Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2022

Βγάλτε τον σκασμό, αλλιώς θα μπλέξετε άσχημα


Είσαι απλός πολίτης και στις συναλλαγές σου στην αγορά διαπιστώνεις ότι σε κλέβουν. Τι πρέπει να κάνεις;

Είσαι στέλεχος εταιρείας ή βρίσκεσαι πολύ κοντά στα κέντρα λήψης των αποφάσεων και πέφτουν στην αντίληψή σου πρακτικές της διοίκησης της εταιρείας σου που ζημιώνουν το ελληνικό Δημόσιο και προκαλούν βάναυσα τις ηθικές αρχές σου. Ποια στάση πρέπει να κρατήσεις;

Είσαι υπάλληλος κρατικής υπηρεσίας και καταλαβαίνεις ότι οι προϊστάμενοί σου έχουν ξεπεράσει τα όρια. Δεν πρόκειται για απλές διαχειριστικές ατασθαλίες, αλλά για ωμή παραβίαση του Συντάγματος και των νόμων. Ποιο είναι το καθήκον σου;

Ιδιες περιπτώσεις στις γενικές γραμμές τους, διαφορετικού όμως εκτοπίσματος, διαφορετικής σημασίας, με άλλο βαθμό επικινδυνότητας.

Γράφει ο Τάσος Παππάς

-Στην πρώτη περίπτωση η καταγγελία της φοροδιαφυγής επιβραβεύεται και ηθικά και υλικά. Αντιγράφω από το ρεπορτάζ του Μάριου Χριστοδούλου στην «Εφ.Συν.», 8-9-2022: «Επ' αμοιβή θα είναι το κάρφωμα για τις αποδείξεις-μαϊμού που θα ξεκινήσει τις επόμενες μέρες. Η νέα ψηφιακή εφαρμογή “Appodixi” της ΑΑΔΕ θα δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να ελέγχουν από το κινητό τους τη γνησιότητα της απόδειξης και να ενημερώνουν τις ελεγκτικές αρχές κάθε φορά που θα χτυπά καμπανάκι. 

Εάν αποδειχθεί ότι η απόδειξη εκδόθηκε από “πειραγμένη” ταμειακή μηχανή ή η ταμειακή μηχανή δεν είναι συνδεδεμένη με τα συστήματα της ΑΑΔΕ, τότε το κράτος θα δίνει ως επιβράβευση στους πολίτες μέρος του προστίμου που θα επιβάλλεται στην επιχείρηση. 

Η χρηματική αμοιβή θα είναι πολλαπλάσια της αξίας της απόδειξης και μέχρι κάποιο όριο, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι ανάλογα με την αξία της συναλλαγής η χρηματική επιβράβευση των πολιτών μπορεί να φτάνει το δεκαπλάσιο της αξίας της απόδειξης».

Μάλιστα. Ολοι λοιπόν στον αγώνα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Οι πολίτες θα εισπράξουν τα συγχαρητήρια της κυβέρνησης και μια καλή αμοιβή.

-Ας δούμε τη δεύτερη περίπτωση. Στην υπόθεση της Novartis έχουμε μερικούς μάρτυρες που έδωσαν στοιχεία στις εισαγγελικές αρχές για τις μίζες που μοίραζε η εταιρεία σε πολιτικούς και γιατρούς προκειμένου να εξασφαλίσει μερίδια στην αγορά και μεγάλη κερδοφορία. 

Πώς αντιμετωπίστηκαν από τμήματα του πολιτικού προσωπικού και από ορισμένα μέσα ενημέρωσης; Χλευάστηκαν, λοιδορήθηκαν, απειλήθηκαν, μηνύθηκαν και κατηγορήθηκαν ότι συμμετείχαν σε συνωμοσία. Δεν έχει καμιά σημασία που η εταιρεία ομολόγησε τις παρανομίες της. Δεν έχει καμιά σημασία που αναγκάστηκε να πληρώσει βαρύ πρόστιμο στις ΗΠΑ. 

Στην Ελλάδα είναι κουκουλοφόροι, μέλη συμμορίας και θα υποστούν τις συνέπειες για την αποκοτιά τους. Η κυβέρνησή μας που υποδύεται τον φύλακα της νομιμότητας και τον προστάτη του κράτους δικαίου δεν έχει περάσει από τη Βουλή την οδηγία της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τους προστατευόμενους μάρτυρες. Γιατί; Τα ευκόλως εννοούμενα παραλείπονται. 

