Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2022

Θυμός: Πώς μπορούμε να εκπαιδευτούμε στο να καβγαδίζουμε σωστά! (βίντεο)


Ο θυμός είναι ένα από τα πιο τοξικά συναισθήματα και δυστυχώς μοιραία κάποιες φορές στη ζωή μας το βιώνουμε. Είτε πρόκειται για ερωτική σχέση, είτε για φιλική, είτε για επαγγελματική, ο καβγάς αποτελεί έκφραση των συναισθημάτων και πολλές φορές μπορεί να γίνει η αιτία να χαλάσουν και σχέσεις χρόνων.

Σήμερα η εκπομπή «Όλα για τη ζωή μας» μάς εκπαιδεύει στο πώς να καβγαδίζουμε σωστά, με τη βοήθεια του δημοσιογράφου Νίκου Συρίγου, και της ψυχολόγου – ψυχοθεραπεύτριας Έρας Μουλάκη.

«Ο τελικός μας στόχος νομίζω ότι πρέπει να είναι να διδασκόμαστε από τον καβγά. Οι φίλοι μου λένε πως δεν είμαι καβγατζής, αλλά εγώ νομίζω ότι αν πιστεύω ότι έχω δίκιο θα το πάω μέχρι τον καβγά. Με τον κοντινό σου άνθρωπο είναι πιο εύκολο να μαλώσεις», σημείωσε ο Νίκος Συρίγος.

«Κανείς δεν είναι ίδιος με τον άλλο, άρα θα διαφωνήσουν. Δεν είναι καλή λύση να βάζουμε θέματα κάτω από το χαλί. Οι περισσότεροι τσακωμοί έρχονται επειδή νομίζουμε ότι κάποιος δε μας νοιάστηκε», ανέφερε από την πλευρά της η κ. Μουλάκη.

«Στην οικογένειά μας μαθαίνουμε πολλά πράγματα, κουβαλάμε τα βιώματά μας και στους καβγάδες μας. Οι γονείς μπορούν να διαφωνούν, αλλά οι εντάσεις είναι καλό να αποφεύγονται», πρόσθεσε η ίδια.

«Οι καβγάδες μας ενώνουν, μόνο αν βρούμε λύσεις», τόνισε η κ. Μουλάκη.

«Βγήκα από μια μεγάλη περίοδο της ζωής μου με πολλούς καβγάδες, και τώρα μου αρέσει. Υπήρξε κομβικός καβγάς, που το γυαλί που ράγιζε τελικά έσπασε. Άλλαξε η κοσμοθεωρία μου για τη ζωή, σταμάτησα να χρησιμοποιώ το “για πάντα”», είπε ο Νίκος Συρίγος.

«Είναι λίγο ύποπτο το να μην καβγαδίζει ποτέ ένα ζευγάρι. Ένας από τους δύο ίσως να υποφέρει σε μια τέτοια σχέση. Δυσκολεύονται πολύ γιατί φοβούνται να πουν τις αλήθειες τους» εξήγησε η κ. Μουλάκη.

«Υπάρχει ο “βρόμικος τσακωμός”, με χτυπήματα κάτω από τη μέση, με χαρακτηρισμούς, σε κακό timing, με ένταση. Κάποιος μπορεί να οδηγηθεί ακόμα και σε διαζύγιο όταν κλείνεται τελείως στον εαυτό του, όταν υπάρχει περιφρόνηση, και κριτική», συνέχισε η ίδια.

«Ο καβγάς μπορεί να λειτουργήσει και ως αφροδισιακό. Εξαρτάται από την ιδιοσυγκρασία του ατόμου», πρόσθεσε, ενώ εξήγησε ότι «Ο “καλός καβγάς» είναι όταν κάποιος αναλαμβάνει την ευθύνη. Το ζευγάρι μπορεί να δώσει και ραντεβού για να μιλήσει».

«Συνήθως οι δικοί μου καβγάδες κατέληγαν στη σιωπή. Ήταν μια έκρηξη που κρατούσε λίγο και μετά και οι δύο πλευρές κλεινόμασταν στη σιωπή μας», αποκάλυψε ο Νίκος Συρίγος.

«Μια καλή αναλογία είναι στον ένα τσακωμό, να έχουμε πέντε καλές στιγμές. Αν έχουμε καλά πράγματα να θυμόμαστε, μπορούμε να αντέξουμε και μια αρνητική στιγμή. Υπάρχουν διαφωνίες στις οποίες πρέπει να προσαρμοστούμε και να συμβιβαστούμε. Και υπάρχουν και διαφωνίες που μπορούμε να τις επιλύσουμε. Υπάρχει και η εκδοχή του φεύγω. Τα διαλείμματα είναι σημαντικά», είπε η κ. Μουλάκη.

«Πρέπει να μένουμε εντός θέματος σε έναν καβγά, δε γίνεται να τα θυμόμαστε όλα. Όταν αρχίζουν να μπαίνουν και άλλα θέματα, είναι σα να δεχόμαστε βολές από παντού. Είναι σημαντικό και να γνωρίζει ο ένας τον άλλο», ανέφερε ακόμα η κ. Μουλάκη.

«Πολλοί καβγάδες θεωρώ ότι γίνονται επειδή νομίζεις ότι ο άλλος θα είναι εκεί για πάντα, ό,τι και να γίνει. Έχω μετανιώσει για πράγματα που έχω πει πάνω σε καβγά, είναι μια επώδυνη διαδικασία και για αυτόν που ακούει και για αυτόν μιλάει», είπε από την πλευρά του ο Νίκος Συρίγος.

https://www.megatv.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για πες