Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 15 Ιούνη έξω από το Δημαρχείο της Αθήνας, με αφορμή τα σοβαρά προβλήματα στα Ειδικά Σχολεία, μετά από κάλεσμα του Ενιαίου Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής και Νήσων, Συλλόγων Γονέων Ειδικών Σχολείων και άλλων φορέων.
Συγκεκριμένα, όπως καταγγέλθηκε, λόγω των μεγάλων ελλείψεων σε προσωπικό και υποδομές, χιλιάδες παιδιά μένουν εκτός δημόσιων δομών.
Από τον Ενιαίο Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής και Νήσων, ο Γ. Μπιλής ανέδειξε τα «τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Ειδικά Σχολεία στον μεγαλύτερο δήμο της χώρας, με κτίρια που είναι ακατάλληλα και επικίνδυνα», διεκδικώντας «να σταματήσει ο εμπαιγμός, να δοθεί η απαραίτητη χρηματοδότηση, να φτιαχτεί ένα ασφαλές ΕΕΕΕΚ (Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης) στο Δήμο της Αθήνας για τα παιδιά που τελειώνουν τα Ειδικά Σχολεία και που αναγκάζονται να μετακινηθούν σε άλλους δήμους της Αττικής, να φτιαχτούν τα Ειδικά Σχολεία ώστε να είναι κατάλληλα και ασφαλή και να χτιστούν νέα Ειδικά Σχολεία».
Από τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Ρόζα Ιμβριώτη», η Θ. Δριμάλα έθεσε το ζήτημα της ακαταλληλότητας και του κτιριακού προβλήματος του 1ου και 2ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Αθήνας, στην ΕΛΕΠΑΠ, και την ανάγκη που προκύπτει για τη μεταστέγασή τους, τονίζοντας ότι «είναι δικαίωμα η Ειδική Αγωγή να είναι δημόσια και δωρεάν σε κτίρια σύγχρονα που να μπορούν να καλύψουν τις ειδικές ανάγκες των παιδιών».
Την ώρα της συγκέντρωσης, για το συγκεκριμένο θέμα, συνεδρίαζε το Δημοτικό Συμβούλιο Αθήνας, όπου εκπρόσωποι συλλόγων και μαζικών φορέων έκαναν παρέμβαση στη συζήτηση.
Στήριξη στα αιτήματα από τη «Λαϊκή Συσπείρωση»
Στην προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση για τα προβλήματα των Ειδικών Σχολείων που πραγματοποιήθηκε έπειτα από αίτημα και της «Λαϊκής Συσπείρωσης», ο Χάρης Βουρδουμπάς, δημοτικός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», επισήμανε:
«Ακούστηκαν σήμερα στο Δημοτικό Συμβούλιο συγκεντρωμένα τα προβλήματα σε σχέση με τα Ειδικά Σχολεία από αυτούς οποίοι τα βιώνουν με τον πιο οξυμένο τρόπο.
Παρ' όλα αυτά, πρέπει να σχολιάσω το γεγονός ότι η δημοτική αρχή αναγκάστηκε να γίνει ξεχωριστή συζήτηση, έστω και εκτός ημερήσιας γι' αυτό το ζήτημα, γιατί όλες τις υπόλοιπες φορές που έχουν τεθεί τα προβλήματα μεμονωμένα, από την πλευρά μας και από άλλες παρατάξεις, οι απαντήσεις που παίρναμε ήταν στην καλύτερη περίπτωση αποσπασματικές, ενώ σε άλλες περιπτώσεις δεν παίρναμε καμία απάντηση.
Όπως αναφέρει και το κάλεσμα της κινητοποίησης, η Αθήνα, η πρωτεύουσα της χώρας, έχει τα λιγότερα Ειδικά Σχολεία, τα πιο επικίνδυνα και ακατάλληλα κτίρια για παιδιά με αναπηρία.
Δεν γίνεται να μην ξέρετε τα προβλήματα. Έχουν υπάρξει επιστολές από Συλλόγους Εκπαιδευτικών, από Συλλόγους γονέων. Και εμείς έχουμε αναδείξει μία σειρά από ζητήματα και παραδείγματα: Για το 1ο Ειδικό στην ΕΛΕΠΑΠ, για το 6ο Ειδικό στο Βουστάσιο, για το 9ο και το 10ο Ειδικό Δημοτικό. Για το ΕΕΕΕΚ Αθηνών για το οποίο η δική μας πρόταση ήταν να πάει στο κτίριο της οδού Πρασσά...
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Ειδικά Σχολεία είναι χαρακτηριστικά της πολιτικής που ασκείται από όλες τις κυβερνήσεις -όχι μόνο τη σημερινή- και από όλες τις δημοτικές αρχές -όχι μόνο τη σημερινή. Η λογική των κυβερνήσεων είναι η "ατομική ευθύνη" για αντιμετώπιση τέτοιων προβλημάτων και η επιβάρυνση του κόστους από τις ίδιες τις οικογένειές τους. Είναι δηλαδή η άλλη όψη της κρατικής αναισθησίας. Αυτή η πολιτική μετατρέπει την Ειδική Εκπαίδευση σε πεδίο επιχειρηματικής δράσης από τη μία και της "φιλανθρωπίας" από την άλλη.
Αυτό φαίνεται και από το γεγονός ότι τη φετινή σχολική χρονιά, που τώρα τελειώνει, οι συνολικές προσλήψεις προσωπικού για την Ειδική Αγωγή ήταν σχεδόν 1.500 λιγότερες από πέρυσι (για Παράλληλη Στήριξη, στα Ειδικά Σχολεία, στα ΚΕΔΑΣΥ). Και αυτές οι ελλείψεις αφορούν τις υπάρχουσες δημόσιες δομές, όχι αυτές που πραγματικά είναι ανάγκη να υπάρξουν. Αυτή είναι η κατάσταση σε σχέση με την εκπαίδευση ατόμων με αναπηρία στην Ελλάδα.
Σήμερα ελπίζουμε οι άνθρωποι που έχουν έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά και αυτοί που είναι τώρα έξω από το Δημαρχείο, φεύγοντας από εδώ, να μην ακούσουν μόνο όμορφα λόγια και συμπάθεια, αλλά να ακούσουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις και χρονοδιάγραμμα για βελτίωση της κατάστασης, για όλα όσα πρέπει να γίνουν μέχρι τον Σεπτέμβρη. Έχουν χορτάσει αυτοί οι άνθρωποι από όμορφα λόγια. Να υπάρξουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις για βελτιώσεις στην υπάρχουσα υποδομή, αλλά και χρονοδιάγραμμα για το πότε θα χτιστούν καινούργια κτίρια.
Δεν μπορεί η δημοτική αρχή να πετά διαρκώς την μπάλα στην εξέδρα. Να είναι γρήγορη και αποτελεσματική σε συγκεκριμένα πράγματα και να αφήνει γενικά εκτός συζήτησης τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα στην Αθήνα. Ο Δήμος της Αθήνας έχει σημαντικό μερίδιο ευθύνης στο ζήτημα των υποδομών.
Εκφράζουμε τη στήριξή μας στην κινητοποίηση που γίνεται σήμερα, όπως και στις πρωτοβουλίες που προγραμματίζονται για τις 18 Ιούνη, που είναι και η Πανελλαδική Ημέρα Δράσης για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία».
Στο πλευρό τους το ΚΚΕ
Παρέμβαση στο Δημοτικό Συμβούλιο έγινε και από την βουλευτή του ΚΚΕ, Λιάνα Κανέλλη, η οποία επισήμανε ότι «οι γονείς έχουν μια αγανάκτηση που δεν μπορεί κανένας να τη μοιραστεί και να την κατανοήσει. Έχουν αξεπέραστα προβλήματα σε πολύ δύσκολους καιρούς.
Στην Αθήνα, 7 χιλιάδες παιδιά έχουν ανάγκη από Ειδικά Σχολεία. Αυτή τη στιγμή καλύπτονται οι ανάγκες 500 παιδιών που είναι ενταγμένα και άλλων περίπου 500 παιδιών με την παράλληλη Στήριξη. Υπάρχουν δηλαδή 6 χιλιάδες παιδιά εκτός δημόσιων δομών. Είναι σημαντικό επίσης πώς θα περάσουν όλα αυτά τα παιδιά το καλοκαίρι.
Ο Δήμος της Αθήνας θα πρέπει να αξιοποιήσει το καλοκαίρι ώστε μέχρι τον Σεπτέμβρη που θα ανοίξουν τα σχολεία:
- Να οργανωθεί η μεταφορά των παιδιών από και προς τις υπάρχουσες δομές, για την οποία οι γονείς σήμερα αφιερώνουν μέχρι και δύο ώρες.
- Να φροντίσει την υποδομή του εξαερισμού του 6ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου.
- Να πιέσει, ως ο πρώτος δήμος της χώρας, για τη στελέχωση των σχολείων με το απαραίτητο προσωπικό».
https://www.902.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για πες