Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2021

Δραματικές εκκλήσεις γιατρών στη Λάρισα: Δεν αντέχουμε! - Ασφυξία σε όλη τη χώρα (βίντεο)

Από περσινή διαμαρτυρία νοσηλευτών στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας

Σήμα κινδύνου για τις εφημερίες-εφιάλτη με γεμάτες ΜΕΘ και ελάχιστο προσωπικό • «Τέταρτο κύμα, τέταρτη ήττα με ευθύνη της κυβέρνησης» λένε οι γιατροί • Συγκλονιστική μαρτυρία νοσηλευτή

Επιστρέφει ο περσινός εφιάλτης σε πολλές περιοχές της χώρας, ενώ πληθαίνουν οι δραματικές εκκλήσεις γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού για την κατάσταση στο ΕΣΥ, το οποίο ασφυκτιά.

Σήμα κινδύνου από τη Λάρισα

Την ώρα που τα περισσότερα μεγάλα νοσοκομεία της χώρας βρίσκονται υπό ασφυκτική πίεση, στη Λάρισα η κατάσταση τείνει να βγει εκτός ελέγχου, με τους γιατρούς να εκφράζουν φόβους πως, εξαιτίας της κατάρρευσης, θα υπάρξει κίνδυνος παροχής σωστών ιατρικών υπηρεσιών προς τους πολίτες.

Όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ της η ΕΡΤ τα κρεβάτια συνεχώς γεμίζουν παρά το γεγονός ότι γίνονται προσπάθειες να μπουν όλο και περισσότερες κλινικές στη μάχη, ενώ στο Γενικό Νοσοκομείο ένας γιατρός με έναν ειδικευόμενο καλούνται να δουν όλα τα περιστατικά της βάρδιας, δηλαδή και εκείνα που σχετίζονται με τον κορονοϊό και όλα τα υπόλοιπα.

Χαρακτηριστικά γιατροί ανέφεραν: δεν αντέχουμε, δεν μπορούμε να προσφέρουμε τις απαιτούμενες υπηρεσίες λόγω των συνθηκών, του μεγάλου αριθμού περιστατικών και του μικρού αριθμού γιατρών και προσωπικού.

Χθες, εξάλλου, μόνο η Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας κατέγραψε 489 νέα κρούσματα, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι τα νοσοκομεία της πόλη εξυπηρετούν μεγάλο αριθμό πολιτών από τη Θεσσαλία γενικά. 

Μόλις πριν από τέσσερις ημέρες, άλλωστε, διευθυντής Παθολογικής κλινικής Covid του νοσοκομείου Λάρισας λύγισε από την κούραση την ώρα που έκανε δηλώσεις σε δημοσιογράφους για την δραματική κατάσταση που επικρατεί στις δομές υγείας της πόλης. 

Βέλη κατά της κυβέρνησης

Σήμερα γιατροί της Λάρισας, μέλη της Ένωσης Ιατρών Νοσηλευτηρίων Κέντρων Υγείας Λάρισας (ΕΙΝΚΥΛ) παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου περιγράφοντας με μελανά χρώματα την κατάσταση.

Ο πρόεδρος της ΕΙΝΚΥΛ, Νίκος Νταφούλης, προχώρησε σε βαρύτατες κατηγορίες κατά της κυβέρνησης επιρρίπτοντάς της την ευθύνη για το «τέταρτο κύμα και την τέταρτη ήττα».

Όπως μεταδίδει το larissanet.gr, ο κ. Νταφούλης μίλησε για δύο αντιφάσεις:

  • Πρώτον:  Δύο χιλιάδες ιδιωτικές κλίνες, στρατιωτικό νοσοκομείο χωρίς οξυγόνο, εγκαταλελειμμένα σύγχρονα κτήρια όπως η Αρωγή, 1300 γιατροί στο Νομό, με πάνω από 200 σε ειδικότητες πρώτης γραμμής και η μάχη δίνεται σε ένα κτήριο που κυριολεκτικά είναι ακατάλληλο με ελάχιστους γιατρούς που έχουν εξαντληθεί.
  • Δεύτερον: Στο 4ο κύμα της πανδημίας ο υπουργός ανακοινώνει ότι θα επιτάξει ιδιώτες γιατρούς γιατί κανείς δεν έρχεται με την αμοιβή των 4.500 ευρώ τον μήνα. Στο ΕΣΥ οι γιατροί εργάζονται με λιγότερο από τα μισά σε άθλιες συνθήκες ενώ αποδεικνύεται το ψέμα των υποτιθέμενων προσλήψεων.

Έδωσε, μάλιστα, και αναλυτικά στοιχεία για την κατάσταση εγκατάλειψης που επικρατεί στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας και τις δραματικές ελλείψεις σε προσωπικό [διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ].

Οι γιατροί της ΕΙΝΚΥΛ, επίσης αντιτίθενται στο ενδεχόμενο το ΓΝΛ να μετατραπεί σε covid νοσοκομείο υπογραμμίζοντας ότι «γιατί θεωρούμε ότι με αυτό τον τρόπο αυξάνεται η θνητότητα σε  covid και μη covid περιστατικά. Δεν προσφέρουμε τίποτα με αυτόν τον τρόπο στην υγεία του κόσμου».

