Σε ισχύ από τα ξημερώματα η «διορία» που έδωσε η Μόσχα στους μαχητές στη δοκιμαζόμενη πόλη για να καταθέσουν τα όπλα - Με βομβαρδισμούς σε όλη τη χώρα απαντά η Μόσχα στη δυτική βοήθεια και τη βύθιση του Moskva.
Η Ρωσία είπε στις ουκρανικές δυνάμεις που πολεμούν στη Μαριούπολη να καταθέσουν σήμερα το πρωί τα όπλα για να σώσουν τη ζωή τους, όμως δεν υπάρχουν πληροφορίες για οποιαδήποτε δραστηριότητα δύο ώρες αφότου τέθηκε σε ισχύ το τελεσίγραφο στις 06:00 (ώρα Ελλάδας) σ' αυτό το στρατηγικής σημασίας λιμάνι της νοτιοανατολικής Ουκρανίας.
Σειρήνες αεροπορικού συναγερμού ήχησαν σε όλη τη χώρα νωρίς σήμερα το πρωί, κάτι που συμβαίνει τακτικά και, σύμφωνα με πρωινή αναφορά των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, οι ρωσικές αεροπορικές επιδρομές στη Μαριούπολη συνεχίσθηκαν και υπήρξαν «επιθετικές επιχειρήσεις κοντά στο λιμάνι». Τοπικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν πως σημειώθηκε μια έκρηξη στο Κίεβο χωρίς να δώσουν λεπτομέρειες.
The eastern part of Mariupol.
— Illia Ponomarenko 🇺🇦 (@IAPonomarenko) April 16, 2022
“Liberated” by Russia. pic.twitter.com/ndKH61Iljc
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως τα στρατεύματά του εκκαθάρισαν την αστική περιοχή της Μαριούπολης και μόνο ένα μικρό απόσπασμα ουκρανών μαχητών παρέμενε χθες σε ένα γιγάντιο εργοστάσιο χαλυβουργίας. Ο ισχυρισμός της Μόσχας ότι ελέγχει σχεδόν πλήρως τη Μαριούπολη δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή. Αν επιβεβαιωθεί, η Μαριούπολη θα είναι η πρώτη μεγάλη πόλη που έχουν καταλάβει οι ρωσικές δυνάμεις από την έναρξη της εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου.
«Λαμβάνοντας υπόψη την καταστροφική κατάσταση που επικρατεί στο μεταλλουργικό εργοστάσιο Azovstal και καθοδηγούμενες από καθαρά ανθρωπιστικές αρχές, οι Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις προσφέρουν στους μαχητές των εθνικιστικών ταγμάτων και στους ξένους μισθοφόρους την ευκαιρία να σταματήσουν τις εχθροπραξίες από τις 06:00 (ώρα Μόσχας) και να καταθέσουν τα όπλα τους», ανέφερε σε δήλωσή του το υπουργείο Άμυνας. «Όλοι όσοι καταθέσουν τα όπλα θα έχουν την εγγύηση ότι δεν θα κινδυνεύσει η ζωή τους», ανέφερε ακόμη το ρωσικό υπουργείο προσθέτοντας πως οι μαχητές μπορούν να εγκαταλείψουν το εργοστάσιο μέχρι τις 10 π.μ. χωρίς όπλα ούτε πυρομαχικά. Δεν υπήρξε άμεση απάντηση από το Κίεβο.
Το εργοστάσιο Azovstal, το οποίο περιγράφεται σαν ένα φρούριο μέσα σε μια πόλη, βρίσκεται σε μια βιομηχανική περιοχή στα παράλια της Αζοφικής Θάλασσας και εκτείνεται σε περισσότερο από 11 τετραγωνικά χιλιόμετρα, στα οποία βρίσκονται χιλιάδες κτίρια, υψικάμινοι και σιδηρογραμμές.
Στους υπερασπιστές της πόλης περιλαμβάνονται ουκρανοί πεζοναύτες, μηχανοκίνητες ταξιαρχίες, μια ταξιαρχία της Εθνοφρουράς και το Σύνταγμα Αζόφ, μια πολιτοφυλακή που δημιουργήθηκε από ακροδεξιούς εθνικιστές και ενσωματώθηκε αργότερα στην Εθνοφρουρά. Δεν έγινε αμέσως γνωστό πόσοι μαχητές βρίσκονται μέσα στη χαλυβουργία.
Τα ρωσικά πυρηνικά φοβάται ο Ζελένσκι
Πιθανόν βλέποντας αυτή τη νέα και σοβαρή κλιμάκωση της ρωσικής εισβολής, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξέφρασε το φόβο του ότι η Ρωσία θα κάνει χρήση πυρηνικών όπλων. Τόνισε χαρακτηριστικά ότι «δεν θα πρέπει να περιμένουμε τη στιγμή που η Ρωσία θα αποφασίσει να χρησιμοποιήσει τα πυρηνικά της όπλα. Πρέπει να προετοιμασθούμε γι’ αυτό. Οι Ρώσοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν οποιοδήποτε όπλο, είμαι πεπεισμένος».
