Μυστική έρευνα για την εξιχνίαση τουλάχιστον επτά «συμβολαίων θανάτου», ανάμεσα στα οποία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ και του ποινικού Γιάννη Σκαφτούρου, πραγματοποιεί, με βάση νέα δεδομένα που έχει συγκεντρώσει, η Ασφάλεια Αττικής υπό τη εποπτεία του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκου. Οι έρευνες βασίζονται σε στοιχεία για τον δράστη της κλοπής της μοτοσυκλέτας που χρησιμοποιήθηκε για τη δολοφονία - το περασμένο Πάσχα, στα Σκούρτα Βοιωτίας - του κατηγορούμενου για λαθρεμπόριο καυσίμων αλλά και σε καταγραφές από κάμερες της λεωφόρου Πέτρου Ράλλη όπου φαίνεται για τελευταία φορά το δίτροχο στο οποίο επέβαιναν οι δράστες της δολοφονίας - τον Απρίλιο του 2021, στον Αλιμο - του γνωστού δημοσιογράφου. Στο «μικροσκόπιο» Κύριο μέλημα της λεωφόρου Κατεχάκη είναι η σταδιακή διαλεύκανση δολοφονιών που αποδίδονται στο οργανωμένο έγκλημα και οι οποίες υπολογίζονται σε 25 την τελευταία εξαετία καθώς και ένα καίριο πλήγμα στους συμμετέχοντες στα «συμβόλαια θανάτου».
Στελέχη των αρχών ασφαλείας αναφέρουν, πάντως, ότι στο «μικροσκόπιο» της ΕΛ.ΑΣ. έχουν μπει επτά συγκεκριμένες εγκληματικές ενέργειες, για τις οποίες υπάρχουν εκμεταλλεύσιμα στοιχεία (για κλεμμένα οχήματα, κλήσεις, κινήσεις και περιγραφές δραστών) που μπορεί να οδηγήσουν σε αλληλουχία εξιχνιάσεων, με το δεδομένο ότι σε πολλές επιθέσεις φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί είναι τα ίδια πρόσωπα.
Οπως λένε, μάλιστα, έμπειροι ερευνητές, για πρώτη φορά υπάρχει πλήρης και μεθοδική διερεύνηση «συμβολαίων θανάτου». Και προσθέτουν ότι μέχρι προσφάτως παρατηρούνταν σημαντικές αμέλειες, αδυναμίες και πλημμελείς ενέργειες στην εξέταση αυτών των ενεργειών και πολλά στοιχεία είχαν μείνει ανεκμετάλλευτα, στη λογική που ήθελε την «κάθαρση» να αφήνεται στην ίδια τη μαφία.
Αυτό, όμως, που δεν έχει δημοσιοποιηθεί είναι εάν, εκτός από τη νέα ανάλυση δεδομένων, την επαναξιολόγηση μαρτυριών και στοιχείων από τους τόπους του εγκλήματος, η ΕΛ.ΑΣ. διαθέτει μαρτυρίες από τα… ενδότερα του οργανωμένου εγκλήματος, όπως έχει συμβεί στις περιπτώσεις του «συνδικάτου του εγκλήματος» την περίοδο 1993-1997, των συμμοριών των Δυτικών Προαστίων την περίοδο 2002-2010 ή της «μαφίας των φυλακών» το 2015.
Ανεξιχνίαστες υποθέσεις
Ο κατάλογος των εγκληματικών ενεργειών δεν έχει τέλος. Την περίοδο 2005-2009 σημειώθηκαν περίπου 20 δολοφονίες που παραμένουν ανεξιχνίαστες. Ανάμεσα σε αυτές των Α. Λακιώτη, Α. Σιμόνι, Γ. Γαβάκη, Σ. Κούση, Α. Γιαγιά, Γ. Αρβανιτάκη, Γ. Αυτιά, Γ. Μαυράκη, Γ. Σαμπάτ, Α. Κοσμόπουλου, Γ. Αναγνωστόπουλου και άλλων.
Ακολούθησαν, την τελευταία τριετία, οι εν ψυχρώ δολοφονίες των Β. Στεφανάκου, Γ. Σκαφτούρου, Γ. Λίτσα, Μ. Καραγιάννη, Π. Σιτοκωνσταντίνου, Β. Γρίβα, Κατερ. Αναγνωστάκη, Μ. Καπίρη, Χ. Κοντογιώργη, Δ. Καπετανάκη, Κ. Ασημακόπουλου, Δ. Μάλαμα, Γ. Μήτσου, του πρώην αστυνομικού των ΕΚΑΜ Σ. Παπαχρήστου και οι αιματηρές επιθέσεις σε Βούλα και Γαλάτσι που επίσης δεν έχουν εξιχνιασθεί.
Υπενθυμίζεται ότι, προκειμένου να πραγματοποιηθεί έρευνα για το «ξέπλυμα χρήματος», πριν από περίπου ενάμισι χρόνο, ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έστειλε στην αρμόδια επιτροπή λίστα με περίπου 500 «νονούς της νύχτας» που ανήκαν σε 23 συμμορίες.
