Ο Κώστας Καραμανλής όχι μόνο σήκωσε το γάντι που του έριξε ο Κώστας Σημίτης για τα ελληνοτουρκικά, αλλά τόνισε με έμφαση και την εθνική γραμμή. Οτι, δηλαδή, θέματα κυριαρχίας δεν μπαίνουν σε διάλογο, ούτε υπό την αίρεση διεθνούς δικαστηρίου, όπως αυτό της Χάγης. του Γιώργου Σιαδήμα
«Είναι πράγματι αληθές ότι έχουμε διαφορετικές αντιλήψεις με τον Κώστα Σημίτη και όσους συμμερίζονται τις απόψεις του. Για εμάς τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Δεν διαπραγματευόμαστε εθνική κυριαρχία και δεν τη θέτουμε στην κρίση κανενός. Μοναδικό θέμα προς επίλυση με την Τουρκία η υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ. Διαφορετικές αντιλήψεις θα με βρίσκουν πάντα αντίθετο», ξεκαθάρισε ο Κ. Καραμανλής με παρέμβασή του το πρωί της Πέμπτης.
Ο πρώην πρωθυπουργός καταλογίζει εμμονή στον Κ. Σημίτη, που συνεχίζει να γράφει για τη λεγόμενη «επιτυχία» του Ελσίνκι, και διερωτάται κατά πόσο αυτές οι δημόσιες τοποθετήσεις διευκολύνουν τον χειρισμό κρίσιμων εθνικών θεμάτων.
Ο Κ. Καραμανλής αναφέρει ότι η στρατηγική του Ελσίνκι οδηγούσε στο Δικαστήριο της Χάγης την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας και την ελληνική κυριαρχία νησιών και βραχονησίδων. Γιατί «χτύπησε», όμως, τώρα ο μακροβιότερος πρόεδρος της Ν.Δ., αφού ο Κ. Σημίτης επανήλθε στις απόψεις που έχει εκφράσει δημόσια και άλλες φορές στο παρελθόν; Να μη θεωρείται δεδομένη η σιωπή του, απαντούν συνομιλητές του. Αλλωστε, ο Κ. Καραμανλής, στα 12 χρόνια που έχει αποχωρήσει από την πρωθυπουργία της χώρας, μπορεί να μη μιλά συχνά, αλλά στα μεγάλα θέματα και όποτε κρίνει ο ίδιος παρεμβαίνει χωρίς περιστροφές.
Αυτή τη φορά ο Κ. Σημίτης υπερέβη τα εσκαμμένα, καθώς είναι η τρίτη φορά που παρεμβαίνει για το Ελσίνκι και βάζει στο στόχαστρό του τον Κ. Καραμανλή.
Πέρα από τη σκληρή απάντηση που έδωσε ο πρώην πρωθυπουργός στον Κ. Σημίτη και τα πολλαπλά μηνύματα που στέλνει με τη δήλωσή του, για πολλούς, επαναπροσδιορίζεται στο πολιτικό πεδίο. Δηλώνει ουσιαστικά «παρών», όπως υποστηρίζουν οι γνωρίζοντες, ξεκαθαρίζει πως θα μιλά όποτε κρίνει πως είναι απαραίτητο, πόσο μάλλον για τα εθνικά θέματα, ενώ σε κάθε περίπτωση παραμένει βαθιά παραταξιακός, αφού δεν δημιουργεί ζητήματα στον εκάστοτε πρόεδρο της Ν.Δ.
Πάντως, σε αυτή του την παρέμβαση, ο Κ. Καραμανλής αναφέρεται και στον Αντώνη Σαμαρά, τον οποίο εξαίρει για τη στάση της κυβέρνησής του στο εν λόγω ζήτημα. «Πρόσθετη απόδειξη των κινδύνων που περιέκλειε το Ελσίνκι είναι ότι αυτό ενταφιάστηκε και τυπικά τον Ιανουάριο 2015, από την κυβέρνηση Σαμαρά», τονίζει ο πρώην πρωθυπουργός.
Και προσθέτει πως «με δήλωση που κατέθεσε ο τότε υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος στα Ηνωμένα Εθνη, η χώρα μας δεν αναγνωρίζει την υποχρεωτική δικαιοδοσία του Δικαστηρίου της Χάγης για θέματα εδαφικής μας κυριαρχίας, συμπεριλαμβανομένων των χωρικών μας υδάτων». Παράλληλα με την αναφορά του στον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλο, όχι μόνο αναγνωρίζει την τότε στάση του ως υπουργού Εξωτερικών, αλλά βάζει στο κάδρο και τους εκσυγχρονιστές του Κ. Σημίτη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για πες