Να πλήξει ευθέως την ελευθεροτυπία και να φιμώσει τις ανεξάρτητες εφημερίδες που ασκούν, ως οφείλουν, κριτική στην εκάστοτε εξουσία επιχειρεί η κυβέρνηση, καταθέτοντας μαύρα μεσάνυχτα στη Βουλή πραξικοπηματική τροπολογία με την οποία αλλάζει, προς το φασιστικότερο, ο νόμος για την αστική ευθύνη ιδιοκτητών Τύπου.
Η αντιδημοκρατική και αντισυνταγματική ρύθμιση κατατέθηκε αιφνιδιαστικά στο ελληνικό Κοινοβούλιο λίγο πριν τις 11.00 το βράδυ της Δευτέρας, δίχως να έχει προηγηθεί καμία απολύτως διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς, δηλαδή με τους ιδιοκτήτες Τύπου, τους δημοσιογράφους και την ΕΣΗΕΑ.
Σύμφωνα με την επονείδιστη τροπολογία των Χρήστου Σταϊκούρα και Γιάννη Οικονόμου, προβλέπεται πως ο εκδότης οφείλει να καταβάλλει αποζημιώσεις από αγωγές και μηνύσεις από την προσωπική του περιουσία, εφόσον δεν καλύπτεται από την εταιρία. Με τη ρύθμιση επί της ουσίας οι εκδότες εφημερίδων θα κινδυνεύουν να χάσουν την προσωπική τους περιουσία σε περίπτωση καταδίκης της εταιρίας που εκδίδει εφημερίδα.
«Στην περίπτωση ιδιοκτησίας από νομικό πρόσωπο εντύπου που εκδίδεται και διανέμεται στην Ελλάδα, ορίζεται ότι η αξίωση για αποζημίωση για παράνομη περιουσιακή ζημία, καθώς και για χρηματική ικανοποίηση για ηθική βλάβη, εφόσον δεν καλύπτεται από την εταιρία για οποιονδήποτε λόγο, καλύπτεται από τον μέτοχο ή εταίρο που κατέχει το ήμισυ τουλάχιστον των μετοχών ή των εταιρικών μεριδίων» αναφέρει επί λέξει η τροπολογία.
Με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση καταργεί νύχτα τον νόμο περί ανώνυμων εταιριών, ταυτίζοντας το εταιρικό προφίλ με τα φυσικά πρόσωπα και μάλιστα το πράττει με τον πλέον φωτογραφικό τρόπο, καθώς στοχεύει μόνο στις εκδοτικές επιχειρήσεις εφημερίδων.
Στην ταυτότητα
Επιπλέον, με την τροπολογία προβλέπεται η υποχρέωση ορισμού διευθυντή και διευθυντή σύνταξης στα έντυπα, το όνομα των οποίων θα αναγράφεται στην ταυτότητα, όπως και του νόμιμου εκπροσώπου του εντύπου.
Με προκάλυμμα την παραπάνω υποχρέωση αναγραφής νόμιμου εκπροσώπου, η κυβέρνηση φέρνει την ντροπιαστική τροπολογία, ισχυριζόμενη πως στόχος δεν είναι η λογοκρισία, αλλά να περιοριστούν φαινόμενα «αχυρανθρώπων» στον Τύπο, αποφεύγοντας ωστόσο να εξηγήσει για ποιον λόγο φέρνει οριζόντια ρύθμιση για κάποιες μεμονωμένες περιπτώσεις.
Ανάμεσα βεβαίως και στα πολλά και εύλογα ερωτήματα που γεννιούνται από την τροπολογία είναι και γιατί προωθήθηκε νομική ρύθμιση μόνο για τις εφημερίδες, για ποιον λόγο δηλαδή ο νόμος δεν αφορά και τις ιστοσελίδες και τους τηλεοπτικούς σταθμούς. Το ερώτημα παραμένει προσώρας αναπάντητο.
Την ίδια ώρα, με την τροπολογία ορίζεται ακόμη πως οι διευθυντές και οι διευθυντές σύνταξης οφείλουν να είναι μέλη επαγγελματικού σωματείου δημοσιογράφων.
Επιπροσθέτως, σε περίπτωση παράβασης επιβάλλεται πρόστιμο 10.000 ευρώ από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Μόνο που το ΕΣΡ είναι απολύτως αναρμόδιο, καθώς, όπως σαφώς ορίζει το άρθρο 15 του Συντάγματος, σκοπός του είναι η λειτουργία της ραδιοφωνίας και της τηλεόρασης.
