Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2022

“Φωτιά” στα δάνεια βάζουν οι αποφάσεις της ΕΚΤ - Παραδείγματα


Η Κριστίν Λαγκάρντ πήρε… το όπλο της και ανακοίνωσε αύξηση- μαμούθ των βασικών επιτοκίων του ευρώ που εκτινάχθηκαν στο 1,25% πλέον από μηδενικά που ήταν το καλοκαίρι: Εξέλιξη που αφενός καθιστά πιο ακριβό το κόστος του χρήματος για νέα δάνεια και αφετέρου αναγκάζει όσους έχουν «παλιά» να βάλουν ακόμη πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να εξοφλήσουν την μηνιαία δόση.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης   

Η ακρίβεια δεν «περιορίζεται» στις τιμές ενέργειας, των πρώτων υλών ή των ειδών super market, αλλά επεκτείνεται πια και στις δόσεις των δανείων νοικοκυριών και επιχειρήσεων! Αν και η αύξηση των επιτοκίων αποφασίστηκε για να πετύχει πλήγμα στο «τέρας του πληθωρισμού», ωστόσο νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα χρειαστεί να «ματώσουν» και άλλο για να εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις τους.

Τι αλλάζει στα δάνεια νοικοκυριών – επιχειρήσεων

Τι σημαίνουν όμως οι αποφάσεις της ΕΚΤ για επιχειρήσεις, νοικοκυριά και το ελληνικό Δημόσιο; Ουσιαστικά καθιστούν ακριβότερα τα νέα δάνεια και αυξάνουν τα ποσά των μηνιαίων δόσεων για όσα «παλιά» συνδέονται με κυμαινόμενο επιτόκιο.

Δεν επηρεάζονται τα δάνεια με σταθερό επιτόκιο.

Πάντως, η πλειονότητα των δανείων στην Ελλάδα είναι τοκοχρεολυτικά. Αυτό σημαίνει ότι όσο παλαιότερα είναι, τόσο μικρότερο κομμάτι των τόκων αποπληρώνεται. Άρα, η συνέπεια από την άνοδο των επιτοκίων θα είναι σχετικά περιορισμένη. Μεγαλύτερη θα είναι στα νέα δάνεια.

Παραδείγματα με αυξήσεις επιτοκίου

  • Για δάνειο με κυμαινόμενο επιτόκιο (συνήθως Εuribor+spread) 100.000 ευρώ με ονομαστικό επιτόκιο 3,04%, διάρκειας 15 ετών, η μηνιαία δόση υπολογίζεται σε 698 ευρώ. Μετά την αύξηση του επιτοκίου κατά 0,75% η δόση θα ανέλθει στα 735,5 ευρώ (επιπλέον 37,5 ευρώ/μήνα).
  • Σε περίπτωση που το δάνειο με το ίδιο επιτόκιο είναι διάρκειας 20 ετών, τότε η αρχική δόση των 563 ευρώ αυξάνεται στα 600 ευρώ (δηλαδή 37 ευρώ περισσότερα τον μήνα)
  • Για ίδιο δάνειο αλλά 30ετίας η μηνιαία δόση θα επιβαρυνθεί κατά 42 ευρώ.

Έτοιμη και για νέα αύξηση η Λαγκάρντ

Η απόφαση της Κριστίν Λαγκάρντ ακολουθεί την πρώτη αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ για το 2022, τον περασμένο Ιούλιο, κατά 50 μονάδες βάσης, αν και προηγουμένως η κεντρική τράπεζα είχε ανακοινώσει ότι το πρώτο της βήμα στη σύσφιξη της πολιτικής της θα ήταν κατά 25 μ.β.

Αναλυτικά, όπως ανακοίνωσε μεταξύ άλλων η ΕΚΤ, «Αυτό το σημαντικό βήμα επισπεύδει τη μετάβαση από το ισχύον διευκολυντικό, σε υψηλό βαθμό, επίπεδο των επιτοκίων πολιτικής προς επίπεδα που θα διασφαλίσουν την έγκαιρη επαναφορά του πληθωρισμού στον μεσοπρόθεσμο στόχο της ΕΚΤ του 2%.

Με βάση την τρέχουσα αξιολόγησή του, στη διάρκεια των επόμενων συνεδριάσεων το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένει ότι θα αυξήσει τα επιτόκια περαιτέρω προκειμένου να μετριάσει τη ζήτηση και να αποτρέψει τον κίνδυνο επίμονης μετατόπισης προς τα πάνω των προσδοκιών για τον πληθωρισμό».

Ο λόγος της αύξησης των επιτοκίων

Αυτή η εξέλιξη όχι μόνο καθιστά ακριβότερο το κόστος χρήματος για όσους το σκέφτονται να δανειστούν, αλλά επηρεάζει και εκείνους που ήδη έχουν πάρει δάνειο και εξυπηρετούν κανονικά τις δόσεις τους στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Γιατί όμως πήρε την συγκεκριμένη απόφαση η πρόεδρος της ΕΚΤ; Η άνοδος των επιτοκίων επηρεάζει αρνητικά την ανάπτυξη, καθώς κάνει πιο ακριβή τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων που θέλουν να επενδύσουν. Αυτό με τη σειρά του επηρεάζει αρνητικά την απασχόληση και την κατανάλωση. Έτσι, περιορίζεται η ζήτηση και άρα και ο πληθωρισμός.

https://www.enikonomia.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για πες