Ο Τσίπρας είναι ένας τυχερός άνθρωπος. Δεν θα απείχε και πολύ από την αλήθεια αν τον χαρακτηρίζαμε "Γκαστόνε" της πολιτικής. Ενώ ηττήθηκε κατά κράτος στις εκλογές του 2019 και σχεδόν όλοι στοιχημάτιζαν ότι τελείωσε η πρωθυπουργική του καριέρα, εννιά μήνες πριν στηθούν οι νέες κάλπες είναι πολλοί πλέον αυτοί που υποστηρίζουν ότι η επιστροφή του στο Μέγαρο Μαξίμου δεν μπορεί να αποκλειστεί. Γράφει ο Νίκος Φελέκης
Ενώ σχεδόν όλοι προφήτευαν ότι "ο Μητσοτάκης πάει για οκταετία" τώρα οι περισσότεροι, ακόμη και μέσα στη ΝΔ, όχι μόνο έχουν μεταβάλει γνώμη, αλλά και θεωρούν ότι είναι σχεδόν αδύνατο να κάνει το ...repeat.
Ενώ οι περισσότεροι αναλυτές και δημοσιολογούντες επιχειρηματολογούσαν γιατί οδεύουμε σε έναν "κολοβό δικομματισμό" τώρα αντί για "ενάμισι κόμμα" -με ένα παντοδύναμο μεγάλο που κυριαρχεί και ένα ανίσχυρο μικρό να χοροπηδά ματαίως γύρω του- οδηγούμαστε σε μια μονομαχία όπου τόσο ο Μητσοτάκης όσο και ο Τσίπρας έχουν σχεδόν ίσες πιθανότητες να κερδίσουν τις εκλογές. Και μάλιστα, ο Τσίπρας περισσότερες αν η κυβέρνηση δεν καταφέρει να ελέγξει την ακρίβεια και το σκάνδαλο των υποκλοπών βγάλει κι άλλους "δράκους".
Στην περίπτωση αυτή, αν δηλαδή εκτός από τον Νίκο Ανδρουλάκη και τον Θανάση Κουκάκη αποκαλυφθεί ότι παρακολουθούνται κι άλλοι πολιτικοί και δημοσιογράφοι, "οι εξελίξεις θα είναι ασύμμετρες", όπως παραδέχεται και κορυφαίος υπουργός. Προσώρας, κάτι τέτοιο δεν υπάρχει.
Ούτε στη συζήτηση των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή ούτε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας παρουσιάστηκαν στοιχεία που να τεκμηριώνουν ότι υπάρχουν κι άλλοι ...επισυνδεδεμένοι πολιτικοί και δημοσιογράφοι.Στην Κουμουνδούρου πάντως είναι σίγουροι ότι υπάρχουν.Και μάλιστα ορισμένοι δηλώνουν ότι "δεν θα αργήσει η ώρα που θα γίνουν γνωστά τα ονόματα και τότε τον Μητσοτάκη δεν θα τον ξεπλένει ούτε ο ασπροπόταμος".
Θεωρούν δε ότι η διφορούμενη απάντηση του Γρηγόρη Δημητριάδη (δεν λέω ούτε "ναι" ούτε "όχι"), στην ερώτηση αν παρακολουθούνται κι άλλοι, εμμέσως αποτελεί παραδοχή. Η αλήθεια βέβαια είναι ότι ο παραιτηθείς γενικός γραμματέας της κυβερνήσεως δεν θα μπορούσε να δώσει διαφορετική απάντηση επειδή η υπερασπιστική του γραμμή στηρίζεται αφενός στο απόρρητο και αφετέρου στην άγνοιά του(;) για πράγματα, τα οποία δεν γνώριζε ή δεν όφειλε να γνωρίζει για το χειρισμό σκοτεινών υποθέσεων της ΕΥΠ.
