Κυριακή 15 Αυγούστου 2021

Ο «τραπεζίτης της νύχτας»: Η στυγνή δολοφονία που λύνει το μυστήριο της εκτέλεσης Καραϊβάζ

Για τέσσερις ξεχωριστές δολοφονίες ερευνάται η πιθανότητα του ίδιου ηθικού αυτουργού

Την πρωτομαγιά του 2018 δύο άνδρες εκτελούν εν ψυχρώ έξω από την ταβέρνα «Κρητικός» στην Παλλήνη τον 57χρονο πρώην αστυνομικό Σπύρο Παπαχρήστου, κουμπάρο του Πάνου Καμμένου και του Νίκου Πατέρα και υπεύθυνο ασφαλείας της ευρύτερης οικογένειας Λάτση.

Όταν υπηρετούσε στο Σώμα, το όνομα του είχε εμπλακεί σε σοβαρή υπόθεση διαφθοράς αστυνομικών, που κατηγορούνταν ως «εισπράκτορες» χρηματικών ποσών από «προστασίες» σε ιδιοκτήτες νυχτερινών κέντρων, αργότερα όμως απαλλάχθηκε τον κατηγοριών.

Ο Παπαχρήστου είχε υπηρετήσει επί σειρά ετών στη Δίωξη ναρκωτικών, τα ΕΚΑΜ και σε άλλες μάχιμες υπηρεσίες ασφάλειας, ενώ είχε τιμηθεί με το αστυνομικό αριστείο ανδραγαθίας και με τον αστυνομικό σταυρό για τη συμμετοχή του σε μια αιματηρή συμπλοκή με εμπόρους ναρκωτικών το Νοέμβρη του 1991 στον Έβρο.

Από τις πρώτες ώρες μετά τη δολοφονία, η Ασφάλεια Αττικής δέχθηκε αφόρητες πιέσεις για δύο πράγματα: πρώτο να μην «πειραχτούν» τα κινητά τηλέφωνα του θύματος και το δεύτερο να μη γίνει κατ’ οίκον έρευνα, όπως θα έπρεπε να γίνει και γίνεται σε κάθε ανάλογη σοβαρή υπόθεση.

Και πράγματι τίποτε από τα δύο δεν έγινε πότε, μέχρι την Παρασκευή 3 Ιουλίου του 2020, οπότε τα δύο κινητά τηλέφωνα του δολοφονημένου πρώην αξιωματικού της ΕΛ.ΑΣ μεταφέρθηκαν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για την ανάλυση του περιεχομένου τους, στο πλαίσιο της δικογραφίας για την εν ψυχρώ δολοφονία του.

Δύο χρόνια, δύο μήνες και τρεις ημέρες. Τόσο κράτησε το «άβατο» στις συνομιλίες και τα μηνύματα του Σπύρου Παπαχρήστου, οι οποίες προφανώς «καίνε» κόσμο που είχε τη δύναμη και την επιρροή να «σιγήσει» τα δύο τηλέφωνα για τόσο πολύ καιρό.

Τον Οκτώβριο του 2019 δολοφονείται με καλάσνικοφ στο Χαϊδάρι, λίγα μέτρα από τα γραφεία της εταιρείας εμπορίας καφέ που είχε στην ιδιοκτησία του, ο φερόμενος φίλος και στενός συνεργάτης του Σπύρου Παπαχρήστου, Δημήτρης Μάλαμας.

Γνωστός και ως «τραπεζίτης της νύχτας», ο Δημήτρης Μάλαμας, είχε αναλάβει, σύμφωνα με στελέχη της ασφάλειας Αττικής, να συνεχίσει τις δραστηριότητες του Παπαχρήστου. Ο επιχειρηματίας της νύκτας, που εμφανιζόταν ως εισαγωγέας μάρκας καφέ, είχε κατηγορηθεί το 2007 για συμμετοχή σε κύκλωμα μαστροπείας, ενώ μερικά χρόνια αργότερα, το όνομά του ενεπλάκη σε υπόθεση με παράνομες χαρτοπαικτικές λέσχες.

