Στην οδό Μπάλσα στην Ανθούσα, οι κόκκινες κορδέλες της Αστυνομίας μαρτυρούν ότι η φωτιά που πέρασε από το σημείο αυτό άφησε πίσω της μια τραγωδία. Τον θάνατο του 84χρονου που είδε το σπίτι του καμένο, ξανά, και έβαλε τέλος στη ζωή του.
Η πρόσοψη του σπιτιού είναι σε ξέφωτο, ακριβώς δίπλα σε κρουνό της Πυροσβεστικής, και η καταστροφή με την πρώτη ματιά μοιάζει ανεξήγητη. Στην πίσω πλευρά, ωστόσο, η κατοικία σχεδόν εφάπτεται με πανύψηλα δέντρα που… λαμπάδιασαν και η φωτιά πέρασε στο σπίτι.
Από το Πανόραμα Παλλήνης μέχρι το Ντράφι και τη Διώνη Πικερμίου, όλες τις περιοχές δηλαδή που σάρωσε η πυρκαγιά της περασμένης Τρίτης, οι κάτοικοι μεταφέρουν στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ιστορίες… οικοπέδων που ανήκουν σε ιδιώτες και μονοπατιών που είναι στην ευθύνη των δήμων και δεν έχουν καθαριστεί εδώ και χρόνια. Ετσι, παρότι οι ίδιοι φροντίζουν τον δικό τους περιβάλλοντα χώρο, βρέθηκαν στο… μάτι του πύρινου κυκλώνα και τώρα ετοιμάζονται να υποβάλουν μηνύσεις εις βάρος όσων με την αμέλειά τους έβαλαν, όπως λένε, τη ζωή τους σε κίνδυνο.
«Το δικό μας σπίτι σώθηκε από θαύμα, αλλά στο διπλανό, όπως βλέπετε, η φωτιά μπήκε από τη στέγη και προκάλεσε μεγάλη καταστροφή», λέει ο Μιχάλης Αθανασόπουλος, δείχνοντάς μας πώς η φωτιά σταμάτησε στο μπαλκόνι του, στο Πανόραμα Παλλήνης, και ξεκαθαρίζει ότι δεν θα μείνει με σταυρωμένα χέρια… «Τώρα και οι δύο οικογένειες θα υποβάλουμε μηνύσεις εις βάρος του γείτονά μας, που έχει εδώ μπροστά ένα οικόπεδο με δέντρα και χόρτα, τα οποία έχουν χρόνια να καθαριστούν. Αυτό το οικόπεδο έγινε προσάναμμα για τη φωτιά, που μέσα σε ελάχιστο χρόνο έφτασε στα σπίτια».
Σαν πυριτιδαποθήκη λειτούργησε ένα ακόμα οικόπεδο στο τέλος της οδού Χειμάρρας, επίσης στην Παλλήνη. Η Ζωή Στεφανίδη, μητέρα της χρυσής ολυμπιονίκου στο άλμα επί κοντώ, Κατερίνας Στεφανίδη, δείχνει τα δέντρα του γείτονά της που σχεδόν ακουμπούσαν στο στεγασμένο πάρκινγκ της. Ακαθάριστα, επίσης, για μεγάλο διάστημα δέντρα και χόρτα λαμπάδιασαν σε δευτερόλεπτα. «Από αυτό το οικόπεδο κινδυνεύσαμε να καούμε. Οταν διατάχθηκε η εκκένωση, εγώ έφυγα, αλλά έμεινε ο άντρας μου, ο οποίος έσωσε το σπίτι», λέει στον «Ε.Τ.» της Κυριακής η κ. Στεφανίδη.
