Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2022

Χωρίς αιδώ: Απέκλεισαν τον Λύτρα από τα στοιχεία του ΕΟΔΥ μετά τη μελέτη σοκ


Σε αυταρχικό κατήφορο η κυβέρνηση στοχοποιεί και επιτίθεται ακόμη και σε επιστήμονες, για να μην της χαλάσουν το αφήγημα για την πανδημία.

Δεν έχει τέλος η κυβερνητική κατρακύλα, την ώρα που το Μαξίμου και το υπουργείο Υγείας κλυδωνίζονται εκ νέου από τη μελέτη σοκ του επίκουρου καθηγητή, Θεόδωρου Λύτρα, για την τραγωδία εντός και εκτός ΜΕΘ  κατά το περσινό πανδημικό κύμα.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες η κυβέρνηση κινήθηκε με απροκάλυπτο τρόπο κατά του Έλληνα επιστήμονα, καθώς, λίγες ημέρες αφότου εκείνος παρέδωσε τη σχετική μελέτη, ως όφειλε, του έκοψε την πρόσβαση στα στοιχεία του ΕΟΔΥ.

Όλα συνέβησαν τον περασμένο Ιούλιο. Ο Θεόδωρος Λύτρας παρέδωσε το δεύτερο μέρος της μελέτης (το πρώτο είχε δημοσιευθεί πέρυσι, το υπέγραφε και ο Σωτήρης Τσιόδρας και είχε προκαλέσει ορυμαγδό αντιδράσεων) στο υπουργείο Υγείας, στο Μαξίμου και στους αρμόδιους φορείς.

Η απάντηση της κυβέρνησης, ωστόσο, ήταν επιθετική και με πνεύμα από… άλλες εποχές, καθώς, μετά από μερικές ημέρες και χωρίς προειδοποίηση προς τον καθηγητή Δημόσιας Υγείας της Ιατρικής Σχολής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου του έκοψαν την πρόσβαση από τα στοιχεία του ΕΟΔΥ.

Δηλαδή η αντίδραση του συστήματος Μαξίμου απέναντι σε μια επιστημονική μελέτη, η οποία κατέγραφε στοιχεία και συμπεράσματα που «χαλάνε» το αφήγημα της επιτυχημένης διαχείρισης της πανδημίας ήταν να τον βάλει στο περιθώριο και να τον αποκλείσει από πολύτιμα για την επιστήμη και τη δημόσια υγεία στοιχεία, εν μέσω μιας πρωτοφανούς κατάστασης που βιώνει η χώρα και ο πλανήτης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αντίστοιχες καταγγελίες είχαν διατυπωθεί και πριν από μερικές μήνες, όταν δηλαδή δόθηκε στη δημοσιότητα το πρώτο μέρος της μελέτης Τσιόδρα - Λύτρα που είχε προκαλέσει νέο γύρο φρενίτιδας στο Μαξίμου.

Υποκρισία, αυταρχισμός και κοροϊδία

Οι αποκαλύψεις αυτές κάνουν ακόμη πιο προκλητική τη σημερινή ενορχηστρωμένη προσπάθεια να υποβαθμιστεί η μελέτη του επίκουρου καθηγητή, καθώς, όπως αποδεικνύεται το σύστημα του Κυριάκου Μητσοτάκη είχε ήδη από τον περασμένο Ιούλιο να... πάρει τα μέτρα του κατά της ενοχλητικής έρευνας.

Σήμερα, τόσο ο Γιάννης Οικονόμου όσο και ο, αρμόδιος υπουργός, Θάνος Πλεύρης, προέβησαν σε έωλους ισχυρισμούς και πέταξαν το μπαλάκι οπουδήποτε αλλού εκτός από την κυβέρνηση.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σχολιάζοντας το θέμα μέσω ΣΚΑΪ, είπε το… αμίμητο πως «κάναμε ό,τι ήταν δυνατό με το εμβόλιο και την έγκαιρη ενημέρωση για να μη φτάσουν στις ΜΕΘ», χωρίς να πει κουβέντα, όπως αναμενόταν, για την απογύμνωση του ΕΣΥ, την ελάχιστη στήριξή του και το μπρος πίσω με τα αστυνομικού τύπου μέτρα κατά πολιτών και επιχειρήσεων.  

Δηλαδή, η κυβέρνηση «πουλάει τρέλα» αφήνοντας να εννοηθεί ότι η ελπίδα ήταν πως με τον εμβολιασμό και τη σωστή ενημέρωση οι πολίτες δεν θα κινδύνευαν από τον κορονοϊό. 

Θέση για το ζήτημα αναγκάστηκε να πάρει και ο υπουργός Υγείας, ο οποίος, αφού έσπευσε να υποβαθμίσει την σημασία της μελέτης τα έκανε ακόμη χειρότερα, υποστηρίζοντας ότι τα νούμερα που αναφέρονται στην έκθεση αφορούν τους ανεμβολίαστους.

Σε αρωγή της κυβερνητικής προσπάθειας προσέτρεξε και ο Γκίκας Μαγιορκίνης, μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων, ο οποίος δήλωσε ότι συμφωνεί μεν με τα ευρήματα της μελέτης, αλλά όχι με τα... συμπεράσματα. 

Απάντηση Λύτρα και επιστημονική κριτική

Μετά την έκταση που πήραν τα συμπεράσματα της μελέτης και τον ορυμαγδό αντιδράσεων από κόμματα και πολίτες, ο επίκουρος καθηγητής επανήλθε, μέσω Twitter, προκειμένου να απαντήσει στα όσα ακούστηκαν και γράφτηκαν:

«Πως γίνεται ο επιστημονικός σχολιασμός/κριτική:

1. Κάποιος δημοσιεύει μια μελέτη: https://eurosurveillance.org/content/10.2807/1560-7917.ES.2019.24.44.1900087
2. Κάποιος άλλος στέλνει σχόλια & αν ο editor τα κρίνει στοιχειωδώς βάσιμα,δημοσιεύονται: https://eurosurveillance.org/content/10.2807/1560-7917.ES.2019.24.46.1900678
3. Ο αρχικός συγγραφέας απαντάει: https://eurosurveillance.org/content/10.2807/1560-7917.ES.2019.24.46.1900692»

Ακόμα, σχολιάζει ότι «μέχρι σήμερα δεν έχει υποβληθεί κανένα σχετικό Letter to the editor.

Αυτό σημαίνει δύο τινά:
Ή κανένας δε βρήκε τη μελέτη σημαντική/ενδιαφέρουσα ώστε να δώσει σημασία
Ή κανένας δε βρήκε να προσάψει κάτι βάσιμο, που δε θα έκανε ρεζίλι τον ίδιο / την ίδια».

https://www.efsyn.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για πες