Η ανεξιχνίαστη δολοφονία του, όπως και αυτή του Παπαχρήστου, αποδιδόταν από τους αστυνομικούς στον πόλεμο που διεξαγόταν μεταξύ μελών της Greek Mafia. Ειδικότερα, τα ονόματά τους φέρονται να διαδραμάτιζαν κεντρικό ρόλο σε μα υπόθεση που αφορούσε την ύπαρξη κυκλώματος διαφθοράς με τη συμμετοχή 16 εν ενεργεία και απόστρατων αξιωματικών της αστυνομίας, 6 δικηγόρων, ενός πρώην βουλευτή, ενός δημοσιογράφου, καθώς και επιχειρηματιών και νονών της αθηναϊκής νύχτας.

Τα συμπεράσματα της έρευνας που διεξήγαγε η ΕΥΠ από το 2014 έως το 2016 έκαναν λόγο για τον εντοπισμό κυκλώματος που δρούσε τουλάχιστον τέσσερα έτη και το οποίο διευκόλυνε και παρείχε κάλυψη για την εκτέλεση παράνομων δραστηριοτήτων σε οίκους ανοχής, studios, strip shows και παράνομες χαρτοπαικτικές λέσχες.

Σε έγγραφο της Εισαγγελίας Κατά της Διαφθοράς που χειρίζεται την υπόθεση αναφέρεται ότι από τους υπαλλήλους της ΕΥΠ καταγράφηκαν στη διετία 350 οίκοι ανοχής, 250 studios και 300 παράνομα καζίνα στο Λεκανοπέδιο της Αττικής, οι ιδιοκτήτες των οποίων πλήρωναν στα μέλη της συμμορίας από 300 μέχρι και 7.000 ευρώ το μήνα για αστυνομική κάλυψη. Σύμφωνα με τη δικογραφία, το συνολικό μηνιαίο κέρδος τους άγγιζε το 1.000.000 ευρώ.

Στις 20 Δεκεμβρίου του 2020 ένα νέο «συμβόλαιο θανάτου» εκτελείται στα άδυτα της Greek Mafia και αφορά τον κατά την αστυνομία εκ των πιο γνωστών «νονών» της νύκτας, Δημήτρη Καπετανάκη

Το όνομα του είχε εμφανιστεί μέσα στις εκατοντάδες τηλεφωνικές παρακολουθήσεις που αφορούσαν τη μεγάλη έρευνα της ΕΥΠ για τη διαφθορά στην ελληνική αστυνομία και το πολυπλόκαμο κύκλωμα προστασίας και εκβιασμών. Προέκυπτε μέσω αυτών η στενή σχέση του με τον Δημήτρη Μάλαμα και μόνο έκπληξη δεν αποτέλεσε για τις Αρχές ότι αποτέλεσε τον επόμενο στη λίστα δολοφονιών.

Και οι δύο δολοφονηθέντες στις εν λόγω επιθέσεις είχαν στενή πολυετή σχέση με τον Γιώργο Καραϊβάζ, όπως προέκυπτε άλλωστε και από τις αναρτήσεις του ίδιου στο ενημερωτικό ιστολόγιο που διατηρούσε στο διαδίκτυο. Οι Αρχές έχουν καταφέρει πλέον να καταλήξουν σε συγκεκριμένες εκτιμήσεις, κυρίως για το πρόσωπο που πιθανότατα έδωσε την εντολή για τη δολοφονία του γνωστού δημοσιογράφου.

Ωστόσο, όπως αναφέρουν πηγές στην εφημερίδα Real News, οι πληροφορίες δεν αποτελούν αποδείξεις που θα οδηγήσουν σε συλλήψεις, πόσο μάλλον στην παραπομπή στη Δικαιοσύνη του ηθικού αλλά και των φυσικών αυτουργών του εγκλήματος. Για την ώρα περιγράφονται ως «μια καλή αρχή για την πορεία των ερευνών».

