Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2021

Η μαφία του Πειραιά: Πώς εκβίαζαν ιδιοκτήτες pet shop και έστηναν κυνομαχίες με άγρια πιτ μπουλ


Εκβιασμοί για χρηματικά ποσά, ξυλοδαρμοί και σημαντική εκμετάλλευση, ακόμη και σκύλων, στον βωμό του παράνομου πλουτισμού, συνθέτουν την εικόνα εγκληματικότητας της οργάνωσης.

Ένα όργιο εκμετάλλευσης, μια «φάμπρικα» παρανομιών όπως και καλά ενορχηστρωμένα σχέδια απόκτησης κέρδους βρίσκονται πίσω από τη σκοτεινή δράση μαφίας, τα πλοκάμια της οποίας εκτείνονται μέχρι τα Pet Shop και τις κυνομαχιες.

Το κουβάρι μιας πολύκροτης υπόθεσης ξετυλίγεται ακόμη περισσότερο με νέες ανατριχιαστικές λεπτομέρειες που έρχονται να ξεσκεπάσουν τον τρόπο δράσης του κυκλώματος το οποίο δρούσε στον Πειραιά και τα περίχωρά του. Από το περιεχόμενο της δικογραφίας, που φέρνει στο φως το protothema.gr, διαπιστώνεται ότι εκτός από τις επιχειρήσεις εστίασης και διασκέδασης, στο στόχαστρο της συμμορίας είχαν μπεί και τα Pet Shop.

Εκβιασμοί για χρηματικά ποσά, ξυλοδαρμοί και σημαντική εκμετάλλευση, ακόμη και σκύλων, στον βωμό του παράνομου πλουτισμού, συνθέτουν την εικόνα εγκληματικότητας της οργάνωσης.

Η σπείρα είχε εμπλοκή σε σειρά από παράνομες δραστηριότητες, από κυνομαχίες και επεισόδια στα γήπεδα, μέχρι τοκογλυφίες, ακόμη και εμπρησμούς «κατά παραγγελία».

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούλιο του 2020 η υπηρεσία Δίωξης Εκβιαστών της Ασφάλειας Αττικής είχε προχωρήσει σε 15 συλλήψεις, ανάμεσά τους και δυο χαμηλόβαθμοι αστυνομικοί, που είχαν περιφερειακό ρόλο στο κύκλωμα.

«Θα σε σκοτώσω άμα μιλήσεις»

Όπως αποκαλύπτεται μέσα από τη δικογραφία, το 2014 δυο πρόσωπα της παράνομης οργάνωσης προσέγγισαν ιδιοκτήτρια Pet Shop στον Πειραιά και ζήτησαν το χρηματικό ποσό των 300 ευρώ για «παροχή προστασίας». Η ιδιοκτήτρια αρνήθηκε, οι άντρες αποχώρησαν, «χτύπησαν» ξανά όμως μέσα στην ημέρα όταν την κάλεσαν στο τηλέφωνο και της ζήτησαν να βρεθούν νωρίς το βράδυ.

Η γυναίκα παρουσιάστηκε με τον αρραβωνιαστικό της στο σημείο συνάντησης και τότε οι δύο ήρθαν αντιμέτωποι με μια εφιαλτική κατάσταση καθώς τα μέλη της συμμορίας τούς ξυλοκόπησαν προκαλώντας εκτεταμένες σωματικές βλάβες.

«Θα σε σκοτώσω άμα μιλήσεις, θα σε φάμε», με αυτά τα λόγια απείλησε ο ένας από τους δύο κατηγορούμενους τη γυναίκα σε νέο τηλεφώνημα που έγινε.

Στη συνέχεια, η Εισαγγελία Πρωτοδικών Πειραιά διέταξε έρευνα από την οποία διαπιστώθηκε ότι τέσσερις δράστες εμπλέκονταν σε κύκλωμα εκβιασμού επιχειρηματιών στην περιοχή του Πειραιά.

