Ένα μαύρο σκηνικό διαμορφώνεται στον χώρο της Παιδείας. Το χθεσινό όργιο αστυνομικής καταστολής στο ΑΠΘ και η σημερινή απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας υπέρ της πανεπιστημιακής αστυνομίας, που αποτελεί «κόκκινο πανί» για φοιτητικούς συλλόγους, φανερώνουν τις κυβερνητικές προθέσεις για τα πανεπιστήμια και την έννοια του ασύλου.
Στο μεταξύ φουντώνουν τα ερωτήματα για τη στάση της αστυνομίας μετά και τη δημοσίευση βίντεο στο οποίο φαίνεται καθαρά μεσήλικας να προκαλεί τις δυνάμεις των ΜΑΤ και στη συνέχεια να αποχωρεί σαν να μην τρέχει τίποτα, ενώ οι αστυνομικοί χτυπούν φοιτητές.
Την πτυχή αυτή έφερε στη Βουλή ο Δημήτρης Κουτσούμπας, που κατήγγειλε παρακράτος και ζητά εξηγήσεις, ενώ από χθες την αστυνομική καταστολή είχαν καταδικάσει και τα άλλα κόμματα της Αριστεράς. Παρακράτος κατήγγειλε και ο ευρωβουλευτής Γιώργος Κύρτσος, που έχει διαγραφεί από τη Ν.Δ. λόγω της σκληρής κριτικής που ασκεί στην κυβέρνηση.
Απ' την αρχή της επίθεσης των ΜΑΤ κατά φοιτητών κυκλοφόρησε και άλλο βίντεο στο οποίο φαίνεται ο λεγόμενος «κύριος» να μιλάει στο κινητό τηλέφωνό του, ενώ δίπλα πέφτει άγριο ξύλο.
Ο γγ του ΚΚΕ έθεσε το ερώτημα αν «θα τοποθετηθεί κάποιος από την κυβέρνηση, από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας με σειρά βίντεο που τουλάχιστον προκαλούν ερωτηματικά και ταυτόχρονα οργή και αγανάκτηση για τη δράση ενός "κυρίου", εντός εισαγωγικών, "μπροστινού" των δυνάμεων των ΜΑΤ που πρώτα προκαλεί δήθεν τις δυνάμεις των ΜΑΤ και μετά περιθάλπεται από αυτές και φυγαδεύεται ανενόχλητος. Κράτος ή παρακράτος;».
«Φυσιολογικά ερωτήματα που ζητούν απάντηση γιατί όλο και περισσότεροι άνθρωποι καταλαβαίνουν ότι υπάρχει και ανοιχτή γραμμή και σχέδιο ανάμεσα σε διάφορες κρατικές υπηρεσίες και προβοκατόρικες ομάδες που παρουσιάζονται και ως φοιτητές» επισήμανε ο Δ. Κουτσούμπας.
Αντίστοιχα ο Γ. Κύρτσος σχολίασε στο Twitter: «Σκιά παρακράτους στη Θεσσαλονίκη. Όπως έχει καταγραφεί σε βίντεο, σαραντάρης προκαλεί τα ΜΑΤ, αυτά επιτίθενται στους φοιτητές, εκείνος φεύγει ανενόχλητος μιλώντας στο κινητό του. Τα χαρακτηριστικά του έχουν καταγραφεί σε βίντεο, η κυβέρνηση να μας πει πιο είναι το “μπουμπούκι”».
Η συμπτωματική (;) απόφαση του ΣτΕ
Το ΣτΕ άναψε το «πράσινο φως» για τη δημιουργία πανεπιστημιακής αστυνομίας, κρίνοντας ότι δεν παραβιάζεται η ακαδημαϊκή ελευθερία και το αυτοδιοίκητο των ΑΕΙ. Ωστόσο, στη συγκεκριμένη απόφαση υπήρξε διαφωνία έξι μελών του ανώτατου δικαστηρίου.
Το ανώτατο δικαστήριο έκρινε ότι η ίδρυση της πανεπιστημιακής αστυνομίας κρίνεται απαραίτητη για λόγους που αφορούν το δημόσιο συμφέρον και ειδικότερα στην προστασία της δημόσιας τάξης και ασφάλειας, αλλά και στην ίδια τη διασφάλιση της ακώλυτης άσκησης της ακαδημαϊκής ελευθερίας.
https://www.efsyn.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για πες