Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2021

Κορωνοϊός: Σε ποιες περιοχές τα νοσοκομεία είναι στο «κόκκινο» - Συναγερμός για δυτική Αττική


Στο τραπέζι η επιστράτευση των ιδιωτών γιατρών σε Θεσσαλία και Βόρεια Ελλάδα - Στο «κόκκινο» Κέρκυρα και Λέσβος - Πάνω από το 67% των κρουσμάτων στις παραγωγικές ηλικίες.

Στη δίνη της επιδημίας του κορωνοϊού βρίσκεται σχεδόν όλη η χώρα, με τα νοσοκομεία να υποδέχονται καθημερινά εκατοντάδες ασθενείς με λοίμωξη covid-19 και τους υγειονομικούς να δίνουν ασταμάτητα μάχη για να σταματήσουν τις επιπλοκές της νόσου, να προλάβουν ή να αποτρέψουν τη διασωληνωση, να εξασφαλίσουν επιπλέον κλίνες, απλές και ΜΕΘ, για τους νοσηλευόμενους, αλλά και να προσφέρουν υπηρεσίες υγείας και σε ασθενείς με άλλα προβλήματα υγείας.

Στο επίκεντρο της πανδημίας βρίσκονται τις τελευταίες τρεις εβδομάδες η βόρεια Ελλάδα και η Θεσσαλία, ωστόσο ο κορωνοϊός εξαπλώνεται με ταχύτητα και ένταση και προς τις νοτιότερες περιοχές όπως και τις νησιωτικές, δοκιμάζοντας τις αντοχές του συστήματος υγείας. Ο δείκτης μεταδοτικότητας (Rt) της λοίμωξης covid αυξήθηκε κατά 0,3 σε σχέση με το προηγούμενο επταήμερο και έφτασε στο 1,12 (αυτό σημαίνει ότι οι 100 θετικοί μεταδίδουν σε τουλάχιστον άλλους 112 ανθρώπους), ενώ και το ποσοστό θετικότητας ανέρχεται πλέον σε 0,92% από 0,70%.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επιδημιολόγοι αξιολογώντας τα δεδομένα «χρωμάτισαν» κόκκινες άλλες τρεις περιοχές της χώρας κατά την τελευταία συνεδρίασή τους, δύο νησιά, την Κέρκυρα και τη Λέσβο, αλλά και τη δυτική περιοχή του λεκανοπεδίου, η οποία βρίσκεται στο μικροσκόπιο σταθερά για τη χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, τον πυκνό πληθυσμό και τον μέγιστο κίνδυνο διασποράς.

Πάνω από το 67% των κρουσμάτων στις παραγωγικές ηλικίες

Από τις 6.150 νέες διαγνώσεις που ανακοινώθηκαν χθες οι 4.131 (67,1%) αφορούν σε πολίτες ηλικίας 18-64 ετών, δηλαδή φοιτητές, εργαζόμενους και γονείς που έρχονται καθημερινά σε επαφή με δεκάδες άλλους ανθρώπους. Και παρά το γεγονός ότι τα κρούσματα αφορούν κυρίως νεότερους ανθρώπους, οι διασωληνωμένοι στα νοσοκομεία είναι και πάλι κυρίως μεγαλύτεροι σε ηλικία άνθρωποι. Συγκεκριμένα, από τους 431 ασθενείς που βρίσκονται σε μηχανική υποστήριξη αναπνοής το τελευταίο 24ωρο, οι 217 είναι άνθρωποι άνω των 65 ετών, οι οποίοι είτε δεν έχουν εμβολιαστεί (το 84,22% των διασωληνωμένων συνολικά), είτε η ανοσία από το εμβόλιο έχει εξασθενήσει μετά την πάροδο των έξι και πλέον μηνών από τον εμβολιασμό τους.

Στα νοσοκομεία όλης της χώρας είχαν εισαχθεί από το βράδυ της Τρίτης έως χθες το βράδυ 406 ακόμη ασθενείς με covid. Συνολικά οι νοσηλευόμενοι χθες ήταν 2.940 από τους οποίους οι 2.178 σε απλές κλίνες και οι 762 σε ΜΕΘ, ΜΑΦ και θαλάμους αρνητικής πίεσης.

Το 15% των νοσηλευομένων προέρχεται από τη Θεσσαλία, που αντιπροσωπεύει περίπου το 7% του πληθυσμού. Στα νοσοκομεία της συγκεκριμένης περιφέρειας η πίεση που ασκείται είναι μεγάλη με τις διακομιδές των ασθενών από νοσοκομείο σε νοσοκομείο να αποτελούν μια δύσκολη καθημερινότητα για τους επαγγελματίες υγείας.

Το 35% των νοσηλευομένων βρίσκεται στα νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης όπου αντιστοιχεί το 25% του πληθυσμού της χώρας. Η ιδιωτική κλινική Αρωγή στη Θεσσαλονίκη παραχώρησε 200 κλίνες για Covid ασθενείς, και μέσα σε τρεις ημέρες έχει ήδη πληρότητα σχεδόν 40%. Με αμείωτη ροή γεμίζουν και οι κλίνες στο νοσοκομείο Αγιος Δημήτριος που έχει μετατραπεί σε covid νοσοκομείο. Παραμένει επίσης σε διαθεσιμότητα και το 424 Στρατιωτικό νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης.

Στόχος των διοικήσεων των Υγειονομικών Περιφερειών της βόρειας Ελλάδας είναι να μην μετατραπούν τα νοσοκομεία σε ιδρύματα αποκλειστικά για τη νόσο Covid αλλά να εξυπηρετούνται και οι πολίτες με άλλα προβλήματα υγείας, να διενεργούνται στο μέγιστο τα χειρουργεία, να νοσηλεύονται και άλλοι ασθενείς, να παρακολουθούνται χρόνιοι ασθενείς, να διασφαλιστεί η πρόσβαση όλων στην τριτοβάθμια περίθαλψη και νοσηλεία.

Ωστόσο, όπως έχει επισημανθεί αρμοδίως το σύστημα υγείας έχει πεπερασμένες δυνάμεις και αντοχές. Οι κενές θέσεις υγειονομικών, ιδίως γιατρών, εξελίσσεται σε μείζον πρόβλημα, παρά τις μόνιμες προσλήψεις που έχουν δρομολογηθεί. Η επιστράτευση ιδιωτών γιατρών στα νοσοκομεία της βόρειας και κεντρικής χώρας ήδη εξετάζεται σε μια προσπάθεια της διαχείρισης της επιδημίας, εάν δεν υπάρξει ενδιαφέρον για την κάλυψη των αναγκών των εφημεριών με τα οικονομικά κίνητρα που δόθηκαν από το υπουργείο Υγείας.

Παναγιώτα Καρλατήρα 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για πες