Πέμπτη 20 Μαΐου 2021

Υποχρεωτική συνεπιμέλεια: Οι τρεις «αντάρτες» που προκαλούν βαθύ ρήγμα στη ΝΔ


«Κατά» του νομοσχεδίου για τη συνεπιμέλεια των παιδιών δήλωσε ότι θα ψηφίσει η Μ. Γιαννάκου - Ηχηρές ενστάσεις από Όλ. Κεφαλογιάννη και Μ. Βολουδάκη.

Ισχυρότατες είναι οι ενδοκυβερνητικές δονήσεις, που ξέσπασαν μετά την αδιαλλαξία του υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα να προχωρήσει σε ουσιαστικές αλλαγές στο νομοσχέδιο που αφορά, μεταξύ άλλων, στην συνεπιμέλεια των παιδιών και αναμένεται να τεθεί σε ψηφοφορία στη Βουλή την Πέμπτη.

Το βαθύ ρήγμα στη «γαλάζια» παράταξη επιβεβαιώθηκε αρχικά μετά την ηχηρή διαφοροποίηση της Μαριέττας Γιαννάκου η οποία από το βήμα της Βουλής ξεκαθάρισε ότι «εγώ δεν μπορώ να το ψηφίσω».

Η βουλευτής της ΝΔ δήλωσε ότι εφόσον δεν υπάρχουν αλλαγές για την «εξίσου» γονική μέριμνα, το τεκμήριο του 1/3, και την προϋπόθεση για οριστική δικαστική απόφαση για τον κακοποιητή γονέα δε θα στηρίξει το εν λόγω νομοσχέδιο.

«Δεν μπορώ να ψηφίσω το νομοσχέδιο» εάν δεν διαγραφεί η λέξη «εξίσου» από την διάταξη που ορίζει πως «η γονική μέριμνα ασκείται από κοινού και εξίσου» σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Εδώ και μήνες περίμενα ένα καθαρό σχέδιο νόμου που να αποσαφηνίζει την βούληση του νομοθέτη. Οι δικές μου θέσεις και προτάσεις ήταν καθαρές αλλά δεν εισακούστηκαν», δήλωσε η Μ. Γιαννάκου επισημαίνοντας προς τον Κ. Τσιάρα ότι αντί να προτάξει τον διάλογο επέλεξε να απαντήσει με προσωπικές επιθέσεις. «Ως παλαιό μέλος της ΝΔ έχω εκπλαγεί διότι μέσα στο ναό της Δημοκρατίας αμφισβητήσατε το δικαίωμα των βουλευτών να καταθέτουν την άποψή τους» πρόσθεσε η ίδια.

Μάλιστα η Μ. Γιαννάκου μιλώντας αργότερα στον Alpha 98,9 χαρακτήρισε αήθη επίθεση τις δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης σύμφωνα με τις οποίες η ίδια και η Όλγα Κεφαλογιάννη κρίνουν με βάση τα βιώματά τους το νομοσχέδιο. 

«Όχι, δεν έχουμε ίδια βιώματα. Από την αρχή δήλωσε στην Επιτροπή, επειδή κι εγώ είμαι διαζευγμένη, ότι με τον πρώην σύζυγό μου με τον οποίο έχουμε άριστες σχέσεις και ξημεροβραδιάζεται στο σπίτι μου, έρχεται τρώμε όλοι μαζί κ.λπ., δεν έχω κανένα τέτοιο πρόβλημα. Θεωρώ άηθες αυτό που έκανε ο υπουργός, για να μην το χαρακτηρίσω αλλιώς».

Στη συνέχεια, τη σκυτάλη πήρε η Όλγα Κεφαλογιάννη η οποία δήλωσε ότι «το νομοσχέδιο αντί να ενώσει, διχάζει, αντί να λύνει, δημιουργεί προβλήματα, δεν προστατεύει το συμφέρον του παιδιού και αλλοιώνει το παιδοκεντρικό χαρακτήρα του οικογενειακού δικαίου».

Αναφορικά με τη στάση που θα κρατήσει στη ψηφοφορία της Πέμπτης, η βουλευτής της ΝΔ δεν ξεκαθάρισε τι θα κάνει, ωστόσο απηύθυνε τελευταία προειδοποίηση στον υπουργό Δικαιοσύνης, λέγοντας χαρακτηριστικά πως η τελική ευθύνη ανήκει στον ίδιο.

Σα να μην έφταναν όλα αυτά, η ΚΟ της ΝΔ δέχθηκε άλλο ένα εσωτερικό πλήγμα καθώς ενστάσεις επί της «εξίσου» γονικής μέριμνας εξέφρασε και ο Μανούσος Βολουδάκης. «Δεν πρέπει να προσθέτουμε όρους που μπορεί να δημιουργούν οποιαδήποτε ασάφεια», τόνισε ο βουλευτής της ΝΔ.

«Ακούω την άποψη και την συμμερίζομαι ότι το “εξίσου” περισσεύει. Πρέπει να είμαστε ακριβείς και λεπτομερείς. Δεν πρέπει μια μεταρρύθμιση που κινείται προς την σωστή κατεύθυνση να χαθεί. Θα σας καλούσα να το επανεξετάσετε» δήλωσε ο ίδιος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι νομοτεχνικές βελτιώσεις που έκανε ο υπουργός Δικαιοσύνης δεν άλλαξαν κάτι στα επίμαχα ζητήματα, με τη κυβερνητική παράταξη να προετοιμάζεται για «διαρροές» στη ψηφοφορία.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι την αντίθεσή τους, εκτός από το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης εξέφρασαν επιστημονικοί φορείς όπως η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής η οποία διατύπωσε σοβαρές ενστάσεις αμφισβητώντας επί της ουσίας τον πυρήνα των αλλαγών του νομοσχεδίου.

https://www.avgi.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για πες