Τρίτη 20 Απριλίου 2021

Ο ΣΦΕΑ για το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967: Συνεχίζεται ο αγώνας για δικαιώματα και την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών των εργαζομένων


«54 χρόνια μετά το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967, ο αγώνας για δημοκρατικές ελευθερίες και δικαιώματα, ο αγώνας για χειραφέτηση των εργαζομένων, ο αγώνας για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών των εργαζομένων και της νεολαίας συνεχίζεται» τονίζει μεταξύ άλλων ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων - Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ) 1967-1974. Ο ΣΦΕΑ θα καταθέσει στεφάνι στις 11 π.μ. της Τετάρτης στο ΕΑΤ - ΕΣΑ στην Αθήνα, αλλά και στη Θεσσαλονίκη.

Επισημαίνει ότι «για τον λαό μας η 21η Απριλίου 1967 και η 7ετία που ακολούθησε, είναι μέρος της πρόσφατης ιστορίας της χώρας, που πρέπει να μελετά και να αντλεί διδάγματα. Το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967, δεν έγινε τυχαία ή αναίτια και δεν ήταν έργο μερικών "επίορκων αξιωματικών", όπως οι αναθεωρητές της ιστορίας υποστηρίζουν. 

Γεννήθηκε μέσα στους κόλπους του μετεμφυλιακού αστικού πολιτικού συστήματος, της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, που οικοδομήθηκε στη χώρα μας μετά τη λήξη του εμφύλιου πολέμου, με σημαία τον αντικομμουνισμό και με πρωταρχικό το ρόλο του Παλατιού και των Ενόπλων Δυνάμεων. 

Επίσης, το Σύνταγμα που ίσχυε από το 1952 νομιμοποιούσε την εκτροπή από τον αστικό κοινοβουλευτισμό, δίνοντας δικαίωμα στο βασιλιά να αναλάβει τέτοια πρωτοβουλία μετά από πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου. Γεννήθηκε μέσα από την κρίση του αστικού πολιτικού συστήματος και επιβλήθηκε με στόχο να το βγάλει από αυτή. 

Οι ρίζες του βρίσκονται στις αντιθέσεις που υπήρχαν ανάμεσα στα τμήματα της άρχουσας τάξης της χώρας μας, αλλά και στις επιδιώξεις του παλατιού για πιο καθοριστική παρέμβαση στα πολιτικά πράγματα. Στην ανάγκη για εξασφάλιση πιο σταθερών συνθηκών για την κερδοφορία του κεφαλαίου».

Ο ΣΦΕΑ σημειώνει πως «στα χρόνια της "μεταπολίτευσης" ο λαός μας πέτυχε με την πάλη του κατακτήσεις σε θεσμικό και οικονομικό επίπεδο. Η αντίθεση όμως ανάμεσα στην εργασία και το κεφάλαιο παραμένει κυρίαρχη και στα χρόνια της ανάπτυξης, αλλά και στις συνθήκες γενικευμένης κρίσης». 

Προσθέτει ότι «τα τελευταία χρόνια, επιδιώκοντας το χτύπημα των λαϊκών διεκδικητικών αγώνων και στο όνομα της τήρησης των απαγορευτικών μέτρων λόγω Covid-19, έχουν ενισχυθεί οι κρατικοί κατασταλτικοί μηχανισμοί και έχει ενταθεί ο αυταρχισμός, η αστυνομοκρατία, η νομοθέτηση της περιστολής των διαδηλώσεων, η θέσπιση της πανεπιστημιακής αστυνομίας κ.ά.» και τονίζει ότι «σ' αυτές τις συνθήκες, προετοιμάζονται νέες εργασιακές σχέσεις, για να διασφαλίσουν την κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και την προώθηση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων σαν μέσο για την αντιμετώπιση της νέας κρίσης που επιτάχυνε ο κορονοϊός. 

Η επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι και η νεολαία, από την κυβέρνηση της ΝΔ και την εργοδοσία, με την εφαρμογή εκτεταμένης περιοριστικής, αντιλαϊκής πολιτικής, είναι σκληρή και συντονισμένη. Το νομοσχέδιο, που θέλει να καταργήσει το 8ωρο, το δικαίωμα στη δουλειά και στη ζωή των εργαζομένων, αποτελεί αιτία πολέμου για το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα».

Αναδεικνύει την αναγκαιότητα «για ένα ισχυρό, ταξικά προσανατολισμένο και πολιτικοποιημένο κίνημα, ικανό να αναμετρηθεί με τη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική, να επιβάλει λύσεις προς όφελος του λαού και της νεολαίας. Μέσα στην περίοδο της πανδημίας με τον κορονοϊό, τα γεράκια του ΝΑΤΟ προσπαθούν να αξιοποιήσουν την κατάσταση για την προώθηση των ιμπεριαλιστικών τους βλέψεων. 

Οι πρόσφατες εξελίξεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, με την επιθετικότητα της Τουρκίας, στο πλαίσιο των ανταγωνισμών της άρχουσας τάξης της Ελλάδας με αυτήν της Τουρκίας, αλλά και τα παζάρια που γίνονται υπό τη σκέπη των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, τίποτα καλό δεν προοιωνίζεται για τους λαούς της περιοχής».

Ο ΣΦΕΑ τονίζει ότι «54 χρόνια μετά το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου του 1967 ο λαός μας συνεχίζει να αγωνίζεται:

  • Για για την ικανοποίηση όλων των δικαιωμάτων του, για καλύτερες συνθήκες διαβίωσης, για να μπορεί να ζήσει σε ευημερία.

  • Για ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας μας, με ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, με προσλήψεις του απαραίτητου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, για άμεση επίταξη του ιδιωτικού τομέα.

  • Για επίσπευση των εμβολιασμών.

  • Για ουσιαστικά μέτρα προστασίας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και τους χώρους δουλειάς και επαναλαμβανόμενα τεστ με ευθύνη του κράτους.

  • Για μέτρα προστασίας στα σχολεία και ενίσχυσή τους με εκπαιδευτικούς, μείωση μαθητών στην τάξη, άμεσοι εμβολιασμοί, τεστ με ευθύνη του κράτους και αντίστοιχα μέτρα στα Πανεπιστήμια ώστε να γίνονται μαθήματα διά ζώσης.

  • Ενάντια στη βία του κεφαλαίου και του πολιτικού του προσωπικού, αψηφώντας τους εκβιασμούς και τα κατασταλτικά μέτρα.

  • Για να καταργηθούν οι νόμοι για τις διαδηλώσεις και την αστυνομία στα Πανεπιστήμια.

  • Για αποδέσμευση από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, ΝΑΤΟ - ΕΕ.

  • Για καμιά συμμετοχή ελληνικών στρατευμάτων έξω από τα σύνορα.

  • Για να κλείσουν όλες οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις στην Ελλάδα». 

(Διαβάστε αναλυτικά εδώ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για πες