Τρίτη 15 Μαρτίου 2022

Απαγωγή Κυπαρίσση: Οι δράστες προδόθηκαν μόνοι τους από τα GPS και την κουμπάρα


Η εντυπωσιακή ταχύτητα με την οποία η ΕΛ.ΑΣ. εντόπισε τους απαγωγείς έχει τα μυστικά της: «μίλησαν» τα 12 κινητά και τα βίντεο που τους κατέγραφαν ενώ παζάρευαν τα λύτρα - Μια δικογραφία του 2011 αποκάλυψε τον ρόλο της γυναίκας και του συζύγου της - Ο αινιγματικός «Γρηγόρης» κρατάει τις 500.000 από τις 800.000 ευρώ που πήραν οι απαγωγείς.

Τα 12 κινητά τηλέφωνα που χρησιμοποίησαν οι απαγωγείς για να διαπραγματευτούν τα λύτρα με την οικογένεια Κυπαρίσση πρόδιδαν το στίγμα τους, βίντεο που τους κατέγραψαν την ώρα που μιλούσαν στα κινητά με τη μητέρα του 40χρονου, κάμερες που τους έπιασαν μέσα σε συγκεκριμένα καταστήματα κινητής τηλεφωνίας καμουφλαρισμένους με καπέλα, μάσκες και γυαλιά μυωπίας να ψωνίζουν κινητά τηλέφωνα, αλλά και μια παλιά δικογραφία του 2011, που αποκαλύπτει τον ρόλο της γυναίκας και του συζύγου της, οδήγησαν τους αναλυτές του Ανθρωποκτονιών στην εξιχνίαση της απαγωγής του «βασιλιά των ανταλλακτικών» μέσα σε μόλις 15 ώρες.

Μάλιστα, κομβικό στοιχείο αποτέλεσε το γεγονός ότι οι απαγωγείς δεν έκαψαν το αυτοκίνητο του Γιώργου Κυπαρίσση, ξεχνώντας ότι πάνω του είχαν «φορέσει» δύο GPS trackers, με αποτέλεσμα οι αστυνομικοί να εντοπίσουν τις συσκευές, να οδηγηθούν στο κατάστημα που τις προμηθεύτηκαν και να ξεσκεπάσουν τον μεγάλο αρχηγό. 

Το ότι και ο 34χρονος εγκέφαλος και το ζευγάρι των κουμπάρων του ήταν σεσημασμένοι πρόδωσε την ταυτότητά τους και για πολλές εβδομάδες οι αστυνομικοί τούς παρακολουθούσαν διακριτικά, ενώ αυτοί πίστευαν ότι είναι «αόρατοι».

Το «ΘΕΜΑ» μέσα από τις εκατοντάδες σελίδες της δικογραφίας και τα όσα είπε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα ο ίδιος ο επιχειρηματίας ξεδιπλώνει μέρα προς μέρα μια απαγωγή που κράτησε 66 ημέρες. Για την απελευθέρωση του θύματος δόθηκαν λύτρα 800.000 ευρώ, ενώ αναζητείται και ένα αινιγματικό πρόσωπο με το όνομα «Γρηγόρης» που κρατάει 500.000 ευρώ των λύτρων που δεν βρέθηκαν.

Η εξιχνίαση

Ηταν μεσάνυχτα της 29ης Δεκεμβρίου στην οδό Αδαμαντίου Κοραή στο Ντράφι Παλλήνης. Τότε που, όπως λέει στο «ΘΕΜΑ» ο επιχειρηματίας, «...πήγαινα στο σπίτι μου και με σταματάει ένα αυτοκίνητο μαύρο. Βγήκαν έξω 6-7 άτομα που φορούσαν full face κουκούλες, αλεξίσφαιρα και ήταν ντυμένοι σαν αστυνομικοί της ΟΠΚΕ. Το αυτοκίνητο είχε και φάρο εσωτερικό στο τζάμι. Είχαν έναν φακό, μου έκαναν νόημα και μου είπαν “βγες έξω”. Όταν βγήκα, μου φόρεσαν χειροπέδες. Τους λέω “γιατί μου βάζετε χειροπέδες;” και μου λένε “μη μιλάς!”. Και μετά το “μη μιλάς!” έγινε “σκάσε!”. Ηρθε ένα αυτοκίνητο Dοblo, μου φόρεσαν κουκούλα και με πέταξαν στο πίσω μέρος. Ηταν ένας εκεί ο οποίος μου έριξε μπουνιές και μετά μου έβαλαν ταινία στα μάτια».