«Η ραδιοφωνία και η τηλεόραση υπάγονται στον άμεσο έλεγχο του Κράτους. Ο έλεγχος και η επιβολή των διοικητικών κυρώσεων υπάγονται στην αποκλειστική αρμοδιότητα του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης που είναι ανεξάρτητη αρχή» αναφέρει το συνταγματικό κείμενο, το οποίο καταστρατηγείται με τη σπουδή της κυβέρνησης.
Εκτός από το άρθρο 15, καταπατάται ευθέως και το άρθρο 14 του Συντάγματος για την ελευθερία του Τύπου, που αναφέρει ρητώς πως «ο Τύπος είναι ελεύθερος. H λογοκρισία και κάθε άλλο προληπτικό μέτρο απαγορεύονται».
Παρά τα ομαδικά πυρά από την αντιπολίτευση, η κυβέρνηση δεν έκανε βήμα πίσω, με τη σχετική διάταξη να ψηφίζεται αργά χθες το βράδυ από την Ολομέλεια. Οι μοναδικές αλλαγές που έγιναν, μέσω νομοτεχνικών βελτιώσεων, αφορούν αποκλειστικά τον περιφερειακό και τοπικό Τύπο.
Ειδικότερα, δίνεται μεγαλύτερο περιθώριο προσαρμογής στις νέες διατάξεις, μέχρι τον Απρίλιο του 2023, ενώ οι ιδιότητες διευθυντή και διευθυντή σύνταξης μπορούν να ταυτίζονται και τα πρόσωπα αυτά μπορούν να είναι εναλλακτικά μέλη σωματείου εκδοτών.
Γελοίες δικαιολογίες από Οικονόμου και Βορίδη
Αστείες προφάσεις προέβαλε η κυβέρνηση προκειμένου να δικαιολογήσει την άνευ προηγουμένου απόπειρα ελέγχου του Τύπου με την απαράδεκτη τροπολογία Σταϊκούρα – Οικονόμου που πέρασε αργά χθες το βράδυ από τη Βουλή, κρυπτόμενη πίσω από την υποχρέωση αναγραφής του νόμιμου εκπροσώπου, του διευθυντή και του διευθυντή σύνταξης, δίχως να δίνει επαρκείς εξηγήσεις για καμιά άλλη από τις αντισυνταγματικές της προβλέψεις που προκάλεσαν πυρ ομαδόν.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υφυπουργός Παρά τω Πρωθυπουργώ Γιάννης Οικονόμου εισηγήθηκε τη ρύθμιση, ισχυριζόμενος, μιλώντας από το βήμα της Ολομέλειας, πως σκοπός της κυβέρνησης δεν είναι η λογοκρισία και ο περιορισμός της ελευθερίας του Τύπου, αλλά στόχος είναι να δοθεί λύση στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με έντυπα στα οποία τοποθετούνται επικεφαλής αχυράνθρωποι, τα οποία ασχημονούν εις βάρος πολιτών και πολιτικών και οι υπεύθυνοι δεν έρχονται αντιμέτωποι με τις επιπτώσεις νόμου.
«Έντυπα βυσσοδομούν και οι θιγόμενοι δεν μπορούν να βρουν δίκιο έναντι αθλιοτήτων» ανέφερε από το βήμα, επιμένοντας να μιλά αποκλειστικά για την υποχρέωση αναγραφής νόμιμου εκπροσώπου και να μη δίνει απαντήσεις στα επιτακτικά ερωτήματα.
Ερωτηθείς από την αντιπολίτευση για ποιο λόγο η ρύθμιση δεν αφορά και την τηλεόραση και το διαδίκτυο, ο Γιάννης Οικονόμου υποστήριξε πως βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και καιρό μια γενικότερη νομοθετική τακτοποίηση για το διαδίκτυο και πως, όταν ολοκληρωθεί το μητρώο ηλεκτρονικών μέσων, θα προσαρμοστούν κι εκεί οι διατάξεις. Ο υφυπουργός απέφυγε να αναφερθεί στην επιλεκτική κατάργηση του νόμου περί ανωνύμων εταιριών και στην καταπάτηση του Συντάγματος με την τροπολογία.
Τον τόνο πάντως είχε δώσει από νωρίς το πρωί ο Μάκης Βορίδης, ο οποίος, απαντώντας στις επικρίσεις περί επιχείρησης φίμωσης του Τύπου, ισχυρίστηκε πως η επίμαχη τροπολογία είναι «απολύτως εύλογη» και αφορά «λαθροέντυπα», τα οποία δεν αναγράφουν διευθυντή ή χρησιμοποιούν πρόσωπα αλλοδαπών που δεν υπέχουν ευθύνης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για πες