Πηγή πληροφοριών των ερευνητών της Ασφάλειας είναι τα κινητά τηλέφωνα των δολοφονηθέντων, δηλαδή του Δημήτρη Μάλαμα, του Δημήτρη Καπετανάκη και του Γιώργου Καραϊβάζ.

Ωστόσο όπως συνέβη και στην περίπτωση Παπαχρήστου, υπήρξε σύμφωνα με υψηλόβαθμους αξιωματούχους της λεωφόρου Κατεχάκη, άγνωστη άνωθεν παρέμβαση ώστε να εξαφανιστούν ή να μην ελεγχθούν τα κινητά των θυμάτων. Κι αυτό προκειμένου να μην αντληθούν στοιχεία από συνομιλίες και μηνύματα σε Viber, Whatsap και άλλες διαδικτυακές εφαρμογές. Τα κινητά τηλέφωνα του Μάλαμα δεν είχαν βρεθεί στον τόπο της δολοφονίας του, παρά το γεγονός πως ο ίδιος δεν τα αποχωριζόταν ποτέ.

Οι δύο τηλεφωνικές συσκευές φαίνεται πως έκρυβαν πολλά μυστικά, τόσο για τον κόσμο της νύχτας όσο και για αστυνομικούς που φέρεται να είχαν «περάσει στην άλλη όχθη» και «σιτίζονταν» από τα κυκλώματα της νύχτας. Με τρόπο που ποτέ δεν αποκαλύφθηκε, τα δύο κινητά του Δημήτρη Μάλαμα έφτασαν στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. εβδομάδες μετά τη δολοφονία του κατόχου τους.

Στις δύο συσκευές διαπιστώθηκαν «παρεμβάσεις» και «απουσίες» στις διαδικτυακές εφαρμογές επικοινωνίας που χρησιμοποιούσε ο Δημήτρης Μάλαμας, προκειμένου να συνομιλεί με ασφάλεια απορρήτου με τις επαφές του.

Παρόμοιο σκηνικό είχε στηθεί και στη δολοφονία του Καπετανάκη. Και σε αυτή την περίπτωση το κινητό τηλέφωνο του θύματος δεν βρέθηκε τις πρώτες ημέρες των ερευνών.

Οι πληροφορίες θέλουν τη συσκευή να φτάνει – άγνωστο πως – στα χέρια της Αστυνομίας με καθυστέρηση και μάλλον να έχει υποστεί τις ίδιες παρεμβάσεις που είχαν υποστεί και τα κινητά τηλέφωνα του Μάλαμα.

Όπως προαναφέρθηκε, ο Γιώργος Καραϊβάζ δεν έκρυψε ποτέ τη φιλία που διατηρούσε με τους Μάλαμα και Καπετανάκη, αλλά και ότι αμφότεροι αποτελούσαν για τον ίδιο μια πολύ καλή πηγή ενημέρωσης για τα τεκταινόμενα στα σκοτεινά μονοπάτια της νύχτας, αλλά και στα «υπόγεια διαφθοράς» της ΕΛ.ΑΣ.

Εξυπακούεται ότι η ΕΛ.ΑΣ έχει στο ίδιο «κάδρο» ερευνών τη δολοφονία του γνωστού δημοσιογράφου με αυτές των Παπαχρήστου, Μάλαmα και Καπετανάκη και οποιαδήποτε αποκάλυψη προκύψει για αυτές μπορεί να αποτελέσει την άκρη του νήματος για να εξιχνιασθεί και η εν ψυχρώ εκτέλεση του Καραϊβάζ.

Ο τελευταίος είχε αρχίσει έναν κύκλο «έντονων» και συνεχόμενων αναρτήσεων στην ιστοσελίδα του για τον Σπύρο Παπαχρήστου και το εν λόγω δίκτυο με τις υψηλές γνωριμίες. Κάτι που προφανώς ενόχλησε μεγάλο τμήμα του «δικτύου» αυτού, το οποίο κατά τα φαινόμενα διαλύθηκε ή αποδυναμώθηκε από έναν «εμφύλιο».

https://menshouse.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για πες