Σοβαρές ενδείξεις φωτογραφικού διαγωνισμού φανερώνει το έγγραφο που αναρτήθηκε στις 24 Μαρτίου στις 23:30 το βράδυ και αφορά τη διαγωνιστική διαδικασία για την προμήθεια 10 εκατ. self test.
Ο διαγωνισμός έχει τίτλο «Για την επείγουσα προμήθεια έως και δέκα εκατομμυρίων (10.000.000) ταχέων διαγνωστικών τεστ με τη διαδικασία του self–testing» και φέρει την υπογραφή του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της Πολιτικής Προστασίας.
Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει το σχετικό έγγραφο, ο διαγωνισμός θα διαρκέσει τρεις ημέρες συμπεριλαμβανομένης της αργίας της 25ης Μαρτίου. Η δε προμήθεια του υλικού θα πρέπει να γίνει το αργότερο επτά ημέρες μετά την υπογραφή της σύμβασης.
Η Κυβέρνηση προχωρεί στον συγκεκριμένο διαγωνισμό θέτοντας προθεσμία μόνο 72 ωρών (!!) για την προμήθεια 10 εκατομμυρίων ταχέων διαγνωστικών τεστ (self τεστ), τα οποία στην παρούσα φάση και βάσει των όρων του διαγωνισμού μπορεί να τα προμηθεύσει μόνο η Γερμανική εταιρεία Siemens!!!
Γιατί μόνο η Siemens; ‘Οπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά στον διαγωνισμό «το προς προμήθεια είδος απαιτείται να προσκομίζεται αποδεικτικό καταχώρησης του προϊόντος για κατ΄ εξαίρεση αυτοδιαγνωστική χρήση στην λίστα BfArM ή σε αντίστοιχη λίστα αρμόδιου φορέα άλλου κράτους ΕΕ».
Τώρα μαντέψτε; Η εξαγγελία του διαγωνισμού έρχεται αμέσως μετά την έγκριση που έλαβαν τα αντίστοιχα τεστ της Siemens στη Γερμανία… Έτσι έγινε η μοναδική εταιρεία η οποία έχει λάβει σχετική άδεια από φορέα κράτους μέλους της ΕΕ για τα test. Άρα είναι και η μοναδική εταιρεία που μπορεί να τα προμηθεύσει στην Ελλάδα βάσει των όρων που βάζει ο διαγωνισμός της κυβέρνησης Μητσοτάκη!
Siemens να ‘ναι και όπως να ‘ναι;
Έχουμε λοιπόν και λέμε:
— H κυβέρνηση Μητσοτάκη αποφάσισε ξαφνικά μετά από ένα χρόνο πανδημίας να χορηγήσει “δωρεάν” self test στα φαρμακεία.
— Η μοναδική ευρωπαϊκή εταιρεία που έχει πάρει έγκριση για τα τεστ είναι η Siemens.
— Οι ενδιαφερόμενοι έχουν μόλις λίγα εικοσιτετράωρα για να υποβάλλουν τις προτάσεις τους και μόλις επτά μέρες για να παραδώσουν 10.000.000 τέστ. Πρόκειται για τόσο στενά χρονικά περιθώρια που σύμφωνα με τους ειδικούς μπορούν να τηρηθούν μόνον εάν κάποια εταιρεία έχει ήδη προχωρήσει σε προεργασία για την παραγγελία και αποθήκευση τόσων self test.
Και όλα αυτά όταν υπάρχουν έντονες διαφωνίες και αντιδράσεις για το πώς και πού αυτά θα γίνονται ώστε να εξασφαλίζεται τόσο το ορθό αποτέλεσμα όσο και η δημόσια υγεία αφού δεν έχει λυθεί που θα καταλήγουν τα συγκεκριμένα τεστ μετά τη χρήση.
Οι όροι λοιπόν του διαγωνισμού προκαλούν αρκετά ερωτήματα:
Είναι τυχαίος ο χρόνος που στήθηκε ο διαγωνισμός;
Είναι τυχαίος ο όρος ότι τα τεστ πρέπει να έχουν την έγκριση επιτροπής της ΕΕ ή κράτους μέλους της ΕΕ που αυτή την στιγμή διαθέτει μόνο η Siemens;
Είναι τυχαίο ότι ο διαγωνισμός βρίσκεται σε εξέλιξη παρότι δεν έχουν λυθεί βασικά όπως που θα γίνονται τα τεστ και σε ποια απορρίμματα θα καταλήγουν μετά τη διενέργεια τους;
Έχουν εξασφαλιστεί οι διαδικασίες ώστε στην περίπτωση που υπάρχουν θετικές στον ιό διαγνώσεις στα τεστ να γίνεται στους πολίτες και μοριακό τεστ όπως προβλέπεται;
Υ.Γ.: Μήπως η κυβέρνηση πρέπει να στελεχώσει Κέντρα Υγείας, περιφερειακά ιατρεία και κινητές μονάδες υγείας για να πραγματοποιούν τα τεστ, να καταγράφουν το αποτέλεσμα, αλλά και να δίνουν οδηγίες ανάλογα μ’ αυτό, αντί να πετάει και πάλι στο λαό το μπακάλι της ”ατομικής ευθύνης” μέσω των ατομικών τεστ;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για πες