλήθηκε, η καμπίνα διαλύθηκε και βυθίστηκε αμέσως.

Αναφέρθηκε δε από την επιτροπή, πως ο ελεγκτής εναέριας κυκλοφορίας του αεροδρομίου της Μυκόνου, έστειλε στον κυβερνήτη του ελικοπτέρου προγενέστερο δελτίο καιρού. 

Σύμφωνα με αυτό η ορατότητα ξεπερνούσε τα 7 χιλιόμετρα αλλά το τελευταίο δελτίο καιρού (το οποίο δεν διαβιβάστηκε) ανέφερε ότι ορατότητα ήταν μόλις 1 χιλιόμετρο. Με βάση το πόρισμα, ούτε ο ελεγκτής του αεροδρομίου Αθηνών δεν ενημέρωσε τον Κυβερνήτη για την επιδείνωση των καιρικών συνθηκών γύρω από την περιοχή του Ελληνικού.






Δύο μήνες μετά το δυστύχημα η σορός της Σοφίας Μπεφόν βρέθηκε στο μέρος που ονειρευόταν να ζήσει


Στις 18 Μαρτίου το 2001, ψαράδες εντόπισαν το άψυχο σώμα της Σοφίας Μπεφόν στην παραλία Μπάλος των Χανίων. Το μέρος εκείνο που ονειρευόταν να ζήσει. Η μοίρα όμως της είχε επιφυλάξει ένα άσχημο παιχνίδι. Σε αυτήν, στους τρεις συνεπιβάτες της και στον ασθενή που είχαν παραλάβει από την Πάτμο, με το διασωστικό ελικόπτερο του ΕΚΑΒ.

Σε ένα από τα θαυμαστά βιβλία του ο αείμνηστος υποστράτηγος υγειονομικού Σπύρος Καστανάκης, με την αφάνταστα πολυσχιδή δράση, με τίτλο «Αντηλιού Πυγολαμπίδα» (Φαλάσαρνα 2012) το αφιερώνει στη γιατρό Σοφία Μπεφόν που έχασε τη ζωή της σε ένα από τα τρία δυστυχήματα ελικοπτέρων του ΕΚΑΒ που κατέπεσαν μόνο σε εικοσιπέντε μήνες. 

Η Σοφία Μπεφόν είχε φιλοξενηθεί από τον γιατρό κάποιες φορές στην πατρίδα του στον Πλάτανο Κισσάμου και είχε φαίνεται απολαύσει τότε την ξακουστή θάλασσα του Μπάλου. Είχε εκφράσει τον θαυμασμό της γι’ αυτόν τον τόπο και στα όνειρα της ήταν όταν αποστρατευθεί να έλθει για μόνιμη κατοίκηση της σε αυτήν την περιοχή. 

Την είχε χαρακτηρίσει κατά τον γιατρό «Παράδεισο σωματικής και ψυχικής απόλαυσης και καταλλαγής- φωλιά πυγολαμπίδων». Και συνεχίζει ο γιατρός «Μα η επιστροφή της ήταν κάτι το ασύλληπτο για την κοινή λογική. Η ψυχή της με βάρκα το όμορφο νεανικό της κορμί ταξίδεψε εκατοντάδες μίλια, νύχτες και μέρες πολλές στα παγωμένα και άγρια κύματα, μα τελικά κατάφερε να φθάσει στον μικρό παράδεισο της Κρήτης, στον Μπάλο».

«Αντήλιου πυγολαμπίδα, 
κόρη, μικρή βαρκούλα, 
για ποιο λιμάνι έχεις σαλπάρει 
μες το χειμώνα μήνα Γενάρη; 

Στ’ άγρια κύματα, 
βαρκούλα μόνη, 
για ποιο απάγιο έβαλες πλώρη; 
Μ’ αντήλιου θύελλες και τρικυμίες 
μ’ άγριους ανέμους και καταιγίδες; 

Σ’ όμορφο απάγιο θέλω να φθάσω, 
όπου ελπίζω να ξαποστάσω. 
Τι κι αν αντήλιου βοριάς φυσά; 
Τι κι αν δεν έχω πανιά, κουπιά; 
Άστρα, δελφίνια για συντροφιά, 

Καραβοκύρη θα ‘χω μαζί μου, 
εις το ταξίδι και τη ψυχή μου… 
Κι αν κάποτε στο Μπάλο φθάσω, 
τότε για πάντα θα ξαποστάσω. 
Κι εκεί θ’ αφήσω από τη ζωή μου, 
πυγολαμπίδα, θαλασσοπούλι και τη ψυχή μου».

Η Σοφία Μπεφόν είχε σπουδάσει για χρόνια μουσική, αλλά είχε αποφασίσει να ασχοληθεί με την ιατρική που αγαπούσε. Είχε επιλέξει μάλιστα και την ειδικότητα της αναισθησιολόγου. Είχε εργαστεί στο Λαϊκό Νοσοκομείο και στο Αρεταίειο, ωστόσο ήθελε να επικεντρωθεί στα επείγοντα περιστατικά με την ιδιότητα της γιατρού του ΕΚΑΒ.

Ήταν επίσης διασώστρια του ΕΚΑΒ στον μεγάλο σεισμό της Αθήνας τον Σεπτέμβριο 1999, στο ναυάγιο του «Σάμινα Εξπρές» το 2000, ενώ προσέφερε εθελοντικά τις υπηρεσίες της στους σεισμούς της Τουρκίας.

Δώδεκα χρόνια μετά την πτώση του ελικοπτέρου ΕΚΑΒ, οι συγγενείς της αδικοχαμένης Σοφίας Μπεφόν πήραν αποζημίωση ύψους 600.000 ευρώ.

* Με πληροφορίες από mixanitouxronou και ekabnews

https://www.gazzetta.gr/ & https://www.haniotika-nea.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για πες