Οι στενές σχέσεις της οικογένειας Μητσοτάκη με την αθώα περιστερά της πολυεθνικής Χριστοφοράκο. Από τον Βασίλη Γαλούπη
Η υπόθεση Siemens μπαίνει στο μεγάλο βιβλίο με τις βαριές ήττες της ελληνικής Δικαιοσύνης. Το δικονομικό σύστημα της χώρας «επέτρεψε» για μια ακόμα φορά σε ένα πολιτικό σκάνδαλο να εξαντληθούν τα χρονικά περιθώρια ώστε στο μεταξύ να παραγραφούν όλα τα αδικήματα του Χριστοφοράκου και της «παρέας» του.
Για χρόνια, οι άνθρωποι της Siemens υπερκοστολογούσαν τα δημόσια έργα στην Ελλάδα, χαρίζοντας αποδεδειγμένα μίζες και δωράκια σε κόμματα, πολιτικά πρόσωπα και κυβερνητικούς αξιωματούχους. Όμως, από προχθές μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθεροι… Αυτοί που λάδωναν βγήκαν «λάδι».
Η υπόθεση Siemens στην Ελλάδα άρχισε να διερευνάται το 2008. Το 2010 έγινε Εξεταστική Επιτροπή στη Βουλή. Τα χρόνια πέρασαν κι έτσι τα αδικήματα σήμερα παραγράφονται. Ενα σκάνδαλο για το οποίο όλοι ξέρουν τι συνέβη αφήνει ατιμώρητους τόσο αυτούς που τα «έδιναν» για λογαριασμό της γερμανικής πολυεθνικής όσο και αυτούς που τα «έπαιρναν».
Όμως, δεν είναι μόνο ο Χριστοφοράκος που από προχθές, κι ανεξάρτητα από τη χθεσινή παρέμβαση Ντογιάκου, ανασαίνει ελεύθερα επειδή η Δικαιοσύνη δεν έκανε σωστά τη δουλειά της. Είναι κι ένα σημαντικό μέρος του πολιτικού συστήματος που επιθυμούσε διακαώς ένα τέτοιο αποτέλεσμα ατιμωρησίας.
Μέσα από αυτή τη σχεδόν 15ετή «διερεύνηση» της υπόθεσης Siemens, που κυριάρχησε στην πολιτική ζωή του τόπου, παρέλασαν δεκάδες δημοφιλή πρόσωπα εξουσίας του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. Από το δεξί χέρι του Σημίτη, Θόδωρο Τσουκάτο, και τον υπουργό του, Τάσο Μαντέλη, μέχρι την οικογένεια Μητσοτάκη.
Η Siemens, που φυσικά συνεχίζει να κάνει κανονικά τις δουλειές της στην Ελλάδα, είχε απλώσει τα πλοκάμια της σχεδόν παντού με διάφορα δέλεαρ. Ο Μιχάλης Χριστοφοράκος πάντα έβρισκε τρόπους για να έχει την πολιτική ραχοκοκαλιά της χώρας ικανοποιημένη, όπως θα θυμηθούμε σήμερα.
Το πιο οδυνηρό, όμως, είναι ότι η Δικαιοσύνη δέχθηκε να γίνει κομπάρσος της διαπλοκής και να κωλυσιεργεί ντροπιαστικά ώστε να μην πληρώσει το τίμημα ο «εγκέφαλος» της «ελληνικής» Siemens, που χειραγωγούσε ένα πολιτικό σύστημα μαθημένο -αν όχι εθισμένο- στα ακριβά… δωράκια.
Σκιές για τη χορηγία στον γάμο του Μπακογιάννη
Μέσα σε όλα όσα είχε κληθεί για να απαντήσει σε σχέση με τη Siemens η Ντόρα Μπακογιάννη τον Σεπτέμβριο του 2010, ήταν και για τον πρώτο γάμο του γιου της, Κώστα Μπακογιάννη, με την Κύπρια Κάλλια Καμπουρίδου το 2006.
