Φόβος. Απόγνωση. Θλίψη. Ένα σκηνικό «γκρίζο» σε ένα… θέατρο άδειο, χωρίς θεατές. Λες και η χαρά, η αισιοδοξία, το γέλιο έριξαν αυλαία απότομα. Αυτή είναι η εικόνα που αντικρίζει τον τελευταίο μήνα κανείς στη Μαλεσίνα. της Εύης Κατσώλη
Μια κωμόπολη που πριν από λίγο καιρό δεν θα μπορούσε να φανταστεί κάποιος ούτε στους χειρότερους εφιάλτες του ότι θα «μαστιγωνόταν» ανελέητα από τον κορονοϊό. Ίσως αυτό να ήταν και το λάθος. Ότι υποτιμήθηκε ο «αντίπαλος».
Ο άγνωστος εχθρός, ο φονικός ιός. Γιατί όταν διαβάζεις ή ενημερώνεσαι γι’ αυτόν, ίσως και να θεωρείς ότι δεν θα χτυπήσει την πόρτα σου. Και όμως, να που στη Μαλεσίνα συνέβη. Οι κάτοικοί της το έμαθαν με τον πιο δραματικό τρόπο.
Οι δρόμοι ερήμωσαν. Όλοι κλεισμένοι στα σπίτια τους. Τα καταστήματα με κατεβασμένα ρολά. Μόνο πόνος και θρήνος παντού. Σαν ένα «μαύρο πέπλο» να έχει σκεπάσει την περιοχή. Καθημερινά τις τελευταίες 21 ημέρες η καμπάνα της κεντρικής εκκλησίας, του Αγίου Κωνσταντίνου χτυπά πένθιμα. Μούδιασμα στο μυαλό, «άλαλα» τα χείλη των χωριανών, η καρδιά σφιγμένη. «Ποιος πέθανε ξανά;» είναι η μόνιμη ερώτηση το τελευταίο διάστημα.
Και ο θάνατος, ο κορονοϊός δεν κάνει διακρίσεις. Χτυπά όχι μόνο ηλικιωμένους, αλλά και νέους, άνδρες και γυναίκες, παιδιά. Η Μαλεσίνα που έσφυζε από ζωή, εκεί όπου οι άνθρωποι με τη γνήσια ματιά, τα γέλια τους, τις φωνές τους, την καλοπέραση, την εργατικότητά τους, έδιναν το «τέμπο» της ζωής, πλέον θυμίζει μια περιοχή «φάντασμα». Πιο έρημη από ποτέ. Ακόμη και τα βουνά της, η γαλάζια θάλασσά της, το πράσινο δεν είναι ικανά να «χρωματίσουν» την ατμόσφαιρα. Οι ψυχές των κατοίκων της «κλαίνε». Θρηνούν για τις 13 ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν. Ανησυχούν και αγωνιούν για εκείνους που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της Λαμίας και του Βόλου, δίνοντας τη μεγαλύτερη μάχη της ζωής τους, ελπίζοντας να μην αποδειχθεί άνιση. Πενήντα έξι άτομα από τον Δήμο Λοκρών βρίσκονται στα νοσοκομεία με κορονοϊό, οι περισσότεροι από τη Μαλεσίνα.
«Ας τελειώσει πλέον αυτό το μαρτύριο» είναι η φράση – κραυγή αγωνίας των κατοίκων της για την επόμενη ημέρα. «Ας μην… μυρίσει άλλο ο θάνατος. Γέμισε το νεκροταφείο» είναι η σπαρακτική φωνή τους μέσω του enikos.gr, το οποίο καταγράφει τις δραματικές στιγμές που βιώνει η περιοχή. Άνθρωποι όλων των ηλικιών… ετών 38,43, 64,66 και άλλοι που «έφυγαν»… Πίσω από τις ηλικίες και τους αριθμούς όμως, υπάρχουν άνθρωποι, οικογένειες. Συγγενείς και φίλοι που δεν μπορούν να πιστέψουν πώς χάθηκε ο έλεγχος.
Το χρονικό του θανάτου
Στις 3 Μαρτίου η Μαλεσίνα θρηνεί τον πρώτο νεκρό από COVID, έναν άνδρα ηλικίας 84 ετών. Και η «μαύρη λίστα» των θυμάτων όλο και μακραίνει. Τις επόμενες ημέρες κι άλλοι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους με τρεις εξ αυτών να πεθαίνουν μέσα σε μόλις 2 ημέρες. Επρόκειτο για μια 69χρονη κι έναν 38χρονο πατέρα, ο οποίος έχασε την μάχη με τον ιό το Σάββατο, 20 Μαρτίου. Τα ξημερώματα της Κυριακής, 21 Μαρτίου, πέθανε ένας 44χρονος, πατέρας δυο παιδιών, ο οποίος μάλιστα δεν είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα. Στις 22 Μαρτίου «έφυγε» μια 66χρονη και στις 23 Μαρτίου μια 64χρονη.