Νωρίτερα ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι είχε διαμηνύσει στη Μόσχα ότι «η εξόντωση των στρατιωτών μας, των ανδρών μας στην Μαριούπολη θα θέσει τέλος σε κάθε διαπραγμάτευση ανάμεσα στην Ουκρανία και την Ρωσία». Παραδέχθηκε πάντως ότι η κατάσταση στην πολιορκημένη Μαριούπολη παραμένει εξαιρετικά σοβαρή και ότι το Κίεβο βρίσκεται σε καθημερινή επαφή με τις δυνάμεις που υπερασπίζονται την πόλη.
«Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη» στη Μαριούπολη, δήλωσε ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην ειδησεογραφική ιντερνετική πύλη Ukrainska Pravda. «Οι στρατιώτες μας είναι αποκλεισμένοι, οι τραυματίες είναι αποκλεισμένοι. Υπάρχει ανθρωπιστική κρίση... Σε κάθε περίπτωση, τα παιδιά αμύνονται».
Την ίδια ώρα, οι ουκρανικές αρχές ισχυρίζονται ότι έχουν μαρτυρία που έκανε ρώσος αξιωματούχος, τον οποίο κρατούν αιχμάλωτο και σύμφωνα με αυτή την μαρτυρία η Μόσχα σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει χημικά όπλα στη Μαριούπολη.
Βομβαρδισμοί παντού σε απάντηση της δυτικής βοήθειας
Το Κρεμλίνο εκνευρισμένο από τις τεράστιες απώλειες στο πεδίο και τα αδιέξοδα της εισβολής στην Ουκρανία, μετά από 53 μέρες επιχειρήσεων, επιδιώκει μία γρήγορα επικράτηση στο ανατολικό μέτωπο, κυρίως με την κατάκτηση της Μαριούπολης. Αλλά την ίδια ώρα θέλει να αποκόψει τους διαδρόμους μέσω των οποίων φτάνει η δυτική βοήθεια στις ουκρανικές δυνάμεις αντίστασης, ενώ δεν έχει εγκαταλείψει τον μερικό ή ολικό θαλάσσιο αποκλεισμό της Ουκρανίας, επιχειρώντας να συνδέσει το Ντονμπάς με την Κριμαία και ενδεχομένως και με την Οδησσό – το Μικολάιβ βρίσκεται μόλις 130 χλμ ανατολικά από το σημαντικότερο λιμάνι του Εύξεινου Πόντου! Ενδεικτική του εκνευρισμού που επικρατεί στη Μόσχα είναι και η έντονη αντίδραση προς το Λονδίνο, μετά τις αποκαλύψεις ότι Βρετανικές ειδικές δυνάμεις εκπαιδεύουν Ουκρανούς στρατιώτες.
Στο μεταξύ οι ρωσικές στρατιωτικές επιθέσεις εξελίσσονται σε ένα μέτωπο πολύ μεγαλύτερο του ανατολικού και δεν στοχεύουν μόνο το Ντονμπάς και τις περιφέρειες του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, όπως είχε ανακοινώσει προ δύο εβδομάδων το Κρεμλίνο.
Οι Ρώσοι βομβαρδίζουν το Χάρκοβο στα βόρεια, πάνω από το Ντονμπάς, πόλεις σε όλη τη γραμμή έως το Ντονέτσκ και τη Μαριούπολη, αλλά φτάνουν έως το Μικολάιβ ανατολικά της Χερσώνας και λίγο πριν την Οδησσό, ενώ έχει ιδιαίτερη σημασία ότι επανένταξαν στον «χάρτη των επιθέσεων» τόσο περιοχές του Κιέβου, όσο και το Λβιβ στα δυτικά. Η πόλη αυτή έγινε χθες στόχος ρωσικών πολεμικών αεροσκαφών. Στην πρωτεύουσα έπληξαν ένα εργοστάσιο επισκευής αρμάτων μάχης, όπως ανακοίνωσε η Μόσχα, ενώ το Λβιβ έγινε στόχος προφανώς διότι από την πόλη αυτή περνούν διάδρομοι για την μεταφορά στρατιωτικής βοήθειας από τη Δύση.
Οι εκτεταμένες αυτές επιθέσεις ίσως να αποτελούν και απάντηση στην πρόθεση των Ηνωμένων Πολιτειών και άλλων χωρών του ΝΑΤΟ να στείλουν σημαντική στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία. Η Μόσχα είχε προειδοποιήσει ήδη από την Παρασκευή ότι μία τέτοια κίνηση θα έχει απρόβλεπτες συνέπειες. Επίσης η αποκάλυψη που έκαναν οι βρετανικοί Times ότι κομάντο από το Λονδίνο εκπαιδεύουν νεοσύλλεκτους ουκρανούς στρατιώτες, προκάλεσε την αντίδραση του Κρεμλίνου.
Η ρωσική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι απαγορεύει την είσοδο στην χώρα σε μια σειρά Βρετανών πολιτικών, ανάμεσα στους οποίους είναι ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, η υπουργός εξωτερικών Λιζ Τρας και ο υπουργός άμυνας Μπεν Γούαλας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για πες