Οι αστυνομικοί του Ανθρωποκτονιών κάνουν αυτοψία στον χώρο και δύο ημέρες αργότερα βρίσκουν στην οδό Ολυμπιονικών στο Πικέρμι το αυτοκίνητο Honda CR-V στο οποίο επέβαινε ο απαχθείς. Είναι το πρώτο λάθος των απαγωγέων. 

«Ο Αλέξανδρος Μ. προμηθεύτηκε τις συσκευές γεωεντοπισμού GPS trackers με τις οποίες μαζί με τους υπόλοιπους συνεργούς του παρακολουθούσαν τον Κυπαρίσση ώστε να χαρτογραφήσουν τις κινήσεις του και να βρουν το πλέον πρόσφορο σημείο που θα τελούσαν την αρπαγή», αναφέρεται στο διαβιβαστικό. Από εκεί οι αστυνομικοί εντόπισαν το κατάστημα απ' όπου αγόρασαν το σύστημα παρακολούθησης και έφτασαν στον αρχηγό. «Αγόρασα ένα GPS με σκοπό να το βάλουμε κρυφά στο αμάξι του Κυπαρίσση και να βγάλουμε πού είναι το σπίτι του.

Αφού το έφτιαξα, του έβαλα δηλαδή κάρτες SIM και χρόνο ομιλίας, το τοποθετήσαμε στο αμάξι του. Ενα απόγευμα, μέσα στον Δεκέμβριο, πήγα από την επιχείρηση του Κυπαρίσση, βρήκα το αμάξι του, ένα Honda CR-V που ήταν παρκαρισμένο πίσω από το κατάστημα. Θυμάμαι, είχε σκοτεινιάσει, είχα πάει μόνος και είχα βάλει το GPS στο αμάξι του. Ετσι βγάλαμε πού ήταν το σπίτι του στο Ντράφι και θυμάμαι ότι κάποια στιγμή είχαμε αλλάξει και το GPS γιατί είχε πέσει η μπαταρία του», αναφέρει στην κατάθεσή του ο 34χρονος αρχηγός των απαγωγέων Αλέξανδρος Μ.

Την ίδια ημέρα της απαγωγής, σύμφωνα με τη δικογραφία, επικοινωνούν με την οικογένεια του απαχθέντος και ζητούν 1 εκατ. ευρώ για να τον απελευθερώσουν. Οι αστυνομικοί είχαν προλάβει να κάνουν άρση του τηλεφωνικού απορρήτου και να παγιδέψουν τα τηλέφωνα της οικογένειας Κυπαρίσση, έχοντας πλέον άμεση εικόνα για το ποιος τους καλεί και από ποιο σημείο.

Συνολικά, οι απαγωγείς επικοινώνησαν 14 φορές με την οικογένεια, είτε τηλεφωνικά είτε μέσω μηνυμάτων, χρησιμοποιώντας 12 διαφορετικές συσκευές κινητής τηλεφωνίας, ενώ έστειλαν και τρία βίντεο με τον Γιώργο Κυπαρίσση να λέει αυτά που του είχαν υπαγορεύσει να πει. 

Αναφέρεται στο διαβιβαστικό: «Τα οχήματα που χρησιμοποιούσαν οι κατηγορούμενοι κατά τις μετακινήσεις τους έχουν καταγραφεί σε κρίσιμα σημεία και σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα, κατά τα οποία πραγματοποιήθηκαν επικοινωνίες για τις διαπραγματεύσεις των δραστών με τους συγγενείς του απαχθέντος».

Λίγο παρακάτω επισημαίνεται: «Οι κατηγορούμενοι έχουν καταγραφεί από κάμερες ασφαλείας επιχειρήσεων, καταστημάτων κ.λπ. να προβαίνουν σε πράξεις με τις οποίες προετοίμαζαν τα τεχνικά μέσα επικοινωνίας με τους συγγενείς του απαχθέντος. Προμηθεύτηκαν τηλεφωνικές συσκευές και συνδέσεις λαμβάνοντας πάντοτε ιδιαίτερα μέτρα προκειμένου να μη γίνονται αντιληπτοί (καπέλα, μάσκες, γυαλιά μυωπίας, κουκούλες)».