Επιπροσθέτως, συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα διατείνονται ότι αυτό που διαπίστωσαν τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, που συμμετείχαν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, είναι ότι "οι εμπλεκόμενοι έχουν εγκαταλείψει την πολιτική διαχείριση της υπόθεσης και ενδιαφέρονται πρωτίστως για την αποφυγή μελλοντικών ποινικών συνεπειών". Συνδέουν δε τη διερεύνηση του σκανδάλου των υποκλοπών με την ακύρωση του διαγωνισμού για τις ταυτότητες επειδή, όπως λένε, "τα πρόσωπα που πρωταγωνιστούν και στις δύο υποθέσεις είναι τα ίδια", αλλά και με την απομάκρυνση του Κωνσταντίνου Τσουβάλα από τη θέση του γενικού γραμματέα Δημοσίας Τάξεως, ο οποίος "είχε τον έλεγχο τόσο των μυστικών κονδυλίων της αστυνομίας όσο και των παρακολουθήσεων που πραγματοποιεί με δικό της μηχανισμό η ΕΛΑΣ". ΕΥΠ, Predator, ταυτότητες και μυστικά κονδύλια της ΕΛΑΣ είναι όλα μαζί ένα κουβάρι που αν μπορέσει κάποιος να το ξετυλίξει θα τινάξει τη μπάνκα του συστήματος στον αέρα. Στις συζητήσεις που γίνονται στον έβδομο όροφο της Κουμουνδούρου το βασικό συμπέρασμα είναι ότι "το Μαξίμου, μετά τις αποκαλύψεις, προσπαθεί να σβήσει τα ίχνη των παρακολουθήσεων". Και για να αποτραπεί αυτό εστάλησαν η Όλγα Γεροβασίλη και ο Χρήστος Σπίρτζης στον νέο διοικητή της ΕΥΠ, τον πρέσβη Θεμιστοκλή Δεμίρη, προκειμένου να περάσουν το μήνυμα: "επέχει ποινικών ευθυνών όποιος επιχειρήσει να καταστρέψει το υλικό των υποκλοπών. Ο νόμος δεν το επιτρέπει και μάλιστα αυτοί που τυχόν θα λάβουν εντολή από προϊσταμένους τους να το πράξουν οφείλουν να αρνηθούν αν δεν θέλουν να κατηγορηθούν και οι ίδιοι". Η δήλωση του νέου διοικητή της ΕΥΠ πως δεν έχει υπάρξει καταστροφή κανενός υλικού εκθέτει, λένε, τους υπουργούς Γιώργο Γεραπετρίτη και Γιάννη Οικονόμου, οι οποίοι -ο πρώτος με άρθρο του και ο δεύτερος με δηλώσεις του- υποστήριξαν ότι ενδεχομένως ο φάκελος του Νίκου Ανδρουλάκη να έχει καταστραφεί.
Σε κάθε περίπτωση ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και οι επιτελείς του θα περιμένουν να δουν και τι θα αποδώσει η έρευνα της Εξεταστικής Επιτροπής, οι εργασίες της οποίας ξεκινούν την Τετάρτη, ώστε να αποφασίσουν και ποιές άλλες πρωτοβουλίες, κοινοβουλευτικές και δικαστικές, θα αναλάβουν προκειμένου η κυβέρνηση να παραμένει πολιτικά υπόλογη και αιχμάλωτη μέχρι να στηθούν οι κάλπες.
