Ένα περιστατικό που αποκαλύπτει σε ακόμα μεγαλύτερο εύρος τις πληγές της Δημοκρατίας και στα χρόνια της κυβέρνησης Μητσοτάκη έλαβε χώρα στο παρασκήνιο της 47ης επετείου Αποκατάστασης της Δημοκρατίας, με πρωταγωνιστές την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, έναν διασώστη με διεθνές και αναγνωρισμένο ανθρωπιστικό έργο και τον Κωνσταντίνο Μπογδάνο.
Ο Ιάσονας Αποστολόπουλος είναι γνωστός τα τελευταία χρόνια για την πλούσια δράση του στη διάσωση προσφύγων στη θάλασσα, όντας διασώστης και μέλος της ανθρωπιστικής οργάνωσης Mediterranea Saving Humans, καθώς και των πλοίων Mare Jono και Alex.
Η δράση του Ιασ. Αποστολόπουλου εκτείνεται και πέραν των ελληνικών συνόρων, με πλήθος ταξιδιών του σε πληρώματα που διασώζουν μετανάστες και πρόσφυγες στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο, με τον ίδιο να έχει δει από κοντά το καθεστώς της Ευρώπης – φρούριο να υψώνεται.
Το ξέσπασμα της προσφυγικής κρίσης, πίσω στα τέλη του 2015, τον οδήγησε στη Λέσβο και στη Σκάλα Συκαμνιάς, όταν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι περνούσαν τα θαλάσσια σύνορα με την ελπίδα να αναζητήσουν τις τύχες τους στην Ευρώπη.
Ήταν τότε ένας από τους εκατοντάδες ανθρώπους που η αλληλεγγύη τους έφερε στην μία όχθη του «ποταμιού που καίει» όπως έλεγαν το Αιγαίο οι πρόσφυγες, στην προσπάθεια διάσωσης και υποδοχής κατατρεγμένων από τις όχθες της Τουρκίας, συνεχίζοντας να προσφέρει τις υπηρεσίες του μέχρι και σήμερα.
Για τη δράση του αυτή, έχει βραβευτεί από το υπουργείο Ναυτιλίας της Δανίας με το Ναυτικό Βραβείο 21, ενώ έχει βραβευθεί και από τον δήμαρχο του Παλέρμο, ως επίτιμος δημότης της πόλης.
Αυτή του η δράση τον έφερε πριν λίγες ημέρες μέσα στη λίστα των προσωπικοτήτων που επρόκειτο να βραβευθούν από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, με αφορμή την 47η επέτειο της Αποκατάστασης της Δημοκρατίας στη χώρα.
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, οι προτάσεις ήρθαν από το υπουργείο Εξωτερικών, με στόχο τη βράβευση προσωπικοτήτων που έχουν διακριθεί για την πορεία τους, και έχουν προσφέρει σε πεδία όπως των επιστημών, των γραμμάτων, των Τεχνών, αλλά και στην κοινωνία με το έργο και την προσφορά τους, και θα επισημοποιούνταν κατά τη σημερινή εκδήλωση στο Προεδρικό Μέγαρο, με την τελετή βράβευσης να προορίζεται για τον προσεχή Οκτώβριο.
Ωστόσο, τα όσα συνέβησαν την παραμονή της 47ης επετείου αποτελούν όνειδος, τόσο για την Προεδρία της Δημοκρατίας, όσο και το υπουργείο Εξωτερικών, καθώς από το ΥΠΕΞ επικοινώνησαν με τον διασώστη μέσα στα μεσάνυχτα της Παρασκευής, για να τον ενημερώσουν για την ακύρωση της βράβευσής του, και μάλιστα, έπειτα από δημόσια παρέμβαση του βουλευτή, Κωνσταντίνου Μπογδάνου.
Το όνομα του Ιάσονα Αποστολόπουλου είχε δημοσιευτεί κανονικά στο δελτίο Τύπου της Προεδρίας της Δημοκρατίας, μεταξύ των ονομάτων των υπόλοιπων προσωπικοτήτων που θα ελάμβαναν τιμητικές διακρίσεις από την Κατερίνα Σακελλαροπούλου, όπως ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος, ο πατέρας Αντώνιος Παπανικολάου της Κιβωτού του Κόσμου, ο Μαργαρίτης Σχοινάς και άλλοι.