Στην αρχική της τοποθέτηση η Μπακογιάννη υποστήριξε ότι είχε στενές φιλικές και κοινωνικές μόνο σχέσεις με τον Μιχάλη Χριστοφοράκο, καθώς υπήρξαν συμμαθητές.
Η ανεξάρτητη τότε βουλευτής, αφού είχε διαγραφεί από τον Σαμαρά, αναφερόμενη στις εκπτώσεις που της έγιναν σε σειρά προϊόντων της Siemens που αγόρασε, φέρεται ότι έχει υποστηρίξει ότι από οποιοδήποτε κατάστημα και εάν επέλεγε να προμηθευτεί τα προϊόντα αυτά, θα τύγχανε ανάλογης έκπτωσης, «ίσως και μεγαλύτερης».
Έκανε λόγο για λάσπη από τα ΜΜΕ, ενώ χαρακτήρισε συκοφαντίες και υπερβολές όσα ακούστηκαν και γράφτηκαν για τον γάμο του γιου της στα Χανιά, ότι δηλαδή πληρώθηκε από τα μαύρα ταμεία της Siemens, λέγοντας πως «είναι ντροπή και προσβολή για έναν Κρητικό να λέγεται ότι του πλήρωσαν τον γάμο».
Για την ιστορία, ο Χριστοφοράκος είχε προσκληθεί στον γάμο του Κώστα Μπακογιάννη στο Καρπενήσι, όπου είχε πάει με ελικόπτερο, προκαλώντας πολλά σχόλια.
Το σβησμένο (με μπλάνκο) όνομα της Αικατερίνης
Στις 8 Ιουνίου 2010 φτάνει στη Βουλή το πόρισμα του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος για τους παραλήπτες ακριβών δώρων από τον Χριστοφοράκο.
Το «Πρώτο Θέμα» δημοσίευε τότε στο σάιτ του εκτενές ρεπορτάζ με μεσότιτλο «Και πάλι η οικογένεια Μητσοτάκη…». Εγραφε συγκεκριμένα:
«Εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως από πολλά τιμολόγια είχαν σβηστεί με διορθωτική μελάνη τα στοιχεία των παραληπτών. Ενα από αυτά αφορά το τιμολόγιο 218/03.06.2005 της επιχείρησης INTERJET ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΕΣ & ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ για τη μίσθωση τζετ αεροπλάνου, από το οποίο είχαν σβηστεί τα στοιχεία των επιβαινόντων. […] Όμως, υπάλληλοι του ΣΔΟΕ απευθύνθηκαν στην αεροπορική εταιρία, η οποία τους πληροφόρησε πως στη συγκεκριμένη πτήση μετείχαν, πέραν του κ. Μιχάλη Χριστοφοράκου, η κυρία Αικατερίνη Μητσοτάκη και ο σύζυγός της Απόστολος Μαυραγάνης.
Αναλυτικά, η λίστα επιβαινόντων έχει ως εξής: 1. Μιχάλης Χριστοφοράκος 2. Διονύσιος Δενδρινός 3. Βασίλης Καστάνης 4. Αθανάσιος Κουκοράβας 5. Απόστολος Μαυραγάνης 6. Αικατερίνη Μητσοτάκη. Το δρομολόγιο του ταξιδιού ήταν Αθήνα – Σκόπια με επιστροφή, πραγματοποιήθηκε στις 3/6/2005 και αφορούσε project της Siemens στα Σκόπια.
Τέλος, προκειμένου το ΣΔΟΕ να αντλήσει περισσότερες πληροφορίες για τους τελικούς αποδέκτες των δώρων, προχώρησε σε ένορκες εξετάσεις προσώπων. Μεταξύ αυτών και η κυρία Αικατερίνη Τσακάλου, η οποία στη συμπληρωματική της κατάθεση “κάρφωσε” Ακη Τσοχατζόπουλο και Αικατερίνη Μητσοτάκη (σ.σ.: αδερφή του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Ντόρας Μπακογιάννη)».
δημοκρατία 28/9/22
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για πες