Παρουσιάζουν το φαρμάκι ως φάρμακο, με πρόσχημα την «καταπολέμηση της γραφειοκρατίας», για την οποία ευθύνεται η πολιτική της σημερινής κυβέρνησης, των προηγούμενων και της ΕΕ.
Η νέα αυτή παρέμβαση έρχεται αμέσως μετά τον νόμο για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης και περιέχει το «γράμμα και το πνεύμα» της στρατηγικής της ΕΕ για τις συντάξεις, που υλοποιούν η σημερινή και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ.
Η μεταρρύθμιση του ΕΦΚΑ θα προσθέσει κι άλλα βάρη στους ασφαλισμένους και στους συνταξιούχους, θα ενισχύσει τα «αγοραία» χαρακτηριστικά του Οργανισμού σε κρίσιμους τομείς, όπως για παράδειγμα στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας, που έχει δημιουργηθεί από τις εισφορές των ασφαλισμένων, ενώ στο εσωτερικό του Οργανισμού ενισχύεται η πειθαρχική καταστολή σε βάρος των εργαζομένων.
Οι βασικές αρχές του νομοσχεδίου, με το οποίο η «αγορά» αναβαθμίζει κι άλλο τον ρόλο της στο ασφαλιστικό σύστημα, παρουσιάζονται από την κυβέρνηση ως το «φάρμακο» για τα χρόνια προβλήματα του Οργανισμού.
Δεν είναι επίσης τυχαίο ότι οι ανακοινώσεις αυτές έρχονται λίγες μόλις βδομάδες μετά την τοποθέτηση του «πρότζεκτ μάνατζερ» στον τομέα των εκκρεμών συντάξεων και την ανάθεση της έκδοσής τους σε ιδιώτες δικηγόρους και λογιστές, με μέρος του κόστους να επιβαρύνει τους ίδιους τους υποψήφιους συνταξιούχους.
Οι αλλαγές στον ΕΦΚΑ, που ενέκρινε το υπουργικό συμβούλιο, με στόχο το σχέδιο νόμου να τεθεί για διαβούλευση μέσα στον Δεκέμβρη και να ψηφιστεί μέχρι τα τέλη του Γενάρη, περιλαμβάνουν:
- Την πρόσληψη γενικών διευθυντών και διευθυντών από τον ιδιωτικό τομέα και το Δημόσιο, με 3ετή σύμβαση και δυνατότητα μιας ανανέωσης (6 χρόνια συνολικά), με αυξημένες αμοιβές, εκτός αυτών που ισχύουν στο Δημόσιο. Επίσης, νέα διοικητική και οργανωτική δομή, με αλλαγές στον τρόπο επιλογής του διοικητή και των υποδιοικητών του Οργανισμού και νέο οργανόγραμμα, που θα γίνει από εξωτερικό σύμβουλο.
- Ενισχύεται η πολιτική του «μαστιγίου» σε βάρος των υπαλλήλων του ΕΦΚΑ, που εδώ και χρόνια αναμετρούνται με την αποψίλωση του προσωπικού, με όλες τις κυβερνήσεις, όπως και τη σημερινή, να τους φορτώνουν τις ευθύνες για την κατάσταση στον οργανισμό. Στο πλαίσιο αυτό, δημιουργείται νέα μονάδα «εσωτερικών υποθέσεων» (!) με επικεφαλής πρώην ανώτατο δικαστικό, που θα διενεργεί και αυτεπάγγελτα ελέγχους. Επιπλέον, επιταχύνονται και οι διαδικασίες των πειθαρχικών διώξεων, οι ΕΔΕ θα γίνονται από υπαλλήλους άλλων υπουργείων, ενώ καταργείται η συμμετοχή των αιρετών εκπροσώπων των εργαζομένων στα πειθαρχικά συμβούλια.
- Αναβαθμίζεται και η «εξατομίκευση» των μισθών για το προσωπικό του Οργανισμού, με την ενίσχυση της αρχής της «παραγωγικότητας», με τροποποιήσεις όσον αφορά την καταβολή μπόνους σε ορισμένους τομείς (π.χ. έκδοση συντάξεων), αλλά και «κυρώσεις» σε βάρος άλλων που θα κρίνονται μη «παραγωγικοί».
- Προκειμένου να ενταθεί η επιχειρηματική δράση στον ΕΦΚΑ, αλλάζει και το σύστημα προμηθειών, το οποίο θα προβλέπει εξαιρέσεις από τις διαδικασίες του σχετικού νόμου για την ανάθεση έργων και υπηρεσιών εκτός του Οργανισμού, σε ιδιωτικές εταιρείες. Την ίδια στόχευση υπηρετεί και η δημιουργία εταιρείας ειδικού σκοπού για την «αξιοποίηση» της ακίνητης περιουσίας του Οργανισμού.
Με περίσσιο θράσος, ο υπουργός παραλλήλισε τη «μεταρρύθμιση» του ΕΦΚΑ με την «εξυγίανση» της ΔΕΗ, διαφημίζοντας τα κερδοφόρα αποτελέσματά της. Τα κέρδη όμως της ΔΕΗ ΑΕ προέκυψαν από τα αυξημένα τιμολόγια, την περαιτέρω απελευθέρωση της αγοράς Ενέργειας και τις εργασιακές ανατροπές, φορτώνοντας στην πλάτη του λαού τα κέρδη των μετόχων.
