Δεν ήταν μόνο η χθεσινοβραδινή ομιλία του Κώστα Καραμανλή στα Ανώγεια, με την οποία ο πρώην πρωθυπουργός «πυροβόλησε κατάστηθα» τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τις υποκλοπές. Επιπροσθέτως, με μία σημερινή του διαρροή, ο κ. Καραμανλής συνεχίζει να βάζει δύσκολα στον ένοικο του Μεγάρου Μαξίμου. Κι αυτό διότι λίγες ώρες πριν τη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για το θέμα, ο Κώστας Καραμανλής προέβη σε μία διαρροή με την οποία, ενώ φαίνεται ότι προσπαθεί να «αποδραματοποιήσει» όσα είπε χθες, στην ουσία ανεβάζει... κι άλλο τον πήχη των απαιτήσεων για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. «Όποιοι διαβάζουν προσεκτικά όσα είπε ο Κώστας Καραμανλής, θα διαπιστώσουν ότι δεν υπάρχει καμία αιχμή προς την κυβέρνηση», υποστηρίζουν κύκλοι του πρώην πρωθυπουργού, για να προσθέσουν, όμως, με νόημα: «είπε απλώς τα αυτονόητα».
Με άλλα λόγια, ο κ. Καραμανλής επιμένει ότι το ότι προηγείται η ανάγκη «κάθαρσης» της διασφάλισης του απορρήτου και ότι μάλιστα, αυτό είναι «αυτονόητο», προκειμένου να μην μείνουν σκιές που πλήττουν την ουσία του πολιτεύματος.
Βαριές αναφορές
Βεβαίως, κάθε λέξη από την χθεσινοβραδινή παρέμβαση Καραμανλή ήταν προσεκτικά διαλεγμένη έτσι ώστε να μην μπορεί κανείς να κατηγορήσει τον πρώην πρόεδρο της ΝΔ και πρώην πρωθυπουργό για υπονόμευση.
Για παράδειγμα, ενώ έδειξε να μην πιστεύει ότι υπήρξε κεντρική κυβερνητική καθοδήγηση για την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη, χρησιμοποίησε τόσο βαρείς χαρακτηρισμούς για το ενδεχόμενο να... ίσχυε κάτι τέτοιο, που έστειλε μήνυμα στο Μαξίμου ότι αν ξετυλιχθεί κι άλλο το κουβάρι των αποκαλύψεων, τότε θα σημάνει «game over» για τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
«Σε τέτοιου είδους καταστάσεις η κάθαρση επέρχεται μόνο εφ΄ όσον αποσαφηνιστούν πλήρως. Το θέμα είναι τόσο βαρύ και σοβαρό που δεν επιτρέπεται ούτε αντέχεται να μείνουν σκιές ιοβόλες για την δημοκρατική ομαλότητα. Φως λοιπόν! Άπλετο φως!», είχε επισημάνει ο πρώην πρωθυπουργός, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Το να προκλήθηκαν τα γεγονότα αυτά από κυβερνητική πρωτοβουλία είναι εκτός από αντιδημοκρατικό και παράνομο, τόσο πέρα από κάθε όριο νοσηρής φαντασίας και πολιτικής ανοησίας που είναι αδιανόητο».
«Παραμένει όμως επιτακτική η ανάγκη να ξεκαθαριστεί ποιοί και με ποια δικαιολογία ζήτησαν κάτι τέτοιο και ποιοί και πώς το ενέκριναν. Η επίκληση του απορρήτου σε τέτοιες περιπτώσεις υποτάσσεται στην ανάγκη κάθαρσης του δημόσιου βίου. Όλα στο φως λοιπόν και από εκεί και πέρα απαραίτητες και με διακομματική συνεργασία οι διορθώσεις του θεσμικού καθεστώτος που διέπει και την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου αλλά και την εν γένει λειτουργία των μυστικών υπηρεσιών. Αυτά τα στοιχειώδη για να αποτραπεί η περαιτέρω απαξίωση των θεσμών», είχε καταλήξει ο πρωθυπουργός, με συνεργάτες του να υπενθυμίζουν σήμερα την λέξη «στοιχειώδη» που είχε χρησιμοποιήσει χθες βράδυ ο Κώστας Καραμανλής.
Αμηχανία
Πάντως, η αμηχανία στο Μαξίμου είναι έκδηλη, ενώ ήδη από χθες το βράδυ η κυβέρνηση επιχειρούσε να πείσει ότι Μαξίμου και Καραμανλής είναι στην ίδια σελίδα –κάτι που έκανε και ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ο οποίος ήταν και το πρώτο κυβερνητικό στέλεχος που άνοιξε τα χαρτιά του χθες βράδυ μετά την ομιλία Καραμανλή, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Kontra.
«Από την πρώτη στιγμή που με πρωτοβουλία της κυβέρνησης ήρθε στο φως η υπόθεση της επισύνδεσης του τηλεφώνου του κ.Ανδρουλάκη τονίστηκε ότι υπάρχει ανάγκη να δοθούν πλήρεις απαντήσεις, με σεβασμό των προβλέψεων του νόμου για το απόρρητο και του κανονισμού της Βουλής. Γι΄αυτό κινήθηκαν άμεσα όλες οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες ενώ η υπόθεση ερευνάται και από τη Δικαιοσύνη», έλεγαν χθες κυβερνητικές πηγές, για να προσθέσουν: «Αύριο (σ.σ. σήμερα) συνεδριάζει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και ακολουθούν οι συνεδριάσεις της Εξεταστικής Επιτροπής. Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει ζητήσει προτάσεις από τα κόμματα προκειμένου να υπάρξουν θεσμικές βελτιώσεις που θα διασφαλίζουν την αποτελεσματική λειτουργία των υπηρεσιών ασφαλείας με πλήρη σεβασμό των δημοκρατικών αρχών».
http://www.matrix24.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για πες