Νέα «δολώματα» ρίχνει για να… πιάσει τη φοροδιαφυγή το υπουργείο Οικονομικών. «Επιβραβεύοντας» τις συναλλαγές με «πλαστικό χρήμα» επιχειρεί να επιστρατεύσει στη μάχη κατά των φοροφυγάδων και τους πολίτες.
Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης
Μέσω ειδικής εφαρμογής, που αναμένεται να είναι σύντομα διαθέσιμη στο Play Store και το App Store, για τα «έξυπνα» τηλέφωνα, οι πολίτες θα μπορούν να σκανάρουν το QR code της απόδειξης από την καφετέρια, το εστιατόριο, το μπαρ ή το συνεργείο αυτοκινήτων και να διαπιστώνουν σε πραγματικό χρόνο εάν είναι κανονική.
Αμοιβή σε όσους αποκαλύπτουν φοροφυγάδες
Η ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων), μάλιστα, σχεδιάζει να επιβραβεύει όσους πολίτες καταγγέλλουν περιπτώσεις φοροδιαφυγής. Αυτό που συζητείται είναι είτε να δίνεται ένα μπόνους, που θα ισούται όσο η αξία της απόδειξης, είτε ένα πριμ (πχ. 500 ευρώ).
Οι καταγγελίες θα μπορούν να δίνονται είτε επώνυμα, (κατόπιν ταυτοποίησης του χρήστη με κωδικούς taxisnet), είτε ανώνυμα.
Ως ελάχιστες πιθανές ενδείξεις παράβασης θα λαμβάνονται οι παρακάτω:
– Η απόδειξη δεν έχει διαβιβαστεί
– Η απόδειξη έχει διαβιβαστεί με διαφορετικά στοιχεία
– Η ταμειακή μηχανή δεν είναι δηλωμένη ή είναι ανενεργή
– Η ταμειακή μηχανή είναι δηλωμένη με άλλα στοιχεία επιχείρησης (Α.Φ.Μ., διεύθυνση)
Κέρδη έως και 100.000 ευρώ από τη νέα φορολοταρία
Με την ίδια λογική της «επιβράβευσης» των πολιτών, εφόσον εκείνοι επιλέγουν να κάνουν τις συναλλαγές τους με «πλαστικό χρήμα» κινούνται και οι αλλαγές που προωθούνται για τη φορολοταρία.
Έτσι, έπρεπε με κάποιο τρόπο να ανανεωθεί το ενδιαφέρον των πολιτών και για τη φορολοταρία και μαζί με αυτό φυσικά να ενισχυθούν και οι ηλεκτρονικές συναλλαγές στην αγορά και να μπουν σε μια νέα δυναμική.
Σήμερα σε κάθε φορολοταρία 1.000 τυχεροί κερδίζουν από 1.000 ευρώ, με κόστος 12 εκ. ευρώ ετησίως. Ποια είναι η αλλαγή;
Τα βραβεία της λοταρίας κάθε μήνα θα κλιμακώνονται και θα φτάνουν έως και τις 50.000 ευρώ. Επιπλέον τα Χριστούγεννα θα υπάρχει ιδιαίτερη λοταρία με βραβεία έως και 100.000 ευρώ.
Με άλλα λόγια, όχι μόνον τα μηνιαία χρηματικά έπαθλα γίνονται αρκετά … «πλούσια», αλλά και στις γιορτές στο τέλος του χρόνου θα έχουμε τζακ-ποτ!
Βάσει του αρχικού σχεδιασμού του υπουργείου Οικονομικών η πρεμιέρα της νέας φορολοταρίας είχε προγραμματιστεί για τα Χριστούγεννα με τη σούπερ κλήρωση των 2 εκατομμυρίων ευρώ που θα μοίραζε έως 100.000 ευρώ στους τυχερούς φορολογούμενους.
Ωστόσο, ο σχεδιασμός αυτός ανατράπηκε καθώς και το νομοσχέδιο με τις νέες ρυθμίσεις δεν έχει πάρει ακόμη το δρόμο προς της Βουλή, ενώ δεν έχει ολοκληρωθεί και η νέα πλατφόρμα μέσω της οποίας θα γίνονται κάθε μήνα οι κληρώσεις.
Ας δούμε τις βασικές αλλαγές που έρχονται στην φορολοταρία:
- Στην πρώτη κλήρωση –με το νέο καθεστώς- και κάθε μήνα από εκεί και πέρα, θα κληρώνονται σημαντικά ποσά, τα οποία θα ξεκινούν από τα 1.000 ευρώ και θα φθάνουν ακόμη και τα 50.000 ευρώ.
- Δεν θα αλλάξει το συνολικό ποσό που θα κληρώνεται κάθε μήνα και θα παραμείνει στο 1εκατ. ευρώ. Σήμερα σε κάθε φορολοταρία 1.000 τυχεροί κερδίζουν από 1.000 ευρώ, με κόστος 12 εκατ. ευρώ ετησίως.
- 500 τυχεροί θα κερδίζουν από 1.000 ευρώ,
- 70 από 5.000 ευρώ,
- 5 από 20.000 ευρώ και
- ένας υπερτυχερός θα κερδίζει 50.000 ευρώ.
Κατά συνέπεια το συνολικό ποσό που θα κληρώνεται να παραμείνει στο 1 εκατ.
«Πριμ» για τα ευάλωτα νοικοκυριά
Δημιουργείται μια ειδική πλατφόρμα, μέσω της οποίας όσοι συμμετέχουν στην κλήρωση θα μπορούν εύκολα και γρήγορα να διαπιστώνουν εάν έχουν κερδίσει.
Πρόκειται για μια πλατφόρμα η οποία θα είναι «αυτόνομη» και δεν θα συμπεριλαμβάνεται όπως σήμερα στον ιστότοπο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Ήδη εξειδικευμένη ομάδα τεχνικών προχωρά στον σχεδιασμό της πλατφόρμας έτσι ώστε να είναι έτοιμη μέσα στο επόμενο διάστημα.
Στην νέα φορολοταρία τα ευάλωτα νοικοκυριά θα έχουν περισσότερες ευκαιρίες συγκριτικά με το ισχύον καθεστώς. Φορολογούμενοι με χαμηλό οικογενειακό εισόδημα και με περισσότερα τέκνα αναμένεται να έχουν προσαύξηση στον αριθμό των λαχνών και συνεπώς περισσότερες πιθανότητες να κερδίσουν.
Η πρόταση που έχει τεθεί επί τάπητος είναι στο νέο πλαίσιο οι λαχνοί για τα ευάλωτα νοικοκυριά και τις πολύτεκνες οικογένειες να τριπλασιάζονται.
Θα δίνεται διαφορετική στάθμιση ανάλογα με το ποσοστό του εισοδήματος που καταναλώνεται. Σε αυτό το πλαίσιο εξετάζεται να λαμβάνουν περισσότερους λαχνούς όσοι δαπανούν με κάρτες ή μέσω e-banking το μεγαλύτερο μέρος των εισοδημάτων τους.
Για παράδειγμα εάν κάποιος κάνει ηλεκτρονικές συναλλαγές που θα ανέρχονται στο 50% του εισοδήματός του οι λαχνοί θα διπλασιάζονται ενώ εάν κάνει περισσότερες ηλεκτρονικές δαπάνες θα τριπλασιάζονται.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για πες