Καθώς πλησιάζει το τέλος του δεύτερου χρόνου της τρίτης δεκαετίας του 21ου αιώνα κάποια κοινωνικά φαινόμενα δεσπόζουν στα καθημερινά δελτία ειδήσεων όπως π.χ. η αυξανόμενη αντικοινωνική συμπεριφορά (με ιδιαίτερα πρωτόγνωρο σε πολλές χώρες της Ευρώπης χαρακτηριστικό τις γυναικοκτονίες) και φυσικά τα κάθε λογής σημαντικά οικονομικά προβλήματα που έχουν
γονατίσει εθνικές οικονομίες, οικογένειες και μεμονωμένα άτομα.Οι «ειδήσεις», όμως, που προξενούν λύπη και ταυτόχρονα προβληματισμό, όχι μόνο σε βαθιά θρησκευόμενα άτομα αλλά και στην ευρύτερη κοινή γνώμη, αφορούν στο γεγονός ότι στην Ευρώπη, όπου ανέκαθεν κυρίαρχη θρησκεία ήταν η Χριστιανική, τώρα, από την Αγγλία μέχρι τη Δανία, αγγελίες «ΠΩΛΕΙΤΑΙ» έχουν κρεμαστεί στις εισόδους εντυπωσιακά μεγάλου αριθμού Χριστιανικών εκκλησιών που είναι πλέον κενές και αχρησιμοποίητες.
Είναι διαπιστωμένο ότι ενώ η Χριστιανοσύνη συρρικνώνεται, ο Ορθόδοξος Ιουδαϊκός πληθυσμός παραμένει σταθερός ενώ το Ισλάμ αυξάνεται καθώς οι Μουσουλμάνοι που αποτελούσαν το 4,1% του συνολικού πληθυσμού της Ευρώπης το 1990 αυξήθηκαν στο 6% το 2010 και η στατιστική προβολή είναι να φτάσουν το 8% το 2030, δηλαδή τα 58 εκατομμύρια, καθώς συνεχίζεται η είσοδός τους από Αφρικανικές και Ασιατικές χώρες.
Υπολογίζεται ότι η Αγγλικανική Εκκλησία «κλείνει» τουλάχιστον 20 ναούς κάθε χρόνο, ενώ 200 τουλάχιστον εκκλησίες έχουν κλείσει ή ουσιαστικά υπολειτουργούν στη Δανία και η Καθολική Εκκλησία στη Γερμανία «έκλεισε» 515 εκκλησίες μέσα στην τελευταία δεκαετία.
Τα πράγματα, όμως, είναι ιδιαίτερα οδυνηρά για τους Χριστιανούς της Ολλανδίας όπου υπολογίζεται ότι τα δύο τρίτα από τους περίπου 1.600 ναούς της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας που λειτουργούν σήμερα θα «κλείσουν» μέσα στην ερχόμενη δεκαετία και 700 ναοί των Προτεσταντών θα «κλείσουν» μέσα στα επόμενα χρόνια!
Το 2018 άρθρο της Βρετανικής εφημερίδας The Guardian ανέδειξε ότι σύμφωνα με σχετική έρευνα, οι νεολαίοι της Ευρώπης απομακρύνθηκαν από την Χριστιανική πίστη. Η έρευνα σε νέους ηλικίας 16 έως 29 ετών διαπίστωσε ότι η Τσεχική Δημοκρατία είναι η λιγότερο θρησκευόμενη χώρα στην Ευρώπη, με το 91% αυτής της ηλικιακής ομάδας να δηλώνει ότι δεν είναι θρησκευόμενα άτομα. Μεταξύ 70% και 80% των νέων της ίδιας ηλικιακής ομάδας στην Εσθονία, τη Σουηδία και την Ολλανδία αυτό-προσδιορίστηκαν επίσης ως μη θρησκευόμενοι.
Υπάρχουν εκείνοι και εκείνες που διατείνονται ότι η νοσηρή κατάσταση στο θέμα της Χριστιανικής πίστης, σύμφωνα με ανεπίσημες εκτιμήσεις, επιδεινώθηκε στη διάρκεια της πανδημίας με την ουσιαστική κατάργηση τέλεσης θρησκευτικών λειτουργιών και απαγόρευσης προσέλευσης πιστών στους Χριστιανικούς Ναούς, και τέλεσης θεμελιακών «μυστηρίων» κι μαζί ο δραματικός περιορισμός παρόντων σε κηδείες.
Επιπρόσθετα κατά γενική ομολογία πολύ οδυνηρά «πλήγματα» στην Χριστιανοσύνη έχουν προξενήσει οι αδιαμφισβήτητες αποκαλύψεις για εκατοντάδες χιλιάδες σεξουαλικά κακοποιημένα παιδιά από μέλη του Καθολικού κλήρου στην Ευρώπη…
Στον Καναδά η Καθολική Εκκλησία δέχθηκε ισχυρό πλήγμα από την ανακάλυψη ομαδικών τάφων χωρίς «ταυτότητες» παιδιών ιθαγενών οικογενειών που «φιλοξενούνταν» σε Καθολικά Ιδρύματα και Σχολεία.
Και στις ΗΠΑ τα σεξουαλικά σκάνδαλα έχουν κλονίσει την Καθολική και μαζί τις Προτεσταντικές Εκκλησίες των δογμάτων «Βαπτιστών» και «Μεθοδιστών»…
Δεν είναι μόνο τα θέματα σεξουαλικών κακοποιήσεων που ταλανίζουν εδώ και πολλά χρόνια την Χριστιανοσύνη (και ιδιαίτερα την Καθολική Εκκλησία) αλλά υπάρχουν και σκάνδαλα που σχετίζονται με τραπεζικές διαδικασίες, και υπεξαιρέσεις από υψηλόβαθμα στελέχη της Εκκλησίας.
Ιστορικό παράδειγμα αποτελεί η υπόθεση της Τράπεζας του Βατικανού, Banco Ambrosiano, που αφορούσε κακές επενδύσεις σε Παναμαϊκές εταιρείες ύψους περίπου $1,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα μια πολύκροτη δίκη ενός πανίσχυρου πρώην Καρδιναλίου του Βατικανού για υπεξαίρεση, διασπάθιση χρήματος και παρεμβάσεις σε μάρτυρες που σχετίζεται με αποτυχημένη επενδυτική δραστηριότητα σε ακίνητα υψηλής αξίας στο Λονδίνο που αφορά ποσά 350 εκατομμυρίων ευρώ.
Στην Πατρίδα μας εξαιτίας της πανδημίας περιορίσθηκαν επίσης δραματικά οι προσελεύσεις σε Ναούς, η τέλεση «μυστηρίων» και ακούστηκαν κάποιες «κριτικές» για την αισθητή έλλειψη της Ιεραρχίας στην υποστήριξη των πιστών.
Συγκριτικά με την Ευρώπη στην Ελλάδα η Ορθοδοξία «κρατάει» καλά αλλά και η Ελληνική, όπως η Ευρωπαϊκή νεολαία, αποστασιοποιείται από τα θρησκευτικά καθώς ελάχιστοι νέοι εκκλησιάζονται σταθερά…
Θυμήθηκα το «κάλεσμα» που είχε κάνει στα Ελληνόπουλα ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος:
«Ελάτε στις Εκκλησίες όπως είστε, και ας φοράτε σκουλαρίκι…»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για πες