Οι αξιωματικοί του Ανθρωποκτονιών κατάφεραν λίγες ημέρες αργότερα να ταυτοποιήσουν τους δράστες και ουσιαστικά εξιχνίασαν την υπόθεση προτού καν η οικογένεια παραδώσει τα λύτρα και αφεθεί ελεύθερος ο επιχειρηματίας.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει ο κινηματογραφικός τρόπος με τον οποίο παραδόθηκαν τα λύτρα των 800.000 ευρώ. Περιγράφεται στο διαβιβαστικό: «Το απόγευμα της 2 Μαρτίου, έπειτα από οδηγίες που έλαβαν τηλεφωνικά και μέσω μηνυμάτων η μητέρα, η αδερφή και ο γαμπρός του απαχθέντος μετέβησαν αρχικά στην περιοχή των Βριλησσίων. 

Ενώ είχαν σταθμεύσει προσωρινά στη λεωφόρο Πεντέλης, άγνωστος άνδρας που επέβαινε σε μοτοσικλέτα τούς προσέγγισε και αφαίρεσε από αυτούς δύο συσκευές κινητών τηλεφώνων που είχαν μαζί τους. Παράλληλα, τους έδωσε άλλη συσκευή τηλεφώνου μέσω της οποίας συνέχισαν να συνομιλούν με τους απαγωγείς. 

Στη συνέχεια τους έδωσαν οδηγίες προκειμένου να μεταβούν στην περιοχή της Φυλής όπου καθ’ υπόδειξη των δραστών άφησαν έναν σάκο μαύρου χρώματος με την ένδειξη KAPPA, μέσα στον οποίο είχαν τοποθετήσει 800.000 ευρώ σε προσημειωμένα χαρτονομίσματα ως λύτρα για την απελευθέρωση».

Η παλιά δικογραφία

Κομβικό σημείο στην ταυτοποίηση αποτέλεσε μία δικογραφία του 2011 της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, που αποκαλύπτει το «ΘΕΜΑ», κατά την οποία συλλαμβάνεται το ζευγάρι που ήταν γύρω από τον αρχηγό της απαγωγής, κατηγορούμενο για ληστείες σε υποκαταστήματα τραπεζών. Τότε που η 39χρονη Χριστίνα Κ. και ο Θοδωρής Κ. διέμεναν στα βόρεια προάστια της Αθήνας, κυκλοφορούσαν με Audi TT και BMW X5.

Κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης για τη σύλληψη των καταζητούμενων, στη μεζονέτα εντοπίστηκε και η 39χρονη. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, η Χριστίνα Κ. «είχε παραλάβει από το χρηματοκιβώτιο της οικίας ένα πιστόλι το οποίο τοποθέτησε σε μια γυναικεία τσάντα την οποία έφερε. Οι αστυνομικοί δήλωσαν εκ νέου την ιδιότητά τους στη γυναίκα που βρισκόταν στο μπαλκόνι, με την τελευταία να απορρίπτει σε χώρο οικοδομικών εργασιών δίπλα στην οικία ένα αντικείμενο το οποίο λόγω του σκότους δεν κατέστη δυνατό να αναγνωριστεί και να εντοπιστεί. Εν συνεχεία συνελήφθη». Όπως αναφέρεται, «ο 3ος συλληφθείς παρέλαβε μετά από παρακίνηση της γυναίκας τρεις σάκους που τους έβαλε στο BMW X5, μέσα στους οποίους υπήρχαν καλάζνικοφ, ούζι, σφαίρες».

Ο αρχηγός

Στους αστυνομικούς ο 34χρονος αρχηγός Αλέξανδρος Μ. παραδέχθηκε ότι ήταν αυτός που οργάνωσε την απαγωγή. «Αυτά για τα οποία με κατηγορείτε είναι όλα αλήθεια...», είπε και στη συνέχεια ξεκίνησε να περιγράφει το σκηνικό: «Τον Ιούλιο του 2020 βγήκα από τη φυλακή μετά από 8 χρόνια. Από τότε μέχρι και τώρα τα οικονομικά μου δεν είναι καθόλου καλά. Υπήρχαν διαστήματα που μετά βίας την περνούσα. Ηταν δύσκολο να βρω μια μόνιμη δουλειά γιατί έχω αυτό το ποινικό παρελθόν και δεν με θέλει κανείς. 

Κάποια στιγμή τον περασμένο Δεκέμβριο μου γεννήθηκε η ιδέα να κάνω απαγωγή με σκοπό και μόνο να πάρω χρήματα και να κάνω καλύτερη τη ζωή μου. Άκουσα λοιπόν ότι ένας επιχειρηματίας με ανταλλακτικά, ο Κυπαρίσσης Γιώργος, έχει πολλά χρήματα και κάνει πλούσια ζωή. 

