Κάθε χρόνο ανήμερα της Καθαράς Δευτέρας γιορτάζεται στη Μεθώνη της Μεσσηνίας ο Γάμος του Κουτρούλη, όμως πόσοι πραγματικά γνωρίζουμε από πού προέρχεται αυτή η τόσο κοινή έκφραση για τον «Μαυρίκιο Μαυρικίου» της εποχής του; Πέταγμα χαρταετού, φαγητά Σαρακοστής και ζεστή λαγάνα. Λέξεις τις οποίες έχουμε συνδέσει με την Καθαρά Δευτέρα και τις χρησιμοποιούμε κάθε χρόνο τέτοια μέρα. Υπάρχουν, βέβαια, και κάποιες εκφράσεις, όπως για παράδειγμα το «του Κουτρούλη ο γάμος», οι οποίες αν κι έχουν τις ρίζες τους στην πρώτη ημέρα της Σαρακοστής, χρησιμοποιούνται από πολλούς από εμάς, οποιαδήποτε μέρα μέσα στο χρόνο. Τι σημαίνει, όμως, η παραπάνω έκφραση και τι ακριβώς γιορτάζουμε στον γάμο του Κουτρούλη;
Αρχικά να πούμε πως ο Κουτρούλης ήταν υπαρκτό πρόσωπο. Ήταν ιππότης, δηλαδή καβαλλάριος, ο οποίος ζούμε στη Μεθώνη Μεσσηνίας κατά τη διάρκεια του 14ου αιώνα. Κάποτε, αγάπησε μία παντρεμένη γυναίκα, η οποία με τη σειρά της τον ερωτεύτηκε, εγκαταλείποντας τον άντρα της. Κάπως έτσι, η Εκκλησία την αφόρισε, με αποτέλεσμα ο Κουτρούλης να μην μπορέσει να την παντρευτεί.
Ωστόσο, το 1354 ο Πατριάρχης Αντώνιος Δ' του έδωσε άδεια να παντρευτεί την αγαπημένη του και ακολούθησε ένα τεράστιο γαμήλιο γλέντι. Όπως καταλαβαίνει εύκολα κανείς, όταν ο γάμος τελικά τελέστηκε, αποτέλεσε το μεγαλύτερο γεγονός του τόπου.
Όποιος ήθελε να αναφερθεί στα όσα έγιναν, έλεγε από στόμα σε στόμα πως «έγινε του Κουτρούλη ο γάμος», θέλοντας με αυτό τον τρόπο να υποδηλώσει τη σπουδαιότητά του. Θα μπορούσες να τον πεις και «Μαυρίκιο Μαυρικίου» της εποχής του.
Η έκφραση αυτή έφτασε να χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα, όταν θέλουμε να μιλήσουμε για κάποια θορυβώδη συνάθροιση ή κάποια μεγάλη ακαταστασία. Κάθε χρόνο ανήμερα της Καθαράς Δευτέρας, στη Μεθώνη πραγματοποιείται η αναβίωση αυτού του γάμου, που άφησε εποχή κατά τον 14ο αιώνα. Πρόκειται για μια παρωδία γάμου, η οποία περιέχει πολλές απρόοπτες καταστάσεις και σάτιρα της σύγχρονης πραγματικότητας.
Προηγείται η πομπή των συμπεθεριών και κάθε λογής παρατρεχάμενων στους κεντρικούς δρόμους της Μεθώνης και φυσικά, μετά το «γάμο» ακολουθεί γλέντι. Οι διοργανωτές έχουν φροντίσει να προσφέρουν στον κόσμο φασολάδα, λαγάνες και διάφορα σαρακοστιανά φαγητά, ενώ και οι γύρω ταβέρνες είναι έτοιμες να ικανοποιήσουν κάθε γαστρονομική επιθυμία.https://www.gazzetta.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για πες