Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2021

Φρίκη στον Βόλο: Είχαν δεμένο με αλυσίδα τον 55χρονο γιο τους!

Καταδικάστηκαν σε φυλάκιση 3 ετών οι ηλικιωμένοι γονείς

Δεμένο με αλυσίδα 15 μέτρων (!) είχαν στην αυλή του σπιτιού τους σαν ζώο, τον ηλικίας 55 χρονών γιο τους, γιατί ήταν επιθετικός και δήλωσαν ότι φοβόντουσαν μην κάνει κακό σε άλλους ανθρώπους, κάτι που φέρνει στην επιφάνεια το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει σχετικά με την έλλειψη δομών για ψυχικά ασθενείς.

Ο άνδρας, που αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα, ζούσε σε μια παράγκα και έκανε την ανάγκη του σε εξωτερική τουαλέτα και η υπόθεση – ράπισμα στο κοινωνικό κράτος – ήρθε στο φως της δημοσιότητας χθες στο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βόλου, όπου κάθισαν στο εδώλιο οι ηλικιωμένοι ρομά γονείς του, κατηγορούμενοι για παράνομη κατακράτηση επί μακρό.

Οι δικαστές με έκπληξη άκουγαν τις συνθήκες που ζει ο 50χρονος άνδρας (δεμένος με αλυσίδα να μένει σε παράγκα και όταν δεν έχει καλό καιρό να μπαίνει στο σπίτι), και καταδίκασε τους γονείς του θύματος 75 και 79 χρονών σε φυλάκιση 3 ετών με αναστολή και χρηματική ποινή 300 ημερησίων μονάδων, που αν δεν πληρώσουν θα εκτίσουν επιπλέον ποινή 10 μηνών.

Ο πρόεδρος του Δικαστηρίου κάλεσε τους κατηγορούμενους να βρουν λύση, καθώς το παιδί τους δεν είναι ζώο για να διαβιεί δεμένο με μια αλυσίδα και τους κάλεσε να απευθυνθούν στον εισαγγελέα.

Παραγγελία για ακούσια νοσηλεία

Μετά την καταδικαστική απόφαση του Αυτόφωρου οι γονείς του άνδρα κατέθεσαν αίτημα στην Εισαγγελία για ακούσια νοσηλεία, ενώ κινήθηκε και η διαδικασία της δικαστικής συμπαράστασης, στο πλαίσιο της οποίας θα γίνει έρευνα από τις κοινωνικές υπηρεσίες για τις συνθήκες διαβίωσης του μεσήλικα.

Οι καταθέσεις

Στην κατάθεσή τους γαμπρός και ανιψιός της οικογένειας τόνισαν ότι τον φροντίζουν οι κατηγορούμενοι, όμως, μετά από ένα τροχαίο ατύχημα που είχε ο γιος τους πριν ενάμιση χρόνο, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί στο πόδι και στο χέρι, η κατάστασή του χειροτέρεψε.

 Ήδη τον είχε εγκαταλείψει η σύζυγός του αφήνοντάς τον με 4 παιδιά, ενώ περιέγραψαν τη συμπεριφορά του άνδρα, λέγοντας πως παίρνει φάρμακα, καταναλώνει μεγάλες ποσότητες αλκοόλ, επιδεικνύοντας επιπλέον συχνά επιθετική συμπεριφορά σε παιδιά και ενήλικες.

Η μητέρα του μεσήλικα, ισχυρίστηκε ότι στο παρελθόν τον πήγαν σε κλινική για περίθαλψη, ενώ και τα παιδιά του τα ανέθρεψαν και τα πάντρεψαν οι ίδιοι, αφού ο γιος τους δεν ήταν σε θέση να το κάνει. Αναφέρθηκε στις οικονομικές δυσκολίες, λέγοντας πως ο γιος τους λαμβάνει ένα επίδομα 300 ευρώ τον μήνα, ενώ και η κατάστασή του είναι τέτοια που τις φυσικές του ανάγκες τις κάνει πάνω του…

Ζήτησε συγνώμη από το δικαστήριο και είπε ακόμα πως διαμένει σε μια παράγκα στην αυλή του σπιτιού, η οποία διαθέτει εξωτερική τουαλέτα, όντας δεμένος με αλυσίδα μήκους 15 μέτρων, αλλά όταν κάνει κρύο τον φιλοξενούν στο σπίτι τους και κατέληξε ότι ο γιος τους χρειάζεται βοήθεια.

Ο κατηγορούμενος πατέρας του 55χρονου, κατέθεσε ότι του κάνει μπάνιο και του αλλάζει τα ρούχα, παραδεχόμενος πως ο γιος του βρίσκεται δεμένος στην αυλή του σπιτιού τους με αλυσίδα.

Ζήτησε παρέμβαση των υπηρεσιών

Ο συνήγορος υπεράσπισης των γονέων του 55χρονου Κων. Γούσης που είπε ότι οι γονείς κατάλαβαν το λάθος τους και εξέφρασε την ευχή οι υπηρεσίες να ασχοληθούν με τον άνθρωπο που αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα.

Ο συνήγορος υπεράσπισης Κωνσταντίνος Γούσης, τόνισε ότι το ζευγάρι ηλικιωμένων κατηγορούνταν ότι είχαν δεμένο το παιδί τους με αλυσίδα στην αυλή του σπιτιού τους.

Όπως είπε, οι κατηγορούμενοι ισχυρίζονται ότι το παιδί τους είναι επί μακρό ψυχικά ασθενείς, αντιμετωπίζει σοβαρά ζητήματα αλκοολισμού και τα τελευταία χρόνια δημιουργεί προβλήματα στην κοινωνία του Βόλου, σε ανήλικους, ενήλικους, ομοεθνείς του, ως αποτέλεσμα της αδιαφορίας των κοινωνικών υπηρεσιών να προστρέξουν σε βοήθεια.

«Έχοντας φροντίσει το παιδί για 50 χρόνια, οι γονείς, κατά τη γνώμη μου εσφαλμένα, θεώρησαν ότι η λύση που έπρεπε να δώσουν ήταν να δέσουν με μια αλυσίδα τις τελευταίες ημέρες στο χώρο της αυλής τους, ώστε να μην προκαλεί προβλήματα σε τρίτους.

Η συμπεριφορά αυτή είναι ποινικά κολάσιμη, αναγνώρισαν το λάθος τους και ζήτησαν συγνώμη και ελπίζω η σημερινή δίκη να είναι μια αφορμή ώστε οι κοινωνικές υπηρεσίες να ασχοληθούν περισσότερο με τα προβλήματα των ανθρώπων που έχουν ανάγκη», τόνισε ο συνήγορος υπεράσπισης.

Σύμφωνα με τον κ. Γούση, οι άνθρωποι θα πειθαρχήσουν σε όσα η Δικαιοσύνη είπε, ήδη κατέθεσαν αίτηση για ακούσια νοσηλεία του παιδιού τους ενώπιον του εισαγγελέα και ελπίζουν να οδηγηθεί σε κάποιο ψυχιατρικό ίδρυμα και να τύχει της φροντίδας που χρειάζεται, καθώς οι ίδιοι στην ηλικία των 75 και 79 ετών, αδυνατούν να συνεχίσουν την φροντίδα του.

Το παιδί των ηλικιωμένων είναι 55 χρονών και η κατάστασή του είναι επιβαρυμένη 30-35 χρόνια. Ο γιος είχε τέσσερα παιδιά, που μεγάλωσαν οι παππούδες τους, που τα τελευταία χρόνια έχουν αφιερωθεί αποκλειστικά στη φροντίδα του γιού τους, που αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά προβλήματα.

Και άλλα παιδιά με προβλήματα στον οικισμό

Γείτονας του ηλικιωμένου ζευγαριού, στον οικισμό του Αλιβερίου, υποστήριξε ότι υπάρχουν και άλλα παιδιά που αντιμετωπίζουν προβλήματα, έχουν γίνει καταγγελίες στην Αστυνομία και στις κοινωνικές υπηρεσίες και δεν βοηθούν, με αποτέλεσμα οι ηλικιωμένοι να αναγκαστούν να παραβιάσουν τον νόμο, για να μην κάνει κακό σε άλλους και μικρά παιδιά, που δεν έπρεπε για την περίπτωση του 55χρονου.

Ο Χρυσόστομος Φραγκούλης, ανέφερε ότι οι αρμόδιοι πρέπει να συνδράμουν στους ανθρώπους που έχουν προβλήματα, για να μη ζήσουν τέτοιες άθλιες καταστάσεις, οι γονείς και οι πάσχοντες.

Ο ίδιος παραδέχτηκε ότι υπάρχουν άνθρωποι στον οικισμό που χρειάζονται βοήθεια, δεν είναι αλυσοδεμένοι, αλλά είναι επικίνδυνοι για άλλους ανθρώπους.

«Παίρνουμε τηλέφωνο στην Αστυνομία να συνδράμει, τους μεταφέρει στο Νοσοκομείο, αλλά σε μερικές ημέρες τους βγάζουν, ενώ χρειάζονται παραπάνω φροντίδα, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να κάνουν λάθος, έστω και αν είναι παιδί τους και τους πονάει», ανέφερε.

Ο κάτοικος του οικισμού Αλιβερίου Χρυσόστομος Φραγκούλης που ανέφερε ότι υπάρχουν και άλλα παιδιά που αντιμετωπίζουν πρόβλημα και είναι επικίνδυνοι για άλλους ανθρώπους

https://magnesianews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για πες