Αποφάσισα λοιπόν και είπα στον Θοδωρή Κ. και έναν άνδρα, τον Γρηγόρη, που δεν ξέρω το επίθετό του, να κάνουμε την απαγωγή. Θέλω να σας πω ότι σε όλη τη διάρκεια της απαγωγής ήμασταν εμείς οι τρεις. Η Χριστίνα, η γυναίκα του Θεοδωρή, δεν έχει καμία σχέση με όλο αυτό».

Ο εφιάλτης των 66 ημερών

Ο Γιώργος Κυπαρίσσης περιγράφει στο «ΘΕΜΑ» πώς έζησε 66 ημέρες στα δύο κρησφύγετα των απαγωγέων: «Αρχικά, με είχαν δεμένο δύο ημέρες στο πάτωμα και μετά με έδεσαν με μια αλυσίδα στο κρεβάτι. Δύο ημέρες με κλειστά τα μάτια. Τους παρακάλεσα να μου βγάλουν την ταινία. “Σας παρακαλώ, βγάλτε μου την ταινία, θα τυφλωθώ”, είπα και ο ένας απάντησε: “Θα σε αφήσω με μια κουκούλα”. 

Την πρώτη εβδομάδα ήταν δύσκολα. Μετά ήταν πιο χαλαρά. Με τάιζαν καλά. Δεν μπορώ να πω. Και πίτσα μού είχαν δώσει και σουβλάκι και μια φορά που είχα ζητήσει σοκολάτα γιατί είχα πάθει υπογλυκαιμία, μου έφεραν και σοκολάτα να φάω».

Στους δύο και πλέον μήνες της κράτησής του είχε χάσει την αίσθηση του χρόνου. Υπολόγιζε την ώρα μέσα από τα τηλεοπτικά προγράμματα που παρακολουθούσε. «Είχαν συντονίσει την τηλεόραση στο ΣΚΑΪ. Εβλεπα “Survivor”, Μουτσινά, ειδήσεις στον Αυτιά, έβλεπα τους “Αταίριαστους”, “Κάτι Ξαναψήνεται” με την Κωνσταντίνα Σπυροπούλου και από εκεί καταλάβαινα και την ώρα γιατί είχα χάσει τον χρόνο». 

Αναφερόμενος στην απελευθέρωσή του ο κ. Κυπαρίσσης λέει: «Ήρθε ένας μέσα και μου είπε: “Θα φύγεις. Οι γονείς σου έδωσαν τα λεφτά”. Με έβαλαν και ξυρίστηκα παντού. Στο κεφάλι, στο στήθος, στα πόδια και έκανα ένα μπάνιο γιατί ήμουν χάλια μετά τις τρίχες και με ψέκασαν με κάποιο υγρό σαν χλωρίνη. Ήμουν με το πρόσωπο γυρισμένο στα πλακάκια», περιγράφει και προσθέτει: «Όταν με άφησαν στο Τατόι τους είπα: “Σας παρακαλώ, μη με καθαρίσετε”. Με πήγαν στο δάσος. Μου είπαν: “Μη γυρίσεις πριν μετρήσεις 50”. “Θα μετρήσω μέχρι το 100”, απάντησα. 

Μέτρησα κάνα δεκάλεπτο, μετά έβγαλα την κουκούλα και περπάτησα στο βουνό. Βγήκα στον δρόμο και σταματούσα τα αυτοκίνητα. Τους έλεγα ότι είμαι ο απαχθείς και αυτοί άνοιγαν το παράθυρο και έφευγαν. Ευτυχώς με βοήθησε ένα παλικάρι». Αναφερόμενος στη στοχοποίησή του από τα social media δηλώνει πως δεν προτίθεται να τα κλείσει, αλλά θα είναι πιο προσεκτικός.

Η νομική άποψη

Οι τρεις συλληφθέντες μετά την απολογία τους προφυλακίστηκαν. Ο δικηγόρος του ζευγαριού Δημήτρης Γκαβέλας τονίζει στο «ΘΕΜΑ»: «Οι απολογίες των κατηγορουμένων ολοκληρώθηκαν μετά από πολύωρη και εξαντλητική ανακριτική διαδικασία. Η απόφαση για την προσωρινή κράτηση της γυναίκας εντολέως μου, που επιφέρει ήδη δυσμενέστατες συνέπειες στα ανήλικα τέκνα της, περιέρχεται σε προφανή αναντιστοιχία με το αποδεικτικό υλικό της δικογραφίας και θα επιδιώξουμε την άμεση αποφυλάκισή της».

Δημήτρης Πώποτας - Άρια Καλύβα 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για πες