Εν τω μεταξύ, τα μοναδικά «συμβόλαια θανάτου» που έχουν εξιχνιασθεί είναι εκείνα για τον επιχειρηματία Γιάννη Μακρή (τον Οκτώβριο του 2018) με δράστες δύο Βούλγαρους και ενός επιχειρηματία από τη Ζάκυνθο και της συζύγου του (προ δύο ετών).
Η ΕΛ.ΑΣ., λοιπόν, έχει εστιάσει την προσοχή της στη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ, ωστόσο, η έρευνα για τον προσδιορισμό του ιδιοκτήτη αλλά και την τύχη του δίτροχου που επέβαιναν οι δράστες δεν έχουν αποδώσει καρπούς, παρά τη σχετική αισιοδοξία. Και αυτό γιατί εκτιμάται ότι η μηχανή δεν ήταν κλεμμένη και ότι οι κάτοχοί της βρίσκονται ανάμεσα σε 200-300 ιδιοκτήτες μοτοσυκλετών με τα ίδια χαρακτηριστικά.
Μιλώντας στα «ΝΕΑ», ο νομικός εκπρόσωπος της οικογένειας του δημοσιογράφου, Απόστολος Λύτρας, σημειώνει ότι «μέχρι σήμερα οι δολοφόνοι, όπως και αυτός που έδωσε την εντολή για το συμβόλαιο θανάτου, κυκλοφορούν ελεύθεροι.
Δυστυχώς, οι έρευνες, αν και υπάρχουν φωτογραφίες των δραστών είναι στο κενό. Τουλάχιστον, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, μετά τη συνάντηση που είχε με τη σύζυγο του δημοσιογράφου, ανέφερε ότι θα εντατικοποιηθούν οι έρευνες».
Στοιχεία και συνδέσεις
Ταυτόχρονα, η προσοχή των αστυνομικών έχει στραφεί στην επίθεση σε βάρος του 54χρονου Γιάννη Σκαφτούρου από τουλάχιστον τέσσερις δράστες, με τις έρευνες να εστιάζονται και σε αυτήν την περίπτωση σε μία από τις μοτοσυκλέτες που χρησιμοποίησαν οι δολοφόνοι και εν συνεχεία εγκατέλειψαν λόγω μηχανικής βλάβης.
Οπως αποδείχτηκε, η μηχανή είχε κλαπεί το 2019 από τον Ασπρόπυργο, με τους δράστες της κλοπής να έχουν εντοπισθεί. Ακόμη, έχει γίνει «σάρωση» κλήσεων από το σημείο της επίθεσης και τα δεδομένα αντιπαραβάλλονται με άλλα αντίστοιχα.
Η συγκεκριμένη έρευνα θεωρείται ότι εξελίσσεται με επιτυχία και ότι υπάρχουν εκμεταλλεύσιμα στοιχεία που θα αναδειχθούν σχετικά σύντομα. Μάλιστα, στους αυτόπτες μάρτυρες έχουν επιδειχθεί δορυφορικές φωτογραφίες, προκειμένου να προσδιορισθούν οι κινήσεις των δραστών.
Υπενθυμίζεται ότι το όνομα του Γιάννη Σκαφτούρου μνημονεύεται, όπως έχει προκύψει από περαιτέρω αναλύσεις τηλεφωνικών κλήσεων, από εμπλεκομένους σε υπόθεση έκδοσης πλαστών ταυτοτήτων για αλλοδαπούς, με τη συμμετοχή 34 αστυνομικών, απόστρατων, δικηγόρων, συμβολαιογράφων και υπάλληλων ΟΤΑ. Επιπλέον, εξετάζεται η σύνδεση της εν λόγω δολοφονίας με εκείνη του 38χρονου ιδιοκτήτη πρατηρίων καυσίμων, Γ. Μήτσου, τον Ιούνιο στον Γέρακα.
Οσον αφορά σε άλλες υποθέσεις, τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. εκτιμούν ότι υπάρχει συσχετισμός στις δολοφονίες των ιδιωτών Μιχάλη Καπίρη («Κεφάλα»), 58 ετών, και του Χάρη Κοντογιώργη, 41 ετών, τον Μάιο και τον Δεκέμβριο του 2021 σε Μεταμόρφωση και Γαλάτσι αντίστοιχα.
Επίσης, θεωρούν ότι την «καθοδήγηση» της δολοφονίας του 39χρονου πυγμάχου Τάσου Μπερδέση, τον Μάιο του 2021 στη Βάρη, είχαν ιδιώτες από την Αχαΐα, ενώ, κατά πληροφορίες, η δολοφονία του επιχειρηματία Βασίλη Στεφανάκου, τον Ιανουάριο του 2018 στο Χαϊδάρι, αποδίδεται σε Ελληνα που είχε απασχολήσει για άλλη ποινική υπόθεση το 2009. Μάλιστα, η μοτοσυκλέτα του δράστη είχε βρεθεί στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου και το Καλάσνικοφ στα Λιμανάκια.
Οι αρχές ασφαλείας, τέλος, ερευνούν την εμπλοκή σε πολλά από τα «συμβόλαια θανάτου» ποινικών από τον Πειραιά και τα Δυτικά Προάστια που σχετίζονται με αλλοδαπούς εκτελεστές.
Βασίλης Γ. Λαμπρόπουλος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για πες