Το Δεύτερο Πρωτόκόλλο Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) υπέγραψαν ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας και ο Αμερικανός ομόλογος του Ά. Μπλίνκεν.
Το Δεύτερο Πρωτόκόλλο Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) υπέγραψαν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο Αμερικανός ομόλογος του Άντονι Μπλίνκεν. Με αυτόν τον τρόπο η Ελλάδα μετατρέπεται σε ένα ατελείωτο «χωράφι» των ΗΠΑ, που θα λειτουργεί και ως ορμητήριο πολέμων.
Η νέα συμφωνία για τις βάσεις είναι πενταετής και σύμφωνα με διπλωματικές πηγές μετά το πέρας της πενταετίας θα παραταθεί αυτόματα επ’ αόριστον, εκτός εάν τερματιστεί από κάποιο από τα Μέρη, με γραπτή ειδοποίηση προς το άλλο μέρος δύο χρόνια πριν, δια της διπλωματικής οδού (η τρέχουσα MDCA λήγει στις 6/11, είναι μονοετούς διάρκειας και προβλέπει 17μηνη περίοδο αποχώρησης).
«Η υπογραφή της αναθεώρησης, θα επιτρέψει στην συμφωνία να παραμείνει σε ισχύ επ’αόριστον και στα αμερικανικά στρατεύματα να ασκούνται σε περισσότερες περιοχές» δήλωσε, άλλωστε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν.
«Με μεγάλη ικανοποίηση, αλλά και αίσθημα ευθύνης υποδέχομαι τη νέα πενταετή Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας – Ηνωμένων Πολιτειών. Η υπογραφή της σφραγίζει την ποσοτική και ποιοτική αναβάθμιση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων», ισχυρίστηκε σε μήνυμα του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Με την υπογραφή της συμφωνίας, παραχωρούνται στις ΗΠΑ:
- Το στρατόπεδο «Γιαννούλη» στην Αλεξανδρούπολη, όπου θα εγκατασταθεί δύναμη περίπου 300 – 400Αμερικανών στρατιωτικών. Τον χώρο έχουν ήδη ελέγξει στελέχη του Μηχανικού των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, ώστε μετά την υπογραφή της νέας MDCA να ξεκινήσουν σχετικές εργασίες. Το «Γιαννούλη» επελέγη λόγω της εγγύτητας με το Πεδίο Βολής «Αετός», αλλά κυρίως λόγω της εύκολης πρόσβασης στο λιμάνι και στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης, που τα τελευταία χρόνια δέχεται και διεκπεραιώνει συνεχώς αμερικανοΝΑΤΟικές δυνάμεις στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία, με το επόμενο «φορτίο», που αναμένεται το μεγαλύτερο των τελευταίων χρόνων, να καταφτάνει τον Νοέμβρη.
- Το στρατόπεδο «Γεωργούλα» στη Νέα Ιωνία Βόλου, σε συνδυασμό με την παρουσία των Αμερικανών στην αεροπορική βάση της Λάρισας και στη βάση της αεροπορίας στρατού στο Στεφανοβίκειο.
- Το Πεδίο Βολής στο Λιτόχωρο στην Πιερία, που έτσι κι αλλιώς αξιοποιούσαν για ασκήσεις οι Αμερικανοί ελικοπτεράδες και πεζοναύτες που αναπτύσσονταν περιοδικά στη χώρα όλα τα τελευταία χρόνια, ήδη από την εποχή ΣΥΡΙΖΑ.
- Η Σούδα, όπου επεκτείνονται οι εγκαταστάσεις των Αμερικανών στην αεροναυτική τους βάση στη Σούδα, επιτρέποντας τη στάθμευση, διεκπεραίωση και υποστήριξη ακόμα περισσότερων μονάδων και μέσων τους.
Να σημειωθεί ότι στο «παζάρι» που προηγήθηκε η ελληνική κυβέρνηση παρουσίασε λίστα με 23 «προς διάθεση» τοποθεσίες, στις οποίες περιλαμβάνονται η Σκύρος, η Λήμνος, η Ρόδος και η Κάρπαθος. Οι Αμερικανοί αντιπαρέβαλαν δική τους λίστα τοποθεσιών, μεταξύ άλλων την Σκύρο, τον Αραξο (που παραμένει πάντα σε ετοιμότητα για μεταφορά και αποθήκευση πυρηνικών), την Ανδραβίδα (την οποία αξιοποιούν κάθε χρόνο, στο πλαίσιο της σημαντικής για αυτούς πολυεθνικής αεροπορικής άσκησης «Ηνίοχος») και τον Αστακό (τέσταραν τις δυνατότητές του τον Νοέμβρη του 2020, ελλιμενίζοντας εκεί το θηριώδες πλοίο τους «USS Hershel “Woody” Williams» για εργασίες συντήρησης).
Το «παζάρι» και κυρίως το ενδεχόμενο να παραχωρηθούν στις ΗΠΑ και άλλα περιοχές της χώρας περιέγραψε και ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας με συνέντευξη του στο «Βήμα της Κυριακής» δηλώνοντας: «Υπήρξαν προτάσεις από την αμερικανική πλευρά για διάφορες άλλες τοποθεσίες, που, όπως δείχνουν τα πράγματα, δεν εξετάζονται σε αυτή τη φάση.
Πάντως, μιας και ρωτάτε, πρέπει να υπογραμμισθεί ότι η ίδια η συμφωνία αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για την προσθήκη και άλλων τοποθεσιών στο μέλλον. Αυτό που συγκρατούμε στο τέλος είναι το αποτέλεσμα, όπως τουλάχιστον έχει διαμορφωθεί μέχρι στιγμής, δηλαδή την επιλογή τεσσάρων νέων στρατιωτικών τοποθεσιών».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για πες