Όπως αναφέρεται στη δικογραφία, ακόμη ένας συνεργός των δραστών μετέβη στο Pet Shop ζητώντας το ποσό των 600 ευρώ.

Ο πλουτισμός από κυνομαχίες

Μια άλλη πηγή παράνομων εσόδων για την οργάνωση ήταν οι κυνομαχίες. Σύμφωνα με τη δικογραφία, μέλος της ομάδας πραγματοποίησε πλήθος τηλεφωνικών συνομιλιών από τις οποίες προέκυψε ότι συμμετέχει σε οργάνωση που δραστηριοποιείται σε αγώνες κυνομαχίας.

Όσον αφορά ειδικότερα στη δράση του, διοργάνωνε και συμμετείχε σε αγώνες κυνομαχιών καθώς και προέβαινε στην παραγωγή σκυλιών ράτσας pitbull με τα οποία είτε έπαιρνε μερος σε κυνομαχίες είτε τα πουλούσε σε επίδοξους ιδιοκτήτες σκύλων που έμπαιναν σε κυνομαχιες.

Σε αποθήκη, μάλιστα, στο Πέραμα ο δράστης είχε διαμορφώσει κατάλληλο χώρο, όπου εξέτρεφε δέκα - περίπου - σκυλιά κυνομαχίας.

Τα σκυλιά συμμετείχαν, όπως αναφέρεται στη δικογραφία, σε προσομοίωση κυνομαχίας προκειμένου να διαπιστωθούν τα ψυχικά τους αποθέματα, η επιθετικότητα, η ποιότητα του παιχνιδιού, η στρατηγική τους, η δύναμη του δαγκώματος, η βλάβη που μπορούν να προξενήσουν καθώς και τα σημεία του σώματος του αντίπαλου σκύλου στα οποία επιτίθενται.

Ο κάθε αγώνας κυνομαχίας, όπως διαπιστώνεται από τη δικογραφία, πραγματοποιείται έναντι στοιχήματος, το ύψος του οποίου δεν μπορεί να εξακριβωθεί ενώ καταβάλλεται από τους συμμετέχοντες σχετική προκαταβολή ώστε σε περίπτωση που ο αγώνας ακυρωθεί με ευθύνη ενός συμμετέχοντος, ο άλλος να αποζημιώνεται.

Κατά τη διάρκεια των κυνομαχιών μπορεί να προκληθεί ακόμη και ο θάνατος σκύλου, γεγονός το οποίο μαρτυρά το κτηνώδες της υπόθεσης.

Όπως, ακόμη, αποκαλύφθηκε, ο ένας κατηγορούμενος είχε προβεί σε απειλές κατά φιλοζωικών ομάδων, εκφοβίζοντάς τους.

Η δράση του κυκλώματος και η δίκη

Ανάμεσα στους μάρτυρες που κλήθηκαν, πάντως, να καταθέσουν τη Δευτέρα στη δίκη, στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά, ήταν μερικά πολύ γνωστά ονόματα λαϊκών τραγουδιστών καθώς και ιδιοκτητών νυχτερινών κέντρων.

Συγκεκριμένα, ο εισαγγελέας κάλεσε τους τραγουδιστές, Νίκο Βέρτη και Θέμη Αδαμαντίδη, όπως και τον επιχειρηματία, Τάκη Γιγουρτάκη για να καταθέσουν όσα γνωρίζουν αναφορικά με τις «δραστηριότητες» προσώπων που ήταν μέλη του κυκλώματος με έδρα τον Πειραιά και έκαναν δουλειές σε Σαλαμίνα, Αιγάλεω, Αγία Βαρβάρα, Κορυδαλλό, Νίκαια, Κερατσίνι, Δραπετσώνα, Πέραμα, Καλλιθέα, Γκάζι.