Κάτοικοι, επαγγελματίες, επισκέπτες θορυβούνται. «Πότε θα σπάσει αυτή η… τραγική αλυσίδα του θανάτου;» αναρωτιούνται και προσθέτουν: «πώς μπορεί να είναι η ζωή και η καθημερινότητά μας όπως πριν, όταν έχουμε χάσει γνωστούς, αδελφούς, συγγενείς, φίλους»;
Από τις 16 Μαρτίου η «σκληρή» καραντίνα με τον κατ’ οίκον περιορισμό έχει διακοπεί. Η περιοχή παραμένει ωστόσο – όπως και ολόκληρος ο νομός Φθιώτιδας- σε πολύ βαθύ κόκκινο, με όλα τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα σε ισχύ.
Στα «πηγαδάκια» οι συζητήσεις είναι πολλές: για τον γάμο με τους πολλούς προσκεκλημένους, τις καφετέριες εκείνες που άνοιγαν «κρυφά» παραβιάζοντας τους περιορισμούς του lockdown και επιτείνοντας το πρόβλημα. Αλλά και για το ότι οι περισσότεροι δεν «λογάριασαν» όπως έπρεπε τη σοβαρότητα της κατάστασης και του ιού.
Ο δήμαρχος Λοκρών, Θανάσης Ζεκεντές, ο πρώην αντιδήμαρχος και νυν δημοτικός σύμβουλος, Αντώνης Καραμίντζιος, ο διευθυντής του 1ου Δημοτικού Σχολείου Μαλεσίνας, Δημήτρης Ψαρράς και ο γιος του και φοιτητής Γιάννης Ψαρράς περιγράφουν στο enikos.gr την κατάσταση που βιώνουν αυτή τη στιγμή στην περιοχή τους, τόσο οι ίδιοι όσο και οι συγχωριανοί τους.
Θανάσης Ζεκεντές (Δήμαρχος Λοκρών)
«Θλίψη και συγκίνηση για τη μαζική απώλεια ανθρώπων»
«Μετράμε 13 απώλειες. Χάθηκαν άνθρωποι όλων των ηλικιών. Απώλειες που προέρχονται από το μεγάλο «κύμα» που ξέσπασε στις 22 Φεβρουαρίου. Η κατάσταση είναι σοβαρή, καθώς 56 άτομα νοσηλεύονται με κορονοϊό από όλον τον Δήμο Λοκρών και οι περισσότεροι είναι από τη Μαλεσίνα. Νιώθουμε θλίψη και συγκίνηση για τη μαζική απώλεια ανθρώπων» τονίζει στο enikos.gr ο δήμαρχος Λοκρών, Θανάσης Ζεκεντές.
Σε ερώτηση που του θέσαμε για το τι έφταιξε ο κ. Ζεκεντές απάντησε: «η κόπωση των πολιτών από τα περιοριστικά μέτρα αλλά και η υποτίμηση της σοβαρότητας της κατάστασης καλλιέργησαν μια χαλαρότητα. Τώρα άλλα περιστασιακά γεγονότα που ακούγονται, όπως ο γάμος, δεν προκάλεσαν το πρόβλημα, αλλά το επέτειναν. Δεν ήταν η βασική αιτία, αλλά σίγουρα επέτειναν τη διασπορά του ιού».
Όπως υποστηρίζει ο ίδιος «αυτή τη στιγμή οι άνθρωποι είναι φοβισμένοι, ανήσυχοι και υπάρχει πολύ μεγάλη συμμόρφωση. Το θέμα είναι όμως, αν θα συνεχίσουν όλοι να τηρούν τα μέτρα και να επιδεικνύουν προσοχή κι έναν μήνα μετά, όταν θα έχει «ξεχαστεί» το θέμα. Ζητούμενο είναι να μην ξεχαστεί όλο αυτό που συνέβη».
Σχετικά με την εισαγγελική έρευνα, ο κ. Ζεκεντές τόνισε ότι «είναι αυτεπάγγελτη. Κλήθηκα να καταθέσω κι εγώ. Καλούνται διάφοροι μάρτυρες για να καταθέσουν όσα γνωρίζουν για τα ζητήματα αυτά που απασχολούν την επικαιρότητα». Σύμφωνα με τον δήμαρχο, «νέα κρούσματα αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν. Οι θάνατοι είναι από τις προηγούμενες μολύνσεις».
Αντώνης Καραμίντζιος (πρώην Αντιδήμαρχος και νυν Δημοτικός Σύμβουλος)
«Με το καλό να γυρίσουν όσοι παλεύουν με τον ιό στα σπίτια τους»
Ο Αντώνης Καραμίντζιος, πρώην αντιδήμαρχος και νυν δημοτικός σύμβουλος, υποστηρίζει μιλώντας στο enikos.gr ότι «η διασπορά στη Μαλεσίνα ήταν μεγάλη. Πολλοί από τους κατοίκους και συμπατριώτες μου νόσησαν, ενώ κάποιοι έφυγαν από τη ζωή γεμίζοντάς μας θλίψη και στενοχώρια. Θέλω να εκφράσω για ακόμη μια φορά τα συλλυπητήριά μου στις οικογένειες των εκλιπόντων και να ευχηθώ ταχεία ανάρρωση σε όσους παλεύουν ακόμα με τον κορονοϊό. Με το καλό να γυρίσουν όλοι στα σπίτια τους, με υγεία».