Θεωρούν πως η κυβερνητική αξιοπιστία θα τρωθεί έτι περαιτέρω από την εξεταστική επιτροπή PEGA του Ευρωκοινοβουλίου, το οποίο αποφάσισε την πραγματοποίηση ειδικής ακρόασης για τις παρακολουθήσεις στην Ελλάδα στις 8 Σεπτεμβρίου, καθώς και την αποστολή αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα, για πλήρη διερεύνηση του σκανδάλου των υποκλοπών. Μάλιστα, επειδή την επομένη (9 Σεπτεμβρίου) ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη -για την καθιερωμένη ομιλία, τη συνέντευξη Τύπου και τις εξαγγελίες στα πλαίσια της Διεθνούς Εκθέσεως- δεν αποκλείουν να δρομολογηθούν εξελίξεις, ακόμη και προκήρυξη εκλογών, εάν υπάρξουν στοιχεία που να προσθέτουν επιπλέον δυσκολίες στη διαχείριση, εκ μέρους της κυβερνήσεως, του "ελληνικού Γουότεργκεϊτ", όπως χαρακτηρίζει, από την πρώτη στιγμή των αποκαλύψεων, το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων ο Αλέξης Τσίπρας.
Βεβαίως, η πλειονότητα των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα προσφύγει σε εκλογές σε μια τόσο δυσάρεστη γι' αυτόν συγκυρία, η οποία επιβαρύνθηκε σημαντικά μετά και τις ...μπαλωθιές του Κώστα Καραμανλή από την Κρήτη για "παράνομες και αντιδημοκρατικές υποκλοπές" για "ιοβόλες σκιές" και "νοσηρή φαντασία" άμα και "πολιτική ανοησία". Εξάλλου, όπως παραδέχονται, "εάν οι αντιδράσεις στο εσωτερικό της ΝΔ περιοριστούν στα λεχθέντα υπό του κ. Καραμανλή τότε αργά ή γρήγορα και αν δεν υπάρξουν άλλες αποκαλύψεις ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα ξεπεράσει το πρόβλημα και θα είναι αυτός, με μειωμένο κύρος πάντως, που θα οδηγήσει τη ΝΔ στις εκλογές".
Η μοναδική περίπτωση να επεκταθεί η κρίση στο εσωτερικό της ΝΔ και να έχουμε κατακλυσμιαίες εξελίξεις, είναι αν μετά τον Καραμανλή βγει και "πυροβολήσει" τον Μητσοτάκη και ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος διαθέτει σημαντικά ερείσματα στον κομματικό μηχανισμό και την κοινοβουλευτική ομάδα.
Προσώρας, ο πρώην πρωθυπουργός δεν δείχνει να διακατέχεται από ...δολοφονικά αισθήματα παρότι συμμερίζεται τους προβληματισμούς του Καραμανλή και την ανησυχία δεκάδων βουλευτών και στελεχών της ΝΔ, ανά την επικράτεια, για τις εκλογές και το μέλλον της δεξιάς παράταξης.
Στην Κουμουνδούρου εκτιμούν πως "δεν αντέχει ο Σαμαράς να ρίξει για δεύτερη φορά μια κυβέρνηση Μητσοτάκη και να προσφέρει την εκλογική νίκη στον Τσίπρα, τον πολιτικό που, λόγω και της Novartis, μισεί περισσότερο από οιονδήποτε άλλο". Μάλιστα, συνομιλητές του Αλέξη Τσίπρα, μεταδίδουν ότι στο παρασκήνιο γίνονται συζητήσεις για να πέσουν οι τόνοι ανάμεσα στον Μητσοτάκη και τον Σαμαρά, μετά την "εχθρική πράξη" να κληθεί εκτός από τον Παναγιώτη Κοντολέοντα και τον (διοικητή της ΕΥΠ επί ΣΥΡΙΖΑ) Γιάννη Ρουμπάτη και ο Θεόδωρος Δραβίλλας, διοικητής της ΕΥΠ επί κυβερνήσεως Σαμαρα, στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.
Υπάρχουν πάντως και κάποιοι άλλοι οι οποίοι έχουν τη γνώμη ότι "ο Σαμαράς θα περιμένει να δει τι άλλο υπάρχει και πιθανώς θα θελήσει να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο, συνεπικουρούμενος από παράγοντες της λαϊκής δεξιάς και του κεντρώου χώρου, σε περίπτωση που είτε οι τρέχουσες εξελίξεις είτε το εκλογικό αποτέλεσμα με την απλή αναλογική και στη συνέχεια με ενισχυμένη δεν δίνει αυτοδυναμία στο πρώτο κόμμα και οδηγεί τη χώρα σε ακυβερνησία".