Στην οδό Κερκύρας στη Διώνη, ένας νεαρός άντρας βρέχει με το λάστιχο το μονοπάτι που ξεκινάει από το σπίτι του προς τη ρεματιά και μοιάζει αδιάβατο από τα πυκνά κλαδιά. «Την ευθύνη γι’ αυτό το μονοπάτι έχει ο Δήμος Ραφήνας-Πικερμίου, αλλά βλέπετε σε τι κατάσταση είναι. Αμφιβάλλω αν έχει καθαριστεί ποτέ. Εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα», λέει, χωρίς να κρύβει την οργή του. Στον ίδιο δρόμο μια σειρά από κατοικίες έμεινε ανέπαφη από τη φωτιά, παρότι οι φλόγες έφτασαν σε απόσταση λίγων μέτρων και έκαψαν σπίτια στον πίσω δρόμο. «Νομίζω ότι ήταν καθαρά θέμα τύχης που σώθηκε το σπίτι μας. Οταν ήρθε ειδοποίηση από το 112, η οικογένειά μου έφυγε προσωρινά για τη Νέα Μάκρη. Το μεσημέρι της Τετάρτης, όταν έκαιγαν μικροεστίες στη γειτονιά που, ήταν πολύ επικίνδυνες, καταφέραμε να γυρίσουμε και να τις σβήσουμε», λέει ο κ. Στέλιος.
Σε επιφυλακή
Οσοι βρίσκονταν στην περιοχή την Τετάρτη, πάντως, είδαν την αγωνιώδη προσπάθεια των πυροσβεστικών δυνάμεων να σώσουν τα σπίτια. Ειδικά τα καναντέρ έκαναν «σλάλομ» σε χαμηλό ύψος, σχεδόν ανάμεσα στις στέγες, για να σβήσουν το τελευταίο μέτωπο που βρισκόταν εκείνη την ώρα σε εξέλιξη. Στην οδό Παξών στη Διώνη, συναντάμε τον κ. Παναγιώτη, οδηγό υδροφόρας, ο οποίος βρισκόταν στη φωτιά από τα πρώτα λεπτά που ξέσπασε στην Πεντέλη. «Καθόμαστε εδώ, γιατί υπάρχει ο φόβος των αναζωπυρώσεων και μας είπαν να βρισκόμαστε σε επιφυλακή», λέει επισημαίνοντας και εκείνος το θέμα του καθαρισμού δασών και οικοπέδων. «Ο καιρός έχει αλλάξει, οι άνεμοι είναι ισχυροί και οι θερμοκρασίες υψηλές. Δείτε αυτό το οικόπεδο μπροστά μου που έχει ψηλά ξερά χόρτα. Οταν υπάρχουν παντού τέτοια οικόπεδα, πώς να μη φουντώσει η φωτιά και να μη φτάσει στα σπίτια;», αναρωτιέται.
Ο εφιάλτης του 2018 είχε ξυπνήσει από νωρίς το απόγευμα της Τρίτης και το μεγάλο στοίχημα των πυροσβεστικών δυνάμεων, να μην περάσει η φωτιά κάτω από τη λεωφόρο Μαραθώνος, αυτήν τη φορά κερδήθηκε. Μόνο σε ένα σημείο η φωτιά ξέφυγε και έφτασε στη λεωφόρο Ντραφίου, δίπλα στην Αττική Οδό, καταστρέφοντας μία οικοδομική επιχείρηση. Υλικά, σκαπτικά μηχανήματα και φορτηγά κάηκαν, με τη ζημιά να υπολογίζεται σε πολλά εκατομμύρια ευρώ.Ολοι οι κάτοικοι των πυρόπληκτων περιοχών με τους οποίους συνομίλησε ο «Ε.Τ.» της Κυριακής δηλώνουν βέβαιοι ότι η φωτιά ήταν έργο εμπρηστών. Οι Αρχές, μετά και την εισαγγελική παρέμβαση, μελετούν προσεκτικά τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους, με επίκεντρο βίντεο που έχει δει το φως της δημοσιότητας και δείχνει έναν άνδρα να βάζει φωτιά στα Σπάτα, την ώρα που η φωτιά της Πεντέλης βρισκόταν σε εξέλιξη. Η πυρκαγιά, που ξεκίνησε το απόγευμα της Τρίτης από την περιοχή Νταού Πεντέλης, σε μικρή απόσταση από εκεί όπου είχε ξεκινήσει η φωτιά του 2018 η οποία έφτασε στο Μάτι, έκαψε περίπου 20.000 στρέμματα, ενώ συνεχίζεται η καταγραφή των ζημιών σε σπίτια, αυτοκίνητα και επιχειρήσεις.
