Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2021

Υπόθεση Σαβουλέσκου στη Μύκονο: «Με τακτικές Τσαουσέσκου η δίωξή μου», λέει στο protothema ο Ρουμάνος επιχειρηματίας (φωτο & βίντεο)


Μιλώντας αποκλειστικά στο protothema.gr κατηγορεί το ρουμανικό κράτος και ευχαριστεί τις ελληνικές αρχές - Πώς περιγράφει την επιχείρηση σύλληψής του στην Μύκονο – Τι λέει για την περιπέτεια με την δικαιοσύνη η Αλβανίδα σύζυγός του και πρώην Μις Υφήλιος, Άντζελα Μαρτίνι

Σκηνές που θα μπορούσαν να είχαν «κλαπεί» από το σενάριο κινηματογραφικής ταινίας εκτυλίχθηκαν στην υπόθεση δίωξης σε βάρος του 47χρονου Ρουμάνου επιχειρηματία, Ντράγκος Σαβουλέσκου. Μέσα στον καύσωνα του καλοκαιριού, στις 8 Αυγούστου, σημειώθηκε η επεισοδιακή σύλληψή του στη Μύκονο, αφότου οι ρουμανικές αρχές είχαν εκδώσει διεθνές ένταλμα σύλληψης, κατηγορώντας τον για διασπάθιση χρήματος.

Εισαγγελείς της Εθνικής Διεύθυνσης Καταπολέμησης της Διαφθοράς έχουν διατάξει τη δίωξη 37 κατηγορουμένων σε σχέση με την παράνομη αποκατάσταση και παραχώρηση μεγάλων εκτάσεων αστικής γης στην πόλη Κωνστάντσα, Μαμάγια, από την παραλία και τη θάλασσα, γεγονότα που προκάλεσαν ζημιά ύψους περίπου 114 εκατομμυρίων ευρώ (εκ των οποίων 77,77 εκατ. ευρώ αντιπροσωπεύουν ζημία εις βάρος του κράτους και 36,16 εκατ. ευρώ σε βάρος του δήμου Κωνστάντζας). Ανάμεσα στους κατηγορούμενους και ο πρώην μέτοχος της ποδοσφαιρικής ομάδας Ντινάμο Βουκουρεστίου, Ντράγκος Σαβουλέσκου.

Η συνέχεια τον ήθελε να διαμένει επί σχεδόν έναν μήνα, με τη σύζυγό του και πρώην «Μις Αλβανία», Άντζελα Μαρτίνι, στη Μύκονο και η ανατροπή ήρθε όταν το Εφετείο Αιγαίου, στη Σύρο, απέρριψε το αίτημα των ρουμανικών αρχών για έκδοση, κίνηση στην οποία είχαν προχωρήσει νωρίτερα οι ιταλικές αρχές.


Πλέον, ο Ρουμάνος επιχειρηματίας έχει επιστρέψει στην Ιταλία, όπου κατοικεί επίσημα, και μιλά μαζί με την σύζυγό του στο protothema. gr. Εμφανίζεται σαφώς επικριτικός απέναντι στις ρουμανικές αρχές, κάνοντας λόγο για παραβίαση του κράτους δικαίου, λόγω πολιτικών σκοπιμοτήτων, κάτι που θυμίζει «εποχές Τσαουσέσκου».

Χαρακτηρίζει παράνομη την κίνηση της Ρουμανίας να προχωρήσει στην έκδοση εντάλματος και εξηγεί το γιατί, ενώ διαμηνύει πως θα φτάσει την υπόθεση μέχρι το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Περιγράφει, ακόμη, την επεισοδιακή βραδιά της σύλληψής του σε εστιατόριο της Μυκόνου, σχολιάζει τα δημοσιεύματα σε βάρος του από τα ρουμανικά Μέσα Ενημέρωσης και στη συνέχεια αναφέρεται στη ζωή του, την ενασχόλησή του με τον κινηματογράφο και τον δεσμό που έχει με την Ελλάδα.

«Αισθάνομαι να επικρατεί το αίσθημα δικαιοσύνης, κάτι που είναι σπάνιο για μένα, καθώς έτρεφα αρνητικά αισθήματα μέχρι τώρα για τη δικαιοσύνη έχοντας ζήσει στη Ρουμανία. Αυτή η πρώην κομμουνιστική χώρα απέδειξε ότι δεν διαθέτει ακόμη την κουλτούρα ενός κράτους δικαίου. Εξαιτίας του γεγονότος αυτού, υπέφερα επί 16 χρόνια από τις παραβιάσεις των αρχών, καθώς η υπόθεσή μου ξεκίνησε από τη Ρουμανία. Είμαι ευγνώμων στο Εφετείο Αιγαίου για την απόρριψη της έκδοσής μου και για τον σεβασμό που έδειξε προς το ευρωπαϊκό δίκαιο. Είμαι ακόμη ευγνώμων στον δικηγόρο μου, Μιχάλη Δημητρακόπουλο, επειδή είναι απλά σπουδαίος. Ακόμη κι εάν πέρασα από τόσες δυσκολίες, ήμουν τυχερός που βρέθηκα στην Ελλάδα, μια ευρωπαϊκή χώρα που διαθέτει τόσο καλό, προερχόμενο από τα αρχαία χρόνια, νομικό σύστημα», δήλωσε ο Ρουμάνος επιχειρηματίας όταν ρωτήθηκε για τα αισθήματα και τις σκέψεις που τον κυρίευσαν με την ανακοίνωση της απόρριψης του αιτήματος έκδοσης από το Εφετείο Αιγαίου.

«Το κυνήγι μαγισσών είχε πολιτικά κίνητρα»

«Η Ιντερπόλ έχει εφαρμόσει ειδικά μέτρα στην υπόθεσή μου. Αυτό σημαίνει ότι πλέον καμία χώρα δεν μπορεί να διατάξει σύλληψη. Το ρουμανικό αίτημα εκδόθηκε αρχικά από το Εφετείο στο Βουκουρέστι, το 2019, και εκτελέστηκε στην Ιταλία τον Ιανουάριο του 2020. Βασικά, προσπάθησαν να με συλλάβουν για δεύτερη φορά χωρίς καμία εξουσιοδότηση καθώς το ένταλμα απορρίφθηκε από το Εφετείο της Νάπολης, στην Ιταλία.

Εκτός αυτού, την υπόθεσή μου ανέλαβαν οι ιταλικές αρχές, γεγονός που κοινοποιήθηκε επισήμως στις ρουμανικές, από τον Ιούνιο του 2021. Η Ρουμανία το γνώριζε. Σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς νόμους ακόμη και σύμφωνα με το ρουμανικό δίκαιο, το κράτος (Ρουμανία) που αιτείται έκδοσης χάνει το δικαίωμα της εκτέλεσης του εντάλματος μόλις η ανάληψη της υπόθεσης περάσει σε άλλο ευρωπαϊκό κράτος (Ιταλία). Το γεγονός ότι η Ρουμανία επέμενε στην εκτέλεση του παλαιού εντάλματος είναι ουσιαστικά παράνομο. Είμαστε έκπληκτοι όχι μόνο για την παρέκκλιση της Ρουμανίας από το δίκαιο, αλλά και για το γεγονός πως οι ρουμανικές αρχές αρνήθηκαν να αναγνωρίσουν την απόφαση δικαστηρίων άλλων χωρών-μελών της ΕΕ. Ήταν ξεκάθαρο από την αρχή ότι αυτό το κυνήγι μαγισσών εναντίον μου έχει πολιτικά κίνητρα», συμπλήρωσε ο Ρουμάνος επιχειρηματίας, υπογραμμίζοντας πως ήταν ατόπημα της Ρουμανίας να διατάξει διεθνές ένταλμα σύλληψης.

Επισημαίνει, ακόμη, ότι σκοπεύει να ασκήσει μήνυση προς τις ρουμανικές αρχές. «Πέρα από το γεγονός ότι έχασα χρήματα και χρόνο, υπέφερα πολύ από επιθέσεις προερχόμενες από τα ΜΜΕ, και που βασίζονταν σε ψευδείς ειδήσεις. Υπέστην ψυχολογική φθορά, η σύζυγός μου μάλιστα δεν μπορούσε να κοιμηθεί και να φάει. Επηρεάστηκε η υγεία, η εικόνα, η επιχειρηματική μας ζωή. Χρειάζεται να ζητήσουμε από τη ρουμανική κυβέρνηση να πληρώσει για αυτή τη σοβαρή ζημιά και πιστεύω ότι έχουμε πολλούς νόμιμους λόγους για να διεκδικήσουμε κάτι τέτοιο. Επιπλέον, είναι θέμα αρχής να μην αφήσουμε ένα παρεμβατικό καθεστώς να καταστρέψει την εικόνα και τη ζωή μας. Πρέπει να ενθαρρύνουμε και άλλους να πράξουν το ίδιο, καθώς δεν είμαστε τα μόνα θύματα του καθεστώτος, υπάρχουν και πολλοί άλλοι που βιώνουν το ίδιο», υποστηρίζει χαρακτηριστικά.

Συμπληρώνει ότι θα φέρει το ζήτημα στις υπηρεσίες που μεριμνούν για τα ανθρώπινα δικαιώματα. «Στη Ρουμανία δεν υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για απονομή δικαιοσύνης. Πρόκειται για ένα κλειστό κύκλωμα που ποτέ δεν θα σε αφήσει να επιδιορθώσεις τα ψεγάδια του. Οπότε, στην ουσία, δεν υπάρχει ευκαιρία. Σε μια τέτοια συνθήκη, αποφασίσαμε να μιλήσουμε με τους δικηγόρους μας και θα ζητήσουμε από σημαντικούς θεσμούς όπως η Διεθνής Αμνηστία ή το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων να ελέγξουν εάν οι ρουμανικές αρχές σεβάστηκαν τα δικαιώματά μου. Είμαι σίγουρος ότι τα συμπεράσματά τους θα οδηγήσουν στη διαλεύκανση της υπόθεσης».

Εξηγώντας πώς θα ξεκινήσει τις διαδικασίες έρευνας, αναφέρει ειδικότερα: «μπορώ να συμπληρώσω έναν φάκελο στη Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και να γράψω για τους ισχυρισμούς της ρουμανικής δικαιοσύνης σε βάρος μου. Όλα είναι τόσο ξεκάθαρα, που έχω συλλέξει και άλλα αποδεικτικά στοιχεία όλα αυτά τα χρόνια. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η πραγματική δικαιοσύνη θα επικρατήσει, είμαστε στην Ευρώπη, όχι στη Ρουμανία. Η Ρουμανία πρέπει να γίνει ευρωπαϊκή. Η χώρα ζει ακόμη σε εποχές Τσαουσκέσκου».

Η βραδιά της σύλληψης

Τόσο εκείνος όσο και η σύζυγος του περιγράφουν τη βραδιά της επεισοδιακής σύλληψης στη Μύκονο.

«Στις 8 Αυγούστου, μαζί με φίλους καθίσαμε σε εστιατόρια με ψαρικά. Κάποιος ήρθε ξαφνικά από πίσω μου, ήταν αστυνομικός, και ρώτησε εάν ήμουν ο Ντράγκος Σαβουλέσκου. Στη συνέχεια, μου είπε να τον ακολουθήσω. Επρόκειτο για μια τεράστια επιχείρηση σύλληψης με 30-40 μέλη τη αστυνομίας και μοτοσικλέτες της αρχής. Πέρασαν χειροπέδες στους σωματοφύλακές μου», θυμάται ο Ντράγκος.

Η σύζυγος του, Άντζελα, από τη μεριά της, αναφέρει τα εξής: «Τους συνέλαβαν όλους εκτός από εμένα. Ούρλιαζα επειδή ήταν ντυμένοι σαν κανονικοί πολίτες και δεν πίστευα πως ήταν αστυνομικοί. Βρισκόμουν σε πανικό. Δεν ήξερα πώς να βοηθήσω. Στο αστυνομικό τμήμα τους δείξαμε τα ιταλικά μας χαρτιά, αλλά επειδή ήταν γραμμένα σε ιταλικά και αγγλικά, μας είπαν να διανυκτερεύσουμε στο τμήμα. Σκοπεύαμε να μείνουμε στη Μύκονο από τις 3 έως τις 18 Αυγούστου, όμως καταλήξαμε να μην μπορούμε να γυρίσουμε στο σπίτι μας, μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα, οπότε το αίτημα έκδοσης απορρίφθηκε».

O Ρουμάνος επιχειρηματίας σχολιάζει και τα δημοσιεύματα των ρουμανικών ΜΜΕ γύρω από την υπόθεση δίωξής του.

«Μιλάμε για αστική υπόθεση που μετατράπηκε καταχρηστικά σε ποινική από τους Ρουμάνους εισαγγελείς για ισχυρούς πολιτικούς λόγους, εξαιτίας γνωστού δημάρχου που εμπλέκεται στην υπόθεση. Το λεγόμενο έγκλημα συνέβη πριν από 19 χρόνια. Το 2002, όταν ήμουν 28 ετών. Η κατηγορία ήταν για συνενοχή σε κατάχρησης εξουσίας, όχι για ξέπλυμα μαύρου χρήματος ή άλλα εγκλήματα. Επρόκειτο για μια περίπτωση αντασφάλισης όσον αφορά σε κομμάτια γης που είχαν κλαπεί από το ρουμανικό κομμουνιστικό καθεστώς στο παρελθόν. Απέκτησα νόμιμα κάποια ακίνητα, αλλά το θεώρησαν παράνομο και καταδίκασαν 36 άτομα εξαιτίας αυτού. Αυτό το ζήτημα θα έπρεπε να αναγορευτεί σε αστική υπόθεση, όχι σε ποινική. Δυστυχώς, όποιοι και αν είναι οι πολιτικοί λόγοι πίσω από την υπόθεση, καταδεικνύονται αρνητικές πτυχές του νομικού συστήματος της Ρουμανίας. Το ρουμανικό δικαστικό σύστημα δέχθηκε πολλές επικρίσεις για την εμπλοκή μυστικών υπηρεσιών στη δικαιοσύνη που αποδεικνύεται από τα πρωτόκολλα που έχουν υπογραφεί μεταξύ του Προέδρου του Ανώτατου Δικαστηρίου, του Γενικού Εισαγγελέα της Ρουμανίας και του Αρχηγού της Μυστικής Υπηρεσίας, ενέργειες που κηρύχθηκαν παράνομες από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ρουμανίας».
dragos-savuleskou-5
Τα 114 εκατομμύρια

Όσον αφορά στο ταξίδι του στη Μύκονο, εν μέσω κατηγοριών, υποστηρίζει ότι η «δίωξη δεν αφορούσε σε ξέπλυμα χρήματος, αλλά σε συμμετοχή σε κατάχρηση εξουσίας. Πρόκειται για ένα έγκλημα που νομικά έχει πάρει άλλες διαστάσεις στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, αλλά φυσικά όχι στη Ρουμανία. Για το λόγο αυτό, οι ρουμανικές αρχές κατονόμασαν έγκλημα κάτι που στην ουσία δεν ήταν. Δέχθηκα πολλές κατηγορίες από τα ρουμανικά προπαγανδιστικά μέσα. Οι κατηγορίες σχετίζονταν με ζημία 114 εκατομμυρίων ευρώ και έτσι δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι οφείλω αυτά τα χρήματα, ενώ σχολιαζόταν κακόβουλα ο τρόπος ζωής μου. Παραπληροφόρηση συνιστά ότι πήρα χρήματα, το ποσό αυτό ήταν η αξία των εκτάσεων που διεκδίκησα. Τα συγκεκριμένα εδάφη ανακτήθηκαν από το ρουμανικό κράτος μετά την απόφαση που εκδόθηκε από το ρουμανικό δικαστήριο. Σύμφωνα με αυτήν την απόφαση, δεν μου ζητήθηκε ποτέ να πληρώσω τίποτα, γιατί προσωπικά δεν δημιούργησα καμία ζημία. Μου φαίνεται απίστευτο το πώς προσπάθησαν να με κατηγορήσουν για τα χρήματα που ξόδεψα στη Μύκονο, επικαλούμενοι υπόθεση που χρονολογείται 19 χρόνια πριν. Δεν ακούγεται γελοίο; Τα ΜΜΕ έγραψαν επίσης ότι είμαι φυγάς. Άλλη ψευδής είδηση, καθώς το θέμα έχει ξεκαθαριστεί από τη στιγμή που διαμένω στην Ιταλία. Όταν η Ρουμανία ανακοίνωσε το ένταλμα ήμουν Ιταλός κάτοικος που ζούσε στο Μιλάνο. Ύστερα από την παράνομη δίωξη από τις ρουμανικές αρχές, παραδόθηκα στις ιταλικές αρχές που αμέσως με άφησαν ελεύθερο και τότε η ποινή της Ρουμανίας αντιμετωπίστηκε με βάση το ευρωπαϊκό δίκαιο. Στη συνέχεια, το ιταλικό Δικαστήριο εφάρμοσε αμνηστία, σύμφωνα με τον νόμο της συγκεκριμένης χώρας. Κάπως έτσι τελειώνει όλη αυτή η ιστορία».

Για τις εντυπώσεις και τα σχόλια που δημιουργήθηκαν με τη δημοσίευση των στιγμών του ζευγαριού από τη Μύκονο, στο Instagram της συζύγου του επιχειρηματία, η Άντζελα Μαρτίνι απάντησε τα εξής:

«Ο ρουμανικός Τύπος είπε ότι προσπαθούσαμε να κρυφτούμε την περίοδο διαμονής στη Μύκονο και ότι επιχειρήσαμε να τραπούμε σε φυγή. Ακόμη κι εάν συνέβαινε κάτι τέτοιο, δεν είμαστε τόσο τρελοί ώστε να το δημοσιεύαμε στο Instagram και να οδηγούσαμε τις αρχές προς το μέρος μας για να μας συλλάβουν. Πρόκειται για μια μη αληθή είδηση, πραγματικά γελοία, που μας αφήνει άφωνους. Η αλήθεια πίσω από αυτή την τρέλα που στήθηκε σε βάρος μας είναι η εξής: Φτάσαμε στη Μύκονο στις αρχές Αυγούστου, νόμιμα, με αεροπλάνο. Δεν κρυφτήκαμε, δεν είχαμε κανέναν λόγο να το κάνουμε, είμαστε υπεύθυνοι άνθρωποι, οπότε δεν θα βάζαμε ποτέ τον εαυτό μας σε τόσο γελοία θέση. Δημοσίευσα φωτογραφίες στο Instagram χωρίς κανένα πρόβλημα, όπως ακριβώς ανέβαζα στιγμιότυπα από τα ταξίδια σε Γαλλία και Ελβετία. Ο λόγος για τον οποίο συνελήφθη ο σύζυγός μου δεν ήταν επειδή αποκαλύφθηκε η τοποθεσία μας. Ο Ντράγκος υπέστη κακοποίηση από τις ρουμανικές αρχές που πίεσαν τις ελληνικές ώστε τον συλλάβουν. Αποδείχθηκε από την απόφαση του Εφετείου Αιγαίου, που απέρριψε το αίτημα έκδοσης και μας επέτρεψε να επιστρέψουμε στην Ιταλία, ότι οι ρουμανικές αρχές υπέπεσαν σε νομικό ατόπημα».


«Εάν επέστρεφα στη Ρουμανία η ζωή μου θα κινδύνευε»

Όταν η συζήτηση φτάνει στο θέμα της έκδοσης, ο Σαβουλέσκου απαντά στο τι μπορεί να είχε συμβεί εάν επέστρεφε στη Ρουμανία. «Ο νόμος είναι ξεκάθαρος, οπότε πιθανότητα έκδοσης δεν υπάρχει πια. Εάν υποθέσουμε ότι η κατάσταση ήταν υπό εξέταση, θα μιλούσαμε για κατάχρηση του νόμου και από τις ελληνικές αρχές, οι οποίες όμως διαφέρουν από τις ρουμανικές από τη στιγμή που εφαρμόζουν όσα προστάζει η Δικαιοσύνη και ακολουθούν το ευρωπαϊκό δίκαιο. Θεωρητικά όμως, αν είχα φτάσει στη Ρουμανία, σίγουρα η ζωή μου θα κινδύνευε γιατί έγινα ισχυρός αντίπαλος της ρουμανικής δικαιοσύνης αφού αντιμετώπισα τέτοια αδικία. Σίγουρα, εάν εφαρμοζόταν η έκδοση, θα είχα στο πλευρό μου τη σύζυγό μου που θα δημοσιοποιούσε την υπόθεση για να γίνει παγκοσμίως γνωστή, ενώ θα είχε προσλάβει τους καλύτερους δικηγόρους, θα διεξάγονταν έρευνες από τις υπηρεσίες προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, θα είχε δημιουργηθεί το μεγαλύτερο σκάνδαλο σε Ρουμανία και Ευρώπη. Η σύζυγός μου είναι ο πιο δυνατός πολεμιστής που έχω γνωρίσει, παρά το γεγονός ότι έχει την όψη αγγέλου. Εκτός αυτού έχει αλβανική, ελβετική και αμερικανική καταγωγή, οπότε οι Ρουμάνοι δεν μπορούν να την αγγίξουν».

Θεωρεί όμως ο Ντράγκος την επιστροφή του στη Ρουμανία πιθανότητα; «Εάν η Ρουμανία εφαρμόσει την πραγματική Δικαιοσύνη και βασιστεί στο ευρωπαϊκό δίκαιο, θα μπορώ χωρίς προβλήματα να επιστρέψω. Στην πραγματικότητα, φοβάμαι ότι οι ρουμανικές αρχές θα με στοχοποιήσουν. Δεδομένων των συνθηκών, εάν επιστρέψω μπορεί να εφεύρουν άλλη υπόθεση και να προχωρήσουν σε ακόμη μια παράνομη σύλληψη. Δυστυχώς, αυτό συνέβη με πολλούς άλλους ανθρώπους. Και τότε, δεν υπάρχει διέξοδος. Υπό αυτές τις συνθήκες, δεν θα σκεφτώ να επιστρέψω στη Ρουμανία. Θα δούμε τι πρόκειται να συμβεί», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η Ελληνίδα γιαγιά

Στη συνέντευξή του ο Ντράγκος αποκαλύπτει και τη σχέση που έχει με την χώρα μας. «Με τη σύζυγό μου έχουμε επισκεφτεί την Ελλάδα ορισμένες φορές στο παρελθόν, ανάμεσα στις επισκέψεις μας και η Μύκονος. Τις περισσότερες φορές συνδυάζουμε την ευχαρίστηση με τη δουλειά. Είναι μια καταπληκτική χώρα που αγαπάμε. Πρέπει να ομολογήσω κάτι: Η γιαγιά μου ήταν Ελληνίδα, οπότε, διατηρώ ισχυρό δεσμό με την Ελλάδα»

Η ζωή του ζευγαριού μοιράζεται μεταξύ Ιταλίας και Λος Άντζελες. «Η υποκριτική για μένα είναι απλώς ένα χόμπι που αγαπώ και εξασκώ. Η συμμετοχή στη βιομηχανία του κινηματογράφου με την ιδιότητα του παραγωγού, στο Λος Άντζελες, ήταν κάτι πολύ δελεαστικό, οπότε το δοκίμασα και πήγε καλά», τα λόγια του Ρουμάνου επιχειρηματία.

«Δεν είμαι ηθοποιός αλλά κι εγώ εργάζομαι στην παραγωγή ταινιών. Με ελκύει περισσότερο το δημιουργικό κομμάτι και μου αρέσει να μοιράζομαι ιδέες και βαθιά συναισθήματα μέσα από ταινίες. Υπάρχουν ήδη εγχειρήματα που τρέχουν. Μόλις χαλαρώσουμε λίγο, ύστερα από αυτήν την τρομερή περιπέτεια, θα έχουμε το χρόνο να αφοσιωθούμε στο δημιουργικό και όμορφο κομμάτι της ζωής και να μιλήσουμε για άλλα θέματα, πολύ πιο διασκεδαστικά», δήλωσε από τη μεριά της η πρώην «Μις Αλβανία».

Φρίξος Δρακοντίδης - Ελισάβετ Σταμοπούλου 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για πες