Ο Νίκος Βέρτης, όπως αποκάλυψε το protothema.gr, είχε καταθέσει στις 23 Νοεμβρίου 2020 ενώπιον του ανακριτή, στο Πρωτοδικείο Πειραιά, για συγκεκριμένο πρόσωπο το οποίο φέρεται να ήταν μέλος του κυκλώματος και είχε συλληφθεί από τις αστυνομικές αρχές στα πλαίσια της μεγάλης επιχείρησης για την εξάρθρωση του.

Συγκεκριμένα, ο δημοφιλής τραγουδιστής είχε πει για το εν λόγω πρόσωπο ότι το γνωρίζει τα τελευταία τρία με τέσσερα χρόνια.

«Δουλεύει στο μαγαζί ΥΤΟΝ που εργάζομαι. Είναι ένα φιλότιμο και γλυκύτατο παιδί. Από την συμπεριφορά του, έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη μας και τον επιλέξαμε να κάθεται έξω από το καμαρίνι μου, όπου εκεί πρέπει κάποιος να είναι ευγενής και να μπορεί να εξυπηρετεί τον κόσμο που περιμένει απ’ έξω, οικογένειες, γονείς με παιδιά. Ο συγκεκριμένος έμενε μέχρι τα ξημερώματα, προκειμένου να εξυπηρετεί όλο τον κόσμο που έρχεται να μας δει. Εξεπλάγην όταν έμαθα γιατί κατηγορείται.

Γνωρίζω ότι έχει ένα κατάστημα στον Κορυδαλλό, με φαγητό και μάλιστα όταν έχουμε πρόβες μας έφερνε φαγητό και δεν ήθελε να τον πληρώνουμε. Εγώ απ’ όσα γνωρίζω για τον κατηγορούμενο, δεν προσομοιάζει με όσα έχω αντιληφθεί για τον χαρακτήρα του και τι άνθρωπος είναι. Σε μένα δεν ήρθε ποτέ κάποιος να μου τον επιβάλει σαν συνεργάτη. Δουλεύω πολλά χρόνια στη νυχτερινή διασκέδαση και δεν είναι εύκολο να μας επιβάλλουν κάποιον άνθρωπο να εργαστεί για εμάς», είχε υποστηρίξει.

Στην πρώτη του κατάθεση ο Θέμης Αδαμαντίδης, είχε δηλώσει για τον ίδιο κατηγορούμενο ενώπιον του ανακριτή: «Τον γνωρίζω από την περσινή σεζόν, τον χειμώνα που δούλευα στο Can Can. Δούλευε στην υποδοχή. Εγώ όταν με πληροφόρησαν ότι έχει ε εμπλοκή στην υπόθεση που εξετάζεται, σε κύκλωμα εκβιαστών, θεωρώ ότι δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Εγώ τον έβλεπα στο μαγαζί, ήταν πολύ εξυπηρετικός, βοηθούσε τον κόσμο που ερχόταν να μας δει, ήταν πολύ καλό παιδί. Ποτέ δεν είχε δώσει δικαίωμα στο μαγαζί. Είχε πολύ καλή συμπεριφορά με όλο το προσωπικό, τους πελάτες. Δεν γνωρίζω αν το μαγαζί που εργάζομαι να έχει δώσει χρήματα για προστασία σε κύκλωμα εκβιαστών».

Ενδεικτικό της σοβαρότητας της υπόθεσης είναι ότι ως συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορούμενων έχουν οριστεί μερικοί από τους πιο γνωστούς δικηγόρους, οι κ.κ Αλέξης Κούγιας, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, Σάκης Κεχαγιόγλου, Νίκος Μιχαλόλιας, Γιάννης Γλύκας, Στάθης Μητσοκάλης, Νίκος Αλετράς, Αλέξανδρος Παπαϊωαννίδης, Σπύρος Δημητρίου κι άλλοι.

Φρίξος Δρακοντίδης - Ελισάβετ Σταμοπούλου 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για πες