Κατά τον ίδιο τρόπο, ο όποιος «εκσυγχρονισμός» - όπως παρουσιάζεται - του ΕΦΚΑ θα γίνει σε βάρος των ασφαλισμένων και συνταξιούχων, παλιών και νέων. Αυτών δηλαδή που πληρώνουν ήδη το μάρμαρο της διαχρονικής αντιλαϊκής πολιτικής και στην Ασφάλιση.
Ως πρόσχημα για τις αλλαγές στον ΕΦΚΑ αξιοποιείται ξανά η γραφειοκρατία, η οποία προκαλεί τη δικαιολογημένη αγανάκτηση χιλιάδων ασφαλισμένων, που περιμένουν για χρόνια στην ουρά μέχρι να εκδοθεί η σύνταξή τους.
Η γραφειοκρατία όμως δεν έπεσε από τον ουρανό. Είναι γέννημα - θρέμμα της ίδιας πολιτικής που πετσοκόβει τις συντάξεις, κρατάει υποστελεχωμένο τον ασφαλιστικό οργανισμό, χωρίς τις αναγκαίες υποδομές, και την ίδια ώρα «στρώνει χαλί» στις μεγάλες επιχειρήσεις, που τρίβουν τα χέρια τους βλέποντας νέα πεδία κερδοφορίας να ανοίγονται στα πόδια τους.
Σε μια προσπάθεια εξάλλου οι ανατροπές να γίνουν πιο εύπεπτες για ασφαλισμένους και συνταξιούχους, η κυβέρνηση ανακοίνωσε την πρόσληψη 500 μόνιμων υπαλλήλων μέσω ΑΣΕΠ (κυρίως επιλαχόντων προηγούμενων διαγωνισμών), που όμως είναι σταγόνα στον ωκεανό των ελλείψεων, ειδικά σε συνδυασμό με τον αυξημένο αριθμό συνταξιοδοτήσεων. Είναι επίσης ενδεικτικό ότι οι 186 επιτυχόντες σε διαγωνισμό για τον ΕΦΚΑ τα δύο προηγούμενα χρόνια δεν έχουν ακόμα προσληφθεί.
Τα παραπάνω συνοδεύονται κι από έναν προπαγανδιστικό καταιγισμό πως οι νέες ανατροπές, τις οποίες βαφτίζουν «δομική αλλαγή», γίνονται τάχα «προς όφελος των αδυνάτων», ότι «έχουν στο επίκεντρο τον πολίτη» και φέρνουν ως απόδειξη γι' αυτό τη σχετική επιτάχυνση της έκδοσης συντάξεων.
Με άλλα λόγια, η εκπλήρωση εκ μέρους της κυβέρνησης του αυτονόητου και του πιο στοιχειώδους, της απόδοσης δηλαδή των συντάξεων στην ώρα τους, γίνεται το άλλοθι για την παράδοση κρίσιμων λειτουργιών του Οργανισμού στους ιδιώτες. Αλλά και για την επιτάχυνση συνολικότερων ανατροπών σε βάρος ασφαλισμένων και συνταξιούχων, ενώ σήμερα, με βάση τις δυνατότητες της εποχής, υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για σύγχρονα ασφαλιστικά δικαιώματα.
Ακόμα κι αυτές οι δηλώσεις του υπουργού Εργασίας, που κάνει λόγο για «ρεκόρ» στην έκδοση νέων συντάξεων, μικρή σχέση έχουν με την πραγματικότητα. Μια πιο προσεκτική ανάγνωση των στοιχείων δείχνει ότι το 10μηνο Γενάρης - Οκτώβρης 2021, ενώ εκδόθηκαν 176.167 συντάξεις, οι νέες αιτήσεις συνταξιοδότησης το ίδιο διάστημα ανήλθαν στις 169.433, που δείχνει πως ο ρυθμός εκκαθάρισης παραμένει χαμηλός με ευθύνη της κυβέρνησης και ότι το αίσχος της αναμονής των συνταξιούχων θα συνεχιστεί...
Στο ίδιο μήκος κύματος, η κυβέρνηση παρουσιάζει ως «μέριμνα» τάχα για τους συνταξιούχους, και ειδικά αυτούς που καταδικάζει να ζουν με ψίχουλα, το «αντίδωρο» των 250 ευρώ ενόψει των γιορτών. Μόνο που τα 210 εκατ. που θα λάβουν ως χριστουγεννιάτικη εφάπαξ καταβολή κάποιοι συνταξιούχοι τα έχουν ήδη πληρώσει διπλά από την άλλη τσέπη, με την «Εισφορά Αλληλεγγύης», που μόνο φέτος τους κόστισε 410 εκατ. ευρώ, ενώ του χρόνου θα τους αφαιρέσει ακόμα 398 εκατ. ευρώ.
Αυτή η ...«κοινωνική πολιτική στην πράξη», όπως έλεγε ο υπουργός Εργασίας στη Βουλή, αποτελεί την άλλη όψη των ανατροπών στην Κοινωνική Ασφάλιση, από τη σημερινή και όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις, σε βάρος ασφαλισμένων και συνταξιούχων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για πες