Ανακοινώσεις για τα μέτρα που αφορούν το άνοιγμα και τη λειτουργία των σχολείων έγιναν πριν από λίγο από τον Υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, την Υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως και την Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου.
Οι ειδικοί εισηγήθηκαν να ανοίξουν τα σχολεία στις 10 Ιανουαρίου, όπως είχε δηλαδή αρχικά προγραμματιστεί.
Από εκεί και πέρα, αυτό που έκανε την όλη διαδικασία να «τραβήξει» χρονικά, ήταν οι επιμέρους λεπτομέρειες, όπως για παράδειγμα το ποσοστό των θετικών μαθητών ανά τάξη, πάνω από το οποίο το τμήμα θα κλείνει.
Την ενημέρωση έκαναν ζωντανά από το υπουργείο Υγείας οι αρμόδιοι υπουργοί, Θάνος Πλεύρης και Νίκη Κεραμέως, ενώ συμμετέχει και η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου.
Τον λόγο πήρε αρχικά ο Θάνος Πλεύρης, ο οποίος τόνισε πως η μετάλλαξη Όμικρον είναι κυρίαρχη πια στην χώρα μας, ανακοινώνοντας νέα στοιχεία για την συνεργασία των ιδιωτικών κλινικών με το ΕΣΥ για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Στην συνέχεια ανακοίνωσε πως με νέα ΚΥΑ θα αρκεί θετικό rapid test για τους εμβολιασμένους εργαζομένους.
Ανοίγουν τα σχολεία στις 10.01.2022
Στην συνέχεια, η Νίκη Κεραμέως πήρε τον λόγο και ανακοίνωσε πως τα σχολεία ανοίγουν την προσεχή Δευτέρα, 10 Γενάρη, τονίζοντας την μεγάλη σημασία της διά ζώσης εκπαίδευσης.
Τι θα ισχύει από την Δευτέρα:
- Ένα επιπλέον self test για την 1η εβδομάδα (10-15 Γενάρη) λειτουργίας των σχολείων, δηλαδή 3 δωρεάν τεστ αντί για 2.
- Τα δύο δωρεάν εβδομαδιαία self test θα τα κάνουν και οι εμβολιασμένοι μαθητές και οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί.
- Σε περίπτωση κρούσματος στην τάξη, φεύγουμε από τη λογική του «σταυρού» κι επεκτεινόμαστε σε ελέγχους σε όλους τους μαθητές. Θα γίνονται δύο rapid κι ένα self test επιπλέον, πέραν των δύο self test. Δηλαδή πέντε συνολικά. Οι εμβολιασμένοι μαθητές θα κάνουν συνολικά τρία τεστ. Οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί θα κάνουν τα ίδια τεστ με τους ανεμβολίαστους μαθητές, δηλαδή τα πέντε που προαναφέραμε. Οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί θα κάνουν συνολικά τρία τεστ. Όλα αυτά σε περίπτωση κρούσματος στην τάξη.
Έτσι και τώρα, αποδεχτήκαμε και πάλι τις εισηγήσεις της Επιτροπής για επικαιροποίηση του πρωτοκόλλου, ώστε να ανταποκρίνεται στα δεδομένα της μετάλλαξης Όμικρον. Η επικαιροποίηση συνίσταται στην εντατικοποίηση των ελέγχων, με ακόμη περισσότερα τεστ στα σχολεία μας.
Συγκεκριμένα:
Προβλέπεται ένα επιπλέον σελφ τεστ για την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας σχολείων, επομένως την εβδομάδα 10-15 Ιανουαρίου θα διενεργηθούν τρία δωρεάν σελφ τεστ αντί για δύο. Μπαίνει, λοιπόν, ένα πρόσθετο φίλτρο ασφαλείας για την αποτροπή διασποράς του ιού από όσους τυχόν νοσούν αλλά δεν έχουν συμπτώματα, δεδομένης μάλιστα της ιδιαίτερης περιόδου των γιορτών με τους αυξημένους συγχρωτισμούς.
Τα δωρεάν δύο εβδομαδιαία σελφ τεστ πλέον θα διενεργούνται και από τους εμβολιασμένους μαθητές και από τους εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς. Το μέτρο αυτό στοχεύει στον έγκαιρο εντοπισμό των κρουσμάτων, δεδομένης της μεταδοτικότητας της νέας μετάλλαξης του ιού και σε εμβολιασμένους, και δεδομένης της εμβολιαστικής κάλυψης της μαθητικής κοινότητας.
Τι γίνεται σε περίπτωση κρούσματος στην τάξη
Σε περίπτωση κρούσματος στην τάξη, φεύγουμε από την λογική του «σταυρού», δηλ. των αυξημένων ελέγχων μόνο στα παιδιά που κάθονται κοντά στο κρούσμα, και επεκτεινόμαστε σε αυξημένους ελέγχους σε όλο το τμήμα. Πλέον όλοι οι ανεμβολίαστοι μαθητές θα κάνουν δωρεάν τεστ, κάθε μέρα, για 5 ημέρες.
Σχετικά με τους εκπαιδευτικούς:
Οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί θα κάνουν και αυτοί 5 τεστ σε 5 ημέρες:
δύο ράπιντ και ένα σελφ τεστ, επιπλέον των δύο ράπιντ που ήδη κάνουν την εβδομάδα.
Οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί θα κάνουν 3 σελφ τεστ δωρεάν την εβδομάδα.
Όλες οι άλλες προβλέψεις του πρωτοκόλλου, όπως για παράδειγμα τα υποχρεωτικά ράπιντ τεστ για εκπαιδευτικούς που δεν είναι εμβολιασμένοι, η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, τα διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών, η αναστολή των εκδρομών, εξακολουθούν να ισχύουν. Θα υπάρξουν αναλυτικές ερωτήσεις/απαντήσεις για τα νέα πρωτόκολλα.
Τα πρωτόκολλα που εφαρμόζονται στις υπόλοιπες εκπαιδευτικές δομές, για παράδειγμα στα Πανεπιστήμια, τα οποία έχουν και υψηλή εμβολιαστική κάλυψη, επίσης παραμένουν ως έχουν.
Το πρωτόκολλο απέδωσε τους προηγούμενους μήνες. Πλέον προβλέπεται η προσαρμογή του στα δεδομένα της μετάλλαξης Όμικρον, με βάση τις εισηγήσεις της Επιτροπής.
Τα παιδιά μας, οι εκπαιδευτικοί μας, οι γονείς, συμβάλλατε καθοριστικά, από την αρχή της σχολικής χρονιάς, στην αποτελεσματική εφαρμογή του πρωτοκόλλου. Θέλουμε, για ακόμα μια φορά, να σας ευχαριστήσουμε θερμά γι’ αυτό, αλλά και για την αυξημένη φροντίδα που είμαστε βέβαιοι ότι θα επιδείξετε, προκειμένου να τηρηθούν τόσο οι ισχύουσες όσο και οι πρόσθετες προβλέψεις του. Πολλές ευχαριστίες και στα στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης για την πολύτιμη συνδρομή τους στην εφαρμογή των μέτρων προστασίας και πρόληψης.
Ακολούθως, τον λόγο πήρε η Βάνα Παπαευαγγέλου, η οποία αναφέρθηκε στα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας, αλλά και στην συνεδρίαση της επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για πες