Αποκαλυπτικά έγγραφα για το ορφανοτροφείο - κολαστήριο στην Αττική, που μπήκε λουκέτο στις 14 Απριλίου, δημοσιεύει σήμερα το in.gr. Πρόκειται για τα συμπεράσματα των αυτοψιών που έγιναν στο ορφανοτροφείο και που αποδεικνύουν τις δραματικές στιγμές που ζούσαν εκεί μικρά παιδιά. Οι κοινωνικοί λειτουργοί διαπίστωσαν παράλληλα σοβαρές ελλείψεις στη στελέχωση του Ιδρύματος, άθλιες υποδομές και κάκιστες συνθήκες διαβίωσης των παιδιών. Είναι χαρακτηριστικό ότι δίνονταν χώροι για τηλεοπτικά γυρίσματα ενώ τα παιδιά στιβάζονταν όλα μαζί στον ίδιο όροφο. Όμως, το τραγικό είναι ότι επιβεβαιώνονται και οι κακοποιητικές συμπεριφορές σε βάρος των μικρών ορφανών με καταγγελίες που κάνουν λόγο εκτός από παραμέληση, ακόμη και για ερωτικές επαφές μεταξύ των παιδιών, σε γνώση του προσωπικού.
Προέκυψε επίσης ότι, ενώ με βάση τον ιδρυτικό σκοπό του, το ίδρυμα όφειλε να φιλοξενεί παιδιά από 2,5 έως 4 ετών, τα περισσότερα ήταν μεγαλύτερης ηλικίας, μέχρι και έφηβοι, ενώ υπήρξε ακόμη και περίπτωση βρέφους. Το κλείσιμο της υπόθεσης δρομολογήθηκε μετά από παρέμβαση της υφυπουργού Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνας Μιχαηλίδου καθώς οι καταγγελίες ήταν τέτοιες που δεν επέτρεπαν άλλο τη λειτουργία του. Όπως είχε δηλώσει η Δόμνα Μιχαηλίδου, συνολικά, 30 παιδιά διέμεναν στη δομή, τα οποία άρχισαν να μεταφέρονται ήδη από τον Ιανουάριο, ενώ μέχρι τα μέσα Απριλίου είχαν μείνει μόνο δύο παιδιά στο ορφανοτροφείο, τα οποία μετά από λίγες ημέρες μεταφέρθηκαν και φιλοξενούνται σε ανάδοχη οικογένεια. Το επίσης τραγικό της υπόθεσης είναι ότι κάποιοι επιχείρησαν να «κουκουλώσουν» την υπόθεση και καθυστερούσαν την έρευνα των καταγγελιών. Σύμφωνα με το ιστορικό της υπόθεσης:Τον Σεπτέμβριο υπάλληλος υπέβαλε καταγγελία στο ΔΣ του ιδρύματος για περιστατικά κακοποίησης και παραμέλησης των ανηλίκων που φιλοξενούνται στη δομή του. Η Διοίκηση του ιδρύματος δεν διαβίβασε την καταγγελία αυτή στον αρμόδιο Εισαγγελέα, ενώ η εσωτερική πειθαρχική έρευνα που διέταξε, ήταν προσχηματική, καθώς άρχισε να διενεργείται, μόνο μετά την υποβολή μήνυσης από την Υφυπουργό Μιχαηλίδου στον αρμόδιο Εισαγγελέα, περί τα μέσα Δεκεμβρίου, οπότε και περιήλθε σε γνώση της Υφυπουργού η εν λόγω καταγγελία.
Ακολούθησε έλεγχος της δομής από μεικτό κλιμάκιο της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, τα φερόμενα δε βάσει της καταγγελίας ως κακοποιημένα παιδιά, μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείων Παίδων με εντολή Εισαγγελέα. Η εισαγγελική αρχή διέταξε ομοίως την απομάκρυνση των υπαλλήλων που αφορούσε η καταγγελία, ώστε να μην έρχονται σε επαφή με τα παιδιά, καθώς και τον ανά δύο εβδομάδες έλεγχο της λειτουργίας του ιδρύματος από τους Κοινωνικούς Συμβούλους της οικείας Περιφέρειας.
Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, μετά την υποβολή της μηνυτήριας αναφοράς προς τον αρμόδιο Εισαγγελέα ανακάλεσε την απόφαση επιχορήγησης του ιδρύματος και ζήτησε, χωρίς αποτέλεσμα, από το σωματείο που ορίζει τη Διοίκησή του να προβεί στην αντικατάστασή της, λόγω της ύποπτης αδράνειας της Διοίκησης να διερευνήσει τα καταγγελλόμενα. Αντίστοιχο αίτημα απηύθυνε και στον οικείο Δήμο, στο πλαίσιο σχετικής του αρμοδιότητας, ομοίως χωρίς αποτέλεσμα. Σε εκτέλεση της σχετικής εισαγγελικής εντολής, με διαδοχικές αυτοψίες τους οι Κοινωνικοί Σύμβουλοι διαπίστωσαν σοβαρές ελλείψεις στην στελέχωση του ιδρύματος, σημαντική ανεπάρκεια στις παρεχόμενες υπηρεσίες και ακαταλληλότητα των υποδομών του, με αποτέλεσμα οι συνθήκες διαβίωσης των φιλοξενούμενων παιδιών να είναι επισφαλείς, η παραμέλησή τους συστηματική και ο κίνδυνος κακοποίησής τους ορατός.Μεταξύ άλλων, διαπιστώθηκε ότι παρά τη δημοσιότητα που δόθηκε στην υπόθεση, το ίδρυμα εξακολούθησε να παραχωρεί, εν μέσω πανδημίας, ολόκληρο όροφο για τηλεοπτικά γυρίσματα, με αποτέλεσμα όλα τα παιδιά να στιβάζονται στον ίδιο όροφο. Προέκυψε επίσης ότι, ενώ με βάση τον ιδρυτικό σκοπό του, το ίδρυμα όφειλε να φιλοξενεί παιδιά από 2,5 έως 4 ετών, τα περισσότερα παιδιά ήταν μεγαλύτερης ηλικίας, μέχρι και έφηβοι, ενώ υπήρξε ακόμη και περίπτωση βρέφους.
Υπό το φως των διαπιστώσεων των Κοινωνικών Συμβούλων της Περιφέρειας, η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων συντόνισε την επιχείρηση απομάκρυνσης των παιδιών από το ακατάλληλο ίδρυμα, σε συνεργασία με το οικείο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας και ιδιωτικό φορέα που ήδη συνεργαζόταν με το ίδρυμα στο πλαίσιο ευρωπαϊκού προγράμματος. Ειδικότερα, υποβλήθηκε τεκμηριωμένη πρόταση προς στην αρμόδια εισαγγελική αρχή, η οποία έγινε δεκτή και έτσι διετάχθη από την αρμόδια Εισαγγελέα η απομάκρυνση των παιδιών. Μετά την εκτέλεση της απόφασης αυτής, στο ίδρυμα εξακολουθούν να παραμένουν μόνο δύο μικρά παιδιά και τούτο διότι αυτές τις μέρες θα παραδοθούν σε ανάδοχη οικογένεια. Η απομάκρυνση των παιδιών δρομολογήθηκε λόγω των συνθηκών που επικρατούσαν στο ίδρυμα από τον Ιανουάριο και εντεύθεν, οπότε και διενεργήθηκαν οι αυτοψίες των Κοινωνικών Συμβούλων. Η καταγγελία της υπαλλήλου του ιδρύματος τον περασμένο Σεπτέμβριο και η βάσει της καταγγελίας αυτής μηνυτήρια αναφορά της Υφυπουργού Δόμνας Μιχαηλίδου, υπήρξαν απλώς η αφορμή για την κίνηση της όλης διαδικασίας, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την απομάκρυνση των παιδιών. Η ανωτέρω μηνυτήρια αναφορά εξακολουθεί να εκκρεμεί ενώπιον της δικαιοσύνης, η δε καταγγελία περί κακοποίησης των παιδιών του εν λόγω ιδρύματος φαίνεται ότι δυστυχώς αντανακλά μια εξοργιστική πραγματικότητα, καθώς οι καταγγελθείσες κακοποιητικές συμπεριφορές επιβεβαιώνονται από τους ανάδοχους γονείς των παιδιών του ιδρύματος αυτού. Παιδιά του ιδρύματος, στο ασφαλές πλέον περιβάλλον της ανάδοχης οικογένειάς τους, ομολογούν τις σε βάρος τους κακοποιητικές συμπεριφορές. Με την απομάκρυνση των παιδιών από το εν λόγω ίδρυμα κλείνει ο κύκλος μιας υπόθεσης που απασχόλησε τους τελευταίους μήνες έντονα την κοινή γνώμη λόγω της ευαισθητοποίησης της κοινωνίας για τα θέματα της παιδικής προστασίας. Κλείνει ουσιαστικά και το εν λόγω ίδρυμα, γεγονός με έντονο συμβολισμό, καθώς είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο.Βασίλης Σ. Κανέλλης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για πες