«Πετύχαμε να προστατεύσουμε χιλιάδες ανθρώπους, χάσαμε όμως δάση και περιουσίες και είμαστε εδώ να μιλήσουμε για όλα, το τι μας δίδαξε αυτή η δοκιμασία και πώς θα γίνουμε καλύτεροι»…
Με αυτή τη φράση ξεκίνησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης τη δίωρη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε για τις καταστροφικές πυρκαγιές.
Μια φράση βγαλμένη από τα επιτελεία προπαγάνδας του Μαξίμου με την οποία επιδιώκεται αφενός να κατευναστεί η λαϊκή οργή και αφετέρου να συγκαλυφθούν οι τεράστιες πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησής για την παντελή έλλειψη ολοκληρωμένου αντιπυρικού σχεδιασμού για την αποτροπή της τεράστιας καταστροφής.
«Το Επιτελικό Κράτος δεν σβήνει φωτιές με τη μάνικα»…
Μπροστά στα σχεδόν ένα εκατομμύριο στρέμματα καμένου δάσους. Τους δύο νεκρούς ανθρώπους. Τις περιουσίες που έγιναν στάχτη και τους χιλιάδες εργαζόμενους που έχασαν τις δουλειές και το εισόδημά τους από τις καταστροφικές πυρκαγιές ο Μητσοτάκης μοίρασε λόγια, λόγια, λόγια…
— Εμφανίστηκε να αναγνωρίζει «λάθη» του κρατικού μηχανισμού που οδήγησαν στην απώλεια παρθένου δάσους και περιουσιών αλλά ταυτόχρονα έσπευσε να εξάρει τους χειρισμούς των «εκκενώσεων» χωριών και οικισμών σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει τα γελοία πολιτικά κλισέ περί …«αρίστων» και επιτελικού κράτους. Επιδίωξε ουσιαστικά με τον τρόπο αυτό να μείνει στο απυρόβλητο η πολιτική του αστικού κράτους που έχει οδηγήσει στην αποδυνάμωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας μέσω της διαχρονικής υποχρηματοδότησης, υποστελέχωσης και απουσίας σύγχρονων μέσων πυρόσβεσης.
— Κατέδειξε την κλιματική κρίση ως κύρια αιτία των καταστροφών από τις πυρκαγιές αλλά την ίδια στιγμή την χρησιμοποίησε και μάλιστα πάνω στα αποκαΐδια για να αναπτύξει τους σχεδιασμούς του κεφαλαίου και της κυβέρνησης του για κερδοφόρες μπίζνες μέσω της «πράσινης ανάπτυξης».
— Επανέλαβε ότι ζήτησε συγγνώμη από τους πολίτες «γιατί το αισθάνθηκα ως μια προσωπική ανάγκη» και υποστήριξε ότι θα αποδώσει τις ευθύνες αλλά …αργότερα και μετά από σκέψη.
Πάνω σε αυτούς τους τρεις βασικούς άξονες ο Κ. Μητσοτάκης στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου και κάνοντας λόγο για μια «πρωτοφανή επίθεση της φύσης για δέκα συνεχείς μέρες» προσπάθησε να στηρίξει την κυβερνητική προπαγάνδα. Ο Μητσοτάκης ουσιαστικά επιχείρησε να δικαιολογήσει την απουσία ουσιαστικών αντιπυρικών έργων που δεν έγιναν σε πολλές περιοχές της χώρας – λόγω της περικοπής κονδυλίων – αλλά και την απουσία κεντρικού σχεδιασμούς και μέσων δασοπυρόσβεσης που άφησαν «γυμνούς» τους πυροσβέστες στη μάχη κατά της φωτιάς.
Σε αυτή την προσπάθεια δεν δίστασε να ισχυριστεί ότι: «τα εναέρια μέσα ήταν περισσότερα από κάθε άλλη φορά» και προκλητικά να προσθέσει ότι: «Το Επιτελικό Κράτος δεν σβήνει φωτιές με τη μάνικα αλλά συντονίζει, ορίζει προτεραιότητες, αξιολογεί και επιβλέπει (…) και έχει πετύχει πάρα πολλά αυτούς τους μήνες».