-Και πάμε στην τρίτη και πιο καυτή περίπτωση. Η αποστολή της υπηρεσίας στην οποία ανήκεις είναι η προστασία του κράτους από τους εξωτερικούς εχθρούς. Με δυο λέξεις, η «εθνική ασφάλεια». 

Διαπιστώνεις όμως ότι στελέχη της, με την ανοχή, ενδεχομένως και με την καθοδήγηση των πολιτικών προϊσταμένων τους, έχουν κάνει κουρέλι το Σύνταγμα και έχουν ακυρώσει στην πράξη τους νόμους και τους κανονισμούς. 

Σύμφωνα με τον όρκο που έχεις δώσει είσαι υποχρεωμένος να μιλήσεις και για να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι και για να μη βρεθείς εσύ στο μέλλον κατηγορούμενος για συγκάλυψη. 

Η εξουσία όμως, αν και πανικοβλημένη, δεν τα παρατάει. Σε καθησυχάζει λέγοντάς σου ότι σε καλύπτει το απόρρητο το οποίο θα επικαλείσαι όποτε βρεθείς απέναντι σε επιτροπές της Βουλής και οι φάκελοι έχουν καταστραφεί. 

Αν όμως μπεις στον πειρασμό να μην το σεβαστείς γιατί αυτό επιτάσσουν οι νόμοι, το Σύνταγμα και η συνείδησή σου, τότε θα βρεθείς πίσω από τα κάγκελα της φυλακής για καμιά δεκαριά χρόνια. Διαλέγεις και παίρνεις.

Συμπέρασμα; Για να πιάσουμε τον περιπτερά, τον ψιλικατζή και τον ταβερνιάρη που φοροδιαφεύγουν, μη διστάσετε να πράξετε τα δέοντα. Δεν διατρέχετε κανέναν κίνδυνο. Να κάνετε εσείς το καθήκον σας και η κυβέρνηση θα σας αποζημιώσει. 

Αν όμως σας περάσει από το μυαλό η ιδέα ότι πρέπει να αποκαλύψετε τους μηχανισμούς διαφθοράς και διαπλοκής όπου εμπλέκονται πρωτοκλασάτοι πολιτικοί, κυβερνητικοί αξιωματούχοι και ισχυροί οικονομικοί παράγοντες με πολλές άκρες στο σύστημα εξουσίας, τότε, για να μη βρεθείτε προ δυσάρεστων εκπλήξεων, φασκιώστε τη συνείδησή σας και βγάλτε τον σκασμό.

Η συνθηκολόγηση με τον αντίπαλο όταν αυτός έχει συντριπτική υπεροχή είναι μια σωτήρια επιλογή. Το κακό θα συνεχίσει να επελαύνει και εσύ θα συνεχίσεις να απολαμβάνεις τη μίζερη ζωή σου. Αυτή είναι η κατάσταση και δεν πρόκειται να αλλάξει. 

Οπως έχει πει ο Αντρέ Μαλρό, «δεν υπάρχουν ήρωες χωρίς ακροατήριο». Και για να ξεμπερδεύουμε με τους διάφορους κατά φαντασίαν Ρομπέν και Ζορό, θυμίζουμε τη συμβουλή που έδιναν οι φοβισμένοι γονείς στα ατίθασα παιδιά τους: «Καθίστε στα αυγά σας, δεν θα βγάλετε εσείς το φίδι από την τρύπα». Διαχρονική αξία.

Ανάγωγα

Από τη μια έχουμε την καταγγελία Σπίρτζη στον Αρειο Πάγο για παγίδευση του κινητού του από το Predator. Από την άλλη έχουμε αυτό που φέρεται να δήλωσε ο κ. Δημητριάδης στην «κατάθεσή» του (λέμε τώρα) στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. 

Οταν ρωτήθηκε για το αν παρακολουθούνται και άλλοι πολιτικοί, σύμφωνα με πληροφορίες, η απάντησή του ήταν η εξής: «Δεσμεύομαι από το απόρρητο. Δεν λέω ούτε ναι, ούτε όχι». Το συμπέρασμα; Μασημένη τροφή θέλετε;

https://www.efsyn.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για πες