Το όνομά του είναι ακόμα δημοσιευμένο στο τηλεγράφημα του Αθηναϊκού Πρακτορείου, ο ίδιος είχε επικοινωνήσει με την ίδια την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ έχει λάβει και επίσημη πρόσκλησή του στην εκδήλωση.
Αυτά μέχρι τα βράδυ της Παρασκευής. Τότε, λίγα λεπτά πριν τα μεσάνυχτα, ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος προχώρησε σε μία ανάρτηση κατά την οποία χαρακτηρίζει τον Ιάσονα Αποστολόπουλο «επιθετικό επικριτή της πολιτικής υπεράσπισης των συνόρων της Ελληνικής Δημοκρατίας», ανακοινώνοντας πως δεν θα πραγματοποιηθεί η βράβευσή του, εκτελώντας ως μη όφειλε, χρέη εκπροσώπου της Προεδρίας της Δημοκρατίας.
«Ο κος Ιάσονας Αποστολόπουλος, επιθετικός επικριτής της πολιτικής υπεράσπισης των συνόρων της Ελληνικής Δημοκρατίας, αλλά και συνολικά των Σωμάτων Ασφαλείας, ΔΕΝ θα τιμηθεί αύριο από την ΠτΔ στην γιορτή για την επέτειο αποκατάστασης της Δημοκρατίας, όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί» αναφέρει η ανάρτηση του Κ. Μπογδάνου.
Κάτω από την ανάρτησή του, ο βουλευτής παραθέτει και σχετικές αναρτήσεις του Ιασ. Αποστολόπουλου, κατά τις οποίες ο ίδιος έχει αναδείξει τις εγκληματικές ευθύνες των ελληνικών αρχών στα δολοφονικά pushbacks, για τα οποία η χώρα μας εκτίθεται διεθνώς, ασκώντας το δημοκρατικό του δικαίωμα για κριτική στην κυβερνητική πολιτική, τόσο με αφορμή ναυάγιο στα ελληνικά νερά με τουλάχιστον τρεις νεκρούς, όσο και για την καταδίκη των ανηλίκων στη Χίο πριν από λίγες εβδομάδες για την καταστροφή της Μόριας.
Περιττό να αναφερθεί πως ομοϊδεάτες του Κ. Μπογδάνου έσπευσαν να του αποδώσουν τα εύσημα για την ακύρωση της βράβευσης, με τον ίδιο να κορδώνεται πως «έγιναν τα δέοντα», ενώ αρκετοί από αυτούς προχωρούν και σε χυδαίους χαρακτηρισμούς κατά του διασώστη.
Λιγότερο από μισή ώρα έπειτα από την ανάρτηση του βουλευτή, ένα τέταρτο μετά τα μεσάνυχτα, ο Ιασ. Αποστολόπουλος δέχθηκε τηλεφώνημα από έναν υπάλληλο του υπουργείου Εξωτερικών, με το οποίο τον ενημέρωναν πως «δυστυχώς, δεν τεκμηριώνεται η υπόθεση της παρασημοφόρησής σας και θα ακυρωθεί».
Μάλιστα, σε ερώτηση του διασώστη εάν για την απόφαση αυτή είναι ενήμερη η Προεδρία, η απάντηση ήταν πως οι αποφάσεις αυτές λαμβάνονται από κοινού, από το υπουργείο Εξωτερικών και την Προεδρία, χωρίς περαιτέρω εξηγήσεις.
«Οι προτεραιότητές μας είναι διαφορετικές»
Σήμερα ο Ιάσονας βρίσκεται στα ιταλικά νερά, επάνω σε ένα νέο πλοίο των Γιατρών χωρίς Σύνορα «Geo Barents», πασχίζοντας να σπάσουν τις απαγορεύσεις των ιταλικών αρχών για να βγουν ξανά στη Μεσόγειο να διασώσουν κόσμο. Ο ίδιος δεν ήταν καν αποφασισμένος για το εάν θα δεχόταν ή όχι την -κατά τ’ άλλα- τιμητική διάκριση της Προεδρίας της Δημοκρατίας. Άλλωστε, τα μεγαλύτερα παράσημά του τα έχει πάρει στο πεδίο, εκεί όπου έχει βρεθεί και έχει απλώσει το χέρι του σε εκατοντάδες ανθρώπους που χρειάζονταν βοήθεια, και εκείνος ήταν εκεί που έπρεπε.