Επιβεβαίωσε, ακόμη, τις πληροφορίες των τελευταίων ημερών για το ενδεχόμενο μαζικών παραιτήσεων σημειώνοντας «αυτή τη στιγμή ο κόσμος του νοσοκομείου βρίσκεται σε αναστάτωση. Έχουμε ζητήσει συνάντηση με την κ. Γκάγκα.  Θέλουμε να κλιμακώσουμε τις κινητοποιήσεις αλλά αυτό είναι δύσκολο γιατί οι γιατροί κάνουμε 8-9 εφημερίες και είναι δύσκολο. Ξεκινήσαμε συλλογή υπογραφών πρόθεσης παραίτησης αλλά και νομική παρέμβαση στην εισαγγελέα. Εμείς δίνουμε την μάχη και λέμε ότι είναι αδύνατον να νικήσουμε με αυτά τα όπλα».

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, επισκέφθηκε προ μερικών μόλις ημερών την Λάρισα και είχε διαδοχικές συναντήσεις, όμως παρουσίασε τη… δική του εκδοχή σημειώνοντας «όπως και στη Λάρισα, στη Θεσσαλία έτσι και στη Βόρεια Ελλάδα και ειδικά στη Θεσσαλονίκη υπάρχει μία πίεση στο σύστημα παραπάνω. Το ενισχύουμε συνεχώς με γιατρούς. Έχουμε βγάλει και προκηρύξεις αλλά έχουμε και τα κίνητρα στους ιδιώτες γιατρούς. Παράλληλα είμαστε σε συνεννόηση με ιδιωτικές κλινικές και παίρνουμε κλίνες .Η αλήθεια είναι ότι θα πιεστεί το σύστημα . Από κει και πέρα όλες οι μελέτες δείχνουν ότι το εμβόλιο είναι που μας προστατεύει από τη βαριά νόσηση κατά πολύ μεγάλο βαθμό. Πρέπει να εμβολιάστουμε. Είναι ενθαρρυντικό ότι τις τελευταίες μέρες οι εμβολιασμοί κινούνται στις 25.000 την ημέρα για την πρώτη δόση του εμβολίου, που δείχνει ότι πλέον οι πολίτες έρχονται να εμβολιαστούν».

Η συγκλονιστική περιγραφή ενός νοσηλευτή της ΜΕΘ 

Είχαν προηγηθεί δραματικές δηλώσεις του νοσηλευτή της ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, Κώστα Νιανιόπουλου στην εκπομπή «ΕΡΤ Σαββατοκύριακο»: Η ΜΕΘ Covid του Πανεπιστημιακού τον τελευταίο 1,5 μήνα είναι μονίμως στο 100%. Τώρα αν αδειάζει ένα κρεβάτι αν θα γεμίσει σε μισή ώρα, σε μια ώρα ή σε τρεις ώρες δεν έχει σημασία, αλλά μονίμως δεν έχουμε κρεβάτια. Εγώ είμαι 21 χρόνια στη ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού, είμαι από την αρχή της ΜΕΘ Covid εδώ και δύο χρόνια σχεδόν. Το χαρακτηριστικότερο όλων, αυτό που δεν έχουμε ξαναδεί ποτέ κι ελπίζω να μην το ξαναδούμε είναι ότι ξεκληρίζονται οικογένειες, ο ένας δίπλα από τον άλλον. Είχες τροχαία μαζικά και πάλι δεν υπήρχε αυτό το πράγμα. Είναι απογοητευτικό ο κόσμος πεθαίνει ο ένας δίπλα από τον άλλο, ανδρόγυνα, γονείς με παιδιά… πραγματικά πιάνεται η ψυχή σου. Δεν μπορείς να το περιγράψεις, δεν περιγράφεται».

Ασφυξία σε όλη τη χώρα και φόβοι για διαλογή ασθενών

Η Θεσσαλονίκη στα «κόκκινα»

Δραματική παραμένει η κατάσταση στην Θεσσαλονίκη, την πόλη όπου εντοπίζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα και ξυπνά ο περσινός εφιάλτης.

Χαρακτηριστικό είναι ότι κατά χθεσινή εφημερία μόνο στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» καταγράφηκαν 40 εισαγωγές, στη ΜΕΘ για covid νοσηλεύονται 25 άτομα, ενώ άλλοι επτά ασθενείς είναι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ σε ειδικούς θαλάμους. Στις απλές κλίνες covid νοσηλεύονται 89 επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Τα κρεβάτια, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, είναι πολύ λίγα, ενώ σε ΑΧΕΠΑ, Παπανικολάου και Παπαγεωργίου δεν υπάρχουν ελεύθερες κλίνες. Την ίδια ώρα, οι μετρήσει των λυμάτων καταγράφουν αυξητική τάση στο ιικό φορτίο.

Διαβάστε πώς περιγράφει στην «Εφ.Συν.» μια εφιαλτική εφημερία νοσηλευτής του νοσοκομείου «Παπαγεωργίου»

https://www.efsyn.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για πες