Ειδικά για τις εκκενώσεις οικισμών και χωριών ανέφερε πως το μέτρο κρίθηκε πολύ αποτελεσματικό καθώς διασώθηκαν άνθρωποι και περιουσίες αποκρύπτοντας όμως το γεγονός ότι οι κάτοικοι ήταν αυτοί, που μπροστά στη γύμνια του κρατικού μηχανισμού πήραν την υπόθεση στα χέρια τους, απειθάρχησαν στο μέτρο εκκένωσης και παρέμειναν στα χωριά τους για να σώσουν τα σπίτια και τις περιουσίες τους.
Στη συνέχεια τόνισε πως το φαινόμενο των πυρκαγιών δεν είναι ελληνικό, αλλά μεσογειακό και παγκόσμιο συγκαλύπτοντας επιμελώς ότι ο πραγματικός ένοχος σε κάθε γωνιά του πλανήτη είναι η πολιτική έλλειψης υποδομών για την προστασία του περιβάλλοντος και της ανθρώπινης ζωής και όχι τα φυσικά φαινόμενα.
«Οι ανεμογεννήτριες μπορούν να γίνουν και μέσα στα δάση»
«Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και μας δείχνει ότι πρέπει να αλλάξουν όλα, από την οικονομία έως τη λειτουργία του κράτους και τη συμπεριφορά των πολιτών απέναντι στο περιβάλλον», επισήμανε χαρακτηριστικά, βρίσκοντας την ευκαιρία να παρουσιάσει ως αναγκαιότητα και μονόδρομο την «πράσινη ανάπτυξη» που ανοίγει το δρόμο στους επιχειρηματικούς ομίλους για «επενδύσεις».
Μια «πράσινη ανάπτυξη» που παρά την προπαγάνδα κυβερνήσεων, οικονομικών ομίλων και καλοταϊσμένων «παπαγάλων» της ενημέρωσης (που επιτίθενται με μανία σε οποιαδήποτε κινηματική μορφή αμφισβητεί τα «οφέλη» της) δεν έρχεται με κύριο γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος αλλά τους σχεδιασμούς των μονοπωλίων που αναζητούν νέα πεδία κερδοφορίας.
Μάλιστα, αξιοποιώντας στο έπακρο την κλιματική κρίση επιχείρησε να θριαμβολογήσει αναφέροντας ότι οι εξελίξεις «δικαιώνουν την επιλογή μας για απολιγνιτοποίηση και μετάβαση στην πράσινη ανάπτυξη».
Τι δεν είπε; Ότι η συγκεκριμένη επιλογή δεν έγινε με στόχο την εξασφάλιση φθηνότερης ενέργειας για το λαό αλλά το χάρισμα στο κεφάλαιο εγκαταστάσεων της ΔΕΗ και πελατών σε συγκεκριμένους επιχειρηματικούς ομίλους. Δείχνοντας μάλιστα τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης του για το επόμενο διάστημα σημείωσε: «Η κλιματική κρίση επιβάλλει πλέον μία δραστικά διαφορετική αντιμετώπιση. Οι νέες συνθήκες δικαιώνουν τη δική μου επιλογή να καταστεί το περιβάλλον εθνικός στόχος προτεραιότητας.
Η απολιγνιτοποίηση, οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ μάς δίνουν πολύ ισχυρά χρηματοδοτικά εργαλεία. Και με τον νέο κλιματικό νόμο που θα ψηφιστεί εντός των επομένων μηνών, η Ελλάδα θα καταθέσει στα διεθνή φόρα τολμηρές προτάσεις».
Η κυβέρνηση της ΝΔ στοχεύει σε μία «επιθετική διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας» σημείωσε ο Κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Χρειαζόμαστε περισσότερα αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα».
Μάλιστα κληθείς να σχολιάσει τα όσα λέγονται ότι δεν προστατεύθηκε το Τατόι, γιατί μια καμένη έκταση εκεί θα ευνοήσει περιπτώσεις αλλαγής χρήσης γης και επενδύσεις σε real estate, αλλά και το ότι η καμένη έκταση στην Εύβοια συνδέεται με ανεμογεννήτριες, σημείωσε: «Δεν χρειαζόταν να καούν δάση για να κατασκευαστούν ανεμογεννήτριες. Μπορούσαν να φτιαχτούν ακόμη και μέσα στα δάση όπως έχουν φτιαχτεί σε πολλά δάση».
Επιπλέον για τις αναδασώσεις των καμένων εκτάσεων, επανέλαβε ότι θα εφαρμοστεί το μοντέλο αναδόχου αναδάσωσης, μέσω του οποίου ανοίγει ο δρόμος σε ιδιώτες να «πατήσουν πόδι» σε διάφορες εκτάσεις για τα δικά τους επιχειρηματικά σχέδια. «Προέχουν οι άμεσες παρεμβάσεις στα δάση. Δίνονται κίνητρα για την εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα στην προσπάθεια. Πολύ σημαντική πρωτοβουλία ο θεσμός του ανάδοχου αναδάσωσης, όπου οι ιδιωτικές εταιρείες που έχουν τεχνογνωσία να αναλάβουν έργα αναδάσωσης και να παραδίδουν τελικό αποτέλεσμα στο κράτος», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Τι σημαίνουν πρακτικά όλα τα παραπάνω; Νέοι φιλοεπενδυτικοί νόμοι (που με συνοπτικές διαδικασίες και λιγότερες μελέτες και εγκρίσεις) θα ανοίγουν το δρόμο για «επενδύσεις» και μάλιστα με ζεστό, επιδοτούμενο, κρατικό χρήμα για το κεφάλαιο.
Μοίρασε υποσχέσεις για έγκαιρη καταβολή των αποζημιώσεων
Για τις αποζημιώσεις και με δεδομένη την οργή και αγανάκτηση του κόσμου για την ανεπάρκεια των μέτρων στήριξης, ισχυρίστηκε ότι θα προχωρήσουν γοργά. «Οι αποζημιώσεις θα αρχίσουν να καταβάλλονται σε λίγες μέρες. Αφορούν όλους τους πληγέντες, ειδικά η Εύβοια όμως θα κάνει μια νέα αρχή».
Παρά τις πρωθυπουργικές διαβεβαιώσεις η εμπειρία από άλλες καταστροφές, όπως οι πλημμύρες σε Καρδίτσα, ο σεισμός στη Λάρισα, η φωτιά στο Μάτι και σε άλλες περιοχές της χώρας φανερώνουν ότι οι πληγέντες κάτοικοι ακόμα περιμένουν να εισπράξουν αποζημιώσεις και να λάβουν ουσιαστικά μέτρα στήριξης…
Απόδοση ευθυνών μετά από σκέψη…
Δεν παρέλειψε τέλος να κάνει λόγο για απόδοση ευθυνών που θα αποδοθούν όμως στο μέλλον και όχι «την ώρα της μάχης».
Συγκεκριμένα υποστήριξε:
«Ευθύνες δεν αφορούν μόνο σε πρόσωπα, μπορεί να είναι επιχειρησιακές, πολιτικές μπορεί να αφορούν και σε δομές και διαδικασίας και πρέπει να αποδίδονται όχι εν βρασμώ αλλά μετά από σκέψη. Λάθη δεν κάνει μόνο όποιος δεν κάνει απολύτως τίποτα. Κάναμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό, αλλά είναι σαφές ότι σε κάποιες περιπτώσεις αυτό δεν ήταν αρκετό»… Oυσιαστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης μας είπε ότι είναι και …«σπουδαίοι» και ότι η διαχείριση της κυβέρνησής του ήταν πολύ καλύτερη από το αναμενόμενο!
https://www.imerodromos.gr/ Δείτε ολόκληρη τη σημερινή συνέντευξη τύπου του Μητσοτάκη:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για πες