Επώνυμοι στη μάχη με τις φλόγες
Κοντά στο Μουσικό Γυμνάσιο της Παλλήνης ένα από τα σπίτια που κάηκαν ανήκε στη γνωστή ηθοποιό Ελένη Γερασιμίδου και τον σύζυγό της, Αντώνη Ξένο. Το καλλιτεχνικό ζευγάρι το είχε χτίσει το 2001, δεν κατάφερε όμως να το προστατέψει, καθώς, όταν η κατάσταση άρχισε να γίνεται επικίνδυνη, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την περιοχή. Τον πύρινο εφιάλτη έζησε και ο Γιώργος Παπαδάκης, καθώς οι φλόγες έφτασαν σε μικρή απόσταση από το σπίτι του στην Πεντέλη. Μαζί με τον γιο του, Φοίβο, και ομάδα εθελοντών κατάφεραν να προστατέψουν το ακίνητο, αφού, όπως ο ίδιος περιέγραψε, οι φλόγες έτρεχαν με φοβερή ταχύτητα και γύρω τους «έβρεχε» φωτιά.
Μέσα από τις φλόγες πέρασε με το αυτοκίνητό του και ο γνωστός σεφ Λεωνίδας Κουτσόπουλος προσπαθώντας να φύγει από το Ντράφι με κατεύθυνση τη λεωφόρο Μαραθώνος καταγράφοντας την καταστροφή με το κινητό του τηλέφωνο.
Μέτρα στήριξης στους πληγέντες
Τις πυρόπληκτες περιοχές επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ η κυβέρνηση ανακοίνωσε δέσμη μέτρων για τη στήριξη των πληγέντων από τις φωτιές του Ιουλίου στην Αττική και σε άλλες περιοχές. Συγκεκριμένα, στις περιοχές που κηρύσσονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προκύπτουν από την πυρκαγιά, θα ανασταλεί για έξι μήνες η πληρωμή όλων των εκκρεμών και βεβαιωμένων φορολογικών υποχρεώσεων, τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τα φυσικά πρόσωπα που πλήττονται.
Παράλληλα στα πληττόμενα από την πυρκαγιά νοικοκυριά θα καταβληθούν, σε συνεργασία με τους δήμους, χρηματικά ποσά ανάλογα με την καταγραφή των ζημιών μέσω του υπουργείου Εσωτερικών. Ειδικότερα, το υπουργείο Εσωτερικών είναι αρμόδιο για την καταβολή αποζημιώσεων, ύψους 600 ευρώ, σε κάθε νοικοκυριό που έχει πληγεί η κύρια κατοικία του για την κάλυψη των πρώτων αναγκών του, ενώ, εκτός από αυτό το ποσό, οι οικογένειες που υπέστησαν ζημιά και είναι πολύτεκνες ενισχύονται με επιπλέον 600 ευρώ, όπως, επίσης, οι πληγείσες οικογένειες για κάθε μέλος τους που είναι άτομο με ειδικές ανάγκες. Οικονομική ενίσχυση ποσού μέχρι 6.000 ευρώ ανά νοικοκυριό προβλέπεται για την επισκευή ή την αντικατάσταση οικοσκευής της κύριας πληγείσης οικίας και οικονομική ενίσχυση 4.500 ευρώ σε άτομα που υπέστησαν αναπηρία από τραυματισμό στη φυσική καταστροφή. Οι οικονομικές ενισχύσεις είναι ακατάσχετες, ενώ προβλέπεται και στεγαστική συνδρομή για όσους θα ξαναχτίσουν τα σπίτια τους.
Αθανασία Αγγελοπούλου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για πες