Κυριακή 4 Ιουλίου 2021

Ο δεύτερος μαύρος Ιούλιος της Κύπρου - Η πιο καταστροφική πυρκαγιά στην ιστορία της (βίντεο)


Μέσα σε λίγες ώρες, καταστράφηκαν περίπου 55 τετραγωνικά χιλιόμετρα από την πυρκαγιά, που άναψε το μεσημέρι του Σαββάτου στην ορεινή Λεμεσό, ενώ η πιο καταστροφική πυρκαγιά στην ιστορία της Κύπρου άφησε πίσω της και τέσσερις νεκρούς.

Λίγες ημέρες πριν από την εκπεφρασμένη πρόκληση Ερντογάν να επισκεφτεί τα Κατεχόμενα, επ’ αφορμή της μαύρης επετείου από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, η χώρα ζει άλλον ένα μαύρο Ιούλιο, εξαιτίας της πιο καταστροφικής πυρκαγιάς στην ιστορία της.

Καμένη γη και καταστροφή άνευ προηγουμένου, ενώ ήδη υπάρχουν και τέσσερις εργάτες νεκροί.

«Η μεγαλύτερη τραγωδία μετά την εισβολή του 1974», είπε χαρακτηριστικά ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης.

Η μάχη με τις φλόγες ήταν άνιση. Μέσα σε λίγες ώρες, καταστράφηκαν περίπου 55 τετραγωνικά χιλιόμετρα από την πυρκαγιά, που άναψε το μεσημέρι του Σαββάτου στην περιοχή του Αρακαπά στην ορεινή Λεμεσό.

Εναέριες και επίγειες δυνάμεις έδωσαν ολονύχτια μάχη με τις φλόγες, την ώρα που εκατοντάδες κάτοικοι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους για να σωθούν.

Η κυβέρνηση, την ερχόμενη Τετάρτη, θα προβεί στις ανακοινώσεις των μέτρων στήριξης προς τους πυρόπληκτους, ενώ ταυτόχρονα η Κύπρος δέχθηκε βοήθεια για την κατάσβεση της πυρκαγιάς από την Ελλάδα, την Ιταλία και το Ισραήλ.

Την ώρα που συνεχίζουν να έρχονται μηνύματα συμπαράστασης από όλη την Ευρώπη, ο πολιτικός κόσμος της Κύπρου κάνει λόγο για την πιο καταστροφική πυρκαγιά στην ιστορία της χώρας, ενώ ο πρόεδρος Αναστασιάδης, με δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, είπε ότι «μιλάμε πραγματικά για μια τραγωδία της οποίας δεν υπήρξε προηγούμενο, πλην της περιόδου της εισβολής το 1974», ενώ προανήγγειλε παραδειγματικές τιμωρίες για όσους αποδειχθεί ότι ευθύνονται για τις φωτιές.

«Βεβαίως, για να υπάρξουν παραδειγματικές τιμωρίες, πρέπει να υπάρχουν αποδείξεις. Χαίρομαι διότι υπάρχουν πολίτες με ευαισθησίες που καταγγέλλουν και ήδη έχουν γίνει οι πρώτες συλλήψεις. Αυτό που κάνω έκκληση είναι όλοι να επαγρυπνούμε για όσους ασυνείδητα, είτε εσκεμμένα, είτε εξ αμελείας, μπορεί να προκαλέσουν ανάλογες καταστροφές», σημείωσε ο κ. Αναστασιάδης.

Αργά το απόγευμα της Κυριακής, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι η κατάσταση στα μέτωπα είναι διαχειρίσιμη, ενώ οι πυρόπληκτες περιοχές της Λάρνακας και της Λεμεσού κηρύχθηκαν ασφαλείς καθώς, όπως ανακοίνωσε η Πυροσβεστική, δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο.

Παρ’ όλα αυτά, συνεχίζεται η δύσκολη μάχη με τις αναζωπυρώσεις, ενώ οι Αρχές παραμένουν σε επιφυλακή, υπό τον φόβο της ενδυνάμωσης των ανέμων, κάτι που θα δυσχεράνει το έργο της πλήρους κατάσβεσης.

Ασφαλείς πλέον οι περιοχές - Οι πρώτες ανακοινώσεις για μέτρα

Η προσπάθεια συνεχίζεται, καθώς δεν επιτρέπεται ο οποιοσδήποτε εφησυχασμός μέχρι την οριστική κατάσβεση όλων των εστιών πυρκαγιάς, είπε το απόγευμα της Κυριακής η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Νιόβη Παρισσινού, σύμφωνα με το Sigmalive.

Σε δηλώσεις της στους δημοσιογράφους, στο Κέντρο Διαχείρισης στην Βαβατσινιά, η κ. Παρισσινού είπε ότι «μετά τις αποτελεσματικές ρίψεις των ελλαδικών και ισραηλινών πτητικών μέσων και τον περιορισμό των εστιών, οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες της Πυροσβεστικής και του Τμήματος Δασών επιθεώρησαν τις πληγείσες κοινότητες, οι οποίες και χαρακτηρίζονται πλέον ασφαλείς. Αυτό επιτρέπει πλέον την είσοδο των συνεργατών τού υπουργείου Εσωτερικών και των Επαρχιακών Διοικήσεων για εκτίμηση ζημιών».

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε αποφασίστηκε η σύσταση συνεργείων των Επαρχιακών Διοικήσεων Λάρνακας και Λεμεσού, τα οποία και ξεκινούν άμεσα, εντός της ημέρας, τη διαδικασία της καταγραφής και των εκτιμήσεων.

Παράλληλα, αποφασίστηκαν τα εξής:

  • Μεταφορά όσων έχουν ανάγκη στέγασης σε ξενοδοχειακές μονάδες, πέραν των 28 ατόμων που ήδη φιλοξενούνται σε ξενοδοχεία της Λευκωσίας.
  • Ολοκλήρωση της καταγραφής και της εκτίμησης όλων των ζημιών στα οικιστικά, αλλά και εμπορικά υποστατικά μέχρι την ερχόμενη Τρίτη και υποβολή των σχετικών εκθέσεων στον υπουργό Εσωτερικών, ώστε να αρχίσει η καταβολή των αποζημιώσεων.
  • Καταβολή εφάπαξ ποσού στους πληγέντες, στη βάση κριτηρίων που θα υποβληθούν στο υπουργικό συμβούλιο από τον υπουργό Εσωτερικών.
  • Σταδιακή αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης, αφού εντός της ημέρας αναμένεται να έχει αποκατασταθεί η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στις κοινότητες Επταγώνια, Κλωνάρι και Ακαπνού, ενώ θα εγκατασταθούν ηλεκτρογεννήτριες στις κοινότητες Αγίων Βαβατσινιάς, Οδού, Οράς, Αρακαπά και Διερώνας.

Συνεχίζεται η προσπάθεια για την ηλεκτροδότηση στη Μελίνη, τη Συκόπετρα και τον Προφήτη Ηλία, όπου οι ζημιές ήταν μεγαλύτερες.

Πρόσθετα, για λόγους ασφάλειας, αποφασίστηκε η παραμονή στις πληγείσες κοινότητες τόσο αστυνομικών περιπόλων, όσο και της υπηρεσίας ασθενοφόρων για τις επόμενες μέρες και μέχρι την επάνοδο στην κανονικότητα.

Ερωτηθείσα αν μπορούν να επιστρέψουν οι κάτοικοι στα σπίτια τους, στην περίπτωση που αυτά κρίνονται κατάλληλα, η κυρία Παρισσινού απάντησε «ναι, βεβαίως. Έχουν ήδη δοθεί οδηγίες και όπου είναι ασφαλείς οι οικίες, μπορεί ο κόσμος να επιστρέψει».

Αιγύπτιοι εργάτες οι νεκροί

Τέσσερις νεκρούς αφήνει πίσω της η φονική πυρκαγιά στην Κύπρο. Πρόκειται για τέσσερις ανθρώπους Αιγυπτιακής καταγωγής, εργάτες που πάλεψαν μάταια να ξεφύγουν από τις φλόγες.

Όπως μεταδίδουν κυπριακά μέσα ενημέρωσης, οι σοροί δεν είναι αναγνωρίσιμοι ενώ, σύμφωνα με μαρτυρίες, οι άτυχοι εργάτες εγκατέλειψαν το αυτοκίνητό τους όταν εγκλωβίστηκε στις φλόγες και προσπάθησαν να γλιτώσουν πεζή, όμως, δεν τα κατάφεραν.

Συνεχίζονται οι ανακρίσεις - Υπό κράτηση ένας 67χρονος

Την ίδια στιγμή, συνεχίζεται το έργο των ανακρίσεων για τα αίτια της χθεσινής φονικής πυρκαγιάς, την ώρα που έντονη είναι η παρουσία περιπολικών στα χωριά που εκκενώθηκαν, για πρόληψη κλοπών και διαρρήξεων.

Σε δηλώσεις του, στο περιβόλι από όπου πιστεύεται ότι ξεκίνησε η φωτιά, ο υπεύθυνος του ΤΑΕ Λεμεσού, Λευτέρης Κυριάκου, ανέφερε ότι «στην περιοχή βρίσκονται ανακριτές του ΤΑΕ Λεμεσού, αλλά και του Τμήματος Καταπολέμησης Εγκλήματος του Αρχηγείου Αστυνομίας».

Προχωρούμε με τη λήψη καταθέσεων, σε σχέση με τα χθεσινά συμβάντα, όπως είπε, τονίζοντας πως «η πυρκαγιά, σύμφωνα με μαρτυρία, έχει ξεκινήσει από το σημείο όπου βρισκόμαστε τώρα και επεκτάθηκε σε ολόκληρη την περιοχή, προκαλώντας βιβλικές καταστροφές».

Υπό κράτηση έχει τεθεί ένας 67χρονος, ο οποίος αρνείται κατηγορηματικά την ανάμιξή του στο τραγικό συμβάν.

Σύμφωνα  με γραπτή μαρτυρία, γύρω στις 13.00, ο ύποπτος εθεάθη να αναχωρεί με το αυτοκίνητό του από το περιβόλι του, στο χωριό Αρακαπάς, την ίδια ώρα που ξέσπασε η φωτιά σε καλαμιώνες στην κοίτη ποταμού που εφάπτονται του χωραφιού του, ενώ στο χώρο δεν υπήρχε οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο.

Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι στις 10.00 μετέβη για να ποτίσει τα εσπεριδοειδή και τα οπωροφόρα δέντρα στο χωράφι του ενώ, όπως σημειώθηκε στο δικαστήριο, υπάρχει μόνο ένας δρόμος για να εισέλθει κάποιος σε αυτό, λόγω του δύσβατου της περιοχής.

Ακολούθως, γύρω στις 13.00 μετέβη στο καφενείο του Αρακαπά, απ’ όπου υποστηρίζει ότι κάλεσε ο ίδιος από το κινητό του την Πυροσβεστική.

https://www.tanea.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για πες