Όπως δηλώνει ο ίδιος στο TPP, δεν ασχολείται με το ζήτημα της αναβληθείσας βράβευσής του, καθώς εδώ και ημέρες βρίσκεται στο καράβι μαζί με το υπόλοιπο πλήρωμα, πασχίζοντας να σπάσουν τον αποκλεισμό τους από τις ιταλικές αρχές, ενώ την ίδια ώρα συνεχίζουν να βυθίζονται φουσκωτά με νέα θύματα και με την απόλυτη αδιαφορία των ιταλικών αρχών.
Αναλυτικά η δήλωσή του Ιασ. Αποστολόπουλου στο TPP:
«Δυστυχώς, δεν έχω πολύ χρόνο να ασχοληθώ αναλυτικά με αυτά που γίνονται στην Ελλάδα. Αυτή τη στιγμή είμαι στην κεντρική Μεσόγειο στο διασωστικό καράβι “Geo Barents”, των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.
Οι προτεραιότητες μας εδώ είναι διαφορετικές. Από τις 2 Ιούλη, είμαστε αποκλεισμένοι από το ιταλικό λιμενικό στο λιμάνι της Augusta, δεν μας αφήνουν να σαλπάρουμε, δεν μπορούμε καν να βγούμε στην ακτή μας και μας έχουν στα ανοιχτά με άγκυρα.
Λίγα μίλια παραπέρα, εκατοντάδες άνθρωποι παλεύουν καθημερινά για την ζωή τους πάνω σε μισοδιαλυμένα φουσκωτά, αντιμέτωποι με τα κύματα αλλά και την απόλυτη αδιαφορία των ευρωπαϊκών λιμενικών αρχών.
Όσοι άνθρωποι καταφέρουν να επιζήσουν, επιστρέφονται στα σκλαβοπάζαρα και τα κέντρα βασανιστηρίων της Λιβύης σε κοινές επιχειρήσεις Frontex-λιβυκού λιμενικού.
Αυτή είναι η πραγματικότητα που βιώνουμε και όσοι δεν θέλουνε να μιλάμε για αυτήν, αποκρύπτουν και ουσιαστικά υποθάλπουν ένα συνοριακό ευρωπαϊκο καθεστώς που καθημερινά παράγει μαζικό θάνατο, βία και εξαθλίωση».
Όπως μπορεί κανείς να διαπιστώσει από τη νέα, «επικαιροποιημένη» λίστα των προσώπων που θα παρασημοφορηθούν από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, το μόνο όνομα που λείπει είναι αυτό του Ιάσονα Αποστολόπουλου.
Είναι προφανές πως αιτία γι’ αυτή την ακύρωση είναι οι πολιτικές απόψεις του διασώστη, οι οποίες άλλωστε έγιναν η αφορμή και για την επίμαχη ανάρτηση του βουλευτή Μπογδάνου, ο οποίος του αποδίδει τον χαρακτηρισμό «επιθετικός επικριτής της πολιτικής υπεράσπισης των συνόρων της Ελληνικής Δημοκρατίας, αλλά και συνολικά των Σωμάτων Ασφαλείας».
Εκείνο που δεν είναι σαφές και χρήζει απάντησης από την ίδια την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είναι επιτέλους, ποια είναι αυτά τα όρια της Δημοκρατίας που εορτάζεται σήμερα, και εάν γι’ αυτά αποφασίζουν βουλευτές όπως ο Μπογδάνος και οι ακόλουθοί του στα κοινωνικά δίκτυα.
Ακούστε τη συνέντευξη που παραχώρησε ο Ιασ. Αποστολόπουλος στο ραδιόφωνο του TPP τον Νοέμβριο του 2019, όταν ως μέλος του Mare Jono, ήρθε αντιμέτωπος με την σκλήρυνση των ιταλικών αρχών απέναντι στη διάσωση, παρακολουθώντας έκτοτε από κοντά την εφαρμογή της αντιμεταναστευτικής πολιτικής των μεσογειακών χωρών απέναντι στους κατατρεγμένους:
«Δεν έχω δει κανέναν πρόσφυγα που να μην έχει περάσει εκμετάλλευση, βασανιστήρια. Κι έχουμε διασώσει χιλιάδες»https://thepressproject.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για πες