Με ιδιαίτερα μαζική και μαχητική κινητοποίηση, που πραγματοποίησαν το απόγευμα της Τρίτης στο υπουργείο Υγείας, Συνδικάτα και Σωματεία της Αττικής, απαίτησαν άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής των εργαζομένων από την πανδημία και ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας.
Στην κινητοποίηση συμμετείχαν σωματεία με τα πανό και τις σημαίες τους, το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ), μαζικοί φορείς και φοιτητικοί σύλλογοι, ενώ το σύνθημα που κυριάρχησε ήταν «Δώστε λεφτά για την Υγεία, γιατρούς και εξοπλισμό στα νοσοκομεία».
Στην κινητοποίηση παραβρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, καθώς και αντιπροσωπεία της ΕΓ του ΠΑΜΕ.
Στην κινητοποίηση μίλησαν η Αντιγόνη Μαυρομάτη, εκ μέρους του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού – Τουρισμού και Ξενοδοχείων Αττικής, ο Στάθης Σταθουλόπουλος, πρόεδρος του Συνδικάτου Εργαζομένων στο Φάρμακο Αττικής και ο Γιώργος Φερεντίνος, καρδιολόγος, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» (διαβάστε αναλυτικά παρακάτω για τις τρεις ομιλίες).
Με την ολοκλήρωση της κινητοποίησης ο Αχιλλέας Ζορμπάς, μέλος ΔΣ της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΔΟΕ) απηύθυνε το κάλεσμα των Συλλόγων Εκπαιδευτικών (ΣΕΠΕ) και των ΕΛΜΕ της Αττικής για μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο ενάντια στο νέο αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο που θα γίνει την Πέμπτη 22 Ιούλη στις 19.00 στα Προπύλαια.
Παράλληλα ο ομιλητής απαίτησε, «Εδώ και τώρα να παρθούν μέτρα για την έναρξη της νέας σχολική χρονιάς, τώρα να εξασφαλιστούν κατάλληλες αίθουσες, να αραιώσουν οι μαθητές στις τάξεις, να εξασφαλιστεί η καθαριότητα στα σχολεία, να γίνουν προσλήψεις εκπαιδευτικών με βάση τα πραγματικά κενά και τις ανάγκες».
Με τα πρωτόκολλα των εργοδοτών το άνοιγμα του τουρισμού
«Πιέζουν τους εργαζόμενους στην εστίαση και τα ξενοδοχεία να κάνουν τα στραβά μάτια, στη μη τήρηση υγειονομικών πρωτοκόλλων και στην ανυπαρξία μέτρων προστασίας και φυσικά τους καλούν να κάνουν νέες θυσίες για τη διατήρηση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων, γιατί μόνο έτσι θα διασφαλιστεί η θέση εργασίας τους. Είναι πολλά τα περιστατικά που ακόμα και μετά από επιβεβαιωμένα κρούσματα, γίνεται προσπάθεια συγκάλυψης και συνέχισης της λειτουργίας επιχειρήσεων, χωρίς να τηρούνται οι προβλεπόμενες διαδικασίες. Είναι δεκάδες οι καταγγελίες συναδέλφων από επιχειρήσεις εστίασης και πολυτελή ξενοδοχεία σε όλη την Αττική, για απανωτά κρούσματα covid σε πελάτες και εργαζόμενους. Είναι δεκάδες και οι περιπτώσεις που η εργοδοσία απαιτεί οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, με δική τους ευθύνη και προσωπικό τους κόστος να πραγματοποιούν διαγνωστικούς αυτοελέγχους.
Η πολυδιαφημισμένη επανεκκίνηση του τουρισμού έγινε χωρίς καμία πρόβλεψη για μέτρα μαζικού ελέγχου των επισκεπτών-τουριστών, για αποσυμφόρηση αεροπλάνων και πλοίων που τους μεταφέρουν, ή για συχνούς ελέγχους μέσα στους χώρους δουλειάς, με rapid test και με ευθύνη της εργοδοσίας και του κράτους. Προβάλουν λοιπόν τη χώρα ως έναν ασφαλή προορισμό με σύνθημα All you need is GREECE και με οδηγό το μοντέλο της αυτοδιάγνωσης, πετώντας το γνωστό μπαλάκι της ατομικής ευθύνης στον κάθε εργαζόμενο».
Πολλά τα κρούσματα στο χώρο του Φαρμάκου
Μιλώντας στην αποψινή κινητοποίηση των συνδικάτων στο υπουργείο Υγείας, ο Στάθης Σταθουλόπουλος, πρόεδρος του Συνδικάτου Εργαζομένων στο Φάρμακο Αττικής, μεταξύ άλλων τόνισε τα εξής:
«Και στο δικό μας κλάδο είχαμε πολλά κρούσματα παρά το ότι υπάρχει έτσι και αλλιώς αυστηρό πρωτόκολλο λόγω της παραγωγής φαρμάκου. Επιμένουμε και συνεχίζουμε να παλεύουμε ακόμα και τώρα να παρθούν συγκεκριμένα μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς.
