Προφητικός σήμερα ο Κ Μητρόπουλος στα ΝΕΑ |
Η μάσκα διατηρείται σε όλους τους δημόσιους χώρους και στους εξωτερικούς χώρους που υπάρχει συγχρωτισμός - Από τη Δευτέρα 28 Ιουνίου αίρονται η απαγόρευση κυκλοφορίας και η υποχρέωση για τα self test - Στα 10 άτομα ανά τραπέζι στην εστίαση - Στους 300 το όριο στις δεξιώσεις - Έως 120 άτομα ανά 1.000τμ στις οργανωμένες παραλίες Για τα μέτρα κατά της πανδημίας ενημέρωσαν από το υπουργείο Υγείας ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου και ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης. Στην ενημέρωση συμμετείχε και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, προκειμένου να απαντά σε ερωτήματα που αφορούν στο σύστημα Υγείας.
«Η βελτίωση της εικόνας στη χώρα είναι σαφής. Ο μέσος όρος κρουσμάτων μειώθηκε κατά 35%, κάτω από 400 την ημέρα. Μειώθηκε και η ηλικία των νέων κρουσμάτων, στα 35, λόγω της κινητικότητας και του γεγονότος ότι δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμα. Μειώθηκαν και τα τεστ που γίνονται, ωστόσο η θετικότητα έχει πέσει, σε πολλές περιοχές μάλιστα κάτω από το 1%.
Ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων μειώθηκε κάτω από 4.000. Κάποιες περιοχές όμως εμφανίζουν κίνδυνο αύξησης των κρουσμάτων, λόγω της τουριστικής περιόδου και των στελεχών μετάλλαξης.
Ένας στους τρεις νοσηλευόμενους αφορά νέους 25 με 55 ετών, λόγω του εμβολιασμού των μεγαλύτερων ηλικιών.
Ο αριθμός των διασωληνωμένων και των θανάτων μειώνεται. Οι προβλέψεις για το Rt είναι ευοίωνες. Σημαντική μείωση στους θανάτους άνω των 75. Δεν έχουν μειωθεί σημαντικά οι θάνατοι στους 65-74. Γι' αυτό τους καλούμε να εμβολιαστούν.
Καθώς βελτιώνεται η εικόνα, απελευθερώνονται δραστηριότητες που δεν επιβαρύνουν.
Σήμερα αποδεχθήκαμε την εξαίρεση από την υποχρέωση των self test για τους πλήρως εργαζόμενους.
Η επιτροπή εισηγήθηκε τη διατήρηση της μάσκας σε όλους τους δημόσιους χώρους και στους εξωτερικούς όπου υπάρχει συγχρωτισμός. Δηλαδή επιτρέπεται να βγάλουμε τη μάσκα μόνο όπου δεν υπάρχει συγχρωτισμός. Θεωρούμε τη μάσκα ως τη σημαντικότερη προστασία έναντι του κορωνοϊού.
Ο Γκίκας Μαγιορκίνης περιέγραψε την καλύτερη εικόνα που διαμορφώνεται τόσο σε επιδημιολογικό επίπεδο όσο και σε ό,τι αφορά την πίεση του ΕΣΥ.
Συγκεκριμένα, ο αριθμός των νέων εισαγωγών υποχωρεί σε 70 την ημέρα, έχουμε 40% λιγότερες διαγνώσεις από την προηγούμενη εβδομάδα και ο αριθμός των θανάτων μειώθηκε κατά 18%.
Παρόλα αυτά, ο Μαγιορκίνης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο μεταλλαγμένο στέλεχος Δ που συνδέθηκε αρχικά με την αύξηση των κρουσμάτων στην Ινδία στη συνέχεια με την επιδημιολογική αύξηση στο Ηνωμένο Βασίλειο την Πορτογαλία και το Ισραήλ.
Οι λοιμώξεις με το μεταλλαγμένο στέλεχος αφορούν κυρίως τους μη εμβολιασμένους και τους νέους. Παρουσιάζει αυξημένη μεταδοτικότητα και δυνατότητα διαφυγής από την ανοσολογική ανταπόκριση. Ο τρόπος αντιμετώπισής του είναι η αύξηση της πλήρους εμβολιαστικής κάλυψης.
Ο Νίκος Χαρδαλιάς δήλωσε:
«Μετά τις εισηγήσεις της Επιτροπής λοιμωξιολόγων, προχωράμε στην περαιτέρω άρση των μέτρων.
-Διατήρηση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους χωρίς εξαιρέσεις και χωρίς μάσκα στους εξωτερικους χώρους, όπου δεν υπάρχει συγχρωτισμός. Αυτό το μέτρο θα ξεκινήσει να ισχύει από αύριο το πρωί στις 5.
Από Δευτέρα 28 Ιουνίου θα ισχύουν:
-Η άρση της απαγόρευσης κυκλοφορίας
-Άρση της υποχρέωσης self test για τους εργαζόμενους και τους αθλούμενους στα γυμναστήρια, 15 ημέρες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους
-Στην εστίαση, από έξι πηγαίνουμε στα 10 άτομα ανά τραπέζι
-Στις δεξιώσεις το ανώτερο όριο ορίζεται στα 300 άτομα
-Στις οργανωμένες παραλίες έως 120 άτομα ανά 1000 τμ».
Αλλάζει ο τρόπος εξυπηρέτησης σε δημόσιες υπηρεσίες
Η εξυπηρέτηση του κοινού θα γίνεται κατά προτίμηση, αλλά όχι αποκλειστικά, κατόπιν προγραμματισμένου ραντεβού, τηρουμένων πάντα των μέτρων προστασίας και των κανόνων που ισχύουν για το λιανεμπόριο (1 άτομο ανά 16 τ.μ.), για τον αριθμό των εξυπηρετούμενων πολιτών και την υποχρεωτική χρήση μάσκας ακόμα και σε εξωτερικό χώρο εφόσον παρατηρούνται ουρές.
Οι τέσσερις περιοχές ανησυχίας
Ο Νίκος Χαρδαλιάς είπε ότι «τα επιδημιολογικά δεδομένα παρουσιάζουν μια βελτιωμένη εικόνα, με την ηπειρωτική Ελλάδα να εμφανίζει μια σταθερή πτωτική πορεία σε όλους τους επιδημιολογικούς δείκτες όπως και στα νησιά όπου το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει χαμηλό».
Πρόσθεσε όμως ότι υπάρχουν 4 περιοχές που δημιουργούν ένα μικρό προβληματισμό καθώς παρατηρούνται σε αυτές τις περιοχές μικρές αυξήσεις κρουσμάτων και νέες συρροές την ίδια στιγμή που σε όλη την Ελλάδα οι δείκτες πέφτουν. Για αυτό καλό θα ήταν οι κάτοικοι της Πάρου (κίτρινο), της Κω (πορτοκαλί), της Ρόδου (κίτρινο) και της Ικαρίας (πράσινο) να συνεχίσουν να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην τήρηση των μέτρων, ώστε να μην αλλάξουν επίπεδο και να συνεχιστεί η καλή επιδημιολογική εικόνα που παρατηρείται στο σύνολο της χώρας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για πες