Προσώρας, η αλήθεια είναι πως ο πρωθυπουργός βρίσκεται σε μια ιδιότυπη ομηρία. "Αν μετά τον Καραμανλή βγει και ο Σαμαράς, ο Μητσοτάκης τελείωσε", μάς λέει ένας εκ των πλέον στενών συνεργατών του Αλέξη Τσίπρα.
Όμως στην Κουμουνδούρου δεν είναι σίγουροι ότι τους βολεύει μια ανατροπή Μητσοτάκη, αφού στην περίπτωση αυτή οι εξελίξεις που θα πυροδοτηθούν στο πολιτικο-κομματικό σύστημα και ευρύτερα στο δημόσιο βίο μπορεί να οδηγήσουν σε ευρύτερες ανατροπές, μεταξύ των οποίων και αλλαγή της στάσης του ΠΑΣΟΚ για τις πιθανές κυβερνητικές συνεργασίες, οι οποίες δεν είναι σίγουρο ότι θα ευνοήσουν τα σχέδια της Κουμουνδούρου για επιστροφή στα κυβερνητικά έδρανα, μέσω της προγραμματικής συμμαχίας της αριστεράς και της κεντροαριστεράς.
Κατά κάποιο τρόπο τον Τσίπρα τον συμφέρει ένας "πολυτραυματίας" Μητσοτάκης, στον οποίον ο Ανδρουλάκης έχει κλείσει την πόρτα της κυβερνητικής συνεργασίας και τον οποίον ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ θα κατηγορούν ως παραγωγό αστάθειας, παρά κάποιος άλλος, ο οποίος μπορεί να έχει την στήριξη ευρύτερων δυνάμεων, ειδικά εάν η χώρα βρεθεί ενώπιον κινδύνων, όχι μόνον λόγω των ελληνοτουρκικών, και της ακρίβειας που μπορεί το χειμώνα να προκαλέσει κοινωνική έκρηξη, αλλά και των δημοσιονομικών ανισορροπιών που προκαλεί η παράταση του πολέμου, η ενεργειακή και κλιματική κρίση και η αποδυνάμωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Πάντως, το κυβερνητικό αφήγημα ό,τι θέλουν να ανατρέψουν τον Μητσοτάκη ο Πούτιν και ο Ερντογάν δεν έχει πολλούς οπαδούς. Και όχι μόνο στο εσωτερικό, αλλά και μεταξύ των Ευρωπαίων εταίρων μας, ενώ ο "ανόητος" πόλεμος με μεγάλα διεθνή μέσα ενημέρωσης (ΝΥΤ, FT, Politico, κ.α.) μειώνει τη διεθνή αξιοπιστία της κυβέρνησης και σε συνδυασμό με τα μετεκλογικά σενάρια πιθανής ακυβερνησίας ρίχνουν νερό στο μύλο της αστάθειας, που είναι ότι χειρότερο για τη χώρα, ειδικά στους ταραγμένους καιρούς που ζούμε. Όπως δεν έχει και πολλούς οπαδούς, όχι μόνο στο ΠΑΣΟΚ, αλλά και στα πασοκογενή στελέχη και τους ανδρεοπαπανδρεϊκούς ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ ο άκρατος φιλοκαραμανλισμός που διακινείται από την Κουμουνδούρου, ακόμη κι αν ο στόχος είναι να πληγούν η κυβέρνηση και ο Μητσοτάκης.
Η λεγόμενη "καραμανλική συνιστώσα" του ΣΥΡΙΖΑ κάνει αλλεργικούς τους βουλευτές, τα στελέχη και τους οπαδούς του ΠΑΣΟΚ, αφού θεωρούν τον Κώστα Καραμανλή ως τον βασικό αίτιο της χρεοκοπίας της χώρας που οδήγησε στα μνημόνια και τον εκλογικό μαρασμό του ΠΑΣΟΚ.