Ο ίδιος είναι ένας από εκείνους που νόσησαν και χρειάστηκε να νοσηλευτεί στη Λαμία. Με συγκίνηση λέει ότι «με τη βοήθεια του Θεού και των γιατρών επέστρεψα στο σπίτι μου, όπου και θα παραμείνω ώσπου να αναρρώσω πλήρως, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται να επιστρέψει και η σύζυγός μου. Ήταν δύσκολες στιγμές, ο φόβος, η αγωνία έντονα. Όμως, με την αμέριστη στήριξη της διοίκησης του νοσοκομείου Λαμίας και του ΕΚΑΒ, αλλά και τη φροντίδα των γιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού της κλινικής COVID τα καταφέραμε και αντεπεξήλθαμε. Εύχομαι όλοι να γίνουν σύντομα καλά».
Δημήτρης Ψαρράς (Διευθυντής στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Μαλεσίνας)
«Η κόπωση και η χαλαρότητα οδήγησαν στη διασπορά»
«Στο σχολείο δεν είχαμε κρούσματα και προβλήματα εξαιτίας του κορονοϊού. Από την αρχή έγιναν οι απαραίτητες απολυμάνσεις και τηρούνταν όλα τα μέτρα και τα υγειονομικά πρωτόκολλα του υπουργείου Παιδείας» τονίζει ο διευθυντής του 1ΟΥ Δημοτικού Μαλεσίνας, Δημήτρης Ψαρράς.
«Αυτό που βιώνουμε και εισπράττουμε αυτή τη στιγμή στη Μαλεσίνα είναι ένας αδιόρατος φόβος, θλίψη και απαισιοδοξία» τονίζει ο ίδιος και προσθέτει: «η κόπωση του κόσμου και η αίσθηση της χαλαρότητας που είχε, είναι οι βασικές αιτίες που οδήγησαν στη μεγαλύτερη διασπορά του κορονοϊού. Όλα τα άλλα που ακούγονται είναι λίγο υπερβολικά».
Όπως υποστηρίζει ο ίδιος «έφυγαν από κοντά μας αγαπημένοι φίλοι, γνωστοί και συγγενείς και αυτό είναι εξαιρετικά λυπηρό. Θέλω να εκφράσω τα θερμά μου συλλυπητήρια στις οικογένειές τους και σε όσους δίνουν τη μάχη με τον ιό ακόμα και νοσηλεύονται, να ευχηθώ γρήγορη και καλή ανάρρωση».
Γιάννης Ψαρράς (Φοιτητής)
«Ας τελειώσει γρήγορα το μαρτύριο και όλο αυτό να γίνει μάθημα»
Ο Γιάννης Ψαρράς είναι φοιτητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και αγαπά τον τόπο του, τη Μαλεσίνα. Εκεί που γεννήθηκε και μεγάλωσε, που δημιούργησε φιλίες ζωής και πολύ συχνά βρίσκεται στην περιοχή του, όταν το επιτρέπουν οι υποχρεώσεις του ως φοιτητής. Από τότε δε, που επιβλήθηκε το lockdown, περνά όλο και πιο πολύ χρόνο στη Μαλεσίνα.
Πώς βιώνει ο ίδιος την όλη κατάσταση τώρα; Όπως τονίζει στο enikos.gr «η κατάσταση είναι δύσκολη. Είχε ξεφύγει αλλά πλέον όλα έχουν αρχίσει να σταθμίζονται πιο σοβαρά. Δεν είχαμε για πολύ καιρό απτά παραδείγματα νόσησης εξαιτίας του κορονοϊού και αυτό επέτεινε τη χαλαρότητα που επιδείκνυαν οι περισσότεροι. Όταν ο ιός δεν «χτυπά» την πόρτα σου, νομίζεις ότι είναι πολύ μακριά σου και δεν θα σε «ακουμπήσει».
Σύμφωνα με τον Γιάννη, «είναι πολύ λυπηρό να χάνονται νέοι άνθρωποι. Είμαστε στο πλευρό των οικογενειών και των φίλων τους. Το πιο τραγικό είναι ότι δεν μπορούμε να τους αποχαιρετήσουμε για τελευταία φορά, όπως θέλουμε. Εύχομαι να τελειώσει γρήγορα το μαρτύριο και να βγούμε πιο δυνατοί. Με ατομική υπευθυνότητα και το πρόταγμα του σεβασμού της ανθρώπινης ζωής να βγούμε γρήγορα από την περιπέτεια και όλο αυτό να γίνει μάθημα ζωής».
Όπως τονίζει, «υπάρχει μια διάχυτη απαισιοδοξία. Εκτός από τις ανθρώπινες απώλειες έχουμε χάσει και την καθημερινότητά μας. Υπάρχει φόβος και ανησυχία και ειδικά όταν χάνονται νέοι, αυτό φανερώνει και τη σκληρή πλευρά, τη σκληρή πραγματικότητα του κορονοϊού».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για πες