Αναβολή για τις 6 Ιουλίου έδωσε το Πρωτοδικείο Αθήνας στην εκδίκαση των συλλογικών αγωγών και ασφαλιστικών μέτρων που έχουν καταθέσει οι καταναλωτικές ενώσεις ΕΚΠΟΙΖΩ και ΙΝΚΑ κατά της ληστρικής ρήτρας αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς ρεύματος, που κανονικά επρόκειτο να εξεταστούν σήμερα.
Έτσι, στις 14 Ιουνίου θα συνεδριάσει η ειδική επιτροπή του ανώτατου δικαστηρίου για το παραδεκτό του αιτήματος για τη διεξαγωγή πιλοτικής δίκης.
Στο μεταξύ, στις 12:30 το μεσημέρι της Πέμπτης αναμένεται να ανακοινωθεί η απόφαση του δικαστηρίου επί του αιτήματος προσωρινής διαταγής για την απαγόρευση διακοπής ρεύματος σε όσους δεν πληρώνουν τη ρήτρα αναπροσαρμογής μέχρι να εκδικαστούν οι αγωγές, αίτημα που απορρίπτουν οι δικηγόροι της ΔΕΗ προβάλλοντας καταστροφολογικούς ισχυρισμούς.
Οι συνήγοροι των καταναλωτών επισήμαναν, επικαλούμενοι καταγγελίες της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, πως καθημερινά αποστέλλονται αιτήματα διακοπής ρεύματος ακόμη και σε πολίτες που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Έτσι, ζήτησαν από το δικαστήριο, εφόσον αναβάλει τη συζήτηση, να προχωρήσει στην έκδοση απόφασης ασφαλιστικών μέτρων, ώστε να απλώσει δίχτυ προστασίας για τους καταναλωτές, ειδικά στην κατηγορία εκείνων που βρίσκονται σε κίνδυνο διακοπής ρεύματος.
Στο δικαστήριο κατέθεσε και ο πρόεδρος εργαζομένων της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, σημειώνοντας ότι οι συνάδελφοι του προπηλακίζονται όταν πηγαίνουν να κόψουν το ρεύμα. «Εντολές εκτελούν. Ανεξαρτήτου τιμολογίου, ανεξαρτήτου πελάτη, εάν ο καταναλωτής δεν πληρώσει το σύνολο του τιμολογίου, του κόβεται το ρεύμα. Λαμβάνουμε καθημερινά εντολές για διακοπή ρεύματος. Μόνο 500 έχουμε στην Αττική και 1.500 σε όλη τη χώρα» είπε και πρόσθεσε: «Παρά τα μέτρα που λαμβάνονται, οι διακοπές ρεύματος συνεχίζονται σε καθημερινή βάση. Μπορούν να αρνηθούν ότι δεν έχουν δώσει εντολή; Είναι αστείο να μιλάμε για καταστροφή της εταιρείας μέχρι την απόφαση του δικαστηρίου, που έχει πάνω από 5,5 εκ. πελάτες».
Όπως επισημαίνει σήμερα η «Εφ.Συν.», η σφήνα της πιλοτικής δίκης είναι μια βολική για την κυβέρνηση αλλά και τους παρόχους εξέλιξη, καθώς για να καταλήξει ο Άρειος Πάγος σε απόφαση μπορεί να απαιτηθούν μήνες, έξι κατ’ ανώτατο σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία. Ακόμη κι αν το ανώτατο δικαστήριο δεν εξαντλήσει τον χρόνο αυτό, η κυβέρνηση έχει την ευχέρεια να χρησιμοποιήσει την ολιγόμηνη αναμονή, που μπορεί να συμπίπτει και με τον άδηλο εκλογικό χρόνο, ως άλλοθι για να αφήσει σε νομική εκκρεμότητα την τύχη της ρήτρας, όταν από τον Ιούλιο θα αρχίσει να εφαρμόζει τον νέο μηχανισμό διαμόρφωσης της χονδρικής τιμής ρεύματος που έχει υποσχεθεί και τελεί υπό την τελική έγκριση της Κομισιόν, ο οποίος κατά τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα φέρει «ουσιαστική κατάργηση της ρήτρας».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για πες