Ο φιλοκαραμανλισμός, προσθέτει επιχειρήματα σε όσους από τη Χαριλάου Τρικούπη δεν θέλουν να υπαρξει κυβερνητική συνεργασία των δύο κομμάτων. Κι αυτό είναι κάτι που που θα πρέπει να αξιολογήσει και να λάβει σοβαρά υπόψιν του ο Αλέξης Τσίπρας εάν θέλει να γίνει πραγματικότητα η προοδευτική διακυβέρνηση.
Την αρχή την έκανε ο Ανδρουλάκης με την καταγγελία για την παρακολούθηση του τηλεφώνου του, αλλά τώρα το παιχνίδι παίζεται ανάμεσα σε τέσσερεις, τον Μητσοτάκη, τον Τσίπρα, τον Καραμανλή και τον Σαμαρά.
Τέλος, από την Κουμουνδούρου μεταδίδεται ότι μετά τα όσα ειπώθηκαν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και κυρίως την ομολογία του πρέσβη Δεμίρη ότι έχει ενημερώσει τον πρωθυπουργό για τις παρακολουθήσεις θα πρέπει ο Πρόεδρος της Βουλής να κάνει δεκτή την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα να ελεγχθούν από την ΑΔΑΕ τα τηλέφωνα όσων βουλευτών και ευρωβουλευτών το επιθυμούν, προκειμένου να διαπιστωθεί "αν και πόσοι (όχι ποιοί) παρακολουθούνται επίσημα από την ΕΥΠ". Σε διαφορετική περίπτωση, λένε, ο Κώστας Τασούλας "γίνεται συνεργός και το σκάνδαλο Μητσοτάκη μετατρέπεται συνολικά σε σκάνδαλο της ΝΔ. Σε σχέση με τις δημοσκοπήσεις υποστηρίζουν ότι δεν τους ανησυχούν, αλλά "εμφανίζονται ενδιαφέροντα αποτελέσματα στα ποιοτικά τους στοιχεία", ενώ για τις διαφορές μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ σημειώνουν ότι "ούτε ο Μητσοτάκης δεν τις πιστεύει, αλλοιώς -και ειδικά τώρα με όσα συμβαίνουν- δεν θα έχανε την ευκαιρία να προκηρύξει πρόωρες εκλογές". Για την εμφάνιση του Τσίπρα στη ΔΕΘ δηλώνουν ότι θα είναι "ενός πρωθυπουργού σε αναμονή και με το βλέμμα στο μέλλον". Και ως εκ τούτου θα εστιάσει σε άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και συνολικότερα της ακρίβειας, θα ανακοινώσει δέσμη μέτρων για τα χαμηλά και μεσαία στρώματα, την ελάφρυνση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των αυτοαπασχολούμενων. Και προφανώς θα δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στις προτάσεις για "την ανασυγκρότηση του κράτους δικαίου και τη δημοκρατική αναγέννηση της χώρας".
Το στοίχημα του Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ είναι να "κουμπώσει" την ακρίβεια με την έκπτωση της δημοκρατίας, μόνον έτσι οι ψηφοφόροι θα τον προτιμήσουν. Εξάλλου, το βασικό συμπέρασμα των 500 στελεχών της Ομπρέλας, που για δύο ημέρες (Τετάρτη και Πέμπτη) ζυμώθηκαν διαδυκτιακά για τα συμβαίνοντα και τα επερχόμενα είναι ότι "μεγαλύτερο σκάνδαλο και από τις υποκλοπές είναι η φτώχεια". Και το πολιτικό και εκλογικό μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ είναι σε άμεση συνάρτηση με τους τρόπους που θα βρει να την αντιμετωπίσει...
http://www.matrix24.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για πες