Γινόμαστε μάρτυρες του αυξημένου ανταγωνισμού ανάμεσα σε πολυεθνικές και κράτη για την πορεία των εμβολιασμών. Αυτός ο οξυμένος ανταγωνισμός έχει από τη μία πλευρά ποια πολυεθνική θα κερδίσει θα αποσπάσει μεγάλα κέρδη και από την άλλη η ίδια η πορεία των εμβολιασμών έχει οδηγήσει στο να υπάρχει σημαντική καθυστέρηση (…) Ακόμα και σήμερα βγαίνουν σοβαρά συμπεράσματα, ενώ η επιστήμη, η τεχνολογία έχει κάνει σοβαρά άλματα, που επιτρέπει στους εργαζόμενους στους λαούς να ζουν με καλύτερους όρους, να υπάρχουν προϋποθέσεις να αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά φαινόμενα όπως της πανδημίας, όλα αυτά προσκρούουν στο αδυσώπητο κυνήγι του κέρδους, από τους επιχειρηματίες και όχι στις ανάγκες της κοινωνίας μας».
Η κυβέρνηση είναι ο πραγματικός αρνητής των εμβολίων
Μιλώντας στη σημερινή κινητοποίηση των συνδικάτων στο υπ. Υγείας, ο Γιώργος Φερεντίνος, καρδιολόγος, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός, ανάμεσα σε άλλα ανάφερε τα εξής:
«Την ίδια στιγμή γίνεται προσπάθεια να τσουβαλιαστεί κάθε δίκαιη λαϊκή διεκδίκηση με το κίνημα των “αρνητών”, όπως μαθητές-γονείς-εκπαιδευτικοί που διεκδικούσαν ασφαλείς σχολικές αίθουσες, όπως οι αναποφάσιστοι διεκδικούν πλατιά επιστημονική ενημέρωση για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Για αυτό και οι εξαγγελίες περί “υποχρεωτικότητας” φανερώνουν σε όλο το μεγαλείο την υποκρισία της κυβέρνησης που “κουνάει το δάχτυλο” στο λαό και την ίδια ώρα αρνείται να πάρει τα αναγκαία μέτρα προστασίας της υγείας. Ο μόνος αρνητής είναι οι κυβέρνηση που εξαρχής δεν εξασφάλισε από την αρχή όλα τα διαθέσιμα και ασφαλή εμβόλια. Διατηρεί την υποχρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος Υγείας και προσπαθεί να επεκτείνει τον εμπορευματοποιημένο χαρακτήρα του. Προστάτεψε προκλητικά και τάισε με ζεστό κρατικό χρήμα τον ιδιωτικό τομέα κατά τη διάρκεια της έξαρσης της πανδημίας. Συντηρεί το συγχρωτισμό σε κρίσιμους χώρους, όπως είναι τα Μέσα Μεταφοράς και οι χώροι δουλειάς και κλείνει τα μάτια στα πρωτόκολλα-“λάστιχο” των μεταφορικών και τουριστικών ομίλων. Ενώ, το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι μετά από 7 μήνες, μόλις χτες ανακοίνωσε μέτρα για τον εμβολιασμό όσων δεν μπορούν να μετακινηθούν και κατά κανόνα ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Αυτή είναι η βάση πάνω στην οποία αναπτύχθηκε ο ανορθολογισμός, αλλά και ο φόβος σε ένα σημαντικό τμήμα του πληθυσμού. Την ίδια στιγμή αυτοί που καλούνται να πείσουν τον πληθυσμό να εμβολιαστεί είναι κάτι νομάρχες, η εκκλησία, celebrities και influencers του διαδικτύου, ενώ απόγειο αυτής της εγκληματικής πολιτικής είναι πως ακόμα και ο αναγκαίος εμβολιασμός καθίσταται αντικείμενο ανταπόδοσης και συναλλαγής με δωράκια (150 ευρώ στη νεολαία) και σε εργαζόμενους από τους εργοδότες Λες και κάποιος θα ξεπεράσει τις ανασφάλειες για την Υγεία του με 150 ευρώ…
Η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού θα μπορούσε να εξεταστεί μόνο για συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων και με αυστηρές προϋποθέσεις, που θα τις διασφάλιζε ένα αναβαθμισμένο δημόσιο σύστημα Υγείας, με συνεχή επιδημιολογική επιτήρηση των εμβολιασμένων και φαρμακοεπαγρύπνιση, από ένα ενισχυμένο Πρωτοβάθμιο Σύστημα Υγείας. Και όχι να αξιοποιείται για την ενίσχυση του κοινωνικού αυτοματισμού και διώξεων σε βάρος των εργαζομένων, ακόμα και απολύσεων».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για πες