Αμφιβάλλουμε εάν ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αντιλήφθηκε πόσο προκλητικός ήταν όταν έβαλε για «περιτύλιγμα», στη βαρβαρότητα των μέτρων που εξήγγειλε στη ΔΕΘ, τον Μίκη Θεοδωράκη και τον Γιώργο Σεφέρη. Στο τέλος της ομιλίας του είπε ότι πως ό,τι ανακοίνωσε είναι για «να σηκωθούμε λίγο ψηλότερα». Για να δούμε, λοιπόν, τι εννοεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος αφιέρωσε αρκετό χρόνο για να καλοπιάσει τους νέους. Να θυμηθούμε ότι μιλάμε για τους νέους που έδερνε η αστυνομία του στις πλατείες, τους νέους που ζουν καταδικασμένοι από την κυβέρνηση του στην ανεργία και στους μισθούς πείνας, τους νέους που πέταξε έξω από τα πανεπιστήμια φέτος κατά χιλιάδες. Ανακοίνωσε, λοιπόν, ένα «εθνικό σχέδιο δράσης για τη νεολαία» την ώρα που μόλις λίγες μέρες πριν το υπουργείο Εργασίας περηφανευόταν για πρόγραμμα εργασίας ανηλίκων σε ξενοδοχεία. Tι έταξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στους νέους: – Το «πρώτο ένσημο»: Οι νέοι έως 29 χρονών όταν θα προσλαμβάνονται με πλήρη απασχόληση θα λαμβάνουν…. 1200 ευρώ. Μην ενθουσιάζεστε. Τα 600 ευρώ θα πηγαίνουν στο νέο εργαζόμενο και τα άλλα 600 στον εργοδότη. Με λίγα λόγια χρηματοδοτούνται με «ζεστό» χρήμα οι επιχειρήσεις για τις προσλήψεις αυτές. Το μέτρο θα ισχύει για 6 μήνες. Στο ίδιο πνεύμα θα δοθούν διάφορες επιδοτήσεις για την πρόσληψη 50 χιλιάδων νέων με τέτοιους όρους. – Tι άλλο; Μειώσεις στην κινητή τηλεφωνία και… data. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρεί πως μπορεί να δελεάσει τους νέους με τον μηδενισμό του ειδικού τέλους κινητής τηλεφωνίας και κάμποσα… data. Μάλιστα, για τους εφήβους από 15 έως 17 ετών που θα έχουν εμβολιαστεί ανακοίνωσε 50 Giga δωρεάν data στο κινητό τους. – Επέκταση του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος στους σπουδαστές των ΙΕΚ. Σε αυτό η κυβέρνηση σκέφτεται πιο «σύνθετα», αφού μετά τον αποκλεισμό 40.000 νέων από τα πανεπιστήμια (18.000 περισσότερους από πέρσι) θέλει να οδηγήσει πολλούς από νωρίς στην κατάρτιση. Κατά τα άλλα ο πρωθυπουργός ήταν ο γνωστός Μητσοτάκης που διαβεβαίωσε για την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων δίνοντας δισεκατομμύρια ευρώ σε χρήμα, προνόμια και διαφόρων ειδών διευκολύνσεις.
Τώρα, τι ήθελε να πει όταν έλεγε πως οι «Έλληνες πληρώνουν λιγότερους φόρους παντού» μόνο αυτός κατάλαβε. Μάλλον εννοούσε συγκεκριμένους Έλληνες.
Πάντως, σε ορισμένους αριθμούς ήταν συγκεκριμένος: Ανακοίνωσε αναθεώρηση του στόχου για την άνοδο του ΑΕΠ φέτος σε 5,9%, το οποίο εξήγησε πως οφείλεται στις «μεταρρυθμίσεις» (όπου ακούτε «μεταρρυθμίσεις», από τον κ. Μητσοτάκη, σημαίνει προνόμια για το κεφάλαιο και μεγαλύτερη εκμετάλλευση στους εργαζόμενους).
Μια «μεταρρύθμιση» πρόσφατη είναι, για παράδειγμα, το ξεπούλημα του κερδοφόρου ΔΕΔΔΗΕ. Άλλες «μεταρρυθμίσεις» είναι η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της Υγείας και της Παιδείας, εν μέσω πανδημίας (το «νέο ΕΣΥ», ΣΔΙΤ παντού, κολέγια, σχολείο δημόσιο με όρους «αγοράς» κ.α).
Παράλληλα ανακοίνωσε τα προνόμια και τα «πακέτα» για το κεφάλαιο:
– Μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις από το 24% στο 22%.
– Μείωση στο μισό του φόρου για τη συγκέντρωση κεφαλαίου, υπερεκπτώσεις για πράσινες και ψηφιακές επενδύσεις, τη μείωση στο 15,5% (κατά 30%) των επιχειρήσεων που συγχωνεύονται, την επέκταση κατά τρεις μήνες του «Προγράμματος Γέφυρα» και του «Συνεργασία» για τη μείωση του «μισθολογικού κόστους» για τους μεγαλοεργοδότες.
Εκτός των παραπάνω εμφανίστηκε να ανακοινώνει μέτρα δήθεν για τους εργαζόμενους, τα οποία τελικά επιστρέφουν στο κεφάλαιο:
Ελάχιστες φοροαπαλλαγές που θα λαμβάνονται πίσω είτε διάφορα με χαράτσια, είτε με αυξήσεις στο ρεύμα, είτε με «ληστεία» μέσω των φόρων. Και για τη νέα χρονιά σταθερά θα φορτώνονται στο λαό πάνω από το 95% των άμεσων και έμμεσων φόρων.
Επίσης, ανακοίνωσε πάγωμα της εισφοράς αλληλεγγύης (αυτή που θα καταργούσε) για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα και για το 2022, την κατάργηση του φόρου στις γονικές παροχές κ.α.
Περιέγραψε αόριστα μια μείωση του ΕΝΦΙΑ («μικρότερη φορολογία για τα περισσότερα νοικοκυριά») η οποία θα εξειδικευτεί στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό.
Για τις ανατιμήσεις υποστήριξε ότι λαμβάνει μέτρα με μια ελάχιστη παραμονή στο ΦΠΑ 13% ως τον επόμενο Ιούνιο σε ορισμένα βασικά είδη. Κατά τα άλλα θα τα σώσει όλα ο …έλεγχος το ανταγωνισμού.
Ακόμα και για το ρεύμα και το πετρέλαιο μίλησε ο πρωθυπουργός , προσπαθώντας να πείσει ότι ασκεί κοινωνική πολιτική. Για το ρεύμα «ειδικό ταμείο ενεργειακής μετάβασης που θα καλύπτει τουλάχιστον το 80% των αυξήσεων σε όλους τους καταναλωτές».
Ποια είναι η πραγματικότητα; Θα πληρώνουμε κατευθείαν πάνω από το 20% των μεγάλων αυξήσεων και θα πριμοδοτούνται οι ενεργειακοί όμιλοι για να κανονίζουν πως θα κερδίζουν περισσότερα.Για το πετρέλαιο ανακοίνωσε την αύξηση του επιδόματος θέρμανσης που έχει μειωθεί τα τα προηγούμενα χρόνια κατά 20